4. den na WTA Elite Trophy: Mladenovicová se o semifinále popere s Görgesovou, Strýcovou čeká poslední zápas sezony

3. 11. 2017, 01:00
Previews 5
"Malý Turnaj mistryň" pokračuje čtvrtým hracím dnem a na programu jsou poslední tři zápasy skupinové fáze. O semifinále se bude bojovat pouze na úvod programu, který obstarají Kristina Mladenovicová s Julií Görgesovou. V dalších zápasech se bude hrát jen o druhé místo ve skupině. Barbora Strýcová v posledním utkání letošní sezony vyzve Sloane Stephensovou a Jelena Vesninová se utká s domácí Shuai Peng.

Stadium (Start v 8:00 SEČ)

1. Kristina Mladenovicová (10.) - Julia Görgesová (18.)
Úvod pátečního programu určí poslední semifinalistku, která postoupí z Azalkové skupiny a přidá se k Vandewegheové, Bartyové a Sevastovové. Bude jí turnajová jednička Kristina Mladenovicová, jež má na kontě 11 porážek v řadě, nebo rozjetá Julia Görgesová, která má naopak výbornou formu a před dvěma týdny triumfovala v Moskvě. Ve vzájemné bilanci vede 2-1 Görgesová. Němka vyhrála i jediný letošní duel. K postupu jí stačí uhrát set.

Mladenovicová letošní sezonu zahájila dvěma jasnými porážkami. Francouzka vypadla v prvním kole v Hobartu i na Australian Open. Na halové akci v Petrohradu se ovšem předvedla ve své nejlepší formě, dokráčela si pro kýžený premiérový titul na okruhu WTA a zahájila nejlepší etapu své kariéry.

V Dubaji sice ještě vypadla relativně brzy (osmifinále), nicméně v Acapulku si zahrála finále a v Indian Wells semifinále. Druhý velký americký podnik ale Mladenovicové nevyšel. V Miami skončila hned po prvním zápase.

Antukovou sezonu měla čtyřiadvacetiletá Francouzka výbornou. V hale ve Stuttgartu jen těsně prohrála finále a další finálovou účast přidala na prestižní akci v Madridu. V Římě sice skončila již v prvním kole, ovšem na domácím French Open poprvé došla až do čtvrtfinále, přičemž v osmifinále vyřadila loňskou šampionku Muguruzaovou.

Travnatá sezona už byla horší, ale vůbec ne špatná. Mladenovicová ji odstartovala postupem do čtvrtfinále v Hertogenboschi i Birminghamu, v Eastbourne prohrála osmifinálový duel s Kuzněcovovou a ve Wimbledonu uhrála kolo.

S příchodem sezony amerických betonů však přišel nepochopitelný zlom. Mladenovicová na začátku srpna ve Washingtonu vyhrála bitvu prvního kola s Němkou Mariaovou, ale od té doby nevyhrála jediný zápas a má na kontě 11 porážek v řadě. V Zhuhai startuje poprvé.

Kristina Mladenovicová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Petrohrad (vítězka);  Madrid,  Stuttgart, Acapulko (finále);  Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (vítězka)
Bilance: 38-26
Bilance z posledních 10 zápasů: 0-10
Bilance v hale: 5-2
Bilance proti hráčkám Top 20: 7-5 (kariérní 23-41)
Grandslamy: Australian Open (1. kolo), French Open (čtvrtfinále), Wimbledon (2. kolo), US Open (1. kolo)

Kristina Mladenovicová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (1. kolo)
Výsledky ve skupině: Rybáriková (5-7 6-1 6-7)

Görgesová letos prožívá jednu ze svých nejlepších sezon. Letošní rok zahájila semifinálovou účastí v Aucklandu. Na úvodním grandslamu sezony skončila ve druhém kole. Další postup mezi nejlepší kvarteto přidala v hale v Budapešti.

Na první šňůře amerických betonů neměla špatné výsledky. V Acapulku prohrála ve druhém kole, ovšem v Indian Wells i Miami došla do třetího kola. Na druhou stranu prohrála s hráčkami, které by měla porážet (Davisová a Ozakiová). V hale se Němce opět dařilo. V Bielu si zahrála čtvrtfinále.

Antuková sezona naopak příliš vydařená nebyla. Görgesová skončila v prvním kole v Praze, Madridu i na French Open. Jedinou výhru zaznamenala na domácí oranžové drti v Norimberku a dvě výhry v řadě si připsala pouze v Římě.

Druhou polovinu sezony má Němka výbornou. Už na trávě na Mallorce letos poprvé postoupila do finále, ve Wimbledonu poté prohrála bitvu prvního kola s Curenkovou, ale chuť si spravila na antuce v Bukurešti, kde si připsala další finále.

O titul neúspěšně bojovala také na úvod sezony amerických betonů ve Washingtonu. V Torontu se loučila už v prvním kole, nicméně v Cincinnati uhrála čtvrtfinále a na US Open osmifinále.

V Asii se Görgesové až tolik nedařilo. Ve Wuhanu i Pekingu skončila na druhé soupeřce. Hala ovšem Němce prostě sedí. Dalšího skvělého výsledku se dočkala v Moskvě, kde konečně uspěla i ve finále a získala třetí kariérní titul na okruhu WTA. Do Zhuhai, kde startuje poprvé, tak dorazila se šňůrou pěti vítězství a vynikající letošní bilancí v hale.

Julia Görgesová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Moskva (vítězka);  Washington,  Bukurešť, Mallorca (finále);  Budapešť,  Auckland (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Moskva (vítězka); Budapešť (semifinále)
Bilance: 45-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 11-2
Bilance proti hráčkám Top 10: 2-1 (kariérní 13-32)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (1. kolo), US Open (osmifinále)

Julia Görgesová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 1-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Moskva (vítězka)
Výsledky ve skupině: Rybáriková (6-1 7-6)


2. Jelena Vesninová (17.) - Shuai Peng (27.)
Jelena Vesninová ani Shuai Peng už do další fáze turnaje postoupit nemohou, jelikož obě prohrály s vítězkou Bugenvileové skupiny Vandewegheovou. Jednatřicetileté tenistky se utkají již podesáté a po dvouleté pauze. Poslední souboj předloni v Dubaji vyhrála Číňanka. V hale na sebe narazí poprvé.

Vesninová letošní sezonu odstartovala dvěma porážkami. Ruská tenistka prohrála v prvním kole v Brisbane i Sydney a na Australian Open uhrála třetí kolo. Dva zápasy v řadě vyhrála také na domácí halové akci v Petrohradu, kde skončila ve čtvrtfinále. Na Arabském poloostrově hrála v Dubaji a v Dauhá. Na obou turnajích skončila na druhé soupeřce.

Nejlepšího letošního výsledku dosáhla v Indian Wells. Vesninová v Kalifornii vyhrála všech šest utkání, když porazila Rogersovou, Babosovou, Kerberovou, Venus Williamsovou, Mladenovicovou a krajanku Kuzněcovovou, naprosto senzačně podnik WTA Premier Mandatory ovládla a slavila nejcennější titul své kariéry. V Miami naopak ztroskotala hned na první soupeřce.

Vesninové se po životním triumfu absolutně přestalo dařit. Během přípravy na French Open vyhrála jediný duel, a to v hale ve Stuttgartu. V Charlestonu, Madridu, Římě i Štrasburku se loučila v prvním kole. Na French Open se probojovala do třetího kola. O moc lepší nebyla ani travnatá část sezony. V Eastbourne i ve Wimbledonu uhrála jen kolo.

Výraznější výsledkové změny se nedočkala ani na amerických betonech. V Torontu i Cincinnati skončila ve druhém kole, v New Havenu dokonce hned v kole prvním a na US Open po třech měsících vyhrála dva zápasy.

S bilancí dvou výher a jedné porážky odjížděla také z Wuhanu a Pekingu. V Hongkongu překvapivě prohrála souboj prvního kola s Thajkou Kumkhumovou a v Moskvě v prvním zápasu nestačila na krajanku Vichljancevovou.

V Zhuhai startuje druhým rokem po sobě. Loni prohrála se Svitolinovou a porazila Bertensovou. Na postup ze skupiny to však nestačilo a ani letos Ruska do další fáze turnaje neprojde.

Jelena Vesninová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Indian Wells (vítězka)
Největší úspěchy v hale: Petrohrad (čtvrtfinále)
Bilance: 26-25
Bilance z posledních 10 zápasů: 4-6
Bilance v hale: 2-3
Bilance proti hráčkám Top 30: 7-8 (kariérní 59-109)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (3. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (3. kolo)

Jelena Vesninová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: skupina (2016 - 2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Moskva (2. kolo)
Výsledky ve skupině: Vandewegheová (3-6 2-6)

Shuai Peng v lednu vyhrála jen jeden ze tří odehraných zápasů. Do formy se dostala až na halové akci v Tchaj-peji, kde prohrála ve finále s Ukrajinkou Svitolinovou. V nevyrovnaných výsledcích pokračovala i v únoru, kdy v Dauhá vypadla už v kvalifikaci, v Dubaji naopak postoupila mezi nejlepší šestnáctku a v Kuala Lumpuru vzdala utkání druhého kola.

Velké turnaje v Indian Wells a Miami se jednatřicetileté čínské tenistce velmi povedly. V Indian Wells postoupila z kvalifikace až do osmifinále a v Miami jí jen těsně unikla další osmifinálová účast. Před startem antukové sezony se ještě vydala na akci WTA 125k v Zhengzhou a na domácí půdě došla do finále.

V průběhu antukového jara se Shuai Peng dařilo jen ve Štrasburku. Ve francouzské metropoli si zahrála semifinále, ovšem v Madridu, Římě i na French Open skončila již v prvním kole. Nejkratší část sezony měla solidní. Na trávě v Eastbourne a také ve Wimbledonu vyhrála dva zápasy.

Na konci července si Číňanka nenechala ujít další možnost představit se na domácí půdě. Vydala se do čínského Nanchangu, celý turnaj vyhrála a slavila druhý kariérní titul na okruhu WTA.

Sezona amerických betonů však další výrazný výsledek nepřinesla. V Torontu a Cincinnati skončila v prvním kole, v New Havenu sice postoupila do čtvrtfinále, nicméně na US Open vypadla už ve druhém kole.

V oblíbené Asii se postupně zlepšovala. Z Guangzhou a Wuhanu odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky, v Pekingu vyhrála dva zápasy a poté skrečovala osmifinálový duel a v Tianjinu, kde loni poprvé v kariéře triumfovala na okruhu WTA, vypadla v semifinále. Na WTA Elite Trophy startuje poprvé.

Shuai Peng - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Nanchang (vítězka);  Tchaj-pej (finále);  Tianjin,  Štrasburk (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Tchaj-pej (finále)
Bilance: 41-24
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 4-2
Bilance proti hráčkám Top 20: 4-9 (kariérní 32-99)
Grandslamy: Australian Open (2. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (3. kolo), US Open (2. kolo)

Shuai Peng - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: žádná
Výsledky ve skupině: Vandewegheová (6-3 3-6 2-6)


3. Sloane Stephensová (13.) - Barbora Strýcová (23.)
Poslední zápas skupinové fáze letošního ročníku WTA Elite Trophy bude patřit vítězce letošního US Open Sloane Stephensové a jediné české zástupkyni na turnaji Barboře Strýcové. Obě jsou již po prohrách se Sevastovovou bez šance na postup. Stephensová od senzačního triumfu ve Flushing Meadows neuhrála ve třech utkáních jediný set. Strýcová v Zhuhai nenavázala na nedávný triumf v hale v Linci. S Američankou má negativní bilanci 1-2.

Stephensová se na kurty vrátila po téměř roční pauze zaviněné zraněním levého chodila, kvůli němuž musela na operaci a z konce první tisícovky žebříčku WTA během dvou měsíců vyletěla do Top 20.

První dva zápasy, ve Wimbledonu a Washingtonu, sice prohrála, nicméně poté se rozehrála do skvělé formy a zahájila pohádkový comeback. V Torontu a v Cincinnati uhrála semifinále a ve fantastické formě se představila také na US Open.

Na domácím grandslamu postupně zdolala Vinciovou, Cibulkovou, Bartyovou, Görgesovou, Sevastovovou, Venus Williamsovou, ve finále s Keysovou ztratila pouhé tři gamy a zvedla nad hlavu premiérovou grandslamovou trofej.

Od té doby se ale čerstvé grandslamové šampionce vůbec nedaří. Ve Wuhanu uhrála jen čtyři hry s domácí Qiang Wang, a v Pekingu dokonce o game méně proti krajance McHaleové. V Zhuhai hraje poprvé.

Sloane Stephensová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: US Open (vítězka);  Cincinnati,  Toronto (semifinále)
Největší úspěchy v hale: letos hraje v hale poprvé
Bilance: 15-7
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 0-1
Bilance proti hráčkám Top 30: 7-4 (kariérní 33-53)
Grandslamy: Australian Open (nehrála), French Open (nehrála), Wimbledon (1. kolo), US Open (vítězka)

Sloane Stephensová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 0-1
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: žádná
Výsledky ve skupině: Sevastovová (5-7 3-6)

Strýcová zahájila letošní sezonu velmi dobře. V milované Austrálii si zahrála čtvrtfinále v Aucklandu, semifinále v Sydney a na úvodním grandslamovém podniku sezony Australian Open úspěšně obhájila loňské osmifinále, v němž potrápila pozdější vítězku Serenu Williamsovou.

Na Arabském poloostrově se rodačce z Plzně příliš nedařilo. V Dauhá uhrála kolo, v Dubaji naopak úvodní zápas nezvládla. Na prestižních podnicích v Indian Wells a Miami první utkání po velkém boji zvládla. V Kalifornii nakonec skončila ve třetím kole, v Miami o kolo později. Před startem antukového jara se vydala ještě do haly v Bielu. Ve švýcarské metropoli došla do semifinále, ve kterém podlehla pozdější šampionce Vondroušové.

Antukovou část sezony odstartovala ve Stuttgartu, z něhož odjížděla s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Na oblíbené akci v pražské Stromovce vybojovala celkově třetí letošní semifinálovou účast. Na dalších turnajích, v Madridu, Římě a na French Open, prohrála vždy ve druhém kole.

Ve druhém kole pro Strýcovou skončil také travnatý podnik v Birminghamu i slavný Wimbledon. Největšího úspěchu na nejrychlejším tenisovém povrchu dosáhla postupem do čtvrtfinále v Eastbourne.

Sezonu amerických betonů začala solidně, když v Torontu uhrála osmifinále. V Cincinnati a New Havenu však ztroskotala hned na první soupeřce a na US Open skončila po výprasku od domácí Bradyové ve druhém kole.

Strýcová však měla skvělý finiš. V Tokiu zdolala Rybárikovou a Kontaovou a nad její síly byla až ve čtvrtfinále Pavljučenkovová. Ve druhém kole ve Wuhanu sahala po vítězství nad grandslamovou vítězkou Ostapenkovou. V Pekingu si zahrála své největší letošní čtvrtfinále, v němž nestačila na krajanku Kvitovou.

Výbornou formu z asijské tour potvrdila v hale v Linci, kde po vítězství nad Rybárikovou slavila druhý kariérní titul, na který čekala dlouhých šest let. Na WTA Elite Trophy, kam se letos kvalifikovala jako poslední, startovala již loni. Tehdy ve skupině porazila Vinciovou, ale prohrála přímý souboj o semifinále s krajankou Kvitovou a skončila již ve skupině. Ani letos do další fáze neprojde.

Barbora Strýcová - sezona 2017
Nejlepší výsledky: Linec (vítězka); Praha,  Biel,  Sydney (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Linec (vítězka); Biel (semifinále)
Bilance: 42-25
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 8-2
Bilance proti hráčkám Top 20: 6-9 (kariérní 25-78)
Grandslamy: Australian Open (osmifinále), French Open (2. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (2. kolo)

Barbora Strýcová - WTA Elite Trophy
Kariérní bilance: 1-2
Nejlepší výsledek: skupina (2016 - 2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Linec (vítězka)
Výsledky ve skupině: Sevastovová (3-6 4-6)

WTA ELITE TROPHY 2017 - PROGRAM 4. HRACÍHO DNE
• STADIUM • (od 8:00 SEČ)
1. Mladenovicová (1-Fr.) - Görgesová (7-Něm.)
2. Vesninová (6-Rus.) - Shuai Peng (12-Čína) / nejdříve v 9:00 SEČ
3. Stephensová (3-USA) - Strýcová (11-ČR) / nejdříve ve 12:00 SEČ
4. Rosolská/Smithová (2-Pol./Brit.) - Xinyu Jiang/Qianhui Tang (5-Čína)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

5
Přidat komentář
horska.kraslice
Gratuluji, Julii by titul slušel !
Reagovat
sprchon
Tý sluší všechno. :)
Reagovat
EllNino
Jule super volej na konec :) .... Co dokáže sebevědomí, dneska jasně ukázal tento zápas, v 1. polovině sezony by zřejmě dopadl přesně naopak, to se Jule do takovéhle formy nedostala a Kikina excelovala ...

Teď má Jule formu jako hrom a Kiki zakončí sezonu dvanáctou prohrou v řadě ...
A pak, že tenis není o hlavě ... protože právě sebevědomí z vyhraných zápasů pak rozhoduje těsné koncovky
Reagovat
sprchon
Bude hrát Kiki HC nebo ne? Snad se za ty dva měsíce srovná. Byla by škoda, kdyby ne.
Reagovat
sprchon
Aha, dík. Francie nebude obhajovat, ale i tak je složení super. :)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist