2. den v Římě: Do akce jdou Berdych, Strýcová, Siniaková a Šafářová

15. 5. 2017, 10:53
Previews 35
Souběžně hrané akce ATP World Tour Masters 1000 a WTA Premier 5 v Římě, pro mnohé poslední generálka před druhým grandslamovým turnajem sezony French Open, jsou v plném proudu. Do turnaje dnes vstoupí česká jednička Tomáš Berdych, čtrnáctá nasazená Barbora Strýcová, Kateřina Siniaková a Lucie Šafářová. Šlágrem dne je souboj prvního kola mezi Grigorem Dimitrovem a Juanem Martínem Del Potrem.

Hned v 11:00 nastoupí na třetí největší kurt římského tenisového areálu k zápasu prvního kola loňská čtvrtfinalistka Barbora Strýcová. Nasazená čtrnáctka poprvé v kariéře vyzve ruský talent Darju Kasatkinovou.

Strýcová letos, vyjma Dubaje, zvládla úvodní utkání na všech deseti turnajích. Takovou statistikou se rozhodně nemůže pochlubit její dnešní soupeřka, která šest z jedenácti svých úvodních vystoupení prohrála.

Na rozdíl od Strýcové se ovšem Kasatkinová může pyšnit titulem. Dvacetiletá Ruska si pro svůj premiérový triumf na okruhu WTA došla na antuce v Charlestonu. Od té doby se však na kurtech trápí. Ve Stuttgartu a také v Madridu vypadla v prvním kole.

Jedenatřicetiletá rodačka z Plzně zahájila antukovou sezonu ve Stuttgartu, kde skončila v osmifinále. Stejného výsledku dosáhla i minulý týden v Madridu. Největší úspěch přišel na domácí půdě v Praze. Strýcová si v pražské Stromovce poprvé v kariéře zahrála semifinále.


Siniaková se utká se Shuai Zhang
Ve stejný čas se na dvorci č. 4 představí další česká zástupkyně. Kateřina Siniaková podruhé změří síly se Shuai Zhang. S Číňankou se utkala loni v Tokiu. Jejich semifinálový souboj byl velmi jednoznačný. Češka v něm ztratila pouhé tři gamy.

Siniaková letošní sezonu odstartovala ziskem premiérové trofeje na okruhu WTA, když nenašla v prvním lednovém týdnu přemožitelku v čínském Shenzhenu. Poté ale dlouho formu z úvodního týdne letošního roku hledala.

Našla ji až nedávno v pražské Stromovce, kde letos teprve potřetí vyhrála dva zápasy v řadě a podruhé postoupila do čtvrtfinále, v němž jí vystavila stopku krajanka Barbora Strýcová.

Také v Madridu pokračovala česká naděje ve skvělých výkonech. V prvním kole smetla 6-1 6-0 Pauline Parmentierovou a v kole druhém sahala po skalpu Angelique Kerberové. V Římě bude usilovat o první výhru v hlavní soutěži. Před dvěma lety sice prošla kvalifikací, nicméně skončila již v prvním kole.

Shuai Zhang se po fantastické loňské sezoně zatím hledá. Jejím největším letošním úspěchem je čtvrtfinálová účast v Dauhá. Na oranžové drti jasně prohrála všechna tři utkání. To jediné na antuce, té zelené, zvládla v Charlestonu, kde porazila ještě více se trápící Misaki Doiovou.


Berdycha čeká M. Zverev
Tomáš Berdych postupuje na turnaji Masters v Římě od roku 2011 vždy minimálně do osmifinále. Jeho sérii se dnes pokusí přerušit Mischa Zverev. S Němcem, s nímž má vyrovnanou vzájemnou bilanci, se Berdych utkal naposledy před čtyřmi roky. Jediné vzájemné měření sil na antuce vyhrál před osmi lety právě v Římě o dva roky mladší Zverev.

V případě prohry by Berdych letos vůbec poprvé nezvládl úvodní zápas. Antukovou část sezony zahájil solidně, když v Monte Carlu došel do osmifinále a rovněž z Madridu odjížděl s bilancí dvou výher a jedné porážky.

V hlavním městě Itálie loni jedenatřicetiletý Čech zaznamenal nejpotupnější prohru své kariéry. Česká jednička tehdy v osmifinále proti Davidovi Goffinovi neuhrála jediný game.

Naopak Zverev se od senzačního postupu do čtvrtfinále letošního Australian Open extrémně trápí. Devětadvacetiletý Němec od životního úspěchu v Melbourne vyhrál pouze dvě utkání ze třinácti.

Na antuce se představil mimo jiné také na domácí půdě v Mnichově, kde po vyřazení krajana Dustina Browna slavil jedinou výhru dosavadního průběhu letošní antukové sezony. Zbylých pět duelů prohrál ve dvou setech. Dvě z pěti porážek mu připravil český tenista Jiří Veselý.


Šafářová vyzve Lučičovou-Baroniovou
Poslední českou zástupkyní pondělního programu je Lucie Šafářová. Ta nastoupí na třetí největší dvorec po skončení zápasu Barbory Strýcové. Šafářová bude popáté v kariéře čelit Mirjaně Lučičové-Baroniové. S Chorvatkou zatím neprohrála set.

Jenže obzvláště letos může být vše jinak. Chorvatka se totiž v letech 2012 - 2013 takovou formou, jakou má letos, rozhodně neprezentovala.

V Římě sice slavila poslední výhru v hlavní soutěži v roce 1998, nicméně od senzačního postupu do semifinále letošního Australian Open si drží, až na výpadek v Indian Wells, vyrovnané výsledky.

V Acapulku a Charlestonu přidala další semifinále, v Miami si zahrála čtvrtfinále. Na antuce měla poté smůlu na los. Ve Stuttgartu nestačila na Kristinu Mladenovicovou a v Madridu neudržela vedení proti Marii Šarapovové. Právě Ruska bude s největší pravděpodobností soupeřkou vítězky dnešního souboje.

Šafářová se do slušné formy rovněž dostala na Australian Open. Od té doby byla v semifinále v Tchaj-peji, ve finále v Budapešti a na prestižní akci v Miami postoupila mezi nejlepších osm.

Své letošní působení na antuce zahájila finalistka French Open 2015 v americkém Charlestonu, kde v osmifinále jasně prohrála s Laurou Siegemundovou. Následovaly další zdravotní trable. Šafářová prodělala před startem pražského podniku WTA spálovou angínu.

V roli obhájkyně titulu tak v pražské Stromovce nakonec odehrála jediné utkání, když musela po vítězství nad Kristinou Kučovou z turnaje kvůli zdravotním potížím odstoupit. Síly postrádala také v Madridu. Ve španělské metropoli neudržela v úvodním zápase vedení proti krajance Barboře Strýcové.


Šlágr dne: Grigor Dimitrov versus Juan Martín Del Potro
Los letošního ročníku římského Masters přichystal divákům hned v prvním kole velmi zajímavý souboj. Jedenáctý hráč světa Grigor Dimitrov narazí na Juana Martína Del Potra, s nímž všechny čtyři předchozí duely prohrál.

Bulhar měl fantastický vstup do letošní sezony. V Brisbane slavil titul, na Australian Open došel až do semifinále, vzápětí ovládl domácí halový podnik v Sofii a zahrál si čtvrtfinále v hale v Rotterdamu.

Po výhře nad Michajlem Južným v Indian Wells však následovala série čtyř porážek, kterou Dimitrov přerušil postupem do osmifinále minulý týden v Madridu. V něm disponoval pěti mečboly proti pozdějšímu finalistovi Dominikovi Thiemovi.

Juan Martín Del Potro letos odehrál pouze pět turnajů. I delší pauzy mezi jednotlivými vystoupeními vítěz US Open 2009 zvládá. Vždy prohrál až s hráčem elitní desítky (Delray Beach - Raonic, Acapulko a Indian Wells - Djokovič, Miami - Federer).

Na antuce se letos představil pouze v Estorilu, kde nejprve smetl Juičiho Sugitu a poté musel kvůli smrti svého dědečka odstoupit a odletět domů do Argentiny. Na antuce se Dimitrov s Del Potrem střetnou poprvé.

Dnes se na kurty dostanou také další hvězdy. První zápasy čekají Marii Šarapovovou, Venus Williamsovou, Lucase Pouilleho a například Davida Goffina.

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2017 - PROGRAM 2. HRACÍHO DNE
• CENTER COURT • (od 12:00 SELČ)
1. Berdych (12-ČR) - M. Zverev (Něm.)
2. McHaleová (USA) - Šarapovová (Rus.)
3. Almagro (Šp.) - Seppi (It.)
4. Del Potro (Arg.) - Dimitrov (10-Bulh.) / nejdříve v 19:30 SELČ
5. Švedovová (Kaz.) - V. Williamsová (9-USA) / nejdříve ve 21:00 SELČ
• NEXT GEN ARENA • (od 11:00 SELČ)
1. Querrey (USA) - Pouille (11-Fr.)
2. Goffin (9-Belg.) - Bellucci (Braz.)
3. Garciaová (Fr.) - Vekičová (Chorv.)
4. Cornetová (Fr.) - Erraniová (It.)
5. Harrison (USA) - Donaldson (USA) / nejdříve v 19:00 SELČ
• PIETRANGELI • (od 11:00 SELČ)
1. Strýcová (14-ČR) - Kasatkinová (Rus.)
2. Šafářová (ČR) - Lučičová-Baroniová (16-Chorv.)
3. Troicki (Srb.) - Napolitano (It.)
4. Sousa (Portug.) - Edmund (Brit.)
5. Pavljučenkovová (12-Rus.) - Stosurová (Austr.)
• COURT 4 • (od 11:00 SELČ)
1. Siniaková (ČR) - Shuai Zhang (Čína)
Kompletní program 2. hracího dne
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

35
Přidat komentář
dadaft
existuje pro mě už jen jeden méně atraktivní zápas než probíhající Garcia - Vekič, a to Vekič - Cirstea.
Reagovat
Neor
Možná už se to tady probíralo, ale nevíte, proč spolu nestartují v Římě? BMS hraje s Keys.. Díky.
Reagovat
tommr
no BMS toho bez Lucky moc neuhrála ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
2 kola naši úspěch a pak konečná.Nebo si někdo myslí, že to bude jinak.....
Reagovat
A.R.R.
Lucko? je toto možné?!!!!
Reagovat
Krisboy
Dělá si ta Lucka prdel???
Reagovat
dadaft
,,,,,,,,,,,,,,,,,, a Lucka projela náskok 5-1.((
Reagovat
d@ve
A Lucka projela i celý set. :(
Reagovat
sprchon
Co se tam děje? V posledních 5 gamech uhrála jen 4 fiftýny.
Reagovat
d@ve
Myslím, že jich bylo šest, ale i tak je to špatný.. :/
Reagovat
sprchon
Já počítal ze stavu 5:1 do 5:6.

Sleduje někdo zápas? Já jsem bohužel odkázán jen na čísla.
Reagovat
d@ve
Aha.. :)
Já jsem žel taky jen na LiveScore. :/
Reagovat
dadaft
uff, tak to Katka zvládla.
velice vyrovnaný zápas, co jsem viděl konec třetího setu i hodně těžkých běhavých krásných výměn.
číňanka podávala na zápas, nakonec to Katka dostala do tajbrejku a vyhrála.
těžký zápas, těžký.
pro Zhang určitě velké zklamání.
Katce gratulka.
Reagovat
tommr
v tom TB předváděly obě hráčky fantastickej tenis ... :)
Reagovat
dadaft
jj, ale podle článku tam byly v průběhu zápasu i hluchá místa.
Reagovat
tommr
Katka tam měla malej výpadek ve třetím setu od stavu 4:1 do stavu 5:6, ale naštěstí se v závěru zase vzchopila ...
Reagovat
dadaft
ufffffff, tak Katka brejk na poslední chvíli a je tu tajbrejk třetího setu.
Reagovat
dadaft
mimochodem jak na Katku, tak na dvou dalších kurtech co jdou vidět velice slušná návštěva ,,,,,,,, s Madridem nesrovnatelné.
Reagovat
Lunej..
1. set po TB, s Mischou jsem čekala, že to nebude snadné. Tak ještě druhý :)
Reagovat
Lunej..
Ovšem teď Tomáš měl krásný úhel BH returnu cross, i když to nakonec je gem pro Mischu.
Reagovat
Lunej..
Teda Tome, teď jsi byl vícekrát u sítě přímo jalový....
Reagovat
Torn
Umpire mu teď dost ukřivdil.
Reagovat
historik
mám ji rád a tohle jí teda nepřeju, zvlášť krátce před FO; i když to znamená, že jde Bára dál
Reagovat
dadaft
jj.
Reagovat
dadaft
ajaj, teď se darja ve skluzu sekla o lajnu a kotník se dostal do nepěkné polohy. ((
Reagovat
dadaft
no, nakonec to asi nějak půjde.
ale to nemusí nic znamenat.
rozhodne zítřejší ráno...
dobře Darja nevypadá.
Reagovat
dadaft
no, je jasné, že ani jedna ani druhá z losu nebyly nadšené.

těžko říct, jestli to rozčilování Báře pomáhá, zdá se mi, že spíš ne, ale bez něj to asi nejde.
Reagovat
Torn
Já to zapnul a hned se tam vztekala, tak jsem to radši přepnul, abych jí tu nemusel zase nadávat. :D
Reagovat
smazaný uživatel
me svym vtekanim trvale znechucuje, "jsem uz proste takova, patri to ke mne a jina nebudu".. :-)) Ale libi se mi, jak v bile moc hezky pasuje do rimske antiky, svetle azuro na minulem kombine rozhodne nijak neuchvacovalo. A Darjin kotnik je velka neprijemnost ted...
Reagovat
smazaný uživatel
*vztekanim.. jeeee
Reagovat
dadaft
no, popravde jsou ty sochy z období vrcholného italského fašismu za Mussoliniho vlády......... ale nehledejme hnidy. ))
kurt je velmi působivý.
Reagovat
smazaný uživatel
ani ve snu by me nenapadlo, ze.... :-))) Jen jsem byla lina tukat uvozovky.
Reagovat
dadaft
:)
Reagovat
dadaft
první kolo, začátek turnaje, Bára s Darjou na Petrangeli, slušná divácká účast a parádní atmosféra,,,,,,,,,,,,,,,,, co víc si přát?
Reagovat
Lunej..
hlavně se mi hodně líbí ten kurt, ta bílá dělá takový hezký dojem.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist