7. den v Londýně: Federera v semifinále vyzve Goffin, Dimitrov si zahraje se Sockem

18. 11. 2017, 01:00
Previews 17
Letošní ročník Turnaje mistrů se přehoupl ze skupinové fáze do vyřazovacích bojů a sobotní program bude ve znamení semifinálových soubojů. Největšího favorita a šestinásobného šampiona Rogera Federera prověří David Goffin. Druhý finalista vzejde z duelu mezi debutanty Grigorem Dimitrovem a Jackem Sockem.

Centre Court (Start v 15:00 SEČ)

1. Roger Federer (2.) - David Goffin (8.)
První semifinálovou bitvu obstarají největší favorit Roger Federer a debutant mezi kvalifikovanými David Goffin. Ve vzájemné bilanci není co řešit. Federer s Belgičanem v předchozích šesti duelech ani jednou neprohrál. Naposledy o deset let mladšího Goffina smetl nedávno v domácí hale v Basileji, kde ho porazil také v letech 2014 a 2015.

Federer prožívá po loňské půlroční pauze naprosto fantastickou sezonu. Šestatřicetiletý Švýcar letos vyhrál sedm turnajů včetně Australian Open a Wimbledonu a aktuálně má na kontě 13 výher v řadě. Federer po čtvrtfinálové porážce na US Open ovládl Masters v Šanghaji, poosmé triumfoval v hale v rodné Basileji a na Turnaji mistrů si ve skupině postupně poradil se Sockem, Zverevem i Čiličem a suverénně ovládl skupinu Borise Beckera. Na akci pro osm nejlepších tenistů sezony útočí při své celkově patnácté účasti na sedmý titul, počtrnácté nechybí mezi semifinalisty.

Goffinovi se na podzim v Asii také dařilo. Belgičan v čínském Shenzhenu slavil první letošní triumf a o týden později v Tokiu získal druhou trofej. Vstup do halové sezony se mu naopak nevydařil. V domácích Antverpách nepotvrdil roli favorita a vypadl ve čtvrtfinále s Tsitsipasem. V Basileji v semifinále podlehl svému dnešnímu soupeři a na Masters v Paříži se překvapivě loučil už v osmifinále. Na Turnaji mistrů sice loni odehrál zápas v roli náhradníka, ale letos se poprvé kvalifikoval. Zatím podává nevyrovnané výkony. Po skalpu světové jedničky Nadala uhrál jen dva gamy s Dimitrovem. V přímém souboji o semifinále porazil Thiema.

Federer ukončil loňskou sezonu předčasně. Legendární Švýcar se rozhodl řešit problémy s kolenem a loňské dění opustil již po Wimbledonu. Stejně jako Nadalovi mu pauza prospěla. Federer se rozehrál na Hopman Cupu a následně senzačně ovládl Australian Open a získal 18. grandslamový vavřín. Poté vyhrál tzv. "Sunshine Double", když nenašel přemožitele na akcích Masters v Indian Wells a Miami.

Antukovou sezonu se rozhodl celou vynechat, aby se mohl soustředit na svůj největší cíl v letošním roce - vítězství ve Wimbledonu. Nakonec to šestatřicetiletému rodákovi z Basileje opravdu vyšlo. Federer podeváté triumfoval v oblíbeném Halle a následně poosmé dobyl nejslavnější turnaj světa, letos dokonce beze ztráty setu. Připsal si tak již 19. grandslamový titul.

Na posledních turnajích už letos fenomenální Švýcar zas tak neporazitelný nebyl. Ve finále Masters v Montréalu prohrál s Alexanderem Zverevem a kvůli bolavým zádům vynechal nadcházející podnik Masters v Cincinnati. Do akce se vrátil na US Open a skončil již ve čtvrtfinále na raketě Del Potra.

Poté se na konci září představil v rámci premiérového ročníku Laver Cupu a pomohl Evropě k triumfu. Na turnaje se vrátil na Masters v Šanghaji, kde potvrdil fantastickou letošní formu, ve finále porazil Nadala a získal šestý letošní titul. Jedinou generálku absolvoval v rodné Basileji a poosmé v domácí hale triumfoval.

Federer má letos fantastickou bilanci 52 výher a pouhých čtyř porážek, přičemž proti Donskému (Dubaj, 2. kolo) a Haasovi (Stuttgart, 2. kolo) měl mečbol.

Švýcarovi se na Turnaji mistrů vždy dařilo. Závěrečného vrcholu sezony se účastní už popatnácté, přičemž od své premiéry v roce 2002 vynechal pouze loňský ročník. Jen jednou nedokázal postoupit ze skupiny. Celkem třikrát skončil v semifinále, čtyřikrát prohrál finále a šestkrát zvedl nad hlavu trofej pro vítěze.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Basilej, Šanghaj, Wimbledon,  Halle,  Miami,  Indian Wells,  Australian Open (vítěz);  Montréal (finále)
Největší úspěchy v hale: Basilej (vítěz)
Bilance: 52-4
Bilance z posledních 10 zápasů: 10-0
Bilance v hale: 8-0
Bilance vs Top 10: 14-1 (kariérní 212-108)
Bilance v semifinále: 8-0 (kariérní 144-46)
Grandslamy: Australian Open (vítěz), French Open (nehrál), Wimbledon (vítěz), US Open (čtvrtfinále)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 55-12
Nejlepší výsledek: vítěz (2003 - 2004, 2006 - 2007, 2010 - 2011)
Loňský výsledek: nehrál
Generálka: Basilej (vítěz)
Výsledky ve skupině: Sock (6-4 7-6), A. Zverev (7-6 5-7 6-1), Čilič (6-7 6-4 6-1)

Goffinovi se v prvních měsících dařilo náramně. Po osmifinále v Dauhá došel až do čtvrtfinále Australian Open a na halových akcích v Sofii a Rotterdamu postoupil do finále. Poté přišel lehký útlum. V Acapulku, Indian Wells i Miami skončil shodně v osmifinále.

Na antuce hrál velmi dobře. Ve čtvrtfinále turnaje Masters v Monte Carlu překvapil vítězstvím nad Djokovičem a postoupil do svého prvního semifinále na antukovém Masters. Další úspěch přidal v podobě čtvrtfinálové účasti v Madridu. V Barceloně a Římě bylo nad jeho síly osmifinále.

Na letošní French Open nebude Belgičan vzpomínat v dobrém. V průběhu utkání třetího kola si totiž po ošklivém pádu zranil pravý kotník, zápas musel skrečovat a téměř dva měsíce se na kurty nedostal.

Vrátil se až na konci července na antuce v Umagu a z chorvatské metropole stejně jako ze Gstaadu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. Nedařilo se mu ani na amerických betonech. V Montréalu vyhrál jediný duel a v Cincinnati v prvním kole jasně prohrál s Kyrgiosem. Mnohem lepší výkony podával na US Open, kde nakonec uhrál osmifinále.

V pořadí třetí finále v hale nepřidal. Po úspěšných taženích v Sofii a Rotterdamu skončil v Métách už ve čtvrtfinále na raketě domácího Paireho. S přechodem do Asie se ale Goffinovi začalo dařit náramně. Na asijském kontinentu vyhrál prvních devět zápasů, v Shenzhenu tak získal první letošní titul a vzápětí slavil druhý v Tokiu. V Šanghaji se na Belgičanovi zřejmě podepsala i únava a vypadl hned po prvním utkání.

Začátek halových turnajů absolvoval na domácí půdě v Antverpách, kde k neradosti domácího publika skončil již ve čtvrtfinále. Na nadcházejícím podniku v Basileji prohrál v semifinále s Federerem. V Paříži vyrovnal své maximum a potřetí v řadě se loučil v osmifinále.

Premiéru na Turnaji mistrů si odbyl loni, kdy si v roli náhradníka zahrál jediný zápas. V něm uhrál pouhé tři gamy s Djokovičem.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Tokio,  Shenzhen (vítěz);  Rotterdam,  Sofie (finále);  Basilej,  Monte Carlo (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Rotterdam, Sofie (finále); Basilej (semifinále)
Bilance: 56-23
Bilance z posledních 10 zápasů: 6-4
Bilance v hale: 15-7
Bilance vs Top 10: 6-5 (kariérní 10-37)
Bilance v semifinále: 4-2 (kariérní 10-7)
Grandslamy: Australian Open (čtvrtfinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (nehrál), US Open (osmifinále)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 2-2
Nejlepší výsledek: semifinále (2017)
Loňský výsledek: skupina
Generálka: Antverpy (čtvrtfinále), Basilej (semifinále), Paříž (osmifinále)
Výsledky ve skupině: Nadal (7-6 6-7 6-4), Dimitrov (0-6 2-6), Thiem (6-4 6-1)


2. Grigor Dimitrov (6.) - Jack Sock (9.)
Druhého finalistu určí souboj mezi dvěma hráči, kteří se akce pro osm nejlepších tenistů sezony účastní poprvé. Večerní duel v londýnské O2 areně obstarají Grigor Dimitrov a Jack Sock. Šestadvacetiletý Dimitrov vyhrál jediné vzájemné měření sil v hale, a to před třemi lety ve Stockholmu. Další tři souboje včetně toho letošního však ovládl o rok mladší Američan. Všechny čtyři vzájemné duely rozhodoval až třetí set.

Dimitrov po získání své nejcennější trofeje na Masters v Cincinnati vypadl na US Open překvapivě už ve druhém kole, ovšem ihned se dostal zpět do formy. V Pekingu si zahrál semifinále a na Masters v Šanghaji čtvrtfinále, pokaždé byl nad jeho síly Nadal. Na první podzimní halové akci ve Stockholmu došel až do finále, na pařížském Masters naopak popáté v řadě vypadl v osmifinále. Na Turnaji mistrů zatím hraje ve výborné formě. Po vydřeném vítězství nad Thiemem ztratil jen dva gamy s Goffinem i náhradníkem Carreñem a suverénně vyhrál skupinu Peta Samprase.

Ještě před dvěma týdny Sock nemohl na účast na Turnaji mistrů snad ani pomýšlet. Američan na konci října v hale ve Stockholmu přerušil sérii pěti porážek a uhrál čtvrtfinále. Stejného výsledku se dočkal také v Basileji. Na Masters v Paříži ovšem dokonale využil selhání favoritů a došel si pro svůj premiérový titul z akce Masters a na poslední chvíli si z posledního osmého postupového místa zajistil letenku do Londýna. Už v prvním zápase potrápil Federera, ale nakonec na švýcarského fenoména nestačil. Poté si však po obratu poradil s Čiličem a v přímém souboji o semifinále porazil ve třech setech Zvereva.

Dimitrov měl naprosto famózní vstup do letošní sezony. Bulhar ovládl podnik ATP v Brisbane, došel do semifinále Australian Open, v němž prohrál pětisetovou bitvu s Nadalem, a triumfoval na domácí halové akci v Sofii. Poté se mu však přestalo dařit. Po čtvrtfinále v Rotterdamu vyhrál jen pět ze třinácti zápasů. Na French Open skončil ve třetím kole. Dvě výhry v řadě už zaznamenal jen v Madridu.

Ani travnatá část sezony nezačala pro šestadvacetiletého Bulhara slibně. Ve Stuttgartu skončil hned po prvním utkání. Na dalších turnajích se ale přece jen rozehrál. V londýnském Queen's Clubu došel do semifinále a ve Wimbledonu splnil svou povinnost postupem do osmifinále.

Následoval ovšem další výsledkový propad. Z Washingtonu i Montréalu odjížděl s bilancí jedné výhry a jedné porážky. V Cincinnati se však Dimitrovovi vše sešlo a Bulhar premiérově dobyl podnik Masters, dokonce beze ztráty setu. Následovalo ale další zklamání v podobě vypadnutí ve druhém kole US Open.

Dimitrov si poté dal více než měsíční pauzu a na kurty se vrátil v Pekingu, kde uhrál semifinále, ve kterém ho porazil Nadal. Se Španělem prohrál i o týden později ve čtvrtfinále šanghajského Masters.

V hale si střihnul generálku ve Stockholmu a došel až do finále, v němž nestačil na obhájce titulu Del Potra. Na Masters v Paříži se Dimitrovovi nikdy moc nedařilo a potvrdil to i letos, když pátým rokem po sobě skončil v osmifinále. Na Turnaji mistrů hraje poprvé.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Cincinnati,  Sofie,  Brisbane (vítěz);  Stockholm (finále);  Peking,  Queens,  Australian Open (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Sofie (vítěz); Stockholm (finále)
Bilance: 47-19
Bilance z posledních 10 zápasů: 7-3
Bilance v hale: 13-3
Bilance vs Top 10: 6-5 (kariérní 19-51)
Bilance v semifinále: 4-3 (kariérní 12-17)
Grandslamy: Australian Open (semifinále), French Open (3. kolo), Wimbledon (osmifinále), US Open (2. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 3-0
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Stockholm (finále), Paříž (osmifinále)
Výsledky ve skupině: Thiem (6-3 5-7 7-5), Goffin (6-0 6-2), Carreño (6-1 6-1)

Sock měl fantastický vstup do sezony. Američan hned zkraje roku triumfoval v Aucklandu, na Australian Open si zahrál třetí kolo a další titul získal na domácí půdě v Delray Beach. V Acapulku sice vypadl v prvním kole, nicméně na Masters v Indian Wells došel až do semifinále a v Miami do čtvrtfinále.

Během antukového jara střídal lepší výsledky s horšími. V Houstonu se probojoval do semifinále, v Madridu vypadl v prvním kole, v Římě si zahrál osmifinále a na French Open v prvním kole nestačil na Veselého. Generálku na Wimbledon se rozhodl neabsolvovat a v All England Clubu ve druhém kole překvapivě prohrál s Rakušanem Ofnerem.

Návrat na domácí betony Sockovi vyšel. Ve Washingtonu přidal další semifinálovou účast. Následovala však obrovská krize. Pětadvacetiletý Američan v Montréalu skončil ve druhém kole a poté více než dva měsíce nevyhrál jediný zápas. V prvním kole vypadl v Cincinnati, na domácím US Open, v Pekingu i v Šanghaji.

V hale přece jen našel ztracenou formu. Ve Stockholmu a v Basileji uhrál čtvrtfinále. Na Masters v Paříži si senzačně došel pro svou nejcennější trofej v kariéře a právě díky triumfu v hale Bercy si na poslední chvíli vybojoval premiérovou letenku do Londýna.

Letošní sezona
Nejlepší výsledky: Paříž,  Delray Beach,  Auckland (vítěz);  Washington, Houston,  Indian Wells (semifinále)
Největší úspěchy v hale: Paříž (vítěz)
Bilance: 38-20
Bilance z posledních 10 zápasů: 8-2
Bilance v hale: 10-3
Bilance vs Top 10: 4-5 (kariérní 9-21)
Bilance v semifinále: 3-3 (kariérní 8-7)
Grandslamy: Australian Open (3. kolo), French Open (1. kolo), Wimbledon (2. kolo), US Open (1. kolo)

Bilance na Turnaji mistrů
Kariérní bilance: 2-1
Nejlepší výsledek: premiéra
Loňský výsledek: -
Generálka: Stockholm (čtvrtfinále), Basilej (čtvrtfinále), Paříž (vítěz)
Výsledky ve skupině: Federer (4-6 6-7), Čilič (5-7 6-2 7-6), A. Zverev (6-4 1-6 6-4)

Semifinálová fáze turnaje dnes čeká také deblisty. Dosud neporažený a poslední kvalifikovaný pár Ryan Harrison, Michael Venus v odpoledním duelu vyzve světové jedničky Lukasze Kubota s Marcelem Melem. Jediný dosavadní souboj vyhráli na letošním French Open Američan s Novozélanďanem. Obě dvojice hrají na Turnaji mistrů poprvé.

Vítězové si ve finále zahrají s loňskými semifinalisty Jamiem Murraym a Brunem Soaresem, nebo s loňskými šampiony Henrim Kontinenem a Johnem Peersem. Premiérové vzájemné měření sil vyhráli Murray se Soaresem, ovšem poslední čtyři zápasy včetně dvou letošních se svými dnešními soupeři prohráli.

NITTO ATP FINALS 2017 - PROGRAM 7. HRACÍHO DNE
• CENTRE COURT • (od 13:00 SEČ)
1. R. Harrison/Venus (8-USA/N. Zél.) - Kubot/Melo (1-Pol./Braz.)
2. Federer (2-Švýc.) - Goffin (7-Belg.) / nejdříve v 15:00 SEČ
3. J. Murray/Soares (4-Brit./Braz.) - Kontinen/Peers (2-Fin./Austr.) / nejdříve v 19:00 SEČ
4. Dimitrov (6-Bulh.) - Sock (8-USA) / nejdříve ve 21:00 SEČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

17
Přidat komentář
FerrariF50
No zatim se žádný překvapení nekoná a jde to podle předpokladů :)
Reagovat
ipko
tak teraz Roger krásne 2 BH winnery na returne a double brejk je na svete..
Reagovat
ipko
Roger na úvod s brejkom, tak snáď to pôjde hladko..
Reagovat
majjkaa
mas aj live stream? :)
Reagovat
ipko
pozerám na Digi..
Reagovat
majjkaa
jj uz som nasla na nete nieco, pozeram
Vyzera to tam ako škola tenisu :D
Reagovat
Labi
veřejná poprava Gofiina :D
Reagovat
Labi
Goffina
Reagovat
Mayo
Federer vs Dimitrov
Reagovat
FulnekUltras
>
Reagovat
kada.tom
Harrison/Venus > = Kubot/Melo
Federer > Goffin
Murray/Soares < Kontinen/Peers
Dimitrov > Sock
Reagovat
Kozoroh
Federer-Goffin:
Federer by měl Goffina rozebrat na součástky. Roger sice v Londýně neukazoval ideální výkony, ale úroveň jeho hry je natolik vysoká, že bude na Davida v klidu stačit. David si v letošním Londýně připsal dvě výhry, ale proti hráčům, kteří halu moc nemusí.

Dimitrov-Sock:
Tady čekám vyrovnaný a napínavý duel. Dimitrov hraje nejlíp od letošního Cinci, ale i Sock ukázal ostré lokty. Všechny jejich duely skončily ve třech setech a třetí set rozhodne i tuto konfrontaci, dle mé předpovědi. Mírně favorizuji Grigora.
Reagovat
FerrariF50
Tipuju 6:3, 6:2 pro Rogera :)
Reagovat
steve79
Uz aby to zacalo, nemuzu se dočkat. Pokud Roger bude hrat svuj standard, tak vyhraje. Videt ho v dalsim finale by bylo uzasne. Je to 6 let co ziskal titul.
Reagovat
smazaný uživatel
Goffin v současným rozpoložení nemá absolutně žádnou šanci z mýho pohledu. Někdo by mohl argumentovat výhrou nad Nadalem, ale ta se zrodila ve třech setech i přes to, že Nadal "nemohl místy chodit"... Za mě dva jasný sety...
Reagovat
brixner
Mám v sobě hluboce zakořeněnou národní hrdost a úctu k tradicím a tak jsem se rozhod, že ten náš slavnej 17.listopad pudu voslavit jak se sluší a patří. Čenda se zakous do nohy vod stolu, že prej do toho marastu nejde, no, bejt to jinej pes, zkopu ho jako psa a ukážu mu, kdo je tady pánem, ale Čendovo pohnutky sem pochopil. Popad sem ze sklepa prapor, voprášil ho a vydal se zvesela do ulic v očekávání, že se zase dostanu mezi hromady poctivejch a milejch lidí. Na našem náměstíčku to už vřelo, pod kaštanem stáli tři vejrostci a z Ajfonu něco vyřvával Vortel, před krámkem Větveho čtyři Rumuni lačně popíjeli krabičák, jinak ani noha a já jen uvažoval, kam se poděl ten patriotismus, našemu národu tak vlastní. Ale přišel sem na to hned-s letnim a zimnim časem si klidně hejbou, jak se jim zachce, ale aby tudle slavnou a historickou událost přesunuli na léto, to né! To by člověk kliďánko moh přijít v trenkách a triku, zanadávat si, vychlemtat pár europiv a zase si jít po svejch, což by asi bylo zábavnější, než se nabalit jako na Jižní pól a ani si nemít na koho zanadávat, vo hejnu sousedek jen tak navostro, snad ani psát nebudu! Ale i tak sem si to beze zbytku užil, ve sváteční náladě sem vyhulil tři Hábé, na kalkulačce svý Nokie spočítal, že sem vo sedmadvacet krásnejch let starší, propleskl dva malý parchanty, co se mi snažili ukrást vlajku a zavzpomínal, že onehdá, když Ivan Lendl hrdinsky čelil mečbolu Gerulaitise ve finále Turnaje Mistrů, sem to se svým fotrem musel ladit na stanicích našich bejvalejch okupantů a při tý smeči mi moje dětský srdíčko málem vyskočilo z tělíčka...Neska každej vytasí nojbug a má to, jak na dlani. Takže díky, díky všem našim listopadovým bojovníkům za všechny ty nojbugy, ajfony a přijatelné FUPy. Bez nich bych dneska možná ani nevěděl, kdo je Roger Federer a že v neděli znova vyhraje tendle turnaj! Onehdá tak možná z křišťálový koule!
Reagovat
brixner
Vděčnost by měla bejt veliká!
Mňó, ale že ta nostalgie je potvora, co? Du si dát radši kafe, můj fotr se nalejval lógrem, což poznamenalo jeho žaludek, to já si můžu v klídku dát Jacobs!
:-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist