11. den US Open: O finále si to rozdají Fernandezová se Sabalenkovou a Raducanuová se Sakkariovou

9. 9. 2021, 11:00
Previews 60
V rámci 11. dne US Open poznáme finalistky letošního ročníku. Semifinálové souboje obstarají 19letá Leylah Fernandezová se světovou dvojkou Arynou Sabalenkovou a teprve 18letá kvalifikantka Emma Raducanuová se zkušenou Marií Sakkariovou. Všechny aktérky budou útočit na premiérové grandslamové finále.
NÁŠ DNEŠNÍ VÝBĚR
• Semifinále žen •
Fernandezová (Kan.) - Sabalenková (2-Běl.) | Arthur Ashe Stadium (pátek 1:00 SELČ)
Raducanuová (Brit.) - Sakkariová (17-Řec.) | Arthur Ashe Stadium (pátek 2:30 SELČ)


Leylah Fernandezová (73.) - Aryna Sabalenková (2.) | Arthur Ashe Stadium (pátek 1:00 SELČ)
Leylah Fernandezová a Aryna Sabalenková budou v premiérovém vzájemném souboji usilovat o své první finále na grandslamových turnajích. Zatímco Fernandezová nikdy předtím na akcích velké čtyřky nepostoupila do druhého týdne, Sabalenková si své první čtvrtfinále a zároveň semifinále na největších podnicích zahrála nedávno ve Wimbledonu.

Čerstvě 19letá Fernandezová je teprve třetí kanadskou semifinalistkou US Open v otevřené éře tenisu, může se stát teprve druhou kanadskou finalistkou newyorského grandslamu a stále má šanci navázat na předloňský triumf Biancy Andreescuové. Rodačka z Montréalu má za sebou dvě finále, obě na mexických akcích WTA 250 (Acapulko 2020 a Monterrey 2021).

Sabalenková zase může Bělorusku zajistit účast ve finále US Open druhým rokem po sobě (Viktoria Azarenková). Čtyřiadvacetiletá rodačka z Minsku má na dosah 16. kariérní finále, čtvrté v letošní sezoně.

Fernandezová hraje ve skvostné formě, ale má za sebou teď už tři velmi náročné zápasy. Známky vyčerpání nicméně nejeví, zle zatápět nejspíše bude i další favoritce a rozhodně není bez šance na postup. Hodně důležité bude, jak Sabalenkové zafunguje její dělový servis a kolik nevynucených chyb v tomto utkání vyrobí. Mladičká Kanaďanka se ovšem nebude stahovat jen do obrany a určitě si bude chtít chodit pro vítězné míče stejně jako třeba proti další ranařce Naomi Ósakaové. Sabalenková je jasnou kurzovou favoritkou, ale nic jednoduchého ji s největší pravděpodobností nečeká.

Tip: Sabalenková ve třech setech

Aktuální forma
Fernandezová v březnu v Monterrey získala svůj premiérový titul na hlavní tour, jenže až nedávno v Cincinnati dokázala znovu porazit dvě soupeřky po sobě, a to v kvalifikaci. Další sérii výher přidala na US Open, kam přijela v mizerné formě a s letošní bilancí 15-15.

Cesta turnajem
Přesto ve dvou setech přehrála Anu Konjuhovou i Kaiu Kanepiovou a po obratech naprosto senzačně vyřadila obhájkyni titulu a světovou trojku Naomi Ósakaovou a i další z bývalých světových jedniček a šampionek newyorského grandslamu Angelique Kerberovou. Ve čtvrtfinále si vyšlápla na další favoritku a členku elitní desítky Elinu Svitolinovou, světovou pětku udolala v tie-breaku rozhodující sady.

Historie na US Open
V New Yorku debutovala loni a skončila ve druhém kole.

Leylah Fernandezová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Monterrey (triumf)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Monterrey (triumf)
Bilance: 20-15
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na venkovních betonech: 16-8
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-0 (kariérní 3-2)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (2. kolo), Wimbledon (1. kolo)

Leylah Fernandezová - US Open
Kariérní bilance: 6-1
Nejlepší výsledek: semifinále (2021)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Montréal (1. kolo), Cincinnati (1. kolo)
Cesta turnajem: Konjuhová (7-6 6-2), Kanepiová (7-5 7-5), (3) Ósakaová (5-7 7-6 6-4), (16) Kerberová (4-6 7-6 6-2), (5) Svitolinová (6-3 3-6 7-6)

Aktuální forma
Sabalenková si na přelomu sezon prošla sérií 15 výher. V Madridu získala svou první antukovou trofej a hrála semifinále Wimbledonu, kde se poprvé v kariéře dostala přes osmifinále grandslamových turnajů. Přišel propad formy, na olympijských hrách se loučila už ve druhém kole po prohře s Donnou Vekičovou, v semifinále v Montréalu jasně nestačila na Karolínu Plíškovou a v Cincinnati byla nad její síly hned Paula Badosaová.

Cesta turnajem
Na US Open musela už v prvním kole s Ninou Stojanovičovou do tří setů, s Tamarou Zidanšekovou, rozjetou Danielle Collinsovou, svou občasnou deblovou parťačkou Elise Mertensovou i vítězkou letošního French Open Barborou Krejčíkovou si naopak poradila vcelku suverénně.

Historie na US Open
Hlavní soutěž US Open absolvuje počtvrté. Nejlepšího výsledku z předchozích startů se dočkala hned při svém debutu v roce 2018, kdy došla do osmifinále. Poslední dva ročníky pro ni skončily ve druhém kole.

Aryna Sabalenková - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Madrid,  Abú Zabí (triumf);  Stuttgart (finále);  Montréal, Wimbledon (semifinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Abú Zabí (triumf); Montréal (semifinále)
Bilance: 43-14
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance na venkovních betonech: 23-8
Bilance proti hráčkám Top 50-100: 10-2 (kariérní 59-24)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-1 (kariérní 0-1)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (semifinále)

Aryna Sabalenková - US Open
Kariérní bilance: 10-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2021)
Loňský výsledek: 2. kolo
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Montréal (semifinále), Cincinnati (2. kolo)
Cesta turnajem: Stojanovičová (6-4 6-7 6-0), Zidanšeková (6-3 6-1), (26) Collinsová (6-3 6-3), (15) Mertensová (6-4 6-1), (8) Krejčíková (6-1 6-4)


Emma Raducanuová (150.) - Maria Sakkariová (18.) | Arthur Ashe Stadium (pátek 2:30 SELČ)
Zbrusu nová grandslamová finalistka vzejde i z premiérového vzájemného souboje mezi Emmou Raducanuovou a Marií Sakkariovou. Raducanuová teprve nedávno ve Wimbledonu slavila svá první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a uhrála osmifinále. Sakkariová už zkušenost s touto fází grandslamů má, v semifinále letošního French Open nevyužila mečbol proti pozdější šampionce Barboře Krejčíkové.

Osmnáctiletá Raducanuová je v open éře vůbec první kvalifikantkou v semifinále amerického grandslamu a v historii US Open třetí semifinalistkou figurující mimo elitní stovku žebříčku po Billie Jean Kingové (semifinále 1979) a Kim Clijstersové (triumf 2009). Rodačka z kanadského Toronta se může stát první britskou grandslamovou finalistkou od Wimbledonu 1977 (Virginia Wadeová) a na US Open po 53 letech (Wadeová, 1968). Na hlavní tour ještě finále nikdy nehrála.

Šestadvacetiletá Sakkariová už několikrát přepsala řeckou tenisovou historii a může se jí to podařit znovu. Už teď je prvním zástupcem své země v semifinále US Open a může stát vůbec první řeckou finalistkou podniků velké čtyřky. Na nejvyšším okruhu hrála jen dvě finále (San José 2018 a Rabat 2019).

Raducanuová hraje neskutečně a nebylo by snad už ani překvapením, kdyby vyřadila i řeckou jedničku. Sakkariová má ovšem skvělou formu a bude velmi těžkou soupeřkou. Raducanuové by k postupu mohla pomoct jedna zásadní statistika, Sakkariová je totiž v semifinálových bojích velmi neúspěšná (bilance 2-11). Přesto je favoritkou zkušenější Řekyně.

Tip: Sakkariová ve třech setech

Aktuální forma
Raducanuová si nedávno ve Wimbledonu připsala svá první vítězství v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu a senzačně došla až do osmifinále. To samé se jí povedlo na US Open, kam přijela po finálové účasti na akci WTA 125 v Chicagu, kde prohrála bitvu o titul s Clarou Tausonovou.

Cesta turnajem
V New Yorku zatím hraje naprosto fantasticky, včetně kvalifikace zvládla už osm zápasů a všechny bez ztráty setu. Osmnáctiletá Britka nedala v hlavní soutěži šanci Stefanii Vögeleové ani Shuai Zhang, zničila obranářku Saru Sorribesovou i domácí přemožitelku světové jedničky Shelby Rogersovou, a porazila také olympijskou vítězku Belindu Bencicovou. Postupem do semifinále si zajistila debut v elitní stovce žebříčku WTA (okolo 51. místa) a post britské jedničky. Z posledních 18 utkání má bilanci 16-2.

Historie na US Open
Raducanuová na závěrečném grandslamu sezony debutuje.

Emma Raducanuová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: US Open (semifinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: US Open (semifinále)
Bilance: 21-6
Bilance z posledních 10 zápasů: 9-1
Bilance na venkovních betonech: 16-3
Bilance proti hráčkám Top 11-20: 1-0 (kariérní 1-0)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-0 (kariérní 0-0)
Grandslamy: Australian Open (nehrála), French Open (nehrála), Wimbledon (osmifinále)

Emma Raducanuová - US Open
Kariérní bilance: 5-0
Nejlepší výsledek: semifinále (2021)
Loňský výsledek: nehrála
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: San José (1. kolo), ITF W100 Landisville (čtvrtfinále), WTA 125k Chicago (finále)
Cesta turnajem: Vögeleová (6-2 6-3), Shuai Zhang (6-2 6-4), Sorribesová (6-0 6-1), Rogersová (6-2 6-1), (11) Bencicová (6-3 6-4)

Aktuální forma
Sakkariová si v úvodních měsících sezony na betonech vedla skvěle a uhrála tři semifinále. Od té doby ale byla v závěrečných kolech jen jednou, a to v semifinále French Open. Na olympiádě v Tokiu i v Montréalu skončila v osmifinále, na poslední přípravce v Cincinnati hned v prvním kole po jasné porážce s Angelique Kerberovou.

Cesta turnajem
Na US Open neztratila set proti Martě Kosťukové, Kateřině Siniakové ani Petře Kvitové. V osmifinále byla naopak velmi blízko vyřazení, předloňskou šampionku Biancu Andreescuovou zdolala až po obratu a tříapůlhodinové bitvě. Ve čtvrtfinále po dalším skvělém výkonu nedala šanci Karolíně Plíškové.

Historie na US Open
V New Yorku startuje posedmé. Do druhého týdne se probojovala až loni, v osmifinále podlehla Sereně Williamsové.

Maria Sakkariová - Letošní sezona
Nejlepší výsledky: French Open,  Miami,  Melbourne 3,  Abú Zabí (semifinále)
Největší úspěchy na venkovních betonech: Miami, Melbourne 3, Abú Zabí (semifinále)
Bilance: 31-14
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance na venkovních betonech: 21-9
Bilance proti hráčkám mimo Top 100: 5-0 (kariérní 202-129)
Bilance v semifinále grandslamů: 0-1 (kariérní 0-1)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (semifinále), Wimbledon (2. kolo)

Maria Sakkariová - US Open
Kariérní bilance: 13-6
Nejlepší výsledek: semifinále (2021)
Loňský výsledek: osmifinále
Bilance v semifinále: 0-0
Generálka: Montréal (osmifinále), Cincinnati (1. kolo)
Cesta turnajem: Kosťuková (6-4 6-3), Siniaková (6-4 6-2), (10) Kvitová (6-4 6-3), (6) Andreescuová (6-7 7-6 6-3), (4) Kar. Plíšková (6-4 6-4)

US OPEN 2021 - PROGRAM 11. HRACÍHO DNE
• ARTHUR ASHE STADIUM • (od 18:00 SELČ)
1. bude doplněno
2. Fernandezová (Kan.) - Sabalenková (2-Běl.) / nejdříve v pátek v 1:00 SELČ
3. Raducanuová (Brit.) - Sakkariová (17-Řec.)
• COURT 10 • (od 18:00 SELČ)
3. B. Fruhvirtová/L. Fruhvirtová (5-ČR) - Jiménezová/Mintegiová (1-And./Šp.)
Kompletní program 11. hracího dne
Ondřej Jirásek, TenisPortal.cz

Komentáře

60
Přidat komentář
Meceon
A ve finále bude hrát 73 hráčka žebříčku se 150...vtip rokusmile
Reagovat
FerrariF50
Tak evidentně vtip roku spíš ty ostatní star ne ? :) Tak ještě Emma pojď :)
Reagovat
Meceon
To máš pravdu
Reagovat
tommr
tak Fernandez to zvládla na jedničku ... smile
Raducanu jí doufám napodobí ...
Reagovat
FerrariF50
Tak to jako brutálka, co všechno ustála a naopak Sabalenka konec naprosto nezvládla. Hodně dobře :)
Reagovat
smazaný uživatel
No ty kráso ;-)
Aryna působí dojmem neohrožené Amazonky, ale pod tlakem dělá celkem chyby.
Reagovat
Meceon
A kolaps na závěr... nádherný tenis od obousmilesmile
Reagovat
Blondie
Kde se v ní bere ta síla? Taková holčička!
Reagovat
Meceon
Má i trošku štěstí řekl bych...bude to v této fázi už Sabalenka mít těžké
Reagovat
smazaný uživatel
Neuvěřitelné
Reagovat
Meceon
Neuvěřitelné
Reagovat
Meceon
Teď se Aryna naštvala...
Reagovat
tommr
Fernandez se drží skvěle a Sabalenka pod tlakem dělá laciný chyby ...
Fernandez je strašně sympatická, ale toho jejího fotříka by do hlediště vůbec neměli pouštět ... smile
Reagovat
FerrariF50
No wau, neuvěřitelný :)
Reagovat
FerrariF50
Hustá je, doufám, že to Sabaleně nandá :)
Reagovat
Blondie
Mladá dáma hraje neskutečně!
Reagovat
Ela-fon-isi
Sabalenka taky výborná a je jí to k ničemu. Kdyby jí aspoň jediný človek, co jí fandí, byl slyšet.smile
Reagovat
Blondie
Ale jsou, jsou... taky je mi jí trošku líto...
Reagovat
EllNino
Reagovat
PetaM
Hlavně to ne :D
Reagovat
EllNino
Jaruška a Aravane byly moje top smile
Reagovat
PetaM
Jaruška by mohla, to jo. :D
Reagovat
tommr
někde jsem ted četl že Shvedova prý definitivně skončila ...
Reagovat
EllNino
Já mluvil o jiné :))
Reagovat
tommr
Gajdosova?
Reagovat
blixa
Dneska většina asi fandí "týnkám", ale už to vidím za 10 let. Zase finále Raducanu - Fernandez, to je ale vopruz ... smile
Reagovat
sojka1
ja fandim Amazonce, tipovala jsem ji i na celkovou vitezku... jinak mi ty holciny nijak nevadi, samozrejme prijemne oziveni, ale 23 let mi taky neprijde moc. A chtela jsem napsat, ze preziju dokonce i Mariu, ale kdyz ctu tommra.. :-))
Reagovat
paprikovygulas1
No ešte aby si neprežila, nestraš.
Reagovat
tommr
jeden velkej důvod proč dneska nefandit Sakkari:
pokud vyhraje a postoupí do finále tak se dostane v žebříčku před Petru Kvitovou a vytlačí jí z top-10 ...
a pokud by vyhrála i ve finále a získala titul tak se dostane v žebříčku i před Báru Krejčíkovou ...
Reagovat
paprikovygulas1
Hádam to aspoň jednu z nich zaujíma.
Reagovat
Grape
Asi tak, řekl bych že Petra žebříček neřešila ani když šlo podstatně o víc.
Reagovat
paddy
To by dobře zapadlo na OH v Berlíně 1936, Hitler by měl radost smile smile

Mimochodem Sabalenka si po výhře ve QF šla ještě zatrénovat. Je to prostě mašina! smile
Reagovat
tommr
spíš to bohužel svědčí o tom, že jí Bára ve čtvrtfinále vůbec neprověřila ...
Reagovat
paddy
chtělo by to šnečí vývar, a pak se kouknout na Robocopa smile
Reagovat
Nola
ty mas chute, ja som si zgustla na foteckach d Artagnana na instagrame, je fakt husty
Reagovat
paddy
Tsitsi se pomalu začíná smiřovat smile, že navzdory očekávání nebude první řecký GS vítěz smile
Reagovat
brixner
Ale já bych ten tutil přál nejvíc snad Sekeře, dyť je to hodná holka, všecko, todle, no...
Za to její nasazení - ať je to kdekoli, by už mohla vypálkovat pořádnej titul!
smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Je to pracovitá podvodnicesmile
Reagovat
com
no fuuuuuuj smilesmile Jen ne Sakkari, za to jak vyradila Karolinu a Kvitovou si to nezaslouzi smile to uz bych to pral radsi ty Sabalence
Reagovat
tommr
Sabalenka zase vyřadila Báru. Mezi těma dvěma si nevybereš ...
Reagovat
Blondie
Jen ne Sakkari, za to jak vyradila Karolinu a Kvitovou si to nezaslouzi
za to jak vyradila Kvitovou

smilesmilesmile
Reagovat
brixner
Ale no tak! Dokážeš tohle nějak racionálně vysvětlit? Mně příjde, že právě vítězstvími nad našimi děvčaty si to sakra zaslouží! Tohle mi připomíná rčení o tom, že "Kdo nemá rád psy, nemá rád lidi!" Tebe mám rád, ale teď jen papouškuješ...Ale chápu to, tohle by asi říkal i nějaký Karagavrilidis někde v hospodě poblíž Atén, kdyby Kája vyhrála, jen by to říkal řecky, no...smile
Reagovat
Grape
Já bych řekl, že Blondie se hlavně podivuje nad tím, že com řeší vyřazení Petry. smile
Reagovat
Blondie
Jo!
Jsem v totalnim soku! smile
Reagovat
peek
Nás to nepřekvapuje, máš holt takovou úchylku no, fandit největším nesympošům včetně Djoka. My tě přesto ale máme rádi. smile
Reagovat
brixner
Todlencto má úplně jiný důvod: V mém životě padl jeden Grand Slam - Steffi. Hrozně bych si přál, aby padl ještě aspoň jeden a vlastně nedokážu pořádně vysvětlit, proč. Nesnášel jsem Beckera, z Next Gen nesnáším Tsitiho, ale pokud by třeba jeden z nich byl takhle blízko cíle, fandil bych jim! Já se prostě snažím vcítit do role toho, kdo tohle kdy měl na dosah - Steffi: Tenkrát jsem si myslel, že v NY to neustojí, i přesto, že její hra byla v roce 88 taková bezstarostná a vítězila skoro až samozřejmě. Uteklo přes třicet let, všechno se posunulo úplně jinam - hra, prachy, tlaky na hráče, média, soc. sítě...Srba rád nemám a nikdy asi mít nebudu a ať už to dopadne jakkoli, po NY mu už fandit nebudu! Jenže teď je na dosah milník a dalo by se říci "Sere mě, že zrovna Srb, proč ne Roger?" Takže, pokud to Srb ustojí a dá, já si jen řeknu jako milovník téhle hry - Zažil jsem nejlepšího hráče v dějinách! Myslím, že případný úspěch Srba předčí i roky 1962 a 1969! Chci prostě ještě jeden Grand Slam, tuším, že v mém životě je tohle poslední možnost...

Za týden je ze mě opět hater, vím to...
Reagovat
paddy
můžu tě uklidnit, že ty a Čenda jste tu jediní normální smile
Reagovat
Fransoas
To bude určitě zajímavý.Konfrontace zkušenosti a mládí.Záleží kolik energie ještě mají teenagerky.Obě favoritky mi jsou nesympatický,tak je jasné komu můžu fandit.
Reagovat
tommr
oba dnešní semifinálový zápasy slibujou velmi zajímavou podívanou. Škoda že je Amíci zase nacpali do nočního programu takže z toho nic neuvidím ...
Postup do finále bych přál samozřejmě Fernandez a Raducanu, ale je vysoce pravděpodobný že postoupí Sabalenka a Sakkari ...
Reagovat
smazaný uživatel
Já víc věřím Fernandez, nevím proč...
Reagovat
Grape
Tak ona už tu vyřadila tři top hráčky. Pokud už neodpadne fyzicky, tak není důvod, proč by nemohla hrát další vyrovnaný zápas.
Reagovat
Misakkk192
Chci finale Fernandez - Raducanu smile
Reagovat
Grape
To by bylo moc fajn smile
Reagovat
com
smilesmilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smilesmile
Reagovat
Pe3k
smile
Reagovat
Kozoroh
Z komerčního hlediska úplná katastrofa. smile Pořadatelé nepochybně doufají ve výhry Sabalenky a Sakkariové. smilesmile
Reagovat
tommr
pokud to nemyslíš jako ironii tak jsi úplně vedle. Finále dvou sympatických teenagerek by bylo požehnání jak pro pořadatele tak i WTA ...
Reagovat
Pe3k
Být vedle je jeho trade mark shot.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak nakonec ve finále bude dorost -mládí vpřed smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist