Anderson v rodném Johannesburgu slaví premiérový triumf

6. 2. 2011, 18:39
Aktuality 8
ATP JOHANNESBURG - Kevin Anderson v rodném Johannesburgu získal premiérový titul z turnaje ATP. Čtyřiadvacetiletý Jihoafričan ve finále domácího turnaje otočil zápas s Idem Devvarmanem, který neuspěl ani ve druhém finále.
Profily hráčů
Kevin Anderson

Finálový zápas hned ve čtvrtém gamu přerušil na dvě hodiny déšť. Uvolněnější se na kurt vrátil Somdev Devvarman, který méně chyboval a nakonec první set vyhrál 6-4. Domácímu Kevinu Andersonovi se nedařilo získávat body hlavně po druhé servisu, po kterém byl velmi zranitelný.

Zbraně však neskládal a postupně začal svou hru zpřesňovat. Ve druhém a třetím setu už ani jednou neztratil podání a nakonec po dvou hodinách a dvaceti minutách slavil premiérový triumf na okruhu ATP.

Anderson hrál ve finále až dosud jen před třemi lety v Las Vegas, kde jako úspěšný kvalifinakt podlehl v boji o titul Querreymu. Dnes ke čtyřem triumfům z challengerů přidal premiérovou trofej za vítězství na turnaji ATP. V žebříčku se poprvé posune mezi padesát nejlepších tenistů světa.

Devvarman, jenž studoval ve Spojených státech a v letech 2006 a 2007 vyhrál zámořskou univerzitní soutěž, v Johannesburguvyřadil tři domácí naděje. Nestačil až ve finále na Andersona a dopadl stejně jako předloni na domácím klání v Čennaí, kde v boji o titul nestačil na Čiliče.

Anderson ukončil šestileté čekání Jihoafrické republiky na titul z okruhu ATP. Před ním se z triumfu v roce 2005 radoval Wesley Moodie v Tokiu.

Devvarman mohl ukončit ještě delší sérii. Indie naposledy slavila vítěze ve dvouhře v roce 1998 díky Leandru Paesovi v Newportu.

Turnaj kategorie ATP World Tour 250 v Johannesburgu po třech ročnících končí. Příští rok se na přelomu ledna a února bude hrát ve francouzském Montpellieru, kde se ještě letos bude halový podnik konat na podzim.

- ATP 250 JOHANNESBURG (Chorvatsko, tv. povrch / hala, 442.500 eur) -
nedělní výsledky (06. 02. 2011)

Dvouhra - finále:
Anderson (4-JAR) - Devvarman (Ind.) 4-6 6-3 6-2

Čtyřhra - finále:
Cerretani/Shamasdin (USA/Kan.) - Lipsky/R. Ram (1-USA) 6-3 3-6 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

8
Přidat komentář
smazaný uživatel
Po tom, co proběhl tenhle "250" turnaj mě štve ještě víc, že v ČR minimálně takový turnaj taky neni. Máme hráče v desítce, hráčku v dvacítce, máme bohatou tenisovou historii a pořádný ATP turnaj nikde. To mě hrozně sere...
Reagovat
smazaný uživatel
Niekde som cital ze by to nebolo rentabilne v CR, lebo aspon milion dolarov je treba, ale ja si myslim ze blbost- kludne by 250ka mohla byt v Prahe napr.- v 02 arene? neviem ci tam vedia dat tenis ale kapacita je tam velka, Berdych by hraval snad kazdy rocnik finale a len na vstupnom by sa dala vybrat polovica ak nie viacej, dalej sponzori, telev. prava, a keby aj daco malo dalo mesto kludne by Praha mohla mat 250ku, problem je ten ze CR malo turnaje v minulosti a o vsetko prislo lebo dostali to vselijaky na vychod co maju peniaze...organizatori.
Reagovat
darek.vrana
Me taky. Tady je videt, jak to domacim hracum pomaha. Jsme opravdu jedina tenisova zeme, ktera neni schopna turnaj usporadat. Nepochopim. Podle historickejch vysledku by tady mohl bejt pomalu i grandslam:)... Nicmene Johannesburg byl opravdu nejsockovejsi turnaj, co jsem snad zazil. Aby tam nebyl ani jeden hrac z dvacitky, tri hraci z padesatky a i Przysiezny nasazenej, to je sila:). Fakt regulerni challenger.
Reagovat
smazaný uživatel
Dobre ze Anderson a Dodig ziskali svoje prve tituly, v pripade Dodiga tak som zvedavy co este predvedie isiel velmi hore za posledne mesiace, dnes vo finale dal 16 es, vyslovene maly hrac s dobrym svihom a servis ma vynikajuci na svoju vysku.Co sa tyka Andersona tak ten moze byt rad ze ma prvy titul na domacej pode a hlavne takyto slaby turnaj uz asi dlho nebude tak, uvidime ci dakde este daco vyhra- nespochybnujem jeho kvality ale faktom je ze vsetkych superov ktorych porazil na turnaji tak to boli naozaj hraci ktori mozu hrat maximalne na 250kach a challengeroch. Samozrejme to ze Tipsarevic a Lopez totalne zlyhali to je ich chyba ale celkovo turnaj nemal uroven, do poslednych kol sa dostali fakt slabi hraci, nehovorim ze hrali zle ale neviem ktori z nich najblizsie zopakuje daco podobne. Mozno Sela a Mannarino su hraci ktori daju dake tie SF, F na 250kach v buducnosti ale aj tak Anderson moze byt fakt rad ze ma tento titul, lebo takyto turnaj lahky uz hrat nebude nikdy asi. Najviac ma mrzi Raonic- vypadol s Greulom, ktory zahral vyborne a potom dalsie kolo nic, Raonic mal velku sancu vyhrat tento turnaj ale tak verim ze s jeho potencialom a vekom nebude problem v buducnosti lepsie turnaje ovladnut.
Reagovat
misoSK
Skvele Kevin, v porovnani s dalsimi 2 metrovymi hracmi ako Karlovic ci Isner ma mozno trochu slabsi servis ale o to lepsie udery a pohyb, posobi ovela komplexnejsie a dufam ze do konca seony to dotiahne aspon do 30. miesta
Reagovat
Jestrab
Jsem konečně rád, že tenhle turnaj skončil. Za dlouhou dobu, co se pohybyji v tenisovém prostředí, je to pro mě jeden z nejhorších turnajů, co jsem kdy měl možnost sledovat a není to jen o výsledkových překvapeních.

Říkám -ostuda- pro turnaj, který je označen jako "250tkový", úroveň lepších challengerů je mnohdy na vyšší úrovni. Ale co, pro organizátory všechno dobré-turnaj vyhrál domácí hráč.
Reagovat
misoSK
startoval Lopez i Tipsarevic, no hold nasli sa tu lepsi hraci, turnaj mi prisiel na urovni, juhoafricania disponovali jastrabym okom a uroven prenosov bola dobra
Reagovat
Jestrab
přítomnost jestřábího oka bylo to jediné, co mě na tom turnaji potěšilo, jinak by to na turnaj házelo ještě větší stín...přenosy (video) by měly být na turnajích "250" v dnešní době již samozřejmostí...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist