11. den na French Open: Kar. Plíšková útočí na semifinále

7. 6. 2017, 10:47
Previews 46
Včerejší program narušil déšť, a tak se budou ve středu hrát všechny čtyři čtvrtfinálové duely mužské dvouhry. Semifinále ženské dvouhry je z poloviny kompletní, dnes jsou na programu tedy pouze dva čtvrtfinálové souboje. Ve hře je stále poslední česká zástupkyně ve dvouhře Karolína Plíšková. Česká jednička dnes bude útočit na premiérové semifinále na pařížské antuce. Její soupeřkou bude domácí Caroline Garciaová.

Karolína Plíšková má dnes možnost opětovně vylepšit své pařížské maximum, jímž bylo před startem letošního ročníku French Open druhé kolo. Česká tenistka měla famózní vstup do letošní sezony, kterou odstartovala ziskem titulu v australském Brisbane.

Svou vítěznou šňůru slušně prodloužila také na Australian Open, kde si poprvé v kariéře zahrála čtvrtfinále. Poté pomohla dvěma body českému fedcupovému týmu k postupu přes Španělsko a druhou letošní trofej vybojovala v Dauhá.

V Indian Wells a Miami si zahrála semifinále a vedla letošní hodnocení pro Turnaj mistryň. Letošní skvělé výsledky jí také vynesly pozici světové trojky. Pokud v Paříži dojde do finále, stane se novou světovou jedničkou.

Plíšková ovšem s přechodem na neoblíbenou antuku začala mít potíže. Ve Stuttgartu ještě hrála solidně, když vypadla až ve čtvrtfinále s pozdější šampionkou Laurou Siegemundovou.

Poté však přišlo velké trápení. Rodačka z Loun coby nasazená jednička vypadla v pražské Stromovce hned v prvním kole a jen o stupínek si polepšila v Madridu. Zlom přišel až v Římě.

Plíšková na letošním French Open poprvé narazí na nasazenou hráčku

Pětadvacetiletá Češka se znovu dostala do formy a došla mezi nejlepších osm. Opět byla nad její síly pozdější vítězka - tentokrát Jelina Svitolinová. Na French Open si zatím vede nejlépe v kariéře.

V prvním kole vyřadila Saisai Zheng, vzápětí si ve třech setech poradila s Jekatěrinou Alexandrovovou a premiérově postoupila do třetího kola pařížského grandslamu.

V něm porazila Carinu Witthöftovou a znovu své maximum vylepšila. Ani ve čtvrtém zápase v Paříži jako favoritka nezaváhala. Ve třech setech přehrála Veronicu Cepedeovou z Paraguaye a potřetí vylepšila svůj nejlepší výsledek v Paříži.

Dnes potká první nasazenou soupeřku. Bude jí domácí Caroline Garciaová. Francouzka bude mít na své straně obrovskou podporu publika.

"Jo, budu mít hned dva soupeře," řekla Plíšková, ale z diváků si těžkou hlavu nedělá. "Jsem zvyklá. Mám tady nějaké svoje lidi, to mi stačí. Nejsem typ, kterého by to rozhodilo. Počítám s tím, že to bude peklo," očekává rodačka z Loun.

"Nesmím ji nechat moc hrát. Když bude mít čas, tak to bude rozdělovat a já budu běhat. To už tady bylo čtyřikrát, to už nechceme. A samozřejmě musím dobře servírovat," řekla pětadvacetiletá Plíšková o své taktice pro dnešní zápas.

Garciaová na antuce odehrála o jeden přípravný turnaj méně než Plíšková. Antukové jaro zahájila v Madridu, kde vypadla hned v prvním kole. O jeden stupínek si poté polepšila v Římě. Největší úspěch zaznamenala na domácí půdě ve Štrasburku, když došla do semifinále.

Na French Open si postupně poradila s Nao Hibinovou, krajankou Chloe Paquetovou, Su-Wei Hsieh udolala až 9-7 v rozhodující sadě a v osmifinálovém francouzském derby přehrála Alizé Cornetovou.

Stejně jako Plíšková před startem letošního ročníku French Open nikdy nepřešla přes druhé kolo. Obecně nejlepším výsledkem třiadvacetileté Francouzky na grandslamech bylo třetí kolo. Dnes ji tak čeká další velká premiéra.

S Garciaovou se Plíšková utkala celkem čtyřikrát. Češka uspěla před čtyřmi lety v Cincinnati, předloni v Madridu prohrála jediné vzájemné měření sil na antuce, na nevyzpytatelnou Francouzku nestačila ani loni v rámci finálového utkání Fed Cupu, ovšem letos jí vrátila porážky v Dauhá.


Dvě největší favoritky se střetnou již ve čtvrtfinále
Dvě nejlepší tenistky dosavadního průběhu letošní antukové sezony a zároveň tedy dvě největší favoritky na titul Jelina Svitolinová a Simona Halepová se spolu utkají už ve čtvrtfinále.

Ukrajinku a Rumunku čeká čtvrtý vzájemný souboj. První dva duely ovládla Halepová, ten poslední a jediný na antuce však nedávno v římském finále vyhrála Svitolinová, nicméně Halepovou minimálně částečně limitovalo zranění, které si během finálového utkání přivodila při pádu.

Loňská osmifinalistka Svitolinová letos na antuce doslova válí. Antukové jaro zahájila triumfem v Istanbulu. Poté přišla v Madridu překvapivá porážka hned v prvním kole od Saisai Zheng, velkou roli ale hrála únava. Vše ovšem napravila v Římě, kde po necelém měsíci znovu vyhrála pět zápasů v řadě.

V italské metropoli dvaadvacetiletá Ukrajinka vybojovala již čtvrtý letošní titul. Kromě Istanbulu a Říma získala trofej také v Tchaj-peji a Dubaji.

Na French Open zatím nezaváhala. Poradila si s Jaroslavou Švedovovou, loňskou čtvrtfinalistkou Cvetanou Pironkovovou, s níž ale musela utkání otáčet, Magdou Linetteovou a naposledy odvrátila stav 2-5 ve třetím setu proti Petře Martičové. Svou antukovou bilanci tak vylepšila na 14-1.

Rovněž Halepová na antuce září. Po nevydařeném úvodu letošní sezony způsobeném zraněním na oblíbeném povrchu doslova ožila.

Na antuce nemá letos díky semifinále ve Stuttgartu, finále v Římě, titulu z Madridu a prozatím hladkému postupu pařížským turnajem o moc horší bilanci než Svitolinová. Rumunka letos na antuce ovládla 16 z 18 duelů.

Na French Open je zatím suverénní a dalo by se říct, že se lepší zápas od zápasu. Beze ztráty setu porazila Janu Čepelovou, Tatjanu Mariaovou, Darju Kasatkinovou a v osmifinále smetla dvakrát 6-1 Carlu Suárezovou.

Dnešní vítězky doplní včera úspěšné Jelenu Ostapenkovou, která i počtvrté přehrála bývalou světovou jedničku Caroline Wozniackou, a Timeu Bacsinszkou, jež k neradosti domácího publika vyřadila Kristinu Mladenovicovou.


Murrayho prověří Nišikori
Andy Murray se v letošní sezoně až na triumf v Dubaji, finálovou účast v Dauhá a semifinálovou v Barceloně výsledkově i herně trápil. Světová jednička přijela do Paříže s antukovou bilancí 4-4.

Na pařížské antuce se ovšem loňskému finalistovi zatím daří. V průběhu turnaje sice ztratil dva sety, nicméně žádné výraznější komplikace proti Andrejovi Kuzněcovovi, Martinovi Kližanovi, Juanovi Martínovi Del Potrovi ani naposledy v duelu s Karenem Chačanovem nepřipustil.

Od roku 2009 chyběl Brit ve čtvrtfinále pařížského grandslamu pouze jednou (2010) a ještě v roce 2013, kdy se druhého grandslamového podniku sezony nezúčastnil.

Dnes narazí na vcelku oblíbeného soupeře. S Keiem Nišikorim má vysoce pozitivní vzájemnou bilanci. S Japoncem prohrál z deseti soubojů pouze dvakrát. Naposledy loni ve čtvrtfinále US Open.

Nyní se oba hráči potkávají ve stejné fázi grandslamu také v Paříži. Nišikori až na akci v Rio de Janeiru a Římě na všech turnajích vyhrál minimálně dva zápasy a postupuje do závěrečných kol.

Letos neměl na pařížské antuce vůbec jednoduché soupeře. Nejprve musel do čtyř setů proti vracejícímu se Thanasimu Kokkinakisovi, nevyzpytatelného Jeremyho Chardyho zvládl ve třech sadách, poté svedl pětisetovou bitvu s korejským talentem Hyeon Chungem a naposledy celkem jasně porazil Fernanda Verdasca.

Zatímco Murray by si v případě dnešního vítězství zajistil čtvrté pařížské semifinále v řadě, Nišikori by v Paříži mezi nejlepší čtyřku postoupil poprvé v kariéře.


Wawrinku čeká Čilič
Ještě pozitivnější bilanci než Murray s Nišikorim má vítěz ročníku 2015 Stan Wawrinka s chorvatskou jedničkou Marinem Čiličem. Dvaatřicetiletý Švýcar vyhrál posledních sedm vzájemných měřeních sil a ve vzájemné bilanci vede 11-2. Na antuce navíc Čiličovi v pěti utkáních povolil jen jeden set.

Wawrinka chytl formu až na poslední chvíli. Do domácí Ženevy přijel s nelichotivou antukovou bilancí 2-3. V domácím prostředí ovšem ožil a dokráčel si pro titul. Znovu nalezenou formu potvrzuje také v Paříži.

Ve čtyřech zápasech neztratil jediný set. Postupně si poradil s Jozefem Kovalíkem, Alexandrem Dolgopolovem, Fabiem Fogninim i Gaëlem Monfilsem a na třetím grandslamu v řadě postoupil do čtvrtfinále.

Čilič po nevydařeném úvodu letošní sezony na antuce ožil. V Istanbulu vybojoval první letošní trofej a vůbec špatně si nevedl ani v Monte Carlu, Madridu a Římě.

Na French Open má chorvatská jednička neuvěřitelnou formu. Aktuálně světová osmička ztratila ve čtyřech utkáních dohromady pouze 26 gamů, když vyřadila Ernestse Gulbise, Konstantina Kravčuka, Feliciana Lópeze a Kevina Andersona, který ovšem za stavu 3-6 0-3 skrečoval.

Čilič si čtvrtfinále grandslamu zahraje poprvé od loňského Wimbledonu. Pokud dnes zvítězí, zahraje si čtvrté kariérní semifinále na akci velké čtyřky. Mezi nejlepší čtyři postoupil před sedmi lety na Australian Open a dvakrát na US Open (v roce 2014, kdy celý turnaj vyhrál, a o rok později).

Pro Wawrinku by se jednalo o deváté grandslamové semifinále v kariéře. V nich má zatím bilanci 3-5.

Již včera se měl odehrát čtvrtfinálový šlágr mezi Novakem Djokovičem a Dominicem Thiemem i španělské derby Rafael Nadal - Pablo Carreño. Kvůli počasí ale byla obě utkání přesunuta na dnešek. Preview těchto zápasů si můžete přečíst zde.


Ve hře jsou také české deblistky
Andrea Hlaváčková si na French Open po roce znovu zahraje semifinále mixu. S domácím Edouardem Rogerem-Vasselinem loni skončila v semifinále, dnes bude mít možnost své maximum v Paříži vylepšit.

Hlaváčková má na kontě jeden grandslamový titul ze smíšené čtyřhry. V roce 2013 ovládla s Maxem Mirným US Open. Dnes čeká česko-francouzský pár sedmá nasazená dvojice Gabriela Dabrowská/Rohan Bopanna.

Ta ještě neztratila set a vede si zatím suverénně. Ve čtvrtfinále vyřadila loňské finalisty Ivana Dodiga se Saniou Mirzaovou.

Ve hře jsou stále dva deblové páry s českým zastoupením. Nasazené jedničky Bethanie Matteková-Sandsová a Lucie Šafářová budou favoritkami proti Kirsten Flipkensové a Francesce Schiavoneové.

Šampionky z roku 2015 měly velké problémy ve druhém kole, v němž jen tak tak přetlačily Aleksandru Kruničovou a Ajlu Tomljanovičovou. Naopak s Alizé Cornetovou a Elise Mertensovou i nasazenými Světlanou Kuzněcovovou a Kristinou Mladenovicovou problémy neměly.

O postup do semifinále bude bojovat také ryze české duo Lucie Hradecká/Kateřina Siniaková. Český pár bude čelit druhým nasazeným Jekatěrině Makarovové a Jeleně Vesninové, které porazil letos v Indian Wells.

Hradecká se Siniakovou měly namále hned v prvním kole, v němž vyhrály až v tie-breaku rozhodující sady. Vyválčily tak první společné vítězství na grandslamu a v dalších dvou kolech už měly lehce navrch. Ruská dvojice je až na ztrátu jednoho setu zatím suverénní.

FRENCH OPEN 2017 - PROGRAM 11. HRACÍHO DNE
• PHILIPPE-CHATRIER • (od 11:00 SELČ)
1. Carreño (20-Šp.) - Nadal (4-Šp.)
2. Garciaová (28-Fr.) - Kar. Plíšková (2-ČR) / nejdříve ve 14:00 SELČ
3. A. Murray (1-Brit.) - Nišikori (8-Jap.)
• SUZANNE-LENGLEN • (od 11:00 SELČ)
1. Thiem (6-Rak.) - Djokovič (2-Srb.)
2. Svitolinová (5-Ukr.) - Halepová (3-Rum.) / nejdříve ve 14:00 SELČ
3. Wawrinka (3-Švýc.) - Čilič (7-Chorv.)
• COURT 1 • (od 11:00 SELČ)
1. Dutra Da Silva/Lorenzi (Braz./It.) - Verdasco/Zimonjič (Šp./Srb.)
2. Matteková/Šafářová (1-USA/ČR) - Flipkensová/Schiavoneová (Belg./It.)
3. Hlaváčková/Roger-Vasselin (3-ČR/Fr.) - Dabrowská/Bopanna (7-Kan./Indie)
4. Y. Chan/Hingisová (3-Tchaj-wan/Švýc.) - Olaruová/Savčuková (Rum./Ukr.)
• COURT 5 • (od 11:00 SELČ)
3. Rodionov/Vrbenský (4-Rak./ČR) - Wild/Sokolovskij (Braz./Rus.)
• COURT 6 • (od 11:00 SELČ)
2. Hradecká/Siniaková (6-ČR) - Makarovová/Vesninová (2-Rus.)
Kompletní program 11. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

46
Přidat komentář
EllNino
Je středa a už teď je jasné, že nebude odehrán ani jeden zápas dvouhry, zítra se zřejmě odehraje kompletn 1. a 2. kolo, holky naštěstí to 1. kolo asi dneska stihnou :D
Reagovat
vrabejka
Kei bezchybný 1.set :)
Kde jinde porazit Murrayho než na antuce :)
Reagovat
Kozoroh
Kei nastoupil proti Andymu bez zbytečně velkého respektu.
Reagovat
tommr
Bucie i Lucka s Katkou zaslouží za postup do semifinále a za předvedenou hru velkou pochvalu. Škoda, že se jejich zápasy hrály souběžně s Karolínou a tak je asi moc lidí nesledovalo ...
Reagovat
PetaM
Já jo :D
Reagovat
Fandina
Já ano a ještě k tomu jsem měla zapnutý Prostějov, konec Jirka začátek Adam. A poslouchala jsem i komentář k Svitolina Halep.
Reagovat
PetaM
Katka s Luckou naprosto skvělý obrat. Ve druhém tuším z 1:4 na 6:4 ... Rozhodující bylo, že za stavu 4:2 a 40:0 dokázaly Makarovou breaknout díky 5 body v řadě, skvěle sehraný return. Pak Lucka za stavu 4:3 a 0:40 na servisu dokázala obrátit a srovnat na 4:4. Rusky nalomené, breaknutá i Vesnina a skvěle doservírovaný game od Katky. Super super :) Konečně se daří porážet ty dvě Rusky :D
Reagovat
Fandina
Jj, jsem ráda, že je porazily, hrály s nimi podruhé, letos v březnu a teď a vždycky ve dvou setech. A celkově se mi líbilo, jak dneska Hráďa s Katkou hrály. A bylo by fajn, kdyby postoupily do finále a to samé Bucie, už jsou taky v semi. Nádhera.
Reagovat
tommr
jj to byla fantazie! Já jsem to za stavu 1:4 přepnul na Bucii, protože jsem čekal, že to už Rusky dotáhnou a bude se hrát třetí set a pak jsem jen zíral na skóre ... :)
Reagovat
Lunej..
Kajo, Simco, drzim palce:)
Reagovat
dadaft
myslím, že se netřeba Nadala bát.
Reagovat
Mercury
jj, Rafa na French open, kdo by se ho bál
Reagovat
dadaft
určitě se jich najde dost
Reagovat
Tornes
a proto netřeba přidávat další :)
Reagovat
janek_da
Škoda, že N0vak dal loňské finále na USO. Jinak by si udělal v této dekádě rekordní šňůru nepostupů do finále.
Reagovat
misa
:)
Reagovat
smazaný uživatel
Tak za mesic ma sanci tyhle stats. vylepsit.
Reagovat
dadaft
Djokovič už chce být pryč.
Reagovat
Krisboy
Nov4k asi zapomněl svůj nejlepší backhand po lajně a sundavání Rafy z oblak v turistově hlavě, jinak si to nedovedu vysvětlit.
Reagovat
dadaft
lepší hráč vede.
Reagovat
com
pokud dneska Karolina vyhraje, bude hrat zase hned zitra, nebo az v patek, nevite?
Reagovat
Krisboy
Teď ho demoluje jak Rafátor v Madridu.
Reagovat
yenda1
Novak Babrákovič kupí jednu chybu za druhou. Dvorec mu je malej, síť příliš vysoká.
Reagovat
Krisboy
Je to na dobré cestě. Vydržet Dominicu, vy-dr-žet!!!!!!!
Reagovat
dadaft
někdy je mi Thiema líto -- ty výměny se prostě nedají zakončit ať dělá cokoliv...
ale jinak dobrá řežba.
Reagovat
Mayo
Thiem vyhral set :DD som v šoku, uz teraz ma úplne prekvapil.
Reagovat
avos
Tak Dominic tak dlouho odvracel kanára až vyhrál první set ... GJ :)

(reakce na fundovaný koment pod článkem níže)
Reagovat
sprchon
:)
Reagovat
smazaný uživatel
:-))))
Reagovat
Mayo
:D
Reagovat
baggik
Příliš mnoho chyb.
Reagovat
baggik
Novak měl ten set uhrát mnohem dřív, bohužel v sedmém gemu přišla psychická deka, kdy měl problém vůbec uvést míček do hry. Každopádně už je to skoro starý dobrý Djokovič rušený chvilkovými záseky.
Reagovat
smazaný uživatel
Busta skrec??!! :-(((
Reagovat
avos
Tak aspoň se Kája stihne připravit na zápas a nebude tak překvapená jak když to skrečoval Anderson.
Reagovat
sprchon
Elina se Simonou se možná na kurt ani nedostanou. No856e s Domem bude asi na dlouho. :D
Reagovat
Mayo
Nadal 11 UE? Tak to je dost bieda
Reagovat
a.magerova
V zápase na 3 vítězné to není tak špatné číslo... ;-)
Reagovat
a.magerova
Tak jsem hned zkraje počítala Noleho bouchání míčku o zem.... 11 až 15x... jednou bouchl 8x, tak jsem si v duchu řekla, kazí průměr, ale bylo to jak Sheldon s klepáním 3x... Nole na setinu vteřiny zaváhal a doklepl míčkem 6x, takže 8+6=14... :-)))
Reagovat
Jan
Proč by si nebouchl, když mu to dovolí :)
Reagovat
Jan
Asi by těžko kousal, kdyby stanovili limit na počet bouchnutí do míčku, jak je limit na čas :)
Reagovat
Krisboy
Nejde o počet bouchnutí, jde jen o čas. Dříve nebo později ho rozhodčí napomene a pak mu dá trestnej fiftýn. Třeba při mečbolu jako onehdá s Goffinem :)
Reagovat
Mayo
Nadal 3-0 Busta
Garcia 1-2 Pliskova
Murray 3-2 Nisikori
Thiem 0-3 Djokovic
Svitolina 0-2 Halep
Wawrinka 3-1 Cilic
Reagovat
sprchon
Tipl bych to podobně s tím, že Kája vs Caroline bude na tři sety, ale vítězka netipovatelná a Dom by možná mohl set uhrát...
Reagovat
Herbert_Hoover
Rafa 3:0
García 2:1
Murray 3:1
Thiem 1:3
Svitolina 0:2
Wawrinka 3:2
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa 3:0
Dominic 3:0
Garcia 2:1
Andy 3:0
Wawra 3:1
Svitolina 0:2
Reagovat
Krisboy
Deset palců nahoru za Dominica!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist