9. den v Madridu: Thiem se ve finále pokusí zastavit nadvládu Nadala

14. 5. 2017, 11:37
Previews 28
Vítězky ženského podniku WTA Premier Mandatory v Madridu už známe, a proto zbývá rozklíčovat vítěze souběžně hrané akce Masters. Do finále se stejně jako na předchozích turnajích probojoval letošní antukový král Rafael Nadal. Jeho nadvládu se pokusí letos již podruhé ukončit Dominic Thiem. Dnes poznáme také šampiony mužské čtyřhry.
Profily hráčů

Rafael Nadal má možnost popáté v kariéře kralovat madridské antuce. Vítěz ročníků 2005, 2010 a 2013 - 2014 letos na oranžové drti doslova vládne. Antukový král vyhrál všech 14 zápasů, přičemž ztratil pouhé dva sety. V Monte Carlu a Barceloně tak získal jubilejní 10. titul.

Na právě probíhajícím turnaji Masters v Madridu je až na lehký výpadek ve druhém kole proti Fabiovi Fogninimu suverénní. Po Italovi smetl Nicka Kyrgiose, přehrál Davida Goffina a ve včerejším rekordním 50. vzájemném duelu přerušil sérii 7 porážek a 15 prohraných setů s loňským šampionem Novakem Djokovičem.

Třicetiletý Španěl byl letos úspěšný už v úvodních měsících, nejen na antuce. Na Australian Open, v Acapulku a v Miami také bojoval o trofej, ve finále ho však dvakrát zastavil Roger Federer a v Acapulku Sam Querrey.

Zatímco Nadal má ve finálových bojích na okruhu ATP bilanci 71-35 (na Masters 29-15) a útočí na 30. triumf z akcí série Masters, kterým by se v historických tabulkách vyrovnal prvnímu Djokovičovi, jeho dnešní soupeř Dominic Thiem si zahraje finále takto prestižního podniku poprvé v kariéře.

Rakušanova antuková sezona sice není tak fantastická jako Nadalova, přesto se Thiemovi po roce na nejpomalejším tenisovém povrchu znovu daří. Vše odstartoval v Rio de Janeiru ziskem 8. kariérního titulu.

Jediné brzké vypadnutí zaznamenal v Monte Carlu, kde v osmifinále nestačil na rozjetého Davida Goffina. V Barceloně si připsal další finálovou účast. Na trofej ale nedosáhl, když ho ve finále 6-4 6-1 porazil jeho dnešní protivník.

Thiem pokračoval ve skvělých výkonech také tento týden v Madridu. Poradil si s Jaredem Donaldsonem, Bornou Čoričem i překvapením turnaje Pablem Cuevasem. V dnešním finálovém boji ovšem vůbec být nemusel, kdyby v osmifinále proti Grigorovi Dimitrovovi neodvrátil pět mečbolů.

Thiem, jenž je ve finále Masters poprvé, má v utkáních o trofej skvělou bilanci. Na okruhu ATP osmkrát slavil vítězství, čtyřikrát přebíral cenu pro finalistu. Pokud dnes třiadvacetiletý Rakušan uspěje, bude prvním hráčem narozeným po roce 1988, který vyhrál Masters, Turnaj mistrů nebo grandslam.

Thiem si s Nadalem v minulosti zahrál již čtyřikrát a shodou okolností pokaždé na antuce. Letošní zmíněný souboj v Barceloně jasně prohrál, nicméně moc dobře ví, že Nadala porazit může.

Jednou se mu to už totiž povedlo. Loni v semifinále v Buenos Aires odvrátil mečbol Španěla a nakonec zvítězil v tie-breaku rozhodující sady.

Ještě před finále mužské dvouhry se rozhodne o letošních šampionech deblové soutěže. Čtvrtí nasazení Lukasz Kubot a Marcelo Melo jsou letos ve finále Masters potřetí. Zisk titulu slavili v Miami, v Indian Wells neuspěli.

Turnajové šestky Nicolas Mahut a Edouard Roger-Vasselin spolu v minulosti již hráli. Letos ale bojují na stejné straně kurtu poprvé a hned jsou ve finále. Ve finálových zápasech mají jako tým bilanci 4-0.

MUTUA MADRID OPEN 2017 - PROGRAM 9. HRACÍHO DNE
• KURT MANOLA SANTANY • (od 15:00 SELČ)
1. Mahut/Roger-Vasselin (6-Fr.) - Kubot/Melo (4-Pol./Braz.)
2. Thiem (8-Rak.) - Nadal (4-Šp.) / začátek v 18:00 SELČ
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

28
Přidat komentář
spaniel
Domovi škodí, že neumí hrát ploše. Nadře se jak kůň a na Nadala topspin neplatí. To je jeho zbraň.
Reagovat
tito
A jéje. Rafa začal nahazovat, jako když u nás hrajeme mix. A přesto brejk. Na ja
Reagovat
smazaný uživatel
V druhom geme sa do zápasu chcela zapliesť šťastena na breakballe. Ale Rafa pribehol k páske, chytil šťastenu pod krk a škaredo ju zahodil na smetisko dejín. :)
Reagovat
tito
Už jsem se obával, že Rafa nadějně rozjetý TB projede. Ale forhend stále v lese. Jinak takticky výborně, zkrácení po rozehrání velmi účinné, taky hra do středu na tělo, se kterou má Dominik problémy a vyhazuje se. O vlastním bekhendu a naopak tlaku do soupeřova nemluvě. Vamos!
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis ťažkého kalibru, od stavu 5:6 v TB. Som myslel, že ten naliaty volej, ktorý Rafa premárnil za stavu 5:3 a následných dvoch ľahkých UE ho budú stáť celý set. Napokon bol ten šťastnejší, skúsenejší.

Thiem však hryzie, hryzie.
Reagovat
Marduch
Často hryze v 1 setu, aby pak fyzicky odešel. No uvidíme jak dneska.
Reagovat
spaniel
Thiem odejít fyzicky? Ho dnes vidíš prvně, ne?
Reagovat
Marduch
Přiznám se, že letos ano. Ale loni v Q4 měl několik zápasů, kde po vyrovnaném nebo vyhraném 1. setu to pak už byla celkem jasná záležitost v jeho neprospěch.
Reagovat
Nola
nesedis ty na Digisport za mikrofonom? komentator, tvrdil, ze je zvedavy, ako to Dominic zvladne po fyzickej stranke....
Reagovat
Herbert_Hoover
já si myslím, že u něj je to spíš záležitostí hlavy..docela snadno se poddá aktuálnímu průběhu zápasu..mi přijde :) časem se v tom vybrousí
Reagovat
tito
No dnes předvádí pravý opak. To, jak si poradil s matchpointy bylo ukázkové
Reagovat
smazaný uživatel
Pri prvom pomohla šťastena a páska. Asi sa jej nepáčilo, ako som sa o nej vyjadroval a spočítala mi to v tom najlepšom momente...
Reagovat
Marduch
V pořádku. Jeste prosim dve, tri taková vyjádření :)
Reagovat
smazaný uživatel
To jak Dom pustil Rafu na 0:40, tam som videl psychiku mladého chlapca, nováčika..

To jak sa dostal na A:40, tam som videl psychiku budúceho šampióna..
Reagovat
MartinPa
Co to ten Rafa hraje do toho Domova backhandu :-) Padá to snad z pětimetrové výšky. Za takové kopce by se nemuseli stydět některé čínské tenistky :-) Ale na jednoručáky to holt funguje.
Reagovat
Herbert_Hoover
Jj třeba Roger by úspěšněji zdolal Matterhorn aj s Mirkou na zádech, ale topspinové kopce do BH..to ne-e.
Reagovat
spaniel
Roger by je teď už nebral tak pozdě, jako dřív nebo jak to dělá Dom. V tom je celý rozdíl proti minulosti a tajemství jeho výher. Samozřejmě na antuce by to bylo o dost obtížnější.
Reagovat
Herbert_Hoover
No vida, Izzy že by se probouzel? Ramos hrál sice v Madridu celkem strašidelně, ale (možná právě proto) jsem mu v Římě celkem věřil..no ale zase nejde říct, že by se Izzymu antuka příčila, sám si pochvaloval, že má na ní čas na přípravu úderů, viz. porážka Fedexe v DC a trápení Rafy kdysi na RG v pěti setech. No každopádně Ramos mi moc sympatický není, Isner o něco víc, tak je asi dobře, že po delší době udělal nějaký větší výsledek. :)
Reagovat
Herbert_Hoover
Antukový princ začíná zlobit antukového krále :) Alespoň je nějaká zápletka.
Reagovat
smazaný uživatel
Rafa si zbytočne prehral servis, zlé kraťasy, zlý smeč, prvý servis v háji...Celkovo dnes celkom omylný aj od zakladnej čiary...Dom tiež minela za breakballu..U Nadala badať nervozitu, dnes mi príde hratelný a porazitelný..Hoci ten fiftín na 15:40 v šiestom geme..To dokáže iba on, skvelá zábava :)
Reagovat
tito
Teď pokračoval. 2x z jasné pozice vyhozený těsný inside out a dvojchyba. Přesto nakonec gem vyhrál(4:3). Byly doby, kdy se v takových kombinacích nemýlil.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten FH hapruje. Skvelé, že boduje z BH, dobre bráni, ale na antuke predsa potrebuje svoj FH..
Reagovat
Herbert_Hoover
Rafův BH je největší zázrak od zlata z Nagana..
Reagovat
smazaný uživatel
Skor od Miracle on ice, Lake Placid, 1980 :)..Ubehlo dlhých 37 rokov, kým sa udial miracle on clay..
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak on ten BH nebyl špatný ani na AO..už tam jsem viděl, že je nadstandardně spolehlivý. Antukové výkony byly do velké míry logickým vyústěním..
Reagovat
Krisboy
Proč hrajou až v šest? Mě by se hodilo, kdyby začali hned. Můžete jim to někdo říct? V šest musím na pivo! Ale zas Dom dohrával někdy o půlnoci, tak ať si trošku odpočine, to je pravda.
Reagovat
blixa
Španělsko .. musej se po siestě probudit, dát si kafíčko ... ;-) To není facha jako u nás, když už v šest musíš dřít v hospodě ;-) :D
Reagovat
Jabadu
Jsem si vzpomněl:
"To je dneska krááásně! To se bude hezky sedět v hospodě."
:-)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist