6. den v Římě: Kar. Plíšková hraje o semifinále. Program uzavře duel mezi Djokovičem a Del Potrem

19. 5. 2017, 11:22
Previews 82
Na souběžně hraných turnajích WTA Premier 5 a ATP World Tour Masters 1000 v Římě se dnes bude bojovat o postup do semifinále. Mezi letošními čtvrtfinalistkami je také poslední česká zástupkyně Karolína Plíšková. Českou jedničku čeká osmá nasazená Jelina Svitolinová. Všechny dnešní souboje jsou velmi atraktivní. Rafael Nadal se potřetí během jednoho měsíce střetne s Dominikem Thiemem. Program uzavřou Novak Djokovič a Juan Martín Del Potro.

Pokud vše půjde podle plánu, v 16:30 na druhý největší dvorec tenisového areálu Foro Italico nastoupí Karolína Plíšková. Česká jednička se posedmé utká s o dva a půl roku mladší Jelinou Svitolinovou. Na turnajích s Ukrajinkou nikdy neprohrála, jedinou porážku zaznamenala v rámci exhibičního Hopman Cupu.

Po fantastickém úvodu letošní sezony, kdy Plíšková na tvrdých površích sbírala jeden úspěch za druhým, přišla neoblíbená antuka. Sebevědomí, které ji na kurtech v prvních měsících letošního roku provázelo, bylo s přechodem na nejneoblíbenější povrch pryč.

Start sice nebyl ze strany světové trojky špatný, když ve stuttgartském čtvrtfinále dostala do tří těsných setů pozdější vítězku Lauru Siegemundovou, nicméně posléze vypadla coby nejvýše nasazená v pražské Stromovce hned v prvním kole a v Madridu si jen o stupínek výsledek z Prahy vylepšila.

V Římě však nastal obrat o 180 stupňů. Plíšková ukázala, že na antuce hrát umí. V prvním zápase smetla Lauren Davisovou a vyhrála tak vůbec poprvé v hlavní soutěži prestižní římské akce. Včera si poradila s Timeou Bacsinszkou a slavila postup do svého největšího čtvrtfinále na antuce.

Najednou si rodačka z Loun věří. Na kurtu působí jako vyměněná a pokud jí taková forma vydrží, mohla by na antuce, ať už té římské nebo pařížské, udělat parádní výsledek.

Čtvrtfinále v Římě většina z nás po předchozích výkonech rozhodně neočekávala. Teď naopak fanoušci, a to hlavně ti čeští, chtějí další výhry. V případě dnešního úspěchu se Plíšková poprvé v kariéře posune na druhé místo žebříčku WTA, z něhož by sesadila Serenu Williamsovou.

Svitolinová zahájila antukovou sezonu v Istanbulu, kde získala třetí letošní titul. V Madridu vypadla ukrajinská jednička překvapivě už v prvním kole se Saisai Zheng.

Z prohry se ale oklepala a na římské antuce ve druhém kole udolala Alizé Cornetovou. Nevídaný výsledek se zrodil v osmifinále. Svitolinová, které momentálně patří 11. příčka v žebříčku WTA, prohrála úvodní sadu s dvanáct utkání neporaženou Monou Barthelovou 3-6 a poté neztratila jediný game.

Na programu je také čtvrtfinále ženské čtyřhry. České derby v něm svedou Andrea Hlaváčková, jež hraje s Timeou Babosovou, a Kateřina Siniaková po boku Kateryny Bondarenkové.

Barbora Krejčíková se Saisai Zheng budou mít těžký úkol - vyřadit nejvýše nasazené Jekatěrinu Makarovovou s Jelenou Vesninovou.


Nadal potřetí během měsíce vyzve Thiema
Mohlo by se jim říkat "antukový princ" a "antukový král". Již ve čtvrtfinále se střetnou dva nejúspěšnější tenisté dosavadního průběhu letošní antukové sezony.

Dominic Thiem proti o sedm let staršímu Rafaelovi Nadalovi uspěl jen jednou. Loni v Buenos Aires odvrátil mečbol a překvapivě zvítězil. V dalších čtyřech soubojích ovšem neuhrál set včetně těch dvou letošních ve finále v Barceloně a Madridu.

Rakušan si na antuku odskočil již na konci února, kdy v Rio de Janeiru vybojoval titul. V Monte Carlu se ještě musel v osmifinále sklonit před výborným výkonem Davida Goffina, od té chvíle však na antuce podává fantastické výkony.

V Barceloně došel do finále a minulý týden si v Madridu zahrál premiérové finále na akci Masters. V Římě si podruhé během dvou týdnů poradil s Pablem Cuevasem a stejně jako v Madridu čelil v osmifinálovém duelu mečbolům.

Tentokrát jimi disponoval Sam Querrey, kterého Thiem přetlačil až poměrem 9-7 v tie-breaku rozhodující sady.

Jeho přemožitelem nebyl na zmíněných turnajích nikdo jiný než Nadal. Doslova letošní antukový král vyhrál všech sedmnáct utkání, přičemž ztratil pouhé dva sety. Podesáté tak triumfoval v Monte Carlu i Barceloně. Minulý týden popáté ovládl Masters v Madridu.

Římské antuce v minulosti kraloval sedmkrát, naposledy v roce 2013. Ve druhém kole letošního ročníku mu ve španělském derby po třech gamech vzdal Nicolas Almagro. Ve včerejším osmifinále třicetiletý Španěl nezaváhal s Jackem Sockem.


Sladká tečka na závěr: Djokovič narazí na Del Potra
Diváky na centrálním dvorci a tenisové fanoušky u televizí dnes čeká opravdu perný a hlavně parádní program, který zakončí souboj Novaka Djokoviče s Juanem Martínem Del Potrem.

Jedná se už o třetí letošní a celkově osmnácté vzájemné měření sil. Letos byl v obou případech úspěšnější Djokovič, vždy ve třech setech. Del Potro naposledy slavil výhru loni na olympijských hrách.

Djokovič se od lednového triumfu v Dauhá herně i výsledkově trápil. Teď se možná blýská na lepší časy. Minulý týden v Madridu si zahrál teprve druhé letošní semifinále a v Římě nezaváhal s Aljazem Bedenem ani Robertem Bautistou.

Jeho dnešní soupeř toho letos moc neodehrál. Letošním maximem Del Potra je semifinále v Delray Beach. Vítěz US Open 2009 ovšem vždy prohrává až s největšími favority a členy Top 10 (Delray Beach - Raonic, Acapulko a Indian Wells - Djokovič, Miami - Federer).

Antuku si letos poprvé vyzkoušel v Estorilu, kde nejprve smetl Juičiho Sugitu. Poté musel z turnaje kvůli náhlé smrti svého dědečka odstoupit.

V Římě zatím válí. V prvním kole se mu povedl obrat proti Grigorovi Dimitrovovi, ve druhém přehrál Kyla Edmunda a v osmifinále si vyšlápl na devátého tenistu světa Keie Nišikoriho. Zaznamenal tak 41. kariérní výhru nad hráčem Top 10 a první od loňského finále Davis Cupu.


Co se nevešlo
Jak jsme již psali, dnešní program nabízí jen skvělé zápasy, proto jsme se nemohli soustředit na všechny, ale vybrali jsme jen ty nejzajímavější.

Program na centrálním dvorci zahájí Simona Halepová a Anett Kontaveitová. Rumunka minulý týden triumfovala v Madridu a na antuce letos včetně Fed Cupu vyhrála 12 ze 13 utkání.

Na talentovanou Estonku si ovšem musí dát velký pozor. Jednoznačné skóre jako letos v Miami se rozhodně očekávat nedá. Kontaveitová totiž v hlavní soutěži kosí jednu soupeřku za druhou.

Nejprve porazila Andreu Petkovicovou a poté uštědřila debakl světové jedničce Angelique Kerberové a Mirjaně Lučičové-Baroniové.

Po nich na centrální dvorec vkročí Alexander Zverev a Milos Raonic. Němec, jenž před dvěma týdny vybojoval titul na domácí antuce v Mnichově, se s přemožitelem Tomáše Berdycha zatím neutkal.

Večerní program otevřou Venus Williamsová a Garbiñe Muguruzaová. Šestatřicetiletá Američanka, která v Římě podává fantastické výkony a ani na své čtvrté letošní velké akci nechybí v závěrečných kolech, se Španělkou ještě neprohrála.

Naopak Španělka se chytla až v Římě, kde přerušila sérii tří porážek a připsala si letošní premiérové vítězství na antuce. Muguruzaové chybí poslední krok k úspěšné obhajobě loňského semifinále.

Ještě před Karolínou Plíškovou se na druhém největším kurtu představí Marin Čilič. Šestý nasazený poosmé vyzve Johna Isnera, přemožitele Stana Wawrinky, jemuž bude chtít oplatit loňskou porážku z pařížské haly.

V pořadí druhý duel v Next Gen Arena obstarají patnáctá nasazená Kiki Bertensová a australská kvalifikanta Darja Gavrilovová. Vítězka dnešního souboje se ujme vedení ve vzájemné bilanci.

Bertensová stejně jako loni na antuce ožívá. V Římě se vždy dařilo Gavrilovové. To potvrzuje naturazilovaná Australanka také letos, když úspěšně prošla kvalifikací, v prvním kole vyřadila loňskou finalistku Madison Keysovou, ve druhém Caroline Garciaovou a v osmifinále Světlanu Kuzněcovovou.

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2017 - PROGRAM 6. HRACÍHO DNE
• CENTRALE • (od 12:00 SELČ)
1. Kontaveitová (Est.) - Halepová (6-Rum.)
2. A. Zverev (16-Něm.) - Raonic (5-Kan.) / nejdříve ve 14:00 SELČ
3. Thiem (8-Rak.) - Nadal (4-Šp.) / nejdříve v 16:00 SELČ
4. V. Williamsová (9-USA) - Muguruzaová (3-Šp.) / nejdříve v 19:30 SELČ
5. Del Potro (Arg.) - Djokovič (2-Srb.) / nejdříve ve 21:00 SELČ
• NEXT GEN ARENA • (od 12:00 SELČ)
1. Isner (USA) - Čilič (6-Chorv.)
2. Bertensová (15-Niz.) - Gavrilovová (Austr.) / nejdříve ve 14:30 SELČ
3. Svitolinová (8-Ukr.) - Kar. Plíšková (2-ČR)nejdříve v 16:30 SELČ
4. Bopanna/Cuevas (Indie/Urug.) - Herbert/Mahut (4-Fr.)
• PIETRANGELI • (od 12:00 SELČ)
1. Kontinen/Peers (1-Fin./Austr.) - Kubot/Melo (5-Pol./Braz.)
2. Spearsová/Srebotniková (6-USA/Slovin.) - Y. Chan/Hingisová (2-Tchaj-wan/Švýc.)
3. Klaasen/Ram (6-JAR/USA) - B. Bryan/M. Bryan (2-USA)
4. Isner/Sock (USA) - Dodig/M. Granollers (8-Chorv./Chorv.)
• COURT 1 • (od 13:00 SELČ)
1. Babosová/Hlaváčková (4-Maď./ČR) - K. Bondarenková/Siniaková (Ukr./ČR)
2. Erraniová/Trevisanová (It.) - Mirzaová/Švedovová (3-Indie/Kaz.)
3. Makarovová/Vesninová (1-Rus.) - Krejčíková/Saisai Zheng (ČR/Čína)
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

82
Přidat komentář
Jabadu
Markéta "vona jako, jakoby" Vondroušová:

https://www.youtube.com/watch?v=ohFTJNPVdZw

:)
Reagovat
janek_da
Ona měla minulý týden Janinka celkem pohřební řeči. Vypadalo, že píše o konci kariery. Pak sice, že bude bojovat, že nesmí fanoušky zklamat. Ale už to asi má v hlavě.
Reagovat
Jabadu
Její hru trochu nechápu. Mlátí do toho jako Josefa Šílená. Kondičně a silově je na tom jako jedna z nejlepších (Samantha, Andrea Petkovic, Angelique), trochu asi drhne koordinace.
Tenis opravdu není o fyzické síle (může pomoci), ale o koordinaci pohybů.
:-)
Reagovat
tommr
dneska nepodala tak dobrej výkon jako v předchozích kolech a poprvé prohrála se Svitolinou. Škoda, že k tomu došlo právě ted kdy v případě výhry mohla jít na druhý místo před Serenu. Ted jí naopak hrozí, že jí předstihne Halepová pokud v Římě získá titul (k čemuž má dobře našlápnuto) ... :(
První set byl dneska od Karolíny tragickej a doslova ho soupeřce darovala. Ve druhým setu se sice trochu zlepšila, ale nedokázala využít nabídnutý šance - nedopodávala za stavu 5:4 a v TB neproměnila 3 setboly. Proti tak kvalitní hráčce jako je Svitolina se s takovou mizernou efektivitou nedá vyhrát ... :(
Reagovat
blixa
Kájo, Kájo. Mohla si být světovou dvojkou. Ale ty si řekla ne ... :D
Reagovat
Jabadu
A krásnou! ...
Nic se neděje. Antuka se musí přežít a pak se uvidí. Z trávy jsou ale ještě větší obavy než z antuky. Na trávě se nepohne a co poletí 20 cm od rakety ...
Ale ještě je tady ten servis. Ten by to mohl tak nějak zachránit.
:-)
Reagovat
Dobry-den
By to zachránit mohl, ale to by jej musela aspoň vopčas trefit
Reagovat
com
však bude dvojkou stejně.. sice ne teď, ale za týden, až se odečtou body sereně a halepce za loňskej frenchopen.. jelikož tam loni kája neuhrála vůbec nic, tak aspoň na týden dvojkou bude :D
Reagovat
tommr
to je pravda. Sice by bývalo lepší kdyby si to dokázala vybojovat přímo vítězstvím na kurtu, ale tenisová historie se na to jak se na to druhý místo dostala ptát nebude ... :)
Reagovat
Jabadu
No jistěěě! ... Chlapi, dyť vy ty znalosti nakonec tak nějak máte.

Simona je na antuce fakt dobrá a já ji přeji. V první pětce je už dlouho a zaslouží si.
A po FO budeme očekávat příchod nové, mladé ... a to bude jinej sekáč, pánové!
:-)
Reagovat
darek.vrana
Bude i jedničkou. Kerber začnou velké obhajoby a formu nemá, Serena těhotná, Karolína naopak neobhajuje nic na fo ani ve w, takže se dočká. Snad jedině Halep by to mohla zhatit, ostatní už jsou za ní daleko.
Reagovat
lars
Kerber se muze zlepsit a Karol obhajuje na trave asi 600 bodu
Reagovat
rusedski
Před Serenu a snad i Kerber se dostane, ale FO i Wimbledon musí někdo vyhrát a tedy získat 2000 bodů...a pokud to bude kdokoli z top 10, tak bude 1.misto atakovat.
Reagovat
lars
Pokud Mugu vyhraje RG letos tak 1. misto atakovat nebude
Reagovat
smazaný uživatel
Nekde stream na Karolinu?
Reagovat
Fandina
http://sportstream365.com/viewer?game=117197723
https://www.youtube.com/watch?v=m3T-ls4PndY
Reagovat
smazaný uživatel
diky
Reagovat
Lunej..
Svitolina chce konkurovat Masene tim obcasnym revem?:)
Reagovat
Lunej..
Byt Kajou, tak za ty lajny Svitoliny bych mlatila raketou porad:)
Reagovat
historik
jak mě včera karolína příjemně překvapila, tak dneska je to hrůza...takže místo útoku na druhé místo může klesnout na čtvrté místo - přitom svitolina nic nehraje
Reagovat
EllNino
Svitolina právě hraje to, co má, dlouhé údery a drží Káju na baseline ... to je nejlepší taktika na vysoké ranařky bez pohybu
Reagovat
Lunej..
Nekterym lidem urcite veci proste nevysvetlis. :)
Reagovat
Dobry-den
Karolína si vzpomněla, že hraje na antuce. To bude kanár. Strašná hamba.
Reagovat
Dobry-den
Aha tak ne, sorry. Uš má gem
Reagovat
patriks
hraje jako skutečná světová dvoustovka. Na druhé místo světového žebříčku určitě nepatří, to je místo pro Simonu.
Reagovat
EllNino
pro Simonu, která do antuky dostávala náklepy ...
Reagovat
EllNino
Karolíno nepinkej se Svitolinou, to se radši vyházej
Reagovat
historik
to nebyl moc dobrý první set, kája je dneska jaksi mimo, přitom svitolina pro ni byla docela příjemnou soupeřkou
Reagovat
EllNino
příjemnou na hardu ...
Reagovat
EllNino
tahle přerušení v jasných pozicích by měli dělat rozhodčí trochu s citem pro hru ... tohle bylo zbytečné, ten sáček byl vzadu
Reagovat
Lunej..
Taky jsem si rikala, ze je to nenechala dohrat.
Reagovat
Lunej..
Neva,nech ji v 1. setu vyhrat, at si mysli, ze to vyhraje a ve 2. a 3. se probereme a je to nase jo?:)
Reagovat
d@ve
Třeba dvěma kanárama...:D
Reagovat
Lunej..
Tak to uz necham na ni, ale pochybuju, ze si ho Svitolina necha dat:)
Reagovat
d@ve
Taky pochybuji. Kája je dnes tak trochu mimo.. :/
Reagovat
safi1313
Rafa se zbláznil nebo co tam dělá????
Reagovat
smazaný uživatel
Dobré ho stáhnul....Rafo jeeeeed!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Aha,tak nic...mel se na ten první set vykašlat a posetrit síly.
Reagovat
smazaný uživatel
Alebo aj nejeď :)

Výhra by bola dobrá, prehra praktická.
Reagovat
tito
asi tak
Reagovat
smazaný uživatel
Tak já jsem s případnou prohrou smirena a úplně v pohodě :) svoje ma splněno,cokoliv navíc bude jen bonus. Už před začátkem turnaje jsem psala,ze se na to ma vykašlat úplně a soustředí se jen na RG a odpočívá. Nebo honí body,aby byl nasazenej jako č. 4? Nemám přehled jak hrál loni...;)
Reagovat
tito
Do hlavy mu nevidím, každopádně za dnešní prohru jsem paradoxně rád. Nehrál špatně, ale už byl pomalejší v pohybu a neměl patřičný důraz. Má dostatečně nahráno, tak teď je důležitější si odpočinout.
Reagovat
Tornes
Hraje tenis. A docela solidní.
Reagovat
safi1313
Viděl jsem jen livescore a psal jsem za stavu 1:5 v prvním setu...
Reagovat
EllNino
Music uprostřed výměny Kiki a Dashy :D :D
Reagovat
gigin
někdo víc o tomto filmu?

https://m.youtube.com/watch?v=ZWbbRX0kBsU
Reagovat
Denis92
http://www.csfd.cz/film/458390-borg/prehled/
Reagovat
Stan_Borowitz
Tam ten kluk od 0:02 do 0:06 to jsem já před čtyřiceti lety v Ostravě Hulvákách...
Reagovat
gigin
Tak diky borci. To bude pecička, když tam hraje aj Stan.
Reagovat
Pedronegro
před chvilkou na youtube pěkný španělsko-italský rozhovor s Mugu, oproti některým názorům tady bylo koťátko velmi sympatické :)
Reagovat
gigin
Co pravila?
Reagovat
janek_da
tipnu si, že by vypráskala Marušku
Reagovat
gigin
Tak tujak vypráská kde kdo.
Reagovat
Pedronegro
o Marfuše nic, aspoň v té části co jsem viděl, spíš obecně o tom, že se jí teď moc nedařilo, o tréninku, podpoře týmu, pokoře, jak to má v Římě ráda, že by chtěla dojít tam co loni, jo a že miluje sladká jídla - tak to aby ji trochu hlídali :), ale hlavně příjemný projev ...
Reagovat
gigin
Ok, diky.
Reagovat
smazaný uživatel
Strašne slabý zápas. Ale semíčko sa počíta..:)
Reagovat
Marduch
Dámy a pánové, toto je antukový specialista Jenda Iznerů :D
Reagovat
gigin
1111 vyhraje RG celé. Aj tuto v Rime to tu vyhrá celé.
Reagovat
smazaný uživatel
pssst.
ne tak nahlas ogare...
vyhraje preci nekdo jiny...:)
Vsude pis, ze vyhraje Rafa, aby nam na to neprisli.
Reagovat
smazaný uživatel
Jaky antukovy specialista?
1111 je nejkoplexnejsi hrac historie ATP na okruhu, serv a halfy dava na cemkoliv, vcetne parket, koberce, skla... na stejne spickove urovni...
Reagovat
janek_da
Já myslím, že můžeme být spokojeni.
Reagovat
tommr
spolu s Timeou Babosovou i nadále válí. Dneska přehrály česko-ukrajinskej pár Siniaková/Bondarenková a jsou už v semifinále ... :)
V letošní Race se už dostaly na 10.místo, které by jim zaručilo postup na TM. A to mají spolu odehrané jen 3 turnaje! :)
Reagovat
PetaM
Tak letošní páry na TM jsou skoro už jasné.

Chan/Hingis
Mattek-Sands/Šafářová
Makarova/Vesnina
Grönefeld/Peschke
Siniaková/Hradecká
Spears/Srebotnik
Babos/Hlaváčková
Mirza/Shvedova

Pokud se některý z těchto párů nerozejde. Především asi Mirza, ta je dost náročná. Ostatní páry si myslím, že to nezvládnou. Pokud se nesloží nějaký jiný hvězdný pár (nemám tušení kdo), viděl bych to na tohle složení. Možná bych si i vsadil, kdyby někdo vypsal kurz :D
Reagovat
tommr
jj taky to tak vidím. Záležet bude hlavně na tom jestli spolu tyhle páry vydrží až do konce sezóny. V takovým případě tam není nikdo kdo by tuhle osmičku moh nějak ohrozit jedině snad s výjimkou páru Kuznetsova/Mladenovic, ale u těch zatím není úplně jasný jestli spolu hodlají hrát trvale ...
Reagovat
horska.kraslice
Je to hezké, v polovině párů alespoň jedna hráčka od nás. :-) Přeji to zejména Květě a Andree.
Reagovat
dadaft
gratulace Simoně, o jejich aletošních antukových ambicích nemůže být sporu, škoda že Anett začala hrát až někdy v průběhu druhého setu, mohlo to být mnohem zajímavější.
Reagovat
dadaft
ta druhá věta je dost divná. ))
Reagovat
aligo
celý je to jedna velká věta
Reagovat
Lunej..
Super, jen ty nahravky souperce na raketu by nemusely byt tak caste, 2. set byl hodne dobry, diky obema za pekny tenis.
Reagovat
dadaft
L. Basík --- tak to já věřím že ten druhý set může Anett obrátit v poho.
co jsem viděl v předešlých dnech, je schopná hrát tak agresivní tenis, že je lhostejné, kdo stojí na druhé straně,,,,,,,,,,
Reagovat
dadaft
nicméně nezačala dobře 8 gem
Reagovat
Lunej..
Ja zase verim, ze Simona neumi davat udery jako Serena nebo Masena, je to celkem logicke:)
Reagovat
A.R.R.
Lunej, že tys pohrozila Simče, že jí zakážeš večerníčky, když nebude dělat dobré výsledky :-D
Reagovat
Lunej..
Ty nevis, ze nejlepsi je pozitivni pristup? Chvalit, chvalit a chvalit:)
Reagovat
Torn
Tak Simona hraje povětšinou na antuce dobře,ne? :)
Reagovat
Lunej..
Ma dny, kdy na to dlabe, takze mam jeste spoustu prace.:)
Reagovat
A.R.R.
Pozitivní přístup? se budu muset jít podívat do slovníku co to znamená, to neznám :-D
Reagovat
dadaft
to pustím a koukám, že Anett dost teče. hm, hm,
tak uvidíme.......................
Reagovat
Mayo
DelPo Vs Djokovic tipujem 1-2
Reagovat
Lunej..
Uz podruhe uznala souperce bod, holt muj mentalni koucing je k nezaplaceni,:)
Reagovat
Lunej..
Jo jo, pekne. Tak jeste jeden a jdu makat.
Reagovat
janek_da
Gratuluju
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist