13. den v Miami: Finále nabídne bitvu legend mezi Federerem a Nadalem. O deblový titul bojuje Strýcová

2. 4. 2017, 16:12
Previews 60
Letošní ročník souběžně hraných podniků ATP World Tour Masters 1000 a WTA Premier Mandatory ve floridském Miami dnes definitivně končí. Poslední hrací den je tady a tenisoví příznivci se dočkali dalšího souboje mezi Rogerem Federerem a Rafaelem Nadalem. Bitvu legend určitě budou sledovat i čeští fanoušci, kteří hned poté mohou fandit Barboře Strýcové, jež útočí na titul ve čtyřhře.

Jedna z nejslavnějších rivalit tenisové historie začala před třinácti lety právě na turnaji v Miami, kdy ve třetím kole Rafael Nadal porazil Rogera Federera. O rok později se po pětisetové bitvě z vítězství radoval Švýcar. Od té doby spolu bývalé světové jedničky svedly dalších 34 soubojů. Ve vzájemné bilanci vede Nadal. Rodák z Manacoru navíc ovládl 14 ze 22 vzájemných finálových bojů.

Obě legendy se letos potkávají již potřetí. V předchozích dvou zápasech byl úspěšnější o pět let starší Federer. Švýcar zvítězil ve finále na Australian Open a poté Španěla smetl v osmifinále Masters v Indian Wells.

I dnes bude mírným favoritem Federer, jenž je letos naprosto fenomenální. Rodák z Basileje kvůli zranění po Wimbledonu předčasně ukončil loňskou sezonu a v plné síle se na kurty vrátil letos.

Hned svůj první ostrý start na letošním Australian Open přetavil v 18. grandslamový titul a vyhrál i prestižní podnik Masters v Indian Wells, čímž si připsal jubilejní 90. triumf. Jedinou letošní porážku oproti 18 vítězstvím zaznamenal na turnaji v Dubaji, kde nevyužil mečboly proti Jevgenijovi Donskému.

V Miami sice Federer už tak suverénně nepůsobí, nicméně přemožitele ani tak nenašel a protáhl svou šňůru výher na číslo 10. Postupně si poradil s Francisem Tiafoem, Juanem Martínem Del Potrem a zvládl i těžký duel s Robertem Bautistou.

Ve čtvrtfinále odvrátil dva mečboly proti české jedničce Tomášovi Berdychovi a v tie-breakové bitvě oplatil dva roky starou porážku rozjetému Nickovi Kyrgiosovi.

Federer má ze svých 137 finálových účastí bilanci 90-47, na Masters 25-18 a na tvrdém povrchu celkově 64-23.

"Přijde mi to jako za starých časů. Potkáváme se skoro každý týden. Asi jeden druhého ještě nemáme dost," vtipkoval Federer. "Moc dobře si pamatuju na finále v roce 2005 tady v Miami. Myslím, že to odrazový můstek mé kariéry. To finále bylo neuvěřitelné," vzpomínal.

"Nakonec se z Rafy vyklubal můj největší rival. Bude skvělé si s ním v areálu Crandon Parku znovu zahrát. Po jeho potížích v minulé sezoně jsem moc rád, že se vrátil zpět v té nejlepší formě," pochválil svého finálového soupeře.

"Rafa tu nikdy nevyhrál a je o dost svěžejší než já. Ale to nebude problém. V neděli budu stoprocentně připravený. Doufám, že to není náš poslední zápas," dodal.

Výbornou formu má letos i čtyřnásobný finalista Nadal, přesto na premiérové letošní prvenství stále čeká. Neuspěl v Melbourne ani v Acapulku a dnes se pokusí jako první Španěl v historii poprvé v kariéře ovládnout Miami Open a získat tak jubilejní 70. titul.

Nadal, na rozdíl od Federera, letos v Miami dominuje. Sebemenší šanci na překvapení nedal Dudimu Selovi, Philippovi Kohlschreiberovi, i když mu Němec uštědřil v úvodní sadě kanára, Nicolasovi Mahutovi, Jackovi Sockovi ani Fabiovi Fogninimu.

Z pěti předchozích akcí má bývalá světová jednička na kontě letos nejvíce výher ze všech tenistů (19). Ve finálových bojích má aktuálně sedmý hráč světa bilanci 69-34 a v Miami útočí na první titul na tvrdém povrchu od ledna 2014, kdy triumfoval v Dauhá.

Na tvrdém povrchu uspěl v kariéře v 16 případech ze 39. Co se týče akcí Masters, titul si odvezl 28krát a 14krát přebíral trofej pro poraženého finalistu.

Oba borci navíc bojují o čtvrté místo v pondělním vydání žebříčku ATP. Vítěz se v pondělí objeví na čtvrtém místě, poražený bude figorovat o jednu pozici níže.

"Jsem moc rád, že jsem tu opět ve finále. Mám na kontě další finále velkého turnaje a je to skvělý pocit," řekl Nadal po výhře nad Fogninim.

Moc dobře ví, že dnešní finále nebude jednoduché. "Roger hraje neuvěřitelně. Když hráč takových kvalit předvádí takové výkony, pro ostatní je vždy výzva ho porazit."

Strýcová usiluje o svůj nejcennější titul po boku Mirzaové
Nezapomeňte, že hned po skončení mužského finále se představí poslední české želízko v ohni - Barbora Strýcová. Třicetiletá Češka po boku Sanii Mirzaové ve finále ženské čtyřhry vyzve nenasazenou kanadsko-čínskou dvojici Gabriela Dabrowská/Yi-Fan Xu.

Česko-indický pár letos pravidelně postupuje do závěrečných kol. Naposledy nicméně triumfoval loni v japonském Tokiu. Letos absolvuje již druhé finále, to poslední v Sydney prohrál. Pokud v Miami Strýcová s Mirzaovou uspějí, získají svůj nejcennější společný titul.

Češka a Indka jsou letos v Key Biscayne takřka suverénní. Ani v jednom ze čtyř předchozích duelů neměly blízko k vypadnutí. V průběhu turnaje oplatily porážku z finále v Sydney Timee Babosové s Anastasií Pavljučenkovovou a v posledním utkání vyřadily šampionky z Indian Wells Yung-Jan Chan a Martinu Hingisovou.

Se svými dnešními soupeřkami se zatím nikdy neutkaly. Ani nemohly, jelikož Kanaďanka a Číňanka společně startují vůbec poprvé. A hned je z toho finálová účast na jedné z nejprestižnějších tenisových akcí.

A finále je to zasloužené, protože Dabrowská a Yi-Fan Xu po cestě vyřadily mimo jiné nasazené dvojky Jekatěrinu Makarovovou s Jelenou Vesninovou i ve výborné formě hrající dvojici Andrea Hlaváčková/Shuai Peng.

MIAMI OPEN 2017 - PROGRAM 13. HRACÍHO DNE
neděle 2. 4. 2017
• STADIUM • (od 19:00 SEČ)
1. Federer (4-Švýc.) - Nadal (5-Šp.)
2. Mirzaová/Strýcová (3-Indie/ČR) - Dabrowská/Yi-Fan Xu (Kan./Čína)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

60
Přidat komentář
insanezy_
Rogi vsazen na druhej set za 10000 ez money :))
Reagovat
Denis92
Come on! Este jeden Roger! Velmi dobry set z oboch stran. Roger bol ale lepsi, 18W je pekne cislo.
Reagovat
spaniel
Chum jetzte!
Reagovat
Denis92
Zatial je to Nadal, kto si viac pomaha servisom. Najma v klucovych momentoch.
Reagovat
spaniel
No, obraz hry je rozhodně jiný než v předchozích zápasech, hrají se o mnoho delší výměny. Lítá to pomaleji, Roger chybuje a Rafa zatím dobrý.
Reagovat
Kytka
A break Rogera. Paráda.
Reagovat
spaniel
Jj, ale nemusí to nic znamenat. Oba mají na returnu hodně šancí.
Reagovat
Kytka
A set. Mistr zabral koncem setu.
Reagovat
tito
Bohužel při těch brejcích se netrefil do prvního. Ale jinak se mi jeho hra líbí a rozhodují maličkosti.
Reagovat
spaniel
Rozhodně hraje líp...
Reagovat
Denis92
Netrafil? Prve 4odvratil vdaka 1.servisu, pri 5tom Roger vyhodil return 2servisu a ten premeneny si uz nepamatam ci bol 1. alebo 2.servis
Reagovat
tito
Máš pravdu, bylo to ve shodě se netrefoval a nabízel jeden brejk za druhým.
Reagovat
smazaný uživatel
tohto roku zatial dostavame na frak,to je vsetko Forehandova vina,nemal Rogera provokovat s H2H
Reagovat
a.magerova
Tak takhle teda né Rogere... jakože nervy hned od startu !!!
Reagovat
whales
Funguje vám? Nechce se mi načíst..
Reagovat
lexikon
taky se mi sere :(
Reagovat
Nancy_z
Taky to marně zkouším :-(((
Reagovat
Stan_Borowitz
Nejede, docela mne to vytočilo.
Reagovat
Nancy_z
Takový prachy to stojí... ani přes intern. kabel to nejede :-( Asi zahlcená síť :-(
Reagovat
Stan_Borowitz
502 - Web server received an invalid response while acting as a gateway or proxy server.
There is a problem with the page you are looking for, and it cannot be displayed. When the Web server (while acting as a gateway or proxy) contacted the upstream content server, it received an invalid response from the content server.
Reagovat
blixa
No tak jim to spadlo, to se stává i v lepších rodinách :D
Reagovat
Stan_Borowitz
do prdeIe, člověk si to zaplatí, tak bych čekal, že mají dostatečný bandwidth na to, aby se mohli připojit všichni platící uživatelé...
Reagovat
spaniel
Ne, už se jim hromadně nadává na FB.
Reagovat
lexikon
fakt čurácí!!!!!
Reagovat
spaniel
Mám to přes 3 roky, jsem fakt vytočený. S odběrem musí počítat.
Reagovat
Nancy_z
Prej na to pracujou :-P Máme to prý dál zkoušet
Reagovat
lexikon
Tak na to jim seru. To si zaplatim radši digi.
Reagovat
Stan_Borowitz
Už mám obraz! Sice se nehýbe, ale je tam!
Reagovat
Stan_Borowitz
Už se to i hejbe, jdu to castovat na TV...
Reagovat
Nancy_z
Už dobrý. Půlka zápasu v pr...
Reagovat
Kytka
Když tohle čtu. tak teď přecházíme s televizí na O2 od UPC, abychom měli všechno od jednoho poskytovatele, bude to celkem o cca 400 měsíčně míň. za to si asi opravdu přikoupíme Digi sportovní balíček a budeme mít tak všechen tenis.
Reagovat
lexikon
to budeš mít dobrý :)
Reagovat
Kytka
No bude to všechno přes internet, tak se to snad nebude tlouct. Ale na Digi jsem se dozvěděla, že to můžou nainstalovat na STB O2. Dosud jsme měli kabelovku UPC - do 31.3. Ale zatím nám přes ten STB běží aspoň neplacené kanály, než dojde balíček od O2.
Reagovat
Fandina
A budeš mít i Digi Sport?
Reagovat
Kozoroh
Tak tu máme opět finále Federer-Nadal. Dnešním finále se tato rivalita osamostatňuje na 3. místě v počtu odehraných zápasů na ATP okruhu (dnešní duel je 37.) před ní jsou jen dvojice Djokovič-Nadal s 49 zápasy a Djokovič-Federer s 45 konfrontacemi.

Pro oba by triumf v Miami měl specifickou příchuť - Roger může potřetí vybojovat Sunshine Double (2005, 2006) a podruhé se mu může povést kombo AO+IW+Miami, na které dosáhl v sezóně 2006. Naproti tomu Rafa může zlomit své a španělské prokletí, neboť navzdory asi 7- násobné španělské účasti v minulosti se doposud žádnému Španělovi nepodařilo Miami vyhrát.

Psychicky vzato je ve výhodě Roger, Miami už vyhrát dokázal, je to Býk, kdo turnaj potřebuje vyhrát víc. Miami je poslední velký venkovní turnaj, který ještě Matador neopanoval. Může ho to motivovat, ale taky svazovat.

Tipuji vítězství Federera, mám za to, že zůročí letošní převahu nad Rafou.
Reagovat
turista
Už aby hrál finále zase Novak a Andy.
Reagovat
Kytka
Tak Strýcová asi k vidění na streamu nebude. A O2 TV balíček nám dorazí tak ve středu. Zatím máme očesané UPC. Jen bychom mohli naladit O2 FREE, ale tam to asi taky nebudu.
Reagovat
Lunej..
nabizim svuj dulezity hlas, kdo da vic?:))
Reagovat
smazaný uživatel
Fandím Federerovi, kurzově se mi líbí víc Nadal. Nemůžu prohrát. :)
Reagovat
smazaný uživatel
Dejte sem prosím někdo odkaz na stream finále Rafa Roger.diky všem.
Reagovat
miledus
http://videostream.dn.ua/videopage/videoPage.php?g=OTcxOTY?f&c=en&i=eWl2bW9iZGlzaA?f?f[
Reagovat
miledus
http://roguesportz.blogspot.cz/p/skysports-3.html
Reagovat
brixner
Dneska čuju nějakou sviňotu, vod rána mě svrbí pata, jíst mi nechutná, Čenda taky čumí jak tele a ani se nehnul, když kolem prošla sousedka s čubou Labradora...Mě se zdá, že se něco posere...;-)
Reagovat
blixa
No co by. Čuba asi nehárá a ty si po sousedě zřejmě taky nevystartoval ;-) :D
Reagovat
a.magerova
Hele, mluvíš furt o jedné sousedce nebo jich máš víc?!!!

Já jsem v klidu, fandím tomu svojemu Rogerovi, ale pokud TO nevyjde, z okna skákat nebudu (zatím ten letošní nejdůležitější zápas jsme vyhráli, tak POHODA), Rafu mám taky ráda, tož co.... ;-)
Reagovat
blixa
No řekl bych, že pro brixnera jsou "sousedky" všechny sexuchtivé dámy v okruhu tak 50 kilomerů :D
Reagovat
Mayo
Teším sa na finále. Samozrejme fandim Býkovi, no favorizujem RF. Nech je dobrý zapas.
Reagovat
smazaný uživatel
Nemá někdo tip na stream na finále?díky
Reagovat
a.magerova
http://live-tennis.eu/en/atp-race

https://pbs.twimg.com/profile_images/711869404682854400/xKHUVqYX_400x400.jpg
Reagovat
blixa
Prostě GOAT je jen jeden !! ;-)
Reagovat
a.magerova
Vcelku už můžou i napsat, že se Roger jako první kvalifikoval na TM... loni stačilo na účast 3300 bodů - to už dávno máme.... předloni 4035 - to bychom měli, pokud dnes urvem titul.... ;-)

2014 - 444O
2013 - 3300
2012 - 3490
2011 - 2965
2010 - 3665
2009 - 3300

Při jiném bodování:
2008 - 1845
2007 - 1830
Reagovat
tommr
a Sania Mirza mají tentokrát k titulu hodně blízko a byla by velká škoda kdyby nevyužily toho, že proti nim ve finále stojí relativně slabší soupeřky. Trochu se jen bojím, aby nepodlehly přílišnýmu sebeuspokojení po tom co v semifinále vyřadily největší rivalky ... :)
Jinak jsem hodně zvědavej jestli bude aspoň z finále stream. Dosavadní bojkot deblovýho turnaje v Miami je už vyloženě skandální ... :(
Reagovat
rod_laver
Tak uvidíme, jestli se Rogerovi podaří počtvrté za sebou vyhrát na hardu nad Rafou, když je Rafa tím lepším hráčem na hardu.
Reagovat
a.magerova
2,23 u Fortuny na favorita zápasu, to je slušný kurz.... ;-)
Reagovat
turista
Bude to o tom jak to dnes komu z nich sedne. Rafa může trápit Fedexe stopbally nebo hrát nepříjemné kopce. Federer sice Rafu 2x letos porazil,na AO trochu zahaluzil, v IW to bylo jasné. Nebyla to ovšem taková demolice jakou předvedl Querrey v Acapulcu, kde Rafa ploché pumelice Querreyho hlavně na bekhendu nebyl prakticky schopen vracet.
Reagovat
Pe3k
Uz se tesim jak bude Rafa trapit Rogera stopbaly (LoL).
Reagovat
Davor1
To bola neskutočná hláška :DD
Reagovat
Tuttovka
Podle včerejšího Federerova projevu to spíš vypadalo, že on trénuje stopbally na Nadala, který je daleko za základní lajnou :D.
Reagovat
spaniel
Jj, už podruhé :D
Reagovat
Roger_Federer
Jakymi stopbaly prosim te, kdyz Nadal zahraje 4 za zapas tak je to moc..
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist