Benešová postoupila, další tři Češky končí

20. 1. 2009, 03:55
Aktuality 11
Českým tenistkám se druhý hrací den na Australian Open příliš nevyvedl. Hned v 1. kole skončilo účinkování ve dvouhře pro Petru Kvitovou, Nicole Vaidišovou a Kláru Zakopalovou. Z postupu se mohla radovat jen Iveta Benešová po třísetovém vítězství nad Ruskou Věrou Duševinovou.
Iveta Benešová

Ne zrovna dvakrát přiznivý los byl k Ivetě Benešové. Té se v prvním kole do cesty postavila Ruska Věra Duševinová, kterou dosud na čtyři pokusy nedokázala porazit.

Dnešní utkání začalo lépe pro pětadvacetiletou rodačku z Mostu. V prvním setu o tři roky mladší soupeřce dvakrát prolomila podání a vyhrála 6-4. Zisk sady by jí však jakoby uspal. Benešová následně prohrála osm her v řadě a nevypadlo to s ní nikterak růžově. Finalistka turnaje v Hobartu ovšem předvedla doslova z mrtvých vstání. Psychicky se nesložila, vyhrála několik důležitých výměn a nastartovala se k obratu. Získala šest gamů za sebou a po setech 6-4 0-6 6-2 postoupila do druhého kola.

V dalším zápase čeká pětadvacetletou rodačku z Mostu světová čtyřka Dementěvová, jež letos vyhrála už 11 zápasů v řadě.

Kvitové se premiéra v Melbourne nepovedla
Na titul z Hobartu nedokázala na Australian Open navázat osmnáctiletá Češka Petra Kvitová. Ve svém vůbec prvním zápase v hlavní soutěži v Melbourne uhrála pouhé tři gamy na třináctou nasazenou Victorii Azarenkovou.

Kvitová v generálce na Australian Open vyhrála turnaj v Hobartu, ovšem při premiéře na Australian Open ji čekala vítězka předchozí podniku v Brisbane třináctá nasazená Azarenková.

S těžkým losem se rodačka z Bílovce vypořádat nedokázala, když neproměnila pět z šesti brejkbolů a za hodinu a tři minuty podlehla hladce 2-6 1-6. Bělorusce podlehla i ve druhém vzájemném střetnutí a ani se tak nepřiblíží loňskému osmifinále z French Open.

Azarenkovou, jež letos v šesti duelech ještě neztratila ani set, čeká v boji o zopakování loňského třetího kola Taťana Garbinová. Jednatřicetiletá Italka vyřadila o 14 let mladší Anastasii Pavljučenkovou, dvojnásobnou vítězku juniorky Australian Open, která dnes nakupila 16 dvojchyb.

Další výprask Vaidišové
Další ostudnou porážku si připsala Nicole Vaidišová. Nedávná světová sedmička prohrála na Australian Open stejně jako loni na US Open s Francouzkou Severine Bremondovou, která letos prohrála dva zápasy v kvalifikacích, hladce 2-6 1-6. Přitom devatenáctiletá Češka získala první dva gamy, ovšem následně jich sedm v řadě prohrála. Vaidišová dnes prohrála sedm z osmi gamů, pri nichž byla na servisu. Dopustila se 4 dvojchyb a sedmadvaceti nevynucených chyb.

Česká tenistka před týdnem utrpěla debakl dvakrát 1-6 od Santangelové a o pár dní dříve podlehla ve dvou setech Vesninové. V Melbourne neobhájila loňské čtvrtfinále a v žebříčku přijde o dalších 275 bodů. Znamenat to bude propad až do osmé světové desítky.

Po mnohem dramatičtějším průběhu dnes vypadla i další česká zástupkyně ve dvouhře Klára Zakopalová. Ta v souboji s Australankou Samanthou Stosurovou brzy ztratila své podání, ztrátu ale dokázala dohnat a úvodní sadu dotáhla do zkrácené hry. V té ovšem uspěla domácí tenistka, povzbuzovaná diváky v Melbourne. Podobný průběh měl i druhý set: i ten se musel rozhodnout v tie-breaku, ovšem v něm už odevzdaná Zakopalová neuhrála ani bod a s turnajem se rozloučila.

Devítka Radwaňská končí
Do 2. kola postoupila čtvrtá nasazená Jelena Dementěvová. Sedmadvacetiletá Ruska, jež letos vyhrála už dva turnaje a nepoznala hořkost porážky, se však pořádně zapotila. S Němkou Kristinou Barroisovou už v prvním setu otáčela ze stavu 2-5. Zatímco v úvodní sadě obrat zvládla, ve druhém už nikoliv a musel rozhodnout až třetí set. V něm však Dementěvová chytla rytmus a utkání za dvě hodiny a 7 minut vyhrála 7-6 2-6 6-1.

"V prvním kole to není nikdy snadné, musíte si zvyknout na prostředí, diváky i počasí, které tu není zrovna dvakrát příjemné," řekla Dementěvová k zápasu.

Méně problémů měla se vstupem do turnaje devítinásobná grandslamová vítězka Serena Williamsová. Sedmadvacetiletá Američanka vykročila za 4. titulem z Melbourne přesvědčivěji, když si v úvodním utkání poradila s Číňankou Meng Yuan 6-3 6-2. Světová dvojka dnes odvrátila oba brejkboly soupeřky.

Ve druhém kole je také její starší sestra Venus, jež porazila dvakrát 6-3 Němku Kerberovou. Dva kanáry nadělila osmnáctá nasazená Slovenka Dominika Cibulková Jihoafričance Chanelle Scheepersové.

Jako první z nasazených hráček dnes zaváhala Polka Agnieszka Radwaňská. Desátá hráčka světa a loňská čtvrtfinalistka se s letošním ročníkem Australian Open loučí už po 1. kole, ve kterém podlehla Ukrajince Kateryně Bondarenkové 6-7 6-4 1-6.

- AUSTRALIAN OPEN (Melbourne, tv. povrch, 15.700.000 dolarů) -
úterní výsledky žen

Dvouhra - 1. kolo:
Benešová (ČR) - Duševinová (Rus.) 6:4, 0:6, 6:2, Brémondová (Fr.) - Vaidišová (ČR) 6:2, 6:1, Azarenková (13-Běl.) - Kvitová (ČR) 6:2, 6:1, Stosurová (Austr.) - Zakopalová (ČR) 7:6 (7:5), 7:6 (7:0), S. Williamsová (2-USA) - Jüan Meng (Čína) 6:3, 6:2, Dementěvová (4-Rus.) - Barroisová (Něm.) 7:6 (7:4), 2:6, 6:1, K. Bondarenková (Ukr.) - A. Radwaňská (9-Pol.) 7:6 (9:7), 4:6, 6:1, Mauresmová (20-Fr.) - Govorcovová (Běl.) 6:4, 6:3, Čeng Ťie (22-Čína) - Pinová (Fr.) 6:3, 6:3, Pcheng Šuaj (Čína) - Schiavoneová (28-It.) 7:6 (7:4), 6:1, A. Bondarenková (31-Ukr.) - Rogowská (Austr.) 5:7, 6:3, 6:2, Martínezová-Sánchezová (Šp.) - Tanasugarnová (32-Thaj.) 7:5, 6:3, Razzanová (Fr.) - Gajdošová (Austr.) 6:1, 6:7 (2:7), 6:4, Karatančevová (Bulh.) - Llagosteraová (Šp.) 2:6, 6:1, 6:2, Garbinová (It.) - Pavljučenkovová (Rus.) 6:4, 2:6, 7:5, Dominguezová (Šp.) - Byčkovová (Rus.) 6:3, 6:0, Baltachaová (Brit.) - Grönefeldová (Něm.) 6:1, 6:4, V. Williamsová (6-USA) - Kerberová (Něm.) 6:3, 6:3, Schnyderová (14-Švýc.) - Mladenovicová (Fr.) 2:6, 6:4, 6:2, Cibulková (18-SR) - Scheepersová (JAR) 6:0, 6:0, Medinaová-Garriguesová (21-Šp.) - Hollandová (Austr.) 6:1, 7:5, Lisická (Něm.) - Wozniaková (30-Kan.) 6:4, 6:3, Czinková (Maď.) - Cirsteaová (Rum.) 6:2, 6:2, Dulková (Arg.) - Jakimovová (Běl.) 6:3, 5:7, 6:3, Chan Yung-Jan - Hsieh Su-Wei (obě Tchaj-wan) 6:3, 6:3, Suarezová-Navarrová (Šp.) - Vinciová (It.) 7:5, 6:4, Maleková (Něm.) - Moritaová (Jap.) 7:6 (7:4), 6:2, Mooreová (Austr.) - McHaleová (USA) 1:6, 6:3, 9:7, Kuzněcovová (8-Rus.) - Rodionovová (Austr.) 6:2, 3:6, 6:3, Pennettaová (12-It.) - Santangelová (It.) 6:2, 5:7, 6:2, Coinová (Fr.) - Vesninová (Rus.) 6:4, 4:6, 6:1, Amanmuradovová (Uzb.) - Oudinová (USA) 6:1, 6:4.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

11
Přidat komentář
smazaný uživatel
vaidišová, ti řikám vyser se na toho štěpánka vole!!
Reagovat
smazaný uživatel
Skottův černý den, Nasťa úplně zmrvila závěr utkání a pak ještě vypadla Aga. Loni čtvrtfinále a teď 1. kolo. Ještě by to mohla vylepšit labilka Dinarka. Podle pavouka má na finále, černošky ani Elenu na cestě nepotká, vše ostatní se musí hodnotit jako neúspěch.
Reagovat
smazaný uživatel
Hele, ty ani nemáš radost z postupu Sesil? Čekal jsem ódy :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak teda Pavljučenková tomu dala. Tuším, že vedla 4:0 a 5:3 ve třetím..
Reagovat
smazaný uživatel
Benešovka se po druhém setu naštěstí dokázala zvednout a dotáhnout zápas do vítězného konce, ale to, co předvedla Vaidišová, za to by ji měli vymazat z žebříčku na věky věků!!!Kvitová mě překvapila, ale nemile, nečekal jsem takový výprask, Azarenka je sice top hráčka, ale i přesto...
Reagovat
smazaný uživatel
U ženských nečekaně jasný prohry můžou znamenat, že mají ty nepříjemný dny. Psychika v háji, chybí chuť se rvát až do konce, když se zrovna nedaří.
Reagovat
smazaný uživatel
V tom případě má třeba taková Nicole "své dny" už asi rok:))Taková biologická zvláštnost...
Reagovat
smazaný uživatel
Jo a třeba takovej Južnyj už má ty svý taky dost dlouho :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Snad sis na něho nevsadil:))To už je lepší rozdat peníze chudým...Připadá mi, že hraje tak nějak bez elánu, bez chuti, jako by ho tenis už ani nebavil. Ještě celkem nedávno byl na chvostu první světové desítky, ale s takovou bude za chvíli na chvostu první světové stovky...
Reagovat
smazaný uživatel
Nevsadil, ale zase jsem vyhořel na Vesnině.. Južnyj jde dolů od té doby, co si rozbil raketou hlavu :-).
Reagovat
smazaný uživatel
To já zase vyhořel na Radwanské, tohle jsem od ní absolutně nečekal!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist