3. den v Singapuru: Venus se utká s Ostapenkovou, Kar. Plíškovou čeká Muguruzaová

24. 10. 2017, 01:00
Previews 58
Letošní ročník Turnaje mistryň v Singapuru pokračuje třetím hracím dnem a dnes jsou na programu v pořadí druhé souboje v Bílé skupině. V tom prvním proti sobě nastoupí Venus Williamsová a Jelena Ostapenková, které budou bojovat o první výhru ve skupině. Druhý duel obstarají vítězky nedělních zápasů Karolína Plíšková a Garbiñe Muguruzaová.

1. Venus Williamsová (5.) - Jelena Ostapenková (7.)
Úvodní úterní duel startuje ve 13:30 SELČ a střetnou se v něm poražené z nedělních dvouher Venus Williamsová a Jelena Ostapenková. Obě hráčky zatím v Singapuru neuhrály ani set a dalo by se říct, že dnes budou bojovat téměř o uživení naděje na postup do semifinále. Aktérky úvodního souboje se spolu střetly jen jednou. Letos ve wimbledonském čtvrtfinále zvítězila o sedmnáct let starší Američanka.

Williamsová se jako první vydala do Aucklandu, ale kvůli zdravotním potížím nemohla navázat na výhru z prvního kola. Na Australian Open se ale předvedla ve fantastické formě a v Melbourne po dlouhých čtrnácti letech postoupila do finále, které prohrála se sestrou Serenou.

Náročný přesun do Petrohradu absolutně nezvládla a v prvním kole uhrála jen čtyři gamy s pozdější šampionkou Mladenovicovou. Na velkých domácích turnajích ovšem opět zazářila, když v Indian Wells uhrála čtvrtfinále, v němž byla nad její síly pozdější překvapivá vítězka Vesninová, a v Miami semifinále, ve kterém ji rovněž vyřadila pozdější šampionka - Kontaová.

Na větších antukových akcích se legendární Američanka i nadále prezentovala solidní formou. V Charlestonu sice vypadla hned po prvním zápase, nicméně v Římě došla do čtvrtfinále a na pařížském grandslamu do osmifinále.

Generálku na Wimbledon se rozhodla neabslolvovat. Přesto v All England Clubu přidala další grandslamové finále, v němž nestačila na ve vynikající formě hrající Muguruzaovou, a šestou wimbledonskou trofej tak nezískala.

Před domácím US Open se představila v Torontu a Cincinnati. V kanadské metropoli v osmifinále utrpěla debakl od pozdější vítězky Svitolinové, v Cincinnati byla ve druhém kole nad její síly Bartyová. Na US Open však sedmatřicetiletá Američanka protáhla letošní skvělou grandslamovou šňůru postupem do semifinále a po více než šesti letech se vrátila do Top 5.

Williamsová se v Asii dostavila na jediný turnaj. Velké podniky ve Wuhanu a Pekingu vynechala a zahrála si jen menší akci v Hongkongu, kde vypadla ve druhém kole s Naomi Ósakaovou.

Na Turnaji mistryň bude startovat po dlouhých osmi letech. Svou premiéru si odbyla před neuvěřitelnými osmnácti lety. Ani při jedné ze svých čtyř účastí na závěrečné akci sezony neskončila ve skupině. Do semifinále se probojovala v letech 1999 a 2002 (ještě se nehrál systém skupin), v roce 2008 získala trofej pro vítězku a o rok později hrála finále.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Wimbledon,  Australian Open (finále);  US Open,  Miami (semifinále)
Letošní bilance: 35-13
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (2. kolo)
Letošní bilance v hale: 0-2
Výsledky na grandslamech: Australian Open (finále), French Open (osmifinále), Wimbledon (finále), US Open (semifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 4-4 (kariérní 128-95)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 11-6
Nejlepší výsledek: vítězka (2008)
Loňský výsledek: nehrála
Generálka: Hongkong (2. kolo)
Výsledky: Kar. Plíšková (2-6 2-6)

Ostapenková zahájila letošní sezonu v Aucklandu, kde skrečovala semifinále. Už na Australian Open o sobě dala pořádně vědět, když prohrála bitvu třetího kola s Karolínou Plíškovou až poměrem 8-10 v rozhodující sadě.

Na dalších turnajích se ale talentované Lotyšce vůbec nedařilo. V Petrohradu, Dubaji a Miami nezvládla úvodní zápas, v Indian Wells si připsala jedinou výhru a nejlepšího výsledku dosáhla v Acapulku postupem do čtvrtfinále.

Na antuce však přišel kariérní zlom. Už v Charlestonu si Ostapenková zahrála finále, ve Stuttgartu zvládla kvalifikaci, ale v prvním kole těsně podlehla Vandewegheové, v Praze přidala další semifinále, v Římě ve druhém kole potrápila Muguruzaovou a poté naprosto senzačně a jako první nenasazená hráčka v open éře ovládla French Open, kde dva dny po svých dvacátých narozeninách slavila premiérový grandslamový titul.

Ve výborné formě pokračovala na trávě. V Eastbourne sice vypadla v osmifinále po velké bitvě s Kontaovou, nicméně ve Wimbledonu došla až do čtvrtfinále, ve kterém sehrála vyrovnanou partii se zkušenou Venus Williamsovou.

Americké betony se jí naopak moc nepovedly. V Torontu i Cincinnati se loučila po prvním kole a na US Open skončila v kole třetím. Přesto se po skončení závěrečného grandslamu sezony poprvé objevila v Top 10 žebříčku WTA.

Jako kdyby Ostapenkovou další kariérní milník povzbudil. V Soulu vybojovala svůj druhý kariérní triumf na okruhu WTA, na nějž navázala semifinálovou účastí ve Wuhanu i Pekingu.

Na Turnaji mistryň startuje dvacetiletá Lotyška poprvé v kariéře.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Soul,  French Open (vítězka);  Charleston (finále);  Peking,  Wuhan,  Praha,  Auckland (semifinále)
Letošní bilance: 49-20
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (1. kolo)
Letošní bilance v hale: 0-2
Výsledky na grandslamech: Australian Open (3. kolo), French Open (vítězka), Wimbledon (čtvrtfinále), US Open (3. kolo)
Letošní bilance vs Top 10: 3-6 (kariérní 5-8)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Soul (vítězka), Wuhan (semifinále), Peking (semifinále)
Výsledky: Muguruzaová (3-6 4-6)


2. Garbiñe Muguruzaová (2.) - Karolína Plíšková (3.)
Po nich nastoupí vítězky nedělních dvouher a bývalé světové jedničky. Celkově podeváté se utkají Garbiñe Muguruzaová a Karolína Plíšková. Ve vzájemné bilanci jasně vede česká jednička. S Muguruzaovou sice prohrála úvodní duel před šesti lety, nicméně poté Španělku šestkrát v řadě porazila včetně loňského souboje právě v Singapuru. Poslední vzájemné měření sil nedávno v Cincinnati však vyhrála Muguruzaová.

Plíšková a Muguruzaová se utkají už podeváté

Plíšková měla fantastický vstup do letošní sezony, kterou zahájila triumfem v Brisbane, poprvé si zahrála čtvrtfinále Australian Open a zisk dalšího titulu slavila v polovině února v Dauhá. I vinou náročného programu skončila na následující akci v Dubaji hned po prvním zápase.

Rodačce z Loun se povedly také americké turnaje v Indian Wells a Miami. Na obou prestižních podnicích série WTA Premier Mandatory došla do semifinále.

Na antuce se naopak pětadvacetileté Češce zpočátku vůbec nedařilo. Na prvních třech akcích vyhrála dohromady jen dva zápasy. Zlom přišel až v Římě, kde postoupila do čtvrtfinále, v němž nestačila na pozdější vítězku Svitolinovou. Ve výborné formě se předvedla na French Open. Na antukovém grandslamu skončila v semifinále, když prohrála třísetovou bitvu s Halepovou.

Generálka na Wimbledon byla doslova perfektní. Plíšková v Eastbourne po roce znovu postoupila do finále a tentokrát slavila titul. Ve Wimbledonu ale v roli jedné z největších aspirantek na triumf selhala a loučila se již ve druhém kole. Přesto se po skončení nejslavnějšího turnaje světa jako první Češka v historii stala světovou jedničkou.

Americké betony nebyly v podání Plíškové vůbec špatné. V Torontu prohrála čtvrtfinálovou bitvu s Wozniackou a v Cincinnati v semifinále nestačila na Muguruzaovou. Na US Open ji ve čtvrtfinále vyřadila domácí Vandewegheová. Plíšková tak neobhájila loňské finále a po osmi týdnech přišla o post světové jedničky.

Asijská pouť se Plíškové podobně jako loni nepovedla. V Tokiu i ve Wuhanu ztroskotala na čtvrtfinálových soupeřkách a na velké akci v Pekingu ji již v osmifinále překvapivě přehrála Cirsteaová.

Na Turnaji mistryň si česká jednička odbyla svou premiéru loni. Své první vystoupení v Singapuru zahájila vítězně, ovšem následující dva souboje prohrála a skončila ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Eastbourne,  Dauhá,  Brisbane (vítězka);  Cincinnati,  French Open,  Miami,  Indian Wells (semifinále)
Letošní bilance: 52-16
Největší úspěchy v hale: letos bude hrát v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 1-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (semifinále), Wimbledon (2. kolo), US Open (čtvrtfinále)
Letošní bilance vs Top 10: 7-4 (kariérní 19-27)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 2-2
Nejlepší výsledek: skupina (2016)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Tokio (čtvrtfinále), Wuhan (čtvrtfinále), Peking (osmifinále)
Výsledky: V. Williamsová (6-2 6-2)

Plíšková má šanci si už dnes zajistit semifinále

Muguruzaová zahájila letošní sezonu v Brisbane postupem do semifinále, v němž po pěti gamech skrečovala Cornetové. Zdravotně se ale dala včas do pořádku a na Australian Open došla do čtvrtfinále, ve kterém ji vyřadila senzace letošního ročníku Vandewegheová.

Na Arabském poloostrově se Španělce absolutně nedařilo. V Dauhá vypadla ve druhém kole a hned první utkání v Dubaji po pěti odehraných hrách vzdala. Alespoň částečně si vše vynahradila ve Spojených státech, když uhrála čtvrtfinále v Indian Wells a osmifinále v Miami.

Ani na antuce nepředváděla svůj nejlepší tenis. Také ve Stuttgartu a v Madridu se loučila po prvním zápase, až v Římě se dočkala postupem do semifinále kvalitního výsledku. Znovu ale odehrála jen pět gamů a poté Svitolinové vzdala. Na French Open Muguruzaovou v osmifinále vyřadila rozjetá Mladenovicová a znemožnila jí obhájit loňský triumf.

Druhá polovina letošní sezony je s tou první nesrovnatelná. Muguruzaová do nejkratší části tenisového roku vstoupila semifinálovou účastí v Birminghamu, v Eastbourne naopak hned v prvním duelu utrpěla debakl od Strýcové. Na Wimbledon ovšem načasovala formu fantasticky. V sedmi zápasech ztratila jediný set a získala svůj druhý grandslamový vavřín, když ve finále dorazila kanárem pětinásobnou šampionku Venus Williamsovou.

Ve skvělé formě pokračovala i na amerických betonech. Ve Stanfordu prohrála semifinále s pozdější vítězkou Keysovou, v Torontu čtvrtfinále s pozdější šampionkou Svitolinovou a v Cincinnati slavila zisk páté kariérní trofeje. Ve finále s Halepovou ztratila pouhý jeden game.

Na US Open v roli jedné z největších favoritek vypadla v osmifinále s Kvitovou. Přesto se po skončení závěrečného grandslamového turnaje sezony stala na čtyři týdny světovou jedničkou.

Následoval však pokles formy. V semifinále v Tokiu utrpěla debakl od obhájkyně titulu Wozniacké, ve wuhanském čtvrtfinále neudržela vedení proti Ostapenkové a utkání prvního kola v Pekingu kvůli viróze skrečovala.

Akce pro osm nejlepších tenistek se zúčastní potřetí a třetím rokem po sobě nebude mezi elitou chybět. Ze skupiny dokázala postoupit jen při své premiéře před dvěma lety, kdy skončila v semifinále. Loni se s asijskou metropolí loučila už ve skupině.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati,  Wimbledon (vítězka);  Tokio Premier,  Stanford,  Birmingham,  Řím,  Brisbane (semifinále)
Letošní bilance: 47-19
Největší úspěchy v hale: letos bude hrát v hale poprvé
Letošní bilance v hale: 1-0
Výsledky na grandslamech: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (osmifinále), Wimbledon (vítězka), US Open (osmifinále)
Letošní bilance vs Top 10: 8-5 (kariérní 27-26)

Bilance na Turnaji mistryň
Kariérní bilance: 5-3
Nejlepší výsledek: semifinále (2015)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Tokio (semifinále), Wuhan (čtvrtfinále), Peking (1. kolo)
Výsledky: Ostapenková (6-3 6-4)

Možné scénáře
- Plíšková a Williamsová zvítězí => Plíšková vyhraje skupinu, Williamsová s Muguruzaovou se utkají o postup
- Muguruzaová a Ostapenková zvítězí => Muguruzaová vyhraje skupinu, Plíšková a Ostapenková se utkají o postup
- Plíšková vyhraje ve dvou setech a Ostapenková ve třech setech => Plíšková postupuje do semifinále
- Muguruzaová vyhraje ve dvou setech a Williamsová ve třech setech => Muguruzaová postupuje do semifinále
- jakákoli jiná kombinace úterních výsledků znamená, že se hráčky o přímý postup poperou až ve čtvrtek

BNP PARIBAS WTA FINALS 2017 - PROGRAM 3. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 13:30 SELČ)
1. V. Williamsová (5-USA) - Ostapenková (7-Lot.)
2. Muguruzaová (2-Šp.) - Kar. Plíšková (3-ČR)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

58
Přidat komentář
Fandina
Příprava na víc než sto procent! Radost se na to dívat. Gratulace Kaje.
Reagovat
smazaný uživatel
S přehledem.
Těším se na semifinále :-)
Reagovat
Krisboy
And we've got our first semifinalist here in Singapore! And it's Karolina Plišková!!
Reagovat
tommr
zajímavý na tom je, že před turnajem jí přitom skoro nikdo nevěřil ... :)
Reagovat
Fandina
Na TP měla v anketě nejvíc. :-) U sázkové byla třetí nebo čtvrtá.
Reagovat
tommr
myslel jsem ve světě. Na TP má v anketě víc hlasů jen proto, že jí tu víc lidí fandí ... :)
Reagovat
tommr
to snad v závěru kazila schválně, aby to zase dopadlo dvakrát 6:2 ... :)
Reagovat
tommr
si ted vyloženě koleduje o malér ... :(
Reagovat
tommr
škoda těch promarněných mečbolů. Kanár by Muguruze dneska slušel ...
Reagovat
George_Renel
Karolína ve velké pohodě. Zvláště ty bekhendy jsou neuvěřitelné, ať již z returnu či ze hry.
Reagovat
lars
v pohode set mohla vyhrat 6:0
Reagovat
Fandina
Než jsem dojela z vídeňské Stadthalle na Bahnhof Kája má set. Tak ještě jeden.
Reagovat
Krisboy
Vlak se sotva rozjel a je konec :)
Reagovat
Jabadu
Thy wole ... ???
:-)
Reagovat
com
jo 5:0 a 40:0 a ted to jeste projede :(
Reagovat
tommr
má první set doma! To je hodně důležitý, protože ten set může ještě hrát velkou roli v postupový matematice ... :)
Reagovat
com
ještě jeden set a postup ze skupiny je tam!!! :)
Reagovat
tommr
začala dobře ... :)
Reagovat
Torn
Hlavně at se nenechá ukolébat lehkým začátkem, jak to umí. :D Na Mugu určitě má a má i psychickou výhodu na své straně.
Reagovat
lars
spis by mela snizit % UE driv , nez ho snizi Mugu
Reagovat
tommr
konečně první dramatická bitva na letošním TM ...
Výhra Venus je pro Karolínu výhodná, protože ted jí k postupu stačí jakýkoli vítězství nad Muguruzou ...
V posledním zápase skupiny proti Ostapenkový to ovšem bude mít Karolína hodně těžký, protože Ostapenková se bude snažit za každou cenu uhrát aspoň jednu výhru ...
Reagovat
kada.tom
Huráá, Venus to nakonec vydřela, ale teda byla to těžká lopota dlouhá 3:13. Tak mi napadá - hrál se na ženském TM delší zápas?
Reagovat
milik254
Pamatuju si příšerně dlouhej zápas Sary Erraniový a Agy Radwaňský, ale nevím, jak moc dlouhý byl
Reagovat
Haitik
Masha vs. Henin, Madrid 2007.. Myslím, že ty hrály 3:24 nebo nějak tak.. :D
Reagovat
sprchon
Proč já jdu vlastně dneska trénovat servis? :D Získat bod po 100km/h 2. podání Aljony je pro Venus celkem problém, jak tak koukám (zapnul jsem za stavu 4:4).
Reagovat
d@ve
Doufám, že toho vzteklýho caparta Venus už dotluče.. :)
Reagovat
sprchon
S tímhle Penko nemůže postoupit, bohužel... Ve čtvrtek jí Kája ty 2. servisy pozabíjí.
Reagovat
Lunej..
Baruna je leckdy vzteklejsi a to je 30, Jelena z toho vyroste. Byly tan krasne udery, ale celkove takove nervozni, nezdalo se vam?
Reagovat
Lunej..
Je ji
Reagovat
sprchon
Neyvroste. Ona je prostě hérečka. :) Ale mám ji rád, baví mě.
Reagovat
Lunej..
Ale vyroste, vsadime se? Mne taky nevadi, i kdyz zpocatku mi nesedla.
Reagovat
sprchon
Nesázím se. :D Ale myslím si, že vystupovat bude pořád stejně. Nevím, proč by měla něco měnit a z čeho by měla vyrůstat. ;)
Reagovat
d@ve
Zase na druhou stranu, dokáže si ze sebe dělat i legraci. :D
http://www.wtatennis.com/videos/faces-jelena-ostapenko
Reagovat
tommr
obě hráčky hrály o zachování naděje na postup takže ta nervozita byla pochopitelná ...
Reagovat
EllNino
Super mač, konečně bitva ...:) Jedem Venus
Reagovat
tommr
dohrajou to vůbec dneska? :)
Reagovat
poutnik
Jo .-)
Reagovat
tommr
jsem zvědavej na kom se to víc než tříhodinový čekání na zápas projeví víc ...
Reagovat
aligo
By dneska předvedla kvalitnější tenis než kterákoliv z nich...
Reagovat
aligo
Konečně hezký zápas...
Reagovat
George_Renel
Kde? :-)
Mně to připadne jako průměr.
Reagovat
aligo
Myslím aspoň výsledkove...
Reagovat
dadaft
Venus, prosím, vystřílej ten poposkakující vyxichtěný koblížek z kurtu.
Děkuji.
Reagovat
blixa
A tak dyk je roztomilá :D Z pragmatických důvodů bych to ovšem přál Venus.
Reagovat
lars
ale ve 3 setech
Reagovat
d@ve
Ano, to by mohlo být jistější. :)
Reagovat
tommr
po prvním kole TM se situace v boji o světovou jedničku značně zjednodušila ...
Reálnou šanci na post jedničky už mají jen 4 hráčky: Halep, Muguruza, Karolína Plíšková a Svitolina ...
Nejlíp jsou na tom Halep a Muguruza, kterejm by za určitých okolností mohlo k postu jedničky stačit i vypadnutí ve skupině ...
Karolíně by mohlo teoreticky stačit i finále pokud vyhraje všechny 3 zápasy ve skupině ...
Svitolina potřebuje TM vyhrát, ale ani to jí nemusí stačit ...
Wozniacki a Venus Williams už mají jen čistě teoretickou šanci a vedle výhry TM by k tomu potřebovaly i předčasný odstoupení Halepový a Muguruzy z turnaje ...
Ostapenko a Garcia už nemají ani teoretickou šanci ...
Reagovat
bIbec
Ostapenko ve dvou, Garbiňa ve dvou.
Reagovat
tommr
nestraš ...
Reagovat
lars
prohraji ? :)
Reagovat
tommr
to už zní líp ... :)
Reagovat
blixa
Neser !!! ;-)
Reagovat
tommr
Karolína si může dneska zajistit postup ze skupiny pokud Muguruzaovou porazí.
Bude k tomu ale potřebovat pomoc Venus. Pokud Venus vyhraje stačí Karolíně k postupu jakýkoli vítězství. Pokud Venus prohraje, ale uhraje jeden set bude Karolína k jistotě postupu potřebovat výhru ve dvou setech ...
Všechny ostatní scénáře budou znamenat, že se o postupu Karolíny rozhodne až ve čtvrtek v zápase proti Ostapenkový ...
Reagovat
Pavol
Mám vážne obavy že sklame samu seba ako obvykle. A Aľona ubehá Venus ak je ten povrch taký pomaly ako všetci vravia.
Reagovat
com
Karolína ve dvou! Přece si to nebude zbytečně komplikovat :)
Reagovat
turista
Karolína by měla vyhrát nejen tento zápas ale celé Masters.
Reagovat
Krisboy
Bodejť.
Reagovat
kada.tom
Venus ve třech, Karolína ve třech
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist