Berdych bez problémů postupuje, čeká ho duel se Štěpánkem

25. 5. 2015, 13:03
Aktuality 87
Souboj dvou českých tenistů zažije letošní French Open, na němž dnes svůj první zápas zvládli Tomáš Berdych i Radek Štěpánek. Čtvrtý hráč světa neztratil s Japoncem Nišiokou ani jednou své podání a po výhře 6-0 7-5 a 6-3 postoupil do druhého kola. V něm se utká se Štěpánkem, který ve čtyřech setech porazil Chorvata Dodiga.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych je poprvé na grandslamu nasazen jako číslo čtyři a do Paříže přijel s letošní bilancí na antuce 9:3. Na začátku úvodního zápasu proti Jošihito Nišiokovi bez problémů plnil roli jasného favorita. Vyhrál prvních osm výměn a devatenáctiletému Japonci, který prošel z kvalifikace, nadělil "kanára".

Od druhého setu se Berdychova hladká jízda trochu zadrhla. Český tenista si hlídal vlastní podání, ale soupeřův servis prolomil shodně až v závěru druhého i třetího setu. Odpor levorukého soupeře zlomil po hodině a 47 minutách a zvítězil 6-0 7-5 6-3.

"Je to dobré vítězství, ale mám dost prostoru ke zlepšení, což je dobře, řekl Berdych v rozhovoru na kurtu. "Na to se budu soustředit před dalšími zápasy. Je příjemné získat první výhru, teď se můžu soustředit na dalšího soupeře."

V utkání se 146. hráčem světa musel Berdych především udržet koncentraci. "Je to o tom, držet se věcí, které si před zápasem dáte," řekl Berdych. "Jeho hra byla nepříjemnější v tom, že každý balon přišel jinak. Hrál daleko pomaleji a bylo to o tom, najít správný rytmus a zkoncentrovat se na čas, co na kurtu musíte být. Pak je víceméně jedno, jestli vyhrajete třikrát 6-1, nebo je zápas v uvozovkách podle výsledku vyrovnanější. Musíte to zvládnout, a to je celý," dodal.

O třetí kolo si česká jednička zahraje s daviscupovým kolegou Radkem Štěpánkem, kterému turnajový los poslal do prvního kola za soupeře Ivana Dodiga. Karvinský rodák mohl Chorvata porazit ve třech setech, ale v prvním ztratil od stavu 5-2 pět her v řadě a sadu prohrál. Soupeře, kterého vede kouč Martin Štěpánek, deptal český daviscupový reprezentant častou změnou rytmu výměn - míče zkracoval za síť, chodil si pro vítězné voleje a dobře returnoval. Za podpory početné české enklávy v hledišti vyhrál za dvě hodiny a 41 minut a do šaten odcházel se zdviženým palcem.

Pro Štěpánka byla výhra o to sladší, že loni v září se právě na Roland Garros při čtvrtfinále Davis Cupu zranil a sedm měsíců nehrál. "Vzhledem k tomu, co jsem zažil, tak je to pro mne obrovská vzpruha. Zase můžu hrát a vyhrávat na nejvyšší úrovni," radoval se v šestatřiceti letech nejstarší hráč v turnaji. "Jel jsem sem hlavně s tím, abych se domů vrátil zdravý. První úkol snad zvládnu. Taky jsem tu chtěl něco vyhrát. Za první kolo jsem hrozně moc rád."

Berdych se Štěpánkem, strůjci triumfů českého daviscupového týmu v letech 2012 a 2013, se na okruhu ATP střetli třikrát. Před deseti lety v pařížské hale Bercy vyhrál Berdych, o rok později v Marseille zvítězil Štěpánek a v roce 2011 v Šanghaji se radoval po dvou setech znovu Berdych.

Svou skvělou letošní formu na antuce potvrdl na úvod Roland Garros třetí nasazený Andy Murray. Britský tenista, který má na kontě nedávné tituly z Mnichova a Madridu, porazil snadno 6-3 6-3 6-1 Argentince Facunda Arguella a vyhrál tak i 11. letošní zápas na antuce. Do této sezony bylo jeho maximem semifinále a pět vyhraných zápasů po sobě.

"Myslím, že jsem dnes odehrál solidní zápas. Určitě mám co zlepšovat, ale na první kolo to byl dobrý výkon," řekl loňský semifinalista Murray.

Výsledky - French Open - muži:
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (4-ČR) - Nišioka (Jap.) 6:0, 7:5, 6:3
Štěpánek (ČR) - Dodig (Chorv.) 5:7, 6:3, 6:4, 6:1
Murray (3-Brit.) - Arguello (Arg.) 6:3, 6:3, 6:1
Gabašvili (Rus.) - F. López (11-Šp.) 6:3, 7:6 (11:9), 6:3
Simon (12-Fr.) - Pouille (Fr.) 3:6, 6:1, 6:2, 6:4
Goffin (17-Belg.) - Krajinovič (Srb.) 3:6, 6:2, 7:6 (7:3), 6:1
Robredo (18-Šp.) - Golubjov (Kaz.) 3:6, 6:1, 7:5, 6:3
Cuevas (21-Urug.) - Groth (Austr.) 6:7 (5:7), 6:3, 6:3, 6:3
Tomic (27-Austr.) - Vanni (It.) 6:3, 3:6, 6:3, 6:4
Fognini (28-It.) - Ito (Jap.) 6:3, 6:2, 6:2
Kyrgios (29-Austr.) - Istomin (Uzb.) 6:3, 6:4, 6:3
J. Melzer (Rak.) - Mannarino (30-Fr.) 7:6 (7:5), 6:3, 7:6 (7:4)
Troicki (31-Srb.) - Struff (Něm.) 6:2, 6:1, 6:7 (3:7), 6:1
Verdasco (32-Šp.) - Daniel (Jap.) 6:3, 6:4, 6:2
Kližan (SR) - Tiafoe (USA) 6:2, 6:1, 6:4
Stachovskij (Ukr.) - Berankis (Lit.) 6:2, 7:5, 6:1
Becker (Něm.) - Bemelmans (Belg.) 6:3, 6:7 (5:7), 2:6, 7:6 (7:4), 6:2
Mónaco - Delbonis (oba Arg.) 6:7 (4:7), 6:2, 6:1, 6:7 (6:8), 6:2
Bellucci (Braz.) - Matosevic (Austr.) 6:1, 6:2, 6:4
Paire (Fr.) - Elias (Portug.) 5:7, 6:3, 4:6, 6:4, 6:2

Giraldo (Kol.) - Young (USA) 6:4, 7:5, 6:3

Thiem (Rak.) - Bedene (Brit.) 6:3, 6:4, 6:7 (6:8), 6:3
Kokkinakis (Austr.) - Basilašvili (Gruz.) 3:6, 6:4, 7:6 (7:4), 6:2
Čorič (Chorv.) - Querrey (USA) 7:6 (10:8), 6:3, 0:6, 6:3
Monfils (Fr.) - Roger-Vasselin (Fr.) 6:2, 6:7 (5:7), 6:1, 7:5
Kuzněcov (Rus.) - Džazírí (Tun.) 6:3, 6:2, 6:4
Bolelli (It.) - Darcis (Belg.) 6:3, 6:4, 6:3.
Schwartzman (Arg.) - Haider-Maurer (Rak.) 6:3, 5:7, 6:3, 7:6 (7:5)
Edmund (Brit.) - Robert (Fr.) 2:6, 6:4, 6:3, 5:7, 6:2
pva, TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

87
Přidat komentář
Fandina
OT ... Berďa se prý také dal na bezlepkovou dietu
http://sport.idnes.cz/tomas-berdych-tenis-roland-garros-rozhovor-feo-/tenis.aspx?c=A150524_215501_tenis_ten
Reagovat
Mayo
Roger aj Andy povedali, že Šatriér je extrémne pomalý, chudáci tí musia byť radi.
Reagovat
smazaný uživatel
a vraj organizatori s Rafom nevychadzaju:)
Reagovat
skott
Kyle to zvládl tak tak, akorát ho začali chytat křeče do levého lýtka. Ale přece jenom už teď je komplexnější tenistou než kdy byl Robert a ten rozdíl se projevil. Nenechal se rozhodit divákama, ani Robertovo občasnými záblesky a dotáhl to ještě před přerušením.
Super první výhra na GS a Andy v tom není aspoň sám:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Viděl jsem jen 5. set, ale super zápas, super atmosféra!! :-)) Kyle má skvělý FH..
Reagovat
skott
souhlasím, fh byl hlavně na konci klíčem k výhře. Ale ty diváci se chovali místy jako zvířata. Zvlášť když ho vybučeli, když si musel odskočit mezi sety na záchod až na Lenglen. Sedmička kurt je nejhorší místo nastupovat proti domácím francouzům v prvních kolech, loni na to téměř za identických podmínek doplatila třeba Slava Shvedova proti Parmentier.
Reagovat
smazaný uživatel
Komentáři na Eurosportu dokonce nazvali jeho FH jako jeden z nejlepších na okruhu.. No to bych polemizoval, ale dneska hrál fakt parádně, myslím, že měl jen z FH přes 40 winnerů.. :D

Diváci ve Francii jsou strašný no, co od nich čekat.. Dneska vypískali Mashu, včera měl i nějaký problém s nima Ernest.. Chovají se fakt strašně..
Reagovat
Fandina
Nevím, nechci se nikoho zastávat, ale mě se nějak hrozní nezdají. Na RG jsem byla a chovali se podobně jako diváci na jiných turnajích. Určitě to bylo podobně, jako před pár dny diváci v Římě, nebo třeba vloni ve Wimledonu.
Reagovat
smazaný uživatel
Minulý rok byl nejhorší ten den, kdy tam "nahnali" děti z pařížských škol. Moc se neuměly chovat, neustále pokřikovaly během výměn. Hlavně na kurtu č. 1 to bylo strašné.
Reagovat
Fandina
Děti jsem na RG nezažila, ale že mohou zlobit, tomu věřím.
Reagovat
skott
Toto se mi taky nezdá. Na RG jsem byl poslední tři roky vždy celý první týden a nahnané školy jsem taky nikdy neviděl. Občas skupinku dětí s dospělým, ale to byly pravděpodobně z nějakého klubu (podle akreditaček). Dost pochybuju, že by dělali akce pro celé školy, protože lístků je naprosto zoufalý nedostatek a pro školáky je speciálně vyhrazený dětský den před začátkem French Open.
Reagovat
smazaný uživatel
Ruku do ohně bych za to nedal, ale tehdy jsem četl, že to tak bylo. Pubertálních dětí tam bylo viditelně dost a ta atmosféra (myšleno zvuková) tomu odpovídala. Jak je to s počtem lístků, to nevím, ale plno na té jedničce ani tak rozhodně nebylo (na těch zápasech, které jsem sledoval).
Reagovat
skott
tak to je pořádné číslo, přitom samotný zápas zase vlastně tak dlouhý nebyl, speciálně na pětiseťák. Sotva 3 hodiny.
Že vypískají Mášu mu bylo hned jasný, to jsem věděl hned, že rozhovor dělat dneska nebude:)
Reagovat
mrafe
Co tam měla dramatická umělkyně za vystoupení?
Reagovat
PH94
V dalším kole zápas Edmund vs Kyrgios :) To bude hoodně zajímavej zápas :)
Reagovat
skott
Na to se osobně hodně těším. To bude hodně dobrá možnost pro Kyla na sebe pořádně upozornit.
Reagovat
PH94
Ted koukám, že by si Pavlásek mohl zahrát ve 2.kole v Itálii proti Rublevovi :)
Reagovat
skott
aneb otec se synem... Kyle si zatím na sedmičce prochází očistcem proti Robertovi a na krk mu dýchajícím domácím fanouškům. Na to že ani jeden není v první stovce, tak je to velmi dobrý zápas, který neztrácí úroveň a míří do 5 setu.
Reagovat
SwissMaestro
Robert hraje parádně!!!! Radost se dívat!
Reagovat
skott
Neskutečně to Robert dotlačil do rozhodujícího setu. Kyle to neustál po té výměně na 15-30, kdy mu Robert vrátil tři prakticky vítězný údery.
Reagovat
SwissMaestro
To byla super výměna. Snad se ten zápas stihne dohrát!
Reagovat
Vojtiik
skoťák se vrátil.)
Reagovat
skott
na chvíli:)
Reagovat
smazaný uživatel
http://sport.aktualne.cz/video-skandalni-chovani-gulbise-v-parizi-uz-je-za-vyvrhele/r~ba46046602ec11e5ac650025900fea04/?utm_source=centrumHP&utm_medium=sportbox&utm_term=position-4
Reagovat
kada.tom
Tak Borna to nakonec zvládl. Sam už byl bez sil, ale tedy pro Bornu moc dobře, že to zvládl - vypadá to, že se poslední dobou docela zvedá a má formu. Tak uvidíme, jak si poradí s Robredem - asi to bude konečná, ale ... třeba ne :-))
Reagovat
PH94
Tak je to tam :) S Robredem to bude strašně težký, ale minimálně vyrovnaný zápas by z toho Borna mohl vytěžit :)
Reagovat
smazaný uživatel
Doufám, že co nejdřív vypadne. Tento chlap potřebuje tvrdý naráz, aby se vzpamatoval. Chová se jak primadona. Pýcha předchází pád ale.
Reagovat
kada.tom
lol ... náraz potřebuje maximálně tak ten pán, jehož iniciály máš v nicku :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Po jeho úspěších už žádný náraz nebude náraz. ;)
Reagovat
PH94
Ted koukám, že by si Pavlásek mohl zahrát ve 2.kole v Itálii proti Rublevovi :)
Reagovat
PH94
Neměla být reakce
Reagovat
PH94
Tak s výsledky jsem zatím naprosto spokojený :) ještě snad ten Corič by mohl :)
Reagovat
kada.tom
noo, Borna se od vyhraného 2. setu tak nějak uspokojil a ve 3. setu naprosto vyhořel a teďn na Eurosportu 2 sleduju jak se trápí i ve 4. setu, ale Borna naštěstí ten servis zatím drží - ale snad to nějak dotáhne ... :-)
Reagovat
PH94
Tohle si nesmí nechat vzít :)
Reagovat
kada.tom
noo, ve 4. setu se drží fakt silou vůle, chtělo by to Sama brejknout, ale to bude hodně složitý ...
Reagovat
PH94
Hlavně ted doservírovat
Reagovat
kada.tom
breeeeejk!!! tak snad Borna dopodává :-))
Reagovat
smazaný uživatel
deb.ilní ČT, místo tenisu dají 60 let starý fotbalový záznam. Stejně to nikoho nezajímá
Reagovat
kada.tom
to není záznam ... to je exhibiční utkání k připomenutí velkého fotbalového úspěchu ... navíc tenis dál běží na webu
Reagovat
Cico93
zažaluješ ich zato?
Reagovat
Vojtiik
musíš poprosit taťku aby ti na narozeniny koupil kabelovku nebo satelit:d
Reagovat
Roger_Federer
Ty nemas koupeny eurosport player?
Abych toho stihal co nejvic, mam v kancelari na zdi 190 televizi, na jednom stole 2 monitory a jeden na druhem stole..
To je teprve konfort moct si vybrat mezi tolika zapasy.
Reagovat
slacker
Ty delas v Electroworldu?
Reagovat
smazaný uživatel
jaktože ho dal až ve třech setech a pak jsem si uvědomila, že je to GS :D
Reagovat
smazaný uživatel
Tak na Berďu kurz 1.07 a na Štěpce 6.00. Popravdě si myslým, že to bude jasná záležitost. Líbí se mi Radkova kreativní hra, ale v tomto střetnutí bude bez šance. Co se Radka týče, nepřekvapilo by mě, kdy by se už nedostal do 50. nejlepších hráčů.
Reagovat
Oin
Tak to se s tebou vsadím o flašku Laphroig.
Reagovat
FandimRF
Sázej se cikáni, to ví i malej harant, že ten důchodce je dávno na odpis.
Reagovat
Oin
Stejně jako ta lama RF.
Reagovat
Fandina
Ráďa super. A jsem zvědavá na jejich společná zápas. Předpokládám, že Berďa bude dominovat, ale když vyhraje Štěpula, tak doufám, že pak dojde hodně daleko. Gratulka obou k druhému kolu. Super a jen tak dál!!!
Reagovat
smazaný uživatel
Skvěle oba :) Věřím že Radek nemá proti Tomášovi šanci, ale zajímavý zápas by to měl být i tak, pro české fanoušky. Škoda že nebudu moct Radkovi fandit, bude z něj soupeř jako každý jiný...
Reagovat
Patri.k
Jo, i když mám Radka možná radši, tak přeci jen, potenciál Tomáše je mnohem větší
Reagovat
Patri.k
Tohle je jen ticho před bouří, pak se na nás navalí takových zápasů, že nebudem stíhat, asi budu sledovat spíš u počítače, jen tak budu stíhat sledovat tolik zápasů :D
Reagovat
sosna
Prosím, hoďte mi link na stream na Agu. Díky.
Reagovat
kada.tom
teď je Aga - Beck na ČT sport
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.ceskatelevize.cz/sport/zive-vysilani/
Reagovat
Patri.k
no né, takovej kvalitní stream, to tu dlouho nebylo :DD
Reagovat
pockerface
Neznám samozřejmě Agu ani Petru z osobního kontaktu, ale jak na mě holky působí přes televizi, tak mi povahově přijdou podobné. Obě introvertky a přijde mi, že obě potřebují spíš trenéra a lidi kolem, který dokáží navodit pohodu. M.Navrátilová mi je dříč, buldog a to nejen jako hráčka, ale určitě i trenérka, takže možná její tréninkové metody prostě Aze nevyhovují a třeba by platili na typ hráčky Serena, Lucka Hradecká atd. Třeba se úplně mýlím, ale na mě to působí tak jak jsem to popsal.
Reagovat
George_Renel
No však již ji Martina nějaký ten týden netrénuje.
Reagovat
pockerface
fakt?, tak to mi uniklo :-). Já holky moc nesleduji.
Reagovat
FulnekUltras
ale následky to mohlo zanechat dlouhodobé... ;-)
Reagovat
pockerface
Aga je v pěkným útlumu, od podzimu pořádně nic nezahrála. Bude asi dost padat žebříčkem. Ale na druhou stranu je bojovnice, ještě to může celé obrátit a dnes vyhrát.
Reagovat
smazaný uživatel
Aga se propadá a propadá. No pokud se nezvedne tak může udělat pápá top 20
Reagovat
smazaný uživatel
když hrají 2 hráčky,které nekazí...tak rozhoduje kondice .a Becková ,Wozniacká určitě v tomto patří ke špičce
Reagovat
Mayo
Agneska zatial v ulohe fackovacieho panaka.
Reagovat
kada.tom
noo, jde to s ní hodně z kopce poslední dobou :-(((
Reagovat
FulnekUltras
a dolů ji roztlačila Navrátilová...
Reagovat
smazaný uživatel
Super Radku
Reagovat
FulnekUltras
Hotové, vyřízené...114:94 WP celkem
Reagovat
kada.tom
Štěpánek postoupil a ve 2. kole bude česká bitva, no ... snad Tomáš vyhraje :-)
Reagovat
a.magerova
Neviděla jsem, jsem zvědavá na jeho hadry :-)))
Reagovat
kada.tom
jednoduchý černý má ..... nic extra :-)
Reagovat
a.magerova
Toto se mi líbilo
http://www2.pictures.zimbio.com/gi/Radek+Stepanek+Brisbane+International+2011+qKCkNbgDaDVl.jpg
http://www3.pictures.zimbio.com/gi/Brisbane+International+2011+Day+6+QFNxiTicEFfl.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Skvěle Štěpec!!!
Reagovat
Mayo
Prenadherny outfit (:
Reagovat
smazaný uživatel
kdyby hrála tak jak se oblíká tak je světová jednička :)
Reagovat
Mayo
Len ci by vyhrala GS
Reagovat
smazaný uživatel
asi se po zápase vdává
Reagovat
a.magerova
Majka z Gurunu :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
ty modré kalhotky,že?
Reagovat
Mayo
Precitaj si to este raz.
Reagovat
smazaný uživatel
na ty motýly ze Singapuru to nemá
Reagovat
pockerface
Škoda Lopeze. Jinak samozřejmě gratulace Tomášovi, měl to takový zahřívací trénink.
Reagovat
smazaný uživatel
nevíte,co řeší Dodig,že nechce dál hrát?
Reagovat
smazaný uživatel
Má zřejmě pocit, že to bylo na lajně. Sice mám ten pocit taky, ale TV záběr může klamat.
Reagovat
FulnekUltras
Při potvrzování brejku ve třetím setu ho sice patrně trochu rozptylovala pohledná podavačka ;-),přes tři shody to ale nakonec upytlíkoval a v posledním servírovacím gemu na 6:4 si už mohl v klidu winnerově zapumpovat...
České DC-derby je na dosah.
Reagovat
tommr
jj už se docela těším. Je docela zajímavý, že Tomáš s Radkem se za těch víc než deset let co hrajou na okruhu spolu střetli jenom třikrát ... :)
Reagovat
Fandina
Berďulka pěkně a jen tak dál a měl jiné triko, i když tohleto co nosil bylo hodně zajímavé.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist