6. den na Turnaji mistrů: O postup do semifinále usilují tři tenisté

18. 11. 2016, 10:45
Previews 15
Skupina Johna McEnroea je pořádně zamotaná. O postup do semifinále se dnes poperou tři tenisté. Bez šance na postup je jen Marin Čilič. Murray potřebuje proti Wawrinkovi uhrát set a Nišikori ideálně porazit Čiliče. Na programu jsou i poslední dva zápasy základních skupin čtyřhry.

Henri Kontinen s Johnem Peersem už mají jako vítězové skupiny Fleminga/McEnroea jistotu postupu do semifinále Turnaje mistrů. O stoprocentní úspěšnost v základní skupině si zahrají se světovými jedničkami Pierrem-Huguesem Herbertem a Nicolasem Mahutem.

Francouzům půjde o hodně. V žebříčku se před ně už dostali Murray se Soaresem, kteří všechny duely základní skupiny vyhráli a jsou v semifinále. Francouzský pár tak potřebuje zvítězit, aby si udržel naději na zakončení sezony na pozici jedniček.

Pokud nejvýše nasazená dvojice zvítězi, Nicolas Mahut přezimuje na prvním místě deblového žebříčku. V případě že Bruno Soares a Jamie Murray získají titul a francouzský tým dnes neuspěje, stane se novou světovou jedničkou Soares.

Kontinen s Peersem však mají výbornou formu. Neprohráli už sedmkrát v řadě. Před dvěma týdny triumfovali na Masters v Paříži a neporazitelnost si drží i v Londýně. Zvládli utkání jak s párem Klaasen/Ram, tak F. López/M. López. Naopak Francouzi nevyhráli ani jednou a už jsou bez šance na postup do semifinále.

Oba páry se spolu letos střetly dvakrát. Ve čtvrtfinále Wimbledonu zvítězili Herbert s Mahutem a došli si pro titul. Ve finále podniku Masters v Paříži triumfoval finsko-australský tandem.

Kontinen s Peersem porazili naposledy světové jedničky na Masters v Paříži

Po nich na kurt nastoupí světová jednička Andy Murray. Domácí hvězda vyzve v předposlední dvouhře skupiny Johna McEnroea Stana Wawrinku.

Nejvýše nasazený Murray potřebuje k jistotě postupu do semifinále uhrát s Wawrinkou set. Pokud základní skupinu nevyhraje a postoupí ze druhého místa, čeká ho v semifinále Novak Djokovič. Jestliže Brit nepostoupí do semifinále, přijde po pouhých dvou týdnech o pozici světové jedničky.

Murray ovládl za posledních sedm týdnů čtyři turnaje. Triumfoval v Pekingu, Šanghaji, Vídni a na posledním podniku Masters v Paříži. Nicméně dnes ho čeká po sérii 21 vítězství nejtěžší zápas.

Proti Wawrinkovi totiž poslední tři ze čtyř duelů prohrál. Murray má navíc za sebou nejdelší zápas (na dva vítězné sety) historie Turnaje mistrů. V předchozím utkání proti Nišikorimu strávil na kurtu 3 hodiny a 20 minut.

Wawrinka se už tři roky drží v Top 4 a od roku 2014 získal každoročně jeden grandslamový titul. Před dvěma lety triumfoval na Australian Open, loni vyhrál French Open a letos ovládl US Open. Nicméně po letošním titulu z US Open se Švýcarovi vůbec nedaří.

V Petrohradu sice uhrál finále, na posledních třech turnajích ale vypadl hodně brzy a s hráči, které by měl porážet (Simon, M. Zverev a Struff). V Londýně hraje počtvrté v řadě a vždy postoupil do semifinále.

První utkání však nezvládl ani v Londýně. Proti Nišikorimu udělal příliš mnoho nevynucených chyb a uhrál jen pět gamů. Ve druhém zápase ale Švýcar výkon zlepšil a Marina Čiliče udolal dvakrát v tie-breaku, čímž se vrátil do bojů o semifinále.

Murray posedmnácté v kariéře vyzve Wawrinku

Duely základních skupin čtyřhry večer uzavřou Raven Klaasen a Rajeev Ram, již v přímém souboji o semifinále nastoupí proti španělskému páru Feliciano a Márc Lópezovi.

Jihoafricko-americké dvojici se dařilo zejména v Asii. Získala titul v Chengdu a v Tokiu došla do finále. Poté již zvítězila jen jednou ze čtyř zápasů. Na Turnaji mistrů nejprve zaskočila světové jedničky Herberta s Mahutem, následně nestačila na rozjetý pár Kontinen/Peers.

Jednu výhru a jednu prohru mají na kontě i Lópezovi. Těm se od zisku titulu na Roland Garros příliš nedařilo, nejdále prošli do semifinále posledního grandslamového turnaje sezony US Open.

Dojde tak na přímý souboj o postup ze druhého místa základní skupiny do semifinále. Ani Španělé nedokázali finsko-australskou dvojici zastavit, nicméně nejvýše nasazený pár Herbert/Mahut také porazili.

Jediný vzájemný zápas z letošního Masters v Madridu vyhráli v super tie-breaku Klaasen s Ramem. Španělé tak budou mít možnost sedmému nasazenému páru porážku z domácího turnaje oplatit.

Večerní program uzavřou Kei Nišikori a Marin Čilič. Japonec má stále šanci na postup do semifinále. Chorvatská jednička už na semifinále dosáhnout nemůže.

Japonec už třetím rokem patří do užší tenisové špičky a na akci pro osm nejlepších tenistů sezony hraje potřetí. Na posledních turnajích došel Nišikori v Basileji do finále a v pařížském osmifinále prohrál v tie-breaku třetí sady s domácím Tsongou.

V prvním utkání si světová pětka poradila s Wawrinkou. V tom středečním nestačila v maratonské bitvě na světovou jedničku Andyho Murrayho.

Čilič měl v hale skvělé výsledky, triumfoval v Basileji a v Paříži vypadl až v semifinále. V Londýně ale dobrou formu z předchozích turnajů nepotvrdil. Jasně prohrál s Murrayem a nestačil ani na Švýcara Wawrinku.

Nišikori má s Čiličem kladnou bilanci, obě letošní utkání ale ovládl Chorvat, který si s Japoncem poradil ve Wimbledonu, kde mu Nišikori zápas ve druhém setu skrečoval, a také před pár týdny ve finále v Basileji.

O semifinále bojuje i Kei Nišikori

Postupový klíč skupiny Johna McEnroea:
1) Vítězové dnešních utkání: Murray a Nišikori => 1. Murray, 2. Nišikori
2) Vítězové dnešních utkání: Murray a Čilič => 1. Murray, 2. Nišikori
3) Vítězové dnešních utkání: Wawrinka a Čilič => 1. Wawrinka, 2. Murray
4) Vítězové dnešních utkání: Wawrinka ve 2 a Nišikori ve 2 => 1. Nišikori, 2. Wawrinka
5) Vítězové dnešních utkání: Wawrinka ve 2 a Nišikori ve 3 => 1. Wawrinka, 2. Nišikori
6) Vítězové dnešních utkání: Wawrinka ve 3 a Nišikori ve 2 => 1. Nišikori, 2. Murray
7) Vítězové dnešních utkání: Wawrinka ve 3 a Nišikori ve 3 => 1. Murray, 2. Nišikori

TURNAJ MISTRŮ - PÁTEČNÍ PROGRAM 18. 11. 2016
1. Herbert/Mahut - Kontinen/Peers | H2H 1-1 / začátek ve 13:00 našeho času
2. A. Murray - Wawrinka | H2H 9-7 / začátek nejdříve v 15:00 našeho času
3. F. López/M. López - Klaasen/Ram | H2H 0-1 / začátek nejdříve v 18:45 našeho času
4. Nišikori - Čilič | H2H 7-5 / začátek nejdříve ve 21:00 našeho času

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

15
Přidat komentář
mahycek
No to je pravda nevychází, ale teď musím na koncert, od 22.15 - 0.30 hrajem.
Reagovat
Denis92
Takze zajtra takto :
15.00 Murray - Raonic
21.00 Djokovic - Nishikori
Reagovat
bIbec
Kája a Polívková

https://pbs.twimg.com/media/CxjKIb6WgAEbd6H.jpg
Reagovat
blixa
To je peklo, všude nějaká tenistka ... i na dovolený ... :D
Reagovat
smazaný uživatel
poslední dobou tipy nevycházejí.
Reagovat
mahycek
To bude velmi zajímavé dnes. Čekám, že Stan vyhraje
2 - 1, ale bude mít smůlu, protože Nishi porazí Čiliče 2 - 0 a půjde jako první ze skupiny a Murray bude muset nastoupit už v semi proti Djokovi. Raději bych chtěl, aby Stan vyhrál ve dvou setech. To by pak byl večer mazec. Nishimu by stačilo vyhrát 2 - 1 a Stan by šel na Djoka. Ale, vy si asi přejete zápas Murray - Djoko že ???
Reagovat
FulnekUltras
jen ať dnes Wáwra pěkně poníží ve dvou... ;)
Reagovat
PetaM
Já ne. Nejlepší by bylo, kdyby do SF Murray vůbec nepostoupil.
Reagovat
Mayo
Ja si prajem zapas Murray Vs Nisikori
Reagovat
hatatytla
komická fotka s Jeanem Gachassinem :), ani bych neřekl že mu bude za týden 75 let, tipoval bych mu tak spíš 55. A měří 162 cm, kdyby to někdo chtěl hledat :)
Reagovat
Stan_Borowitz
55??? Proboha, kolik je tobě, 13?

Pro tvou informaci, chlap v 55, pokud o sebe trochu dbá, vypadá dnes zhruba takto:

http://img.huffingtonpost.com/asset/crop_406_449_4996_3295,scalefit_630_noupscale/564244e51800009d00304527.jpeg?cache=qnzh9xvhsh

http://cdn.entdai.ly/2016/06/07144407/Brad-Pitt.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
ten druhý si ty? :)
Reagovat
smazaný uživatel
uff, ty nevieš ako vyzerá chlap v 75-ke? Na foto z diaľky vyzerá dobre, ale realita je iná. Čo ho nevídaš v hľadisku na zápasoch? Je vekuprimeraný.
Reagovat
steve79
Letošní turnaj je takový zvláštní. Chybí hodně Roger, Rafa a Berdych.
Reagovat
Marduch
Zvykej si. ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist