18letý Španěl Alcaraz překonal rekord Agassiho. Je nejmladším čtvrtfinalistou US Open v open éře

6. 9. 2021, 11:39
Aktuality 21
US OPEN - Osmnáctiletý Španěl Carlos Alcaraz se stal nejmladším čtvrtfinalistou US Open v open éře. Ve čtvrtém kole newyorského grandslamu porazil 5-7 6-1 5-7 6-2 6-0 Němce Petera Gojowczyka a překonal rekord Andreho Agassiho.
Profily hráčů
Carlos Alcaraz (© AFP)

Alcaraz navázal na předchozí rovněž pětisetové vítězství nad světovou trojkou Stefanosem Tsitsipasem z Řecka a ve věku 18 let a čtyř měsíců o osm dní překonal rekord Agassiho, jenž v roce 1988 došel až do semifinále.

Alcaraz je nejmladším čtvrtfinalistou v New Yorku od Brazilce Thomaze Kocha v roce 1963, kdy ale na grandslamech nemohli startovat profesionálové. Tzv. open éra začala až o pět let později.

Celkově se Alcaraz na turnajích velké čtyřky dostal mezi nejlepších osm hráčů jako nejmladší od Michaela Changa na Roland Garros v roce 1990.

"Mám obrovskou radost, že jsem na grandslamu poprvé postoupil do druhého týdne. Tohle je splněný sen," řekl na webu ATP Alcaraz. "Pětisetové zápasy jsou ale ohromně náročné," přidal 55. hráč světa.

"Po úvodních setech jsem si myslel, že jsem na konci s fyzickými i psychickými silami. Hrozně moc mi tam pomohli fanoušci. Cítil jsem jejich energii, bez nich bych to nedokázal," uvedl.

Alcaraz s Gojowczykem se postarali už o 33. pětisetový zápas na letošním US Open, které se tak může stát rekordním ročníkem. Do konce turnaje zbývá 11 utkání a maximem newyorského grandslamu je 35 pětisetových duelů z roku 1983.

O postup do semifinále si Alcaraz zahraje s Felixem Augerem-Aliassimem z Kanady. Patnáctý hráč světového žebříčku si v osmifinále poradil 4-6 6-2 7-6 6-4 s domácím Francesem Tiafoem.

• US OPEN •
New York, USA, tv. povrch, 57.500.000 dolarů
nedělní výsledky (5. 9. 2021)
• Dvouhra - osmifinále •
Medveděv (2-Rus.) - Evans (24-Brit.) 6-3 6-4 6-3
van de Zandschulp (Niz.) - Schwartzman (11-Arg.) 6-3 6-4 5-7 5-7 6-1
Auger-Aliassime (12-Kan.) - Tiafoe (USA) 4-6 6-2 7-6(6) 6-4
Alcaraz (Šp.) - Gojowczyk (Něm.) 5-7 6-1 5-7 6-2 6-0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

21
Přidat komentář
Nola
Rafa ma pokracovatela spanielskej tradicie vybornych mladych hracov.... vo Svajciarsku a Srbsku sa ziadny podobny talent nerysuje, oni prevzali stafetu po damach Hingis a Seles, mozno vo Svajci to zachrani skor dama - BeBe....
Reagovat
Mantra
Krajanka, že smile
Reagovat
Pe3k
Velká gratulace Karlosovi i Felixovi. Ten jejich zápas zaručuje, že jeden z nich bude v semifinále US open s Medvěděvem. Myslím si, že nejlepší bude, když vyhraje FAA, protože mladík by na Danila vůbec neměl, to AfroKanaďan Felix Ožér Aliasím bude pro Rusa chvílemi i soupeř. Nechám se překvapit, co jejich střetnutí přinese, jen doufám, že to nebude ráno. smile
Reagovat
darek.vrana
V titulku je chyba. Není nejmladším čtvrtfinalistou GS v open éře, asi jen na US Open. V článku se to pak píše správně. Chang nebo Becker dokonce gs vyhráli před 18.
Reagovat
Tomas_Smid_fan
Konečně pořádný test pro Jokera - setkají se dva rekordmani v přehazování míče přes síť. Nakupte zásoby do lednice, bude to dlouhá nocsmile
https://www.youtube.com/watch?v=keoVENYhyYY
Reagovat
EllNino
Brooksby spíš útočný hráč ne?
Reagovat
Tomas_Smid_fan
No nevím, já viděl kus jeho zápasu s Taylorem a to byly nekonečné výměny, pravda údery byly ostřejší, úplné pinkání to nebylo. S Jokerem to bude zajímavá konfrontace. Ovšem má toho v nohách a rukách od začátku USO podstatně víc.
Reagovat
Patik
bude z toho trojsetová formalita pre Djokoviča nič viac..ten hráč už teraz obvolal polku rodiny že bude hrať s Djokovičom..večer si ho ešte pomačká nad fantazíjnym scenárom ako Djokoviča porazí pred obrovským davom..potom príde na kurt dostane studenú sprchu a uvedomí si že je vlastne spokojný s osmefinále.
Reagovat
Nola
to su neskutocne kydy, mladici momentalne exceluju, mladeho som videla hrat na nejakom predchadzajucom turnaji a nie je to ziadne orezatko
Reagovat
EllNino
Patik kydá rád, opovrhuje vším, co není do třetího místa smile
Reagovat
Patik
smilesmile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat
Ondra979
no to muze byt zajimave. ja ho vubec neznam, ale takovi hraci obecne Jokerovi moc nevyhovuji..viz treba Simon..ale na vyhru nema, trba ale bude dobry zapas
Reagovat
smazaný uživatel
Byt najmladsim stvrtfinalistom v open ére, to sa musí dobre počúvať.

V QF zaručene končí, ale parádny vysledok.
Reagovat
Grape
Myslíš, že už to nezvládne fyzicky?
Protože herně na Augera má...
Reagovat
spaniel
Asi tak jak Zverev rupne se Sinnerem. smile
Reagovat
Mantra
Haha
Reagovat
Pe3k
To psal ten trotl z Petržalky? No málem se trefil Zverev vyhrál 3:0 smile
Reagovat
com
ale tenhle rekord Djokovic tezko prekona smilesmilesmile
Reagovat
Mantra
by mohl Srba vystřihnout ve finále smile
Reagovat
Tomas_Smid_fan
smile
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist