665 minut, 183 gamů, 216 es. Isner v rekordním zápase porazil Mahuta

24. 6. 2010, 17:59
Aktuality 39
Nejdelší zápas tenisové historie zná po třech dnech svého vítěze. Američan John Isner po 11 hodinách a pěti minutách hry zdolal Francouze Nicolase Mahuta 70-68 v pátém setu. Souboj na wimbledonské trávě se do historie zapíše řadou rekordů. Každý z hrdinů nastřílel přes 100 es.
Profily hráčů
John Isner a Nicolas Mahut

Zápas 1. kola mezi Johnem Isnerem a Nicolasem Mahutem byl v úterý večer za stavu 2-2 na sety přerušen. Tenisty z kurtu vyhnala tma, což na Wimbledonu není nic neobvyklého.

Utkání tak mělo být dohráno ve středu, ale diváci na kurtu číslo 18 se stali svědky strhující bitvy, jež nemá v tenisové historii obdoby. Dohrávka pátého setu se proměnila v nekonečný maraton, který hráči nebyli schopni ukončit ani po deseti hodinách. A jelikož nedošlo k žádnému brejku a nad Londýnem začal vládnout soumrak, byl duel za stavu 59-59 v rozhodujícím dějství podruhé přerušen.

Už v tu chvíli bylo jisté, že se ve Wimbledonu přepisují dějiny.

Mahut měl v nohách už dva maratónské zápasy v kvalifikaci (3-6 6-3 24-22 s Bogdanovičem a 6-7 3-6 6-3 6-4 6-4 s Koubkem), přesto šel ve středu postele - alespoň na první pohled - unavenější Isner.

Tenisová bitva pokračovala i dnes a obrovský tlak nezvládl až Mahut, který po 69. v pátém setu nedokázal odrazit hrozbu ukončení zápas. Isner ukončil nekonečný boj proměněním celkově čtvrtého mečbolu.

Jeho soupeř neskrýval obrovské zklamání a ponořil hlavu do ručníku. Oběma aktérům i rozhodčímu pak předali pamětní medaile legendy britského tenisu Tim Henman a šampionka z roku 1969 Anne Jonesová.

Oba tenisté si po zápase vysekli poklony a vyfotili se před výsledkovou tabulí, která na rozdíl od středy už počítala gamy i přes padesát. "Ten člověk je neuvěřitelný bojovník. Možná, že se ještě někdy utkáme a nebude to 70-68," usmíval se šťastný vítěz. "Bylo to hodně dlouhé, ale já myslím, že jsme si to užili. Je to obrovská pocta hrát největší zápas v nejlepším tenisovém prostředí. John podával neuvěřitelně, zasloužil si to," dodal Mahut.

Zápas trhl řadu rekordů
Skvělé podání po celé tři dny předváděli oba a suverénně překonali dosavadní rekord 78 es Iva Karloviče. Nakonec si jich Isner připsal 113, jeho soupeř jen o devět méně. Dohromady jich nastříleli 216 es, což je rekord v jednom utkání. 

Nejdelší zápas v tenisové 'open éře' byl až dosud souboj dvou domácích hráčů na French Open v roce 2004. Fabrice Santoro tehdy zdolal svého krajana Arnauda Clementa po šesti hodinách a 33 minutách.

Isner s Mahutem sehráli celkem 183 gamů, čímž rovněž suverénně překonali letitý rekord. V roce 1969 potřeboval tehdy jednačtyřicetiletý Pancho Gonzales v 1. kole Wimbledonu k postupu přes Charlieho Pasarella 112 gamů. V té době ještě nebylo zavedeno pravidlo zkrácených her, o to víc nabývá duel Isnera s Mahutem na váze.

Ve výčtu rekordů by se mohlo pokračovat i dále; od nejvíce gamů v jediné sadě, přes nejdelší set, až po celkový počet výměn nebo počet vítězných úderů.

Maratonský zápas ovládl i zákulisí turnaje. "Já myslím, že to řešili úplně všichni," řekla česká tenistka Klára Zakopalová. "Celá šatna seděla u televize a dívali jsme se na to. Klobouk dolů, já nechápu, jak to můžou vůbec vydržet," dodala. "Mně jich bylo strašně líto. Když jsem viděla, jak Isner při odchodu z kurtu sotva šel, tak jsem si říkala, že to už je fakt moc."

Isner se o postup do 3. kola měl utkat už dnes s Holanďanem De Bakkerem, zcela pochopitelně se ale bude jejich souboj konat až v pátek, kdy už budou ostatní hrát o osmifinále.

- WIMBLEDON (Velká Británie, tráva) -
výsledek nejdelšího utkání tenisové historie

Dvouhra - 2. kolo:
Isner (23-USA) - Mahut (Fr.) 6-4 3-6 6-7 7-6 70-68
esa: 113 - 103
dvojchyby: 10 - 21
vítězné údery: 246 - 244
nevynucené chyby: 52 - 39
využité brejkboly: 2/14 - 1/3
vítězné míčky: 478 - 502
čas: 11:05 hodin

Přehled nejdelších tenisových zápasů dvouher mužů v historii

11:05 hod., John Isner (USA) - Nicolas Mahut (Fr.) 6:4, 3:6, 6:7 (7:9), 7:6 (7:3), 70:68, 1. kolo Wimbledonu 2010,
6:33, Fabrice Santoro - Arnaud Clément (oba Fr.) 6:4, 6:3, 6:7 (5:7), 3:6, 16:14, 1. kolo French Open 2004,
6:22, John McEnroe (USA) - Mats Wilander (Švéd.) 9:7, 6:2, 15:17, 3:6, 8:6, čtvrtfinále Davisova poháru 1982,
6:21, Boris Becker (Něm.) - J. McEnroe 4:6, 15:13, 8:10, 6:2, 6:2, baráž Davisova poháru 1987,
6:04, Horst Skoff (Rak.) - Wilander 6:7, 7:6, 1:6, 6:4, 9:7, čtvrtfinále Davisova poháru 1989,
5:59, Radek Štěpánek - Ivo Karlovič (Chorv.) 6:7 (5:7), 7:6 (7:5), 7:6 (8:6), 6:7 (2:7), 16:14, semifinále Davisova poháru 2009,
5:46, Clément - Marc Rosset (Švýc.) 6:3, 3:6, 7:6 (7:4), 6:7 (6:8), 15:13, čtvrtfinále Davisova poháru 2001,
5:45, Mehdi Tahiri (Mar.) - Gilles Muller (Luc.) 6:7 (9:11), 6:4, 7:6 (7:1), 6:7 (2:7), 6:4, baráž Evropsko-africké zóny Davisova poháru 2005,
5:31, Alex Corretja (Šp.) - Hernan Gumy (Arg.) 6:1, 5:7, 6:7 (4:7), 7:5, 9:7, 3. kolo French Open 1998,
5:28, Greg Holmes - Todd Witsken (oba USA) 5:7, 6:4, 7:6, 4:6, 14:12, 2. kolo Wimbledonu 1989.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

39
Přidat komentář
smazaný uživatel
Zápas Isner-Mahut byl fakt BOMBA! Oproti němu je opravdu lonské finálové "drama", které skončilo 16:14 v pátém setu, směšné.

Tím nechci říct, že by finále Federer-Roddick nebylo plné dobrého a dramatického tenisu!
Reagovat
nando
Dá se někde na netu podívat na poslední hru ???
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.youtube.com/watch?v=jpmVos5yB5o

Je to sice amatérský video, ale dívat se na něj dá.
Reagovat
nando
Díky, nakonec jsem něco našel na wimbledon.org, i když jen poslední míček. Hlavně jsem chtěl vidět reakci Mahuta, je mi ho úplně líto. I když ve 4hře fandím Dlouhýmu s Paesem, ted bych to přál Mahutovi s Clémentem. Jenže v 2.kole čekají Bryani.
Reagovat
smazaný uživatel
Bylo by mi taky líto, kdybych prohrál nejdelší zápas tenisové historie, navíc, kdyby trval tři dny (úterý 3 hodiny, středa 7 hodin a čtvrtek 1 hodina).Nejen Mahut hraje ve Wimbledonu čtyřhru, taky Isner a to s Querreym. Mají určitě šanci dojít daleko, jak Mahut/Clement, tak Isner/Querrey.
Reagovat
smazaný uživatel
Isne a Mahut jsou borci! klobouk dolů před nimi!
Reagovat
Stan_Borowitz
vidím poměrně reálné finále Berdych-Söderling, případně Roddick-Söderling...
Reagovat
smazaný uživatel
Soda hraje zatím hodně dobře ale nechci to zakřiknout. Doufám, že vyprovodí Nadala ...
Reagovat
nando
Jo jo, souhlasím, taky mě to už napadlo. Co se týče Berdi, tak se spíš bojím zápasu s Roddickem než s Federerem. A Soda by Rafu určitě mohl dát.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak ne psychicky, ale zdravotně... jakoby toho neměl minulou sezonu dost.
Reagovat
smazaný uživatel
Haase mi připadá jako Jeckyll a Hyde v tomto zápase. :-))
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jo, to může být eště velmi zajímavý zápas. Pokud bude Haase servírovat jako na po většinu třetího setu, bude to mít Nadal velmi těžké.

Plus teda si myslím, že případné zápasy s Querreyem či Soderlingem budou pro Nadala ještě větším oříškem.
Reagovat
smazaný uživatel
Což rozhodně v téhle hře neservíroval, takže je tu break. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Ty jo, to může být eště velmi zajímavý zápas. Pokud bude Haase servírovat jako na po většinu třetího setu, bude to mít Nadal velmi těžké.

Plus teda si myslím, že případné zápasy s Querreyem či Soderlingem budou pro Nadala ještě větším oříškem.
Reagovat
smazaný uživatel
Pokud postoupi, a ja verim, ze ano, tak to nemusi byt takovy orisek... Vzdyt Haase snad jenom podava...
Reagovat
smazaný uživatel
Soderling i Querrey mají podobně dobré podání jako Haase + jsou daleko lepší od základní čáry.
Reagovat
smazaný uživatel
To neni mozne, ja jsem snad spala :-), naposledy jsem videla 3:2 pri podani Nadala a najednou tam bylo 5:2 a mel podavat Nadal na 5:3, to ho brejknul dvakrat?
Reagovat
smazaný uživatel
No předvedl pár celkem neuvěřitelných míčků, spolehlivě servíroval (5:4 podával na vítězství a dal 4 (!!) esa za sebou)... Rafa začíná být trochu nervózní
Reagovat
smazaný uživatel
Až na to, že to byla hra za stavu 4:2, kdy dal čtři esa.
Reagovat
smazaný uživatel
tak ta 4 esa byla v jiném Hasseho gemu, ale i tak je to síla :) Sakra sakra, Rafovi nefandím, ale nevím, jestli chci, aby Wimbledon přišel ve 2. kolo o tak kvalitního tenistu :/
Reagovat
smazaný uživatel
Matej: :) jj
Reagovat
smazaný uživatel
ty krávo járo...
Reagovat
smazaný uživatel
Když se proti vám na trávě postaví nějaký dobře vyspaný bombarďák, máte problém... ale stejně si myslím, že to Rafa zvládne. Hasse neustojí rozhodující momenty... (i když...:)
Reagovat
smazaný uživatel
Chci se zeptat jake je prosím bodivaní na ženskem turnaji wibbledonu a mužskem děkuji za odpověd.
Reagovat
smazaný uživatel
Myslim ze jeho sance nie su take nizke-ak si odpocinie tak ma sance ak nebudu hrat 5 setov s De Bakkerom al eto je hrac tiez s dobrym servisom a tam budu dake tie-breaky a 4-5 setov- cize cim dlhsie s abude hrat tym skor Isner prehraje. Dnesny zapas naozaj neviem ako moze byt dakedy prekonany poctom gamov ci poctom es. Jediny kto by dal tych 112 es je Karlovic v DC ci na GS turnaji ak by hral 5 setov tiez strasne dlho inac nevidim sancu na prekonanie nikdy tohto rekordu. A Mahut ze dal tolko es to zasnem - to je neskutocne ze taky hrac ako Mahut co nepatri medzi povedzme top 10 pistolnikov na okruhu kam patria napr.- Karlivic, Isner, Querry, Roddick ci Ljubicic tak naozaj neskutocne cislo z ktoreho nechapem doteraz. Skoda ze ten zapas nedali na centralny kurt dneska-viem bola kralovna tam a ma urcite prdnost Murray- velka britska hviezda ale aj tak mohli to presunut na daky velky kurt kde je aj jastrabie oko
Reagovat
smazaný uživatel
Spisovateli, ty zase nějak moc myslíš. Rozehraná utkání se přesouvají na jiný kurt jen výjimečně, pokud někde. A vůbec si nedovedu představit, že po přesunu na centr by jim najednou dali k dispozici jestřába. Podmínky v průběhu se nemění v žádném sportu!
Reagovat
smazaný uživatel
Doufam, ze Haasemu brzy odejde podani...
Reagovat
smazaný uživatel
zatrsakr, Haase... ale očekávám stejný průběh jako Falla a Fedex. Hasse to psychicky neustojí, Nadal je moc velké jméno. Anebo mu skutečně odejde servis.
Reagovat
smazaný uživatel
No mne prijde, zatim, ze ani nic jineho nema :-). Zahral teda par peknych micku, ale jinak to je dost casto ve velkem autu, nezda se mi, ze by to byl komplexni hrac... ale neznam ho, vidim ho dnes poprve, a to jeste prerusovane v praci :-)
Reagovat
smazaný uživatel
ale že se podě.. hned, to jsem nečekal :))
Reagovat
smazaný uživatel
No uz nemel takovou silu v podani a RAfa mu to vracel :-). Jinak Rafa take dost kazi, prvni podani casto v siti, dokonce i dvojchybu udelal... Nicmene nevidim opravdu problem, Haase mi zatim pripada jako Karlovic :-)
Reagovat
smazaný uživatel
že by po půlhodině hry neměl takovou sílu v servisu, to snad ne. Řekl bych, že to bylo o psychice. Rafa to už v klidu dá (i když... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Nene :-), ja jsem to spatne napsala, nemyslela jsem to tak, ze by se unavil, ale proste uz mu to tak nevychazelo na esa :-)
Reagovat
ezpana
A v dalsom kole sa Isner bude natahovat s De Bakkerom opet v piatich setoch hehe
Reagovat
smazaný uživatel
šance Isnera s TdBakkerem? :) Jak to vidíte?
Reagovat
a.magerova
Bledě!
Ale to jsem si myslela i o slovenských fotbalistech proti Italům, a jak to dopadlo?! Takže nechme se překvapit :-))
Rafa prohrál 1.set ??? No co se to děje !!!
Reagovat
smazaný uživatel
Deje se to, ze Haase ma nesmirny servis, uz dal 13 es oproti 3 Rafovym, jinak se mi nezda, ze by hral extra dobre, az mu odejde podani (snad mu odejde :-) ), Rafa nebude mit zadny problem
Reagovat
smazaný uživatel
Copak to mame za den?Slovaci postoupili,ja jsem jim to pral a ze by vypadl Nadal?Toho Haase jsem jeste mockrat hrat nevidel!Ale myslim,ze se Rafa namotivuje a pujde to!
Reagovat
Forsberg.Peter
Když to dobře dopadne,tak do konce týdne by to mohli odehrát :D
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist