8. den v Římě: Halepová v boji o titul vyzve Svitolinovou, Djokoviče ve finále čeká A. Zverev

21. 5. 2017, 09:00
Previews 32
Dnešní program definitivně ukončí letošní ročník římského turnaje s oficiálním názvem Internazionali BNL d'Italia, kde v průběhu tohoto týdne bojovali jak muži, tak ženy. O ženskou trofej si to proti sobě rozdají Simona Halepová a Jelina Svitolinová. Finále mužské dvouhry obstarají Novak Djokovič a Alexander Zverev. Na programu je také finále obou deblových soutěží.

Simona Halepová se po nevydařeném úvodu letošní sezony zčásti způsobeném zraněním dostala do formy až na oblíbené antuce. S příchodem antukového jara ožila a na oranžové drti vyhrála 14 z 15 letošních zápasů.

Nejprve dvěma body pomohla rumunskému fedcupovému týmu k postupu a poté podlehla v semifinále halového turnaje ve Stuttgartu pozdější vítězce Lauře Siegemundové.

To byla také jediná prohra, kterou aktuálně světová čtyřka zaznamenala. Od té doby předvádí fantastické výkony, díky nimž úspěšně obhájila loňský titul v Madridu a tento týden v Římě oplatila porážku Siegemundové, porazila Anastasii Pavljučenkovovou, Anett Kontaveitovou a naposledy Kiki Bertensovou.

Simona Halepová už neprohrála deset zápasů v řadě

Poprvé v kariéře si tak na římské antuce zahraje finále. Ne nadarmo je největší favoritkou na triumf na letošním French Open.

Halepová má navíc ve finálových bojích na okruhu WTA výbornou bilanci 15-8. Posledních pět soubojů o trofej za posledních třináct měsíců dokonce vyhrála. Na oblíbené antuce ovšem tolik nevyniká (6-5).

Se svou poslední soupeřkou letošního ročníku římské akce WTA Premier 5 Jelinou Svitolinovou se v minulosti utkala dvakrát. Oba vzájemné duely beze ztráty setu zvládla, nicméně ten poslední je už tři roky starý.

Dvaadvacetiletá talentovaná Ukrajinka je nyní herně úplně někde jinde. Momentálně jí patří 11. pozice v žebříčku WTA a antukovou část sezony zahájila tím nejlepším možným způsobem - titulem z Istanbulu. Již potřetí tak letos triumfovala (Tchaj-pej, Dubaj).

V Madridu sice zaznamenala nečekanou porážku, když v prvním kole nestačila na Saisai Zheng, v Římě však znovu potvrzuje letošní skvělou formu.

Rodačka z Oděsy začala výhrou nad Alizé Cornetovou, vzápětí po prohrané první sadě nadělila dva kanáry dvanáct utkání neporažené Moně Barthelové, ve čtvrtfinále vyřadila českou jedničku Karolínu Plíškovou a v semifinále jí po pěti gamech vzdala Garbiñe Muguruzaová.

Jelina Svitolinová letos na antuce také válí. Bilance 9-1 hovoří za vše

O tři roky mladší Svitolinová má na kontě o něco méně finálových účastí než Halepová, procentuálně je na tom ale lépe. Z devíti soubojů o turnajový vavřín jich sedm vyhrála, poslední tři letošní navíc beze ztráty setu.

Dnešní finále je největším úspěchem ukrajinské jedničky na nejpomalejším tenisovém povrchu. Předtím se na antuce probojovala do finále ještě před dvěma lety v Marrákeši a letos ve zmíněném Istanbulu. Na obou podnicích série WTA International přebírala trofej pro vítězku.


Djokoviče už může zastavit pouze A. Zverev
Novak Djokovič zahájil letošní sezonu skvěle, když v katarském Dauhá úspěšně obhájil loňské prvenství. Zdálo se, že by mohl postupně dát zapomenout na nepříliš vydařenou druhou polovinu loňské sezony. Opak byl pravdou.

Srbského tenistu titul hned zkraje ledna nikam neposunul. Teprve až na v pořadí šesté letošní akci se znovu podíval do semifinále. Stalo se tak minulý týden v Madridu, kde v boji o finále dostal tvrdou lekci od letošního antukového krále Rafaela Nadala.

Porážkou se však bývalá světová jednička nenechala rozhodit. V Římě se Djokovičovi vždy dařilo. Od roku 2008 nedošel do finále pouze dvakrát a skvělou bilanci na římské antuce potvrzuje také letos.

Novak Djokovič se na římských antukových dvorcích zápas od zápasu zlepšuje

Aktuálně druhý hráč světa neztratil set s Aljazem Bedenem, Robertem Bautistou, Juanem Martínem Del Potrem a včera z kurtu doslova vypráskal jediného letošního přemožitele Rafaela Nadala na antuce - Dominika Thiema.

Poprvé od prvního lednového týdne si tedy zahraje o trofej a rekordní 31. triumf na turnajích Masters, čímž by opět o jeden titul odskočil Rafaelovi Nadalovi. Ve finálových bojích má Djokovič fantastickou bilanci 67-29, na Masters 30-13 a konkrétně v Římě 4-3.

Zatímco Srb má na kontě již 43 finálových účastí na akcích Masters, jeho dnešní soupeř Alexander Zverev je ve finále takto prestižního podniku poprvé v kariéře.

O devět let mladší Němec v úvodu letošního roku rovněž triumfoval. V hale v Montpellier si došel pro druhý kariérní vavřín na okruhu ATP a v pořadí třetí přidal nedávno na domácí antuce v Mnichově.

Alexandera Zvereva čeká premiérové finále takto velkého turnaje

Úspěch na domácí půdě německý talent zřejmě povzbudil, protože v Madridu si premiérově zahrál čtvrtfinále antukového Masters a tento týden v Římě své maximum ještě vylepšil.

Zverev měl také těžké soupeře a stejně jako Djokovič si musel poradit s jedním z členů aktuální Top 10. Postupně přehrál Kevina Andersona, Viktora Troického, Fabia Fogniniho, světovou šestku Milose Raonice a naposledy Johna Isnera.

Dvacetiletý Němec dnes absolvuje šesté kariérní finále a vůbec to největší ve své kariéře. Bilanci v bojích o trofej má 3-2, přičemž poslední tři z nich dotáhl do zdárného konce.

Djokovič a Zverev se na turnajích dnes střetnou poprvé. Před dvěma lety spolu svedli souboj akorát v rámci exhibice s názvem Boodles Tennis Challenge.

INTERNAZIONALI BNL D'ITALIA 2017 - PROGRAM 8. HRACÍHO DNE
• CENTRALE • (od 13:00 SELČ)
1. Halepová (6-Rum.) - Svitolinová (8-Ukr.)
2. A. Zverev (16-Něm.) - Djokovič (2-Srb.) / nejdříve v 16:00 SELČ
• PIETRANGELI • (od 11:30 SELČ)
1. Makarovová/Vesninová (1-Rus.) - Y. Chan/Hingisová (2-Tchaj-wan/Švýc.)
2. Dodig/M. Granollers (8-Chorv./Šp.) - Herbert/Mahut (4-Fr.) / nejdříve ve 14:00 SELČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

32
Přidat komentář
Mayo
Perfektne Alexander, kks Noje fackovacim panakom nadalej ale RG sa blizi a obzvlast na 3 vitazne bude tazko zdolatelny.
Reagovat
Hypertac
Tak to jsem teda nečekal. Gratulace Sašovi!
Reagovat
FulnekUltras
Saschovi no... ;)
Reagovat
blax
Novak vyhrál celých 9 výměn na příjmu, wow :D
Reagovat
vrabejka
Gratulace Sašo :) Věděl jsem že dnes Noleho zmaknes :)
Reagovat
gigin
sa s t? cérečkú zasnoubil....

https://www.facebook.com/tamara.kopala

http://nra.lv/latvija/210409-ernests-gulbis-nak-klaja-ar-iepriecinosiem-jaunumiem.htm
Reagovat
FulnekUltras
bude zas chvilku regulovat zdola ;) - ale doufejme, že od hěho uvidíme ještě i nějaký ten slušný Tenis
Reagovat
gigin
Vůbec. Konečná.
Reagovat
Davor1
Tak ako, Kozorohu, bude otočka? :D
Reagovat
mahycek
No, vida, teď jsem to pustil. Zverev má 1 set v kapse. Jen tak dál.
Reagovat
Mayo
Fínsko do toho!
Reagovat
PetaM
Co se hraje?
Reagovat
Pe3k
Finsko už nic.
Reagovat
tommr
zachránila Karolíně třetí místo čímž si to u mě aspoň trochu vyžehlila za tu porážku co Karolíně ve čtvrtfinále uštědřila. Karolína se navíc může utěšovat i tím, že prohrála s pozdější vítězkou ... :)
Reagovat
smazaný uživatel
Ale v letošním race Elina navýšila na Plíškovou náskok :-)
Reagovat
tommr
to se nedá nic dělat, za to si může Karolína sama když jí nedokázala v přímým souboji porazit. Umístění v oficiálním žebříčku je navíc důležitější ...
Reagovat
lars
lepsi ztratit 1. v race nez 3. ve WTA zebriku
Reagovat
smazaný uživatel
Elina vám to ještě spočítá :-)
Reagovat
Lunej..
co to bylo? Zapas jsem nevidela, nevim, jak dalece melo vliv zraneni. Tak se dej do kupy a gratulka Svitoline.
Reagovat
smazaný uživatel
vysvětli Simoně, že když zvlála vyhrát během 14 dnů 10 zápasů, tak v paříži stačí vyhrát o 3 míň :-)
Doufám, že bude fit.
Ve Strasburku jde Sam pěkně příkladem mladým Australankám :-)
Reagovat
Lunej..
Simone neco vysvetlovat, na to je i zbytecna zed vs hrach:) kdyz ji to limitovalo, mela se na to vykaslat. Ale ja to nevidela, nevim, jak se zmenila jeji hra po tom "zraneni".
Samicka to je dalsi kapitola sama pro sebe:)
Reagovat
smazaný uživatel
Náhodou Sam dneska inspirovala Ashleigh :-)
Reagovat
Fandina
Svitolina vyhrála Řím. Tak koukám, že Kája zase prohrála s příští vítězkou. Podle toho jak tu hrála Halep, tak jsem si myslela, že to bude ona, ale Svitolina letos jede.
Reagovat
Fandina
Aha, tak teď říká Basa, že se Simona smějkla a měla problém s kotníkem.
Reagovat
tommr
nebylo to nic zásadního a Svitolina vyhrála zaslouženě ...
Reagovat
turista
Musím oponovat autorovi článku. Novak Djokovič žádnou tvrdou lekci v Madridu od Nadala nedostal. První set sice jednoznačně prohrál. Druhý set byl velmi vyrovnaný. Kdyby Novak nezkazil pár bigpointů ve druhém setu a vyrovnal tak by možná Rafa ppo třetím setu balil kufry a jel domů.
Reagovat
Krisboy
Ta Halepka sténá jak na mučidlech.
Reagovat
kada.tom
Halep > = Svitolina (7-5 3-6 6-2)
Zverev < Djokovic (3-6 1-6)

Makarova/Vesnina > = Chan/Hingis (7-5 6-7 10-4)
Dodig/Granollers < Herbert/Mahut (3-6 5-7)
Reagovat
Mayo
Zverev 1-6, 1-6 Djokovic
Reagovat
Pe3k
Vegan asi vyhraje, ale ne tak jednoznačně.
Reagovat
Krisboy
Máš to z důvěrihodného zdroje? Že bych vsadil pětikilo na přesnej výsledek :)
Reagovat
Hypertac
Obávám se, že Novak sfoukne Sašu jako svíčku. Holt si mladí musí ještě pár let počkat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist