Becker se rozpovídal o Big Four. Hrozně rád bych si zahrál s Federerem a Nadalem. Djokovič a Murray to mají těžké

22. 2. 2018, 11:17
Aktuality 69
Boris Becker rozhodně v dobách své největší slávy patřil mezi nejlepší tenisty světa. Jednapadesátiletý Němec byl světovou jedničkou a na kontě má šest grandslamových titulů. Jeho trenérských či poradenských služeb v minulosti využil například Novak Djokovič. Becker se v rozhovoru pro web Tennis365 rozpovídal o Rogerovi Federerovi, Rafaelovi Nadalovi, Novakovi Djokovičovi a Andym Murraym, kteří jsou označováni za "velkou čtyřku" aktuální tenisové éry.

Momentální tenisová éra je hodnocena jako vůbec ta nejlepší v tenisové historii. Jak byste si podle vás vedl proti nejlepším hráčům poslední dekády?
Hrozně rád bych si v téhle éře zahrál. Nastoupit proti Rafovi Nadalovi, Rogerovi Federerovi by bylo skvělé. Každý sportovec si chce otestovat své schopnosti proti těm nejlepším a tenis teď bezpochyby hrají jedni z nejlepších hráčů všech dob.

Všichni si chceme otestovat své hranice, jak moc dobří jsme. V mých tenisových letech jsem měl několik skvělých rivalů, například Lendla, McEnroea, Samprase nebo Agassiho. Ve Wimbledonu jsme proti sobě hodně bojovali s Edbergem. Na svou kariéru si rozhodně nemůžu stěžovat.

Je Roger Federer vůbec nejlepším hráčem v tenisové historii?
Nevím. Nutno říct, že asi nejúspěšnějším hráčem všech dob, ale jak si můžete být stoprocentně jistí, že je i nejlepším hráčem všech dob? Srovnávat jednotlivé generace není jednoduché, hlavně v tenise. Jako nejlepší hráč všech dob v několika věcech rozhodně působí. Má 20 grandslamových titulů, nejvíce ze všech. Strávil nejdelší dobu na postu světové jedničky, což je působivé.

Ale pak se tu nabízí otázka. Porazil by ve finále Wimbledonu 1984 Johna McEnroea v jeho nejlepší formě, přičemž by musel hrát s úplně jinou raketou? Pochybuju. A porazil by Björna Borga, když dominoval na French Open i ve Wimbledonu? Znovu pochybuju. Tím samozřejmě nechci snižovat Federerovy úspěchy.

 

Chcete tedy říct, že různé typy raket napříč jednotlivými generacemi nedovolují srovnávání hráčů z rozdílných ér?
Rozhodně to hraje velkou roli. Já začínal s dřevěnou raketou a s tou jste určitě nemohli předvádět kousky, které dnes vidíme u Federera nebo Nadala. Nebylo to prostě možné. Kdyby dostali naše staré rakety, museli by jim přizpůsobit svůj styl. Hrozně rád bych viděl Federera a Nadala hrát zápas s dřevenými raketami. Zajímalo by mě, jak by si s tím poradili. Tenis byl úplně jiný sport, když vyhrávali McEnroe a Borg. Všichni vítězové si ale zaslouží velký respekt.

Jak dlouho bude Federer ještě hrát?
Kdo by si byl představil, že ve 36 letech bude stále největším favoritem na turnajích. Pořád jím je a věřím, že to tak nějaký čas ještě zůstane. Nastavil laťku hodně vysoko a všichni čekají na nějaké jeho zaváhání. Jeho oddanost tenisu mě naprosto udivuje, když si pomyslím, že má čtyři děti. Pro mě byly děti jedním z důvodů, proč jsem kariéru ukončil.

Kam byste zařadil mezi největšími velikány tenisu Rafu Nadala?
Rozhodně ho vidím jako nejlepšího antukáře všech dob a jednoho z nejpopulárnějších hráčů všech dob. Když je zraněný, na okruhu chybí jeho styl i osobnost. Jeho problémem je to, že jeho tenis je hodně silový, čímž jeho tělo trpí. Proto už má za sebou tolik zranění.

Působil jste jako kouč Novaka Djokoviče. Dostává se Srbovi uznání, které si zaslouží?
Možná ne, ale to je tím, že jsme v éře, v níž máme dva neuvěřitelně populární a úspěšné hráče (Federer a Nadal), což hraje velkou roli. Novak má fantastickou kariéru a bylo mi ctí s ním pracovat, poznat jeho i jeho tým. Do budoucna mu přeju jen to nejlepší a jsem si jistý, že ještě může vyhrávat další grandslamy.

Jak vysoko stavíte Andyho Murrayho?
Rozhodně jeden z nejlepších hráčů všech dob. V jiné éře by možná měl více grandslamových trofejí, ale v dnešní době je hodně těžké grandslam vyhrát, když jsou tu stále Federer, Nadal a Djokovič. Murrayho úsilí, vášeň a touha dostat ze sebe to nejlepší se jen tak nevidí. Má přesně ten přístup, díky němuž může uspět. Děti by si z něj měli vzít příklad.

A co budoucnost? Kdo tyto velké šampiony nahradí?
Tohle jsem už rozebíral několikrát. Asi neexistuje jednoznačná odpověď, proč ještě nemáme hráče, který by dokázal tyhle čtyři hráče porážet. Máme tu pár nadějných mladíků, ale Federer, Djokovič, Murray a Nadal stejně vyhrávají, pokud jsou zdravotně v pořádku. Řekl bych, že 19letí tenisté v dnešní době nejsou tak vyspělí jako 19letí hráči v mých tenisových letech. Fyzicky jsou na tom dobře, ale psychicky nejsou dost silní.

Proč nejsou dost psychicky silní?
Existují tu výzvy, kterými já jsem si možná projít nemusel, když jsem se soustředil na jediný cíl - vyhrát Wimbledon. Dnešní hráči mají asi větší problém nenechat se rozptýlit. Musí přemýšlet nad tím, jak přistupovat ke hře, zvažovat priority, vypořádávat se se současným světem, ve kterém žijeme. Vše je teď medializované, máme tu sociální sítě. Dnes je vše jinak než v osmdesátých a devadesátých letech.

Dnešní mladíci někdy moc věří tomu, co se píše v médiích. O tom to není. Nesmí zapomínat, že každý den v devět ráno musejí být stoprocentně připravení na trénink. Celkově je to asi problém s přístupem k tenisu. Ten správný postoj hráči většinou zaujmou, teprve když dospějou.

V čem to bylo u vás jiné?
Měl jsem asi štěstí v tom, že moji soupeři už v mladém věku sbírali úspěchy. Mats Wilander byl mladý, taky Michael Chang nebo Stefan Edberg. Tihle všichni vyhrávali grandslamy, když ještě byli teenageři. Já vyhrál Wimbledon jako teenager. Nyní teenagery v závěrečných kolech grandslamů nevídáte. Snad se to změní.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

69
Přidat komentář
Ma3ek
Prosím Vás spamätajte si iba vzajomné zápasy hovoria o tom kto je lepší a tým som povedal všetko ano za posledný rok Federer ale posledných 10 rokov je to jasné Rafa Nole su lepšie a Goatujte furt dokola
Reagovat
Ondra979
no, co k tom udodat - asi mas podobne omezene videni sveta jako je tve videni tenisu
Reagovat
Pe3k
:D to uz je na nominaci troll měsíce a že je tady konkurence (pegy, Forehand)
Reagovat
Nola
BB je hater Fedexa? kazdy, kto prejavi nejaky rozdielny nazor, resp. sa snazi hajit hracov minulej ery je hater? samozrejme, ze BB sa svojimi uspechmi ani nepriblizil Fedexovi, ale snad si moze dovolit vyjadrit svoj nazor... na tomto fore, ale vlastne nie iba tu, treba chvalit, vynasat do nebies, stavat slavobrany.... hraci minulej ery, sa museli vysporiadat s ovela drsnejsimi podmienkami, ziadne strechy, vyhodne casy, prsalo, ziadna strecha nezvyhodnovala trebars Borga vo W, s Fedexom sa zaobchadzalo v rukavickach, ci uz na AO, alebo vlani na W, tak trochu respektu k hracom ery minulej by nezaskodilo
Reagovat
Ondra979
ano, ja to tam mezi radky ctu - a urcite nejsem sam. Muzes mit jiny nazor, to je ok, ale ja jako spousta dalsich mame zase svuj nazor na pana BB - jako clovek mi nesedi a timto si to rozhodne nevylepsil. Jako tenista sice neco dokazal, ale mnohem vic si vazim hracu jako napr. Laver, Lendl, Borg, Edberg, Sampras, Agassi - tady nejde jen o to, jaci byli teniste, ale jak vystupuji a chovaji se. A timto vyjadrenim BB chtel Rogera trochu shodit, no vyzniva to spis trapne, protoze on se svym skillem ma nejlepsi predpoklady k tomu, aby se s drevenou raketou a podminkami srovnal - neslysel jsem ho nikdy si na nic stezovat, narozdil od nekterych nejmenovanych napr na skladbu turnaju a povrchu..
Reagovat
Nola
Borg bol pre mna vzdy najlepsim hracom, ma iba "11" GS, ale prejst na rychly povrch vo W, po pomalej antuke na RG 3 x v rade to je iny level, ako kralovat iba na harde a trave
Reagovat
Pe3k
Pro mě je Borg taky top, ale jinak si milá Nolka zcela mimo.
Reagovat
Nola
wau, to sa mi ulavilo, som iba mimo...
rada by som sa od takej kapacity nechala poucit v com som zcela mimo :D
Reagovat
Pe3k
Kdo ma rozdílný názor je hejtr, v tom jsi zcela mimo.
Reagovat
Ondra979
hlvne by mel BB prestat hatovat Federera, kdyz na nej svymi uspechy kouka nekde odspoda, a radsi se soustredit na svoji neblahou financni situaci - je znamo, ze dluhu ma celkem neuorekom a zdroje asi vyschly od te doby co nedela pro Novaka :)
Reagovat
Chrenda
ROD LAVER a basta.
Reagovat
stefankelner
... Borg by si neskrtol na FO s Nadalom, neskrtol by si vo WI so Samprasom/FEDEXOM, neskrtol v AO s Djokom (ktorý vynechaval- viac ako pol roka veget!) V USO dostával nakladačku od hocikoho! MC by v 84' neprešiel cez Múru! A to čo dokázal FEDEX za konkurencie Nadala/Djoka a iných velikánov je neskutočné !!!!! Ináč Boky po pauze úplne zlihal, v tomto nesiahol za Fedexom/Nadalom ani po členky!
Reagovat
smazaný uživatel
Za konkurencie Nadala s Djokovicom, no nic moc. Obaja ho vytrieskali 18krat na GS, bratsky si ho podelili na 9 a 9. Naopak on ich dokopy ani nie 10krat. Uz len uvazovat skrz tuto bilanciu o najlepsom hracovi je nezmysel. Najuspesnejsi je, to áno. Vdaka vyhram nad hracmi druheho sledu, vyuzil ze prisiel ako prvy. Jednoduche ako facka
Reagovat
Pe3k
:D troll z Petržalky
Reagovat
Nola
bodujes :D, ja ako hater Fedexa sa celkom bavim.....
Reagovat
Ondra979
nehlede na tvoje neustale kopani do Rogera, z jehoz uspechu v posledni dobe mas evidentne mindrak, protoze vas Nadalovce pekne zere, ze kdyby tady Roger uz nebyl nebo byl z formy, tak by ho Rafa v GS asi dohnal, tak nehlede na to je vytahovani H2H 2 hraci vs 1!! ukazkovy argumentacni faul - ty by ses mozna uplatnil v nejake spinave kampani ale Zeman, to je tvuj styl
Reagovat
smazaný uživatel
Ako Boris namíchnul ovečky :)

Šašek typu Petríka si utrel peru z huby, zapol svoje staré Lenovo Písičko a okamžite naťukal príspevok. Je to cvok.

Federer samozrejme nemôže byť najlepším hráčom všetkých čias, keď dve tretiny svojej kariéry v podstate paberkoval a v konfrontácii s Nadalom, či Djokovicom na GS v podstate pravidelne prehrával. Patrí mu uznanie za dlhovekosť, vyrovnanosť a najlepšiu výkonnosť voči hráčom druhého sledu, ale v bojoch šampionov zaostáva. Nuž, aj takéto príbehy píše šport.
Reagovat
Franky
uz daj daco nove do svojich prispevok stale omielas dookola to iste jak zaseknuta deska...jj paberkuje hlavne od zaciatku min.roka ty sampion :D kolko vyhral Ultimatny GOAT halovych turnajov? sakra neviem to nikde najst...pockat dopatral som sa do roku 2007 niekde v Madride..tusim 1? matko zem naozaj sampion!!
Reagovat
Roger_Federer
Groteska pokračuje, dil 34, Borisuv sen :)
Reagovat
Pe3k
A pláčeme :D
Reagovat
janek_da
hlavně že sis ty ulevil, muselo to jít ven
Reagovat
spaniel
Nejlepší neznamená neporazitelný...ale to je na tebe příliš složité.
Odmítat můžeš jak chceš, nic to nezmění na tom, že Nadal se tomu označení ani neblíží.
Reagovat
Pe3k
Jsem rád, že je tu někdo jako on, vyloženě pro smích...
Reagovat
turista
Federer paběrkoval a paběrkoval až nasbíral 97 titulů. Hmm.
Reagovat
Chrenda
jak může někdo počítat Murrayho do velké čtyřky. Je velká TROJKA. Wawrinka je úspěšnější než Murray a nikdo ho nikam nepočítá. Skot je prostě o parník za těmi třemi a myslím si, že je naprosto nezaslouženě přiřazován k nim. Se vsadím, že se už nedokáže nikdy vrátit na původní pozice, jako to dokázali Rafa nebo Roger. A to mi nikdo nevymluví.
Reagovat
Nola
v akom statistikom ukazovateli je Stan uspesnejsi ako Andy? to si si vycucal z prsta?
Reagovat
Chrenda
Tak má tři GS a každý z jiného turnaje. Pokud vyhraje W, tak zkompletuje kariérní GS. Na to Můra může zapomenout.
Reagovat
Chrenda
I kdyby měl Murray výrazně lepší statistiky než Stan, tak pořád spadá do kategorie Wawrinky. S těmi třemi se ani náhodou nemůže poměřovat a ani je neumí pravidelně porážet. Ještě před pár lety ho masil Tomáš. Myslím, že není o čem polemizovat.
Reagovat
Chrenda
A jestli chceš trochu statistik, tak tady je máš:

RF: 20 GS, 97 titulů celkově, Silver OH, 303 týdnů No.1, Zápasy V/P: 1144/250
RN: 16 GS, 75 titulů celkově, Gold OH, 167 týdnů No.1 , Zápasy V/P: 877/186
ND: 12 GS, 68 titulů celkově, Bronz OH, 223 týdnů No.1 , Zápasy V/P: 783/163

AM: 3 GS, 45 titulů celkově, 2xGold OH, 41 týdnů No.1 , Zápasy V/P: 655?184
SW: 3 GS, 16 titulů celkově, bez placky OH, 0 týdnů No.1 , Zápasy V/P: 466?263

Takže ano, má lepší statistiky než Stan, ale stále je mnohem blíž Stanovi než Djokerovi.
Reagovat
Patik
Všetko je to diskutabilné..keďže Murray odohral o viac ako polovicu grandslamových finálových zápasov než Stan..a vyhral turnaj majstrov a má ak sa nemýlim okolo 14násť titulov Masters..plus dve zlaté medaile z olympiády..myslím že do Big four ho radia ľudia oprávnene.
Reagovat
Mayo
Murray je zaslúžene v big 4. A je úspešnejší ako Wawrinka.
Reagovat
panzer.dragon
Stan má zlato z debla OH, vím že to není tak prestižní jako singl, ale furt je to zlato z oh
Reagovat
Patik
To sú také blbé dohady..pri Rogerovi sa špekuluje či by dokázal uhrať Wimbledon s McEnrovom v najlepšej forme s drevenou raketou..McEnroe by dokázal uhrať wimbledon s terajšími raketami proti Rogerovi v najlepšej forme ? u nikoho tak nešpekuluje ako u Rogera..Boris vie že je najlepší nevie to prehltnúť a tak to stále spochybňuje..prečo nespochybňuje Nadalovu hru..bol by Nadalov forehand tak legendárny a neprekonatelný s drevenou raketou a vtedajším výpletom..to sa absolútne nedá porovnávať ..teraz je úplne iný tenis..
Reagovat
Pe3k
Je to jasný hejtr. Každý kdo u RF použije slovo nejúspěšnější namísto nejlepší se ho snaží jen shodit... Ovšem já nemám nic proti, to oni ze sebe dělají voly ;)
Reagovat
Ondřej.Jirásek
Boris tohle o Rogerovi prohlásil už na konci ledna, oni to akorát do toho aktuálního rozhovoru přidali, takže Boris počítat umí, to jen pro pořádek, v článku opraveno. Když o Rogerovi prohlašoval, že je zřejmě nejúspěšnějším hráčem všech dob, měl Roger opravdu jen 19 gs, v tý době se ještě hrálo letošní AO :)
Reagovat
a.magerova
Aha, tak to potom jo, protože od Němce já vždy očekávám přesnost a řád... ;-)
Reagovat
Padme
Ale beru to, že kouká z jiné věkové perspektivy a vychází z jiných zkušeností...
Reagovat
Mayo
Z toho článku je cítiť alkohol.
Reagovat
Pe3k
Ondřej to psal opilý? :D
Reagovat
Mayo
Ondreji, prosím
Reagovat
Ondřej.Jirásek
jsem se musel trochu posilnit :D
Reagovat
LukasH
Ta zaujatost je tam znat. U nikoho o nicem nepochybuje, ale zrovna u Rogera, kterej ma ze vsech nejkomplexnejsi hru, umi servis-volej a prave jako jedinej pripomona styl drivejska, u toho pochybuje o vsem. Pro me je Rpger nejlepsi. Prave diky ty komplexnosti. Nema slabinu v zadnym z tenisovych uderu, co jsou. Je dokonale vsestrannej hrac. Proti Nadalovi vubec nic nemam, ale hraje strasne na silu.
Reagovat
a.magerova
Reagovat
Ondřej.Jirásek
právěže neni :D asi tejden, docela mě taky zarazilo těch 19gs
Reagovat
a.magerova
No... navíc minulý týden už se i očekávalo, zda Roger bude nebo nebude znovu No1... takže Boris je fakt fest zaujatej vůči Rogerovi... :-/

Je taky třeba zjistit, který ten jeden GS není pro Borise směroplatný.... ;-)
Reagovat
janek_da
sry, ale v tom má Fhnd fakt pravdu, že jste citliví jak předkožka :)
Reagovat
a.magerova
Hele, jak máš Ty konkrétně citlivý zmíněný "kousek" nemůžu posoudit, ale fakta jsou fakta, ta se ohýbat nemaj, na to já teda citlivá jsem fest... :-P
Reagovat
janek_da
ohýbat se nedají, ale o to přesné číslo v rozhovoru ani nejde
Reagovat
janek_da
bavíme se o Forhendově předkožce
Reagovat
a.magerova
Nebuď srab a jdi do toho za sebe !!!
:-P
Reagovat
a.magerova
Ovšem... co když ji nemá... nenabízej něco, o čem nevíš, jestli existuje... :-P
Reagovat
Fandin
Ten spor je zbytečný, zdravá předkožka nijak extra citlivá není. Citlivá je uzdička a žalud, předkožka má pouze mechanickou "krycí" funkci.
Reagovat
a.magerova
Teeeda... janek_da je ještě asi panic... ;-)
Reagovat
janek_da
díky za pochvalu
Reagovat
a.magerova
Tady se jinak nedalo, na hrubý pytel hrubá záplata...
Reagovat
janek_da
tak to bolelo
Reagovat
a.magerova
Né víc, než mě ta Tvá poznámka o pravdě toho někoho... :-/
Reagovat
mrafe
Tak jestli Boris nepochytil počítaní od jednoho zdejšího uživatele. :D
Když Roger vyhrál,ten 20 GS byl Rafa zraněný tak, to pak nemůžeš počítat. :D
Reagovat
Pe3k
LoL, není jak se ptát Federerova hejtra BB...

Ten zrzavý cyp ani neví, že už je to 20 gs...
U Nadala si je jistý, že je nejlépe antukar, u Mury a Nole je jistý, že jsou jedni z nej, ale u Federera si není jistý vůbec :D :D :D

S dřevěnou raketou bychom jméno Nadal ani neznali a RF by dominoval v každé éře.
Reagovat
Franky
Co sa cudujes alk mu trochu pomutil hlavu..navyse ma na svajciarsko tazke srdce ked v najsilnejsej Djoko-sezone 2015 pod jeho vedenim ho Swiss-hop pripravili o kalendarny GS a golden masters, navyse Rog bol jediny kto dokazal Djoka porazit v danu sezonu viac ako raz(3x) ...Nadal bol ten rok v ulohe zapisovaca statistik...
Reagovat
Pe3k
Já myslím, že ta averze sahá už od doby kdy RF priznal že vyrůstal na soubojích Becker Edberg, kdy fandil Švédovi...
Reagovat
Kozoroh
No ale podle tohoto zdroje Federer v roce 1988 fandil Beckerovi:
https://www.pressreader.com/czech-republic/mf-dnes/20070921/282638913208507
Reagovat
Mayo
Ty si zase v lese (:
Reagovat
Franky
nefetuj doktor ti odporucal vyhybat sa tomu..
Reagovat
Ondra979
zrovna Roger ma skill na to, aby si poradil i s drevenou raketou..pokud by mel dost casu na adaptaci tak bych mu rozhodne veril, u Rafy uz si tak jisty nejsem. ale kdo vi. NAdal vs Borg se starymi raketami by byla pecka, stejne jako Roger vs Big Mac, chtelo by to aspon exhibici
Reagovat
smazaný uživatel
Nebo by se to dalo pojmout jinak. Dát Borgovi a McEnroovi nynější raketu. Respektive uvažujme, že by byli hráči téhle éry. Podle mě by nepochodili tak jako v jejich éře.
Reagovat
Ondra979
nebo tak, navic Roger vyhral vetsinu svych gs prakticky s oldskool raketou s uzsi hlavou
Reagovat
Pe3k
Přesně, 17 gs vyhrál s raketou z 90 let. Chyba byla, že ji vyměnil tak pozdě, ale co už.
Reagovat
Fandin
To je věčná škoda, podle mne mu malá hlava (a tedy menší sweet spot) ublížila hlavně na antuce, kde je nepravidelný odskok. Kdyby byl hrál s větší hlavou odjakživa, všechny diskuse příznivců F vs. N by bývaly dávno ztratily smysl.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist