Berdych Dabulovi nedal šanci. Federera čeká Safin

21. 1. 2009, 05:47
Aktuality 0
Český tenista Tomáš Berdych dnes ztratil pouhých pět gamů v souboji s Argentincem Dabulem a v Melbourne ho dělí už jen jedna výhra od zopakování loňského osmifinále. V něm by mohl opět narazit na Švýcara Federera, kterého v cestě za 14. grandslamovým titulem čeká Marat Safin.
Tomáš Berdych

Před Australian Open se Tomáši Berdychovi příliš nedařilo, ale po vcelku hladké výhře nad Gineprim si v Melbourne připsal ještě snadnější vítězství proti Argentinci Brianu Dabulovi.

Třiadvacetiletý český tenista se i dnes snažil hrát agresivně, tlačit se na síť a nechtěl utkání zbytečně protahovat. To se mu podařilo. S o rok starším argentinským antukářem, který si v 1. kole připsal premiérovou výhru na grandslamu, odvrátil všechny tři brejkboly a za hodinu a 43 minut vyhrál hladce 6-1 6-1 6-3.

Ve třetím kole se Berdych utká s patnáctým nasazeným Stanislasem Wawrinkou, s nímž má lepší bilanci vzájemných zápasů. Olympijský vítěz čtyřhry v Pekingu dnes ve třech setech porazil domácího Brydana Kleina a proti českému tenistovi bude usilovat o premiérový postup do 4. kola grandslamu hraného už 105 let v Melbourne.

Federer se utká se Safinem
V osmifinále bude vítěze česko-švýcarského souboje čekat jeden z někdejších vítězů Australian Open: buď Marat Sarat Safin nebo Roger Federer. Právě se Švýcarem hrál Berdych v osmifinále před rokem.

Když se spolu na australské půdě střetli naposledy, bylo z toho v roce 2005 nádherné semifinále Australian Open. Tehdy v pětisetové bitvě vyhrál Safin a následně získal svůj druhý grandslamový titul. O rok dříve spolu hráli v Melbourne ve finále, to uspěl Federer. Ten uspěl i v posledních třech vzájemných zápasech. A letos se spolu bývalý vítězové mezinárodního mistrovství Austrálie potkají už ve třetím kole.

Ruský tenista Marat Safin v Melbourne nezaváhal ani ve druhém zápase. Se Španělem Guillermem Garciou-Lopezem nasázel 18 es, ani jednou neztratil své podání a za 102 minut vyhrál 7-5 6-2 6-2.

Takřka stejnou dobu dnes k postupu potřeboval trojnásobný vítěz z Melbourne Roger Federer. S Rusem Koroljovem sice jediný nabídnutý brejkbol neodvrátil, ale na snadné výhře 6-2 6-3 6-1 to nic nezměnilo. Utkání Federera se Safinem se bude hrát s největší pravděpodobností v pátek od 11:00 hodin SEČ v areně Roda Lavera.

"Jsem rád, že budu hrát se Safinem. Před čtyřmi lety jsme svedli skvělou bitvu," těší se Federer na souboj s bývalou světovou jedničkou, kterou naposledy porazil loni v semifinále Wimbledonu.

Nezaváhal ani Djokovič
Rovněž bez ztráty setu turnajem prochází obhájce loňského titulu Novak Djokovič. Jedenadvacetiletý Srb hrál s Chardym vyrovnanou partii pouze v prvním setu, v němž na poslední chvíli zažehnal hrozbu tie-breaku, v dalších dvou sadách už ale na kurtu jasně dominoval. Jeho silnou zbraní bylo především podání, které ho zradilo jen jednou v závěru duelu. Když servíroval na ukončení zápasu, neuhrál proti Chardymu ani fiftýn. Vzápětí ale soupeři brejk oplatil a za 104 minut se radoval z vítězství 7-5, 6-1, 6-3.

V boji o osmifinále ho čeká Američan Amer Delič, který postoupil i přesto, že dnes v úvodních dvou sadách proti Mathieuovi získal pouhé čtyři gamy. O postupu nakonec rozhodla až šestnáctá hrá v pátém dějství. Djokovič už ví jak na Deliče zahrát, v roce 2007 ho porazil ve Wimbledonu.

Euforii slovenských fanoušků, nadšených ze znovuzrození Dominika Hrbatého, přeťal Španěl David Ferrer. Jedenatřicetiletý Hrbatý, který letos společně s Cibulkovou senzačně triumfoval na Hopman Cupu, postoupil v Melbourne přes Isnera do druhého kola, v něm se však na kurtu zdržel pouhých 74 minut. Bývalé světové čtyřce ze Španělska podlehl snadno 2-6 2-6 1-6.

Lu zaskočil Nalbandiana
Zatím největšího překvapení se soutěž mužů v Melbourne dočkala v souboji mezi desátým nasazeným Davidem Nalbandianem a Yen-Hsun Luem. Argentinský tenista se po prohrané úvodní sadě dokázal sebrat a vyhrál další dva sety, ale to od něj bylo vše. Lu si vynutil pátý set a v něm zvítězilo jeho odhodlání nad Nalbandianovými zkušenostmi. Nenasazený hráč se rychle ujal vedení 5-1, za stavu 5-2 dokázal několik soupeřových brejkbolů a za 3 hodiny a 55 minut zápas dotáhl do vítězného konce.

Pro pětadvacetiletého tchajwanského tenistu představuje postup do třetího kola životní úspěch: při svých dvanácti předchozích startech na grandslamových turnajích nedokázal nikdy přejít přes druhé kolo. Stejně cenný skalp už si připsal loni na olympijských hrách, kdy porazil Andyho Murrayho, dnešní vítězství je ale podle něj jiné.

"Je v tom rozdíl, protože tohle je grandslam. Pro mě je to největší tenisová událost," radoval se po utkání Lu. "Pro mě to znamená velký krok, nikdy jsem na grandslamu nebyl dál než ve druhém kole."

Více než čtyři hodiny strávil na kurtu francouzský veterán Fabrice Santoro. Šestatřicetiletý rekordman v počtu startů na grandslamových turnajích, jenž se účastní podniku elitní kategorie už po 66. v kariéře, udolal Philippa Kohlschreibera v pěti setech 5-7 7-5 3-6 7-5 6-3. Po proměněném mečbolu Santorovi nezbyly žádné síly, ke své židli došel jen s velkými obtížemi a dlouho na ní s křečemi v nohách odpočíval.

Australian Open - středeční výsledky mužů:

Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (20-ČR) - Dabul (Arg.) 6:1, 6:1, 6:3, Federer (2-Švýc.) - Koroljov (Rus.) 6:2, 6:3, 6:1, Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan) - Nalbandian (Arg.) 6:4, 5:7, 4:6, 6:4, 6:2, (Wawrinka (15-Švýc.) - Klein (Austr.) 6:3, 6:4, 6:4, Čilič (19-Chorv.) - Tipsarevič (Srb.) 6:2, 6:3, 4:6, 6:3, Robredo (21-Šp.) - Troicki (Srb.) 6:1, 6:3, 6:0, Safin (26-Rus.) - Garcia-Lopez (Šp.) 7:5, 6:2, 6:2, Delic (USA) - Mathieu (28-Fr.) 1:6, 3:6, 6:3, 7:6 (7:3), 9:7, Ferrer (11-Šp.) - Hrbatý (SR) 6:2, 6:2, 6:1, Djokovič (3-Srb.) - Chardy (Fr.) 7:5, 6:1, 6:3, Safin (Rus.) - García-Lopez (Šp.) 7:5, 6:2, 6:2, Fish (23-USA) - Bolelli (It.) 6:4, 6:1, 7:5, Lu Yen-hsun (Tchaj-wan) - Nalbandian (10-Arg.) 6:4, 5:7, 4:6, 6:4, 6:2, Baghdatis (Kypr.) - Söderling (16-Švéd.) 3:6, 7:5, 6:3, 6:3, Santoro (Fr.) - Kohlschreiber (32-Něm.) 5:7, 7:5, 3:6, 7:5, 6:3, Roddick (7-USA) - Malisse (Bel.) 4:6, 6:2, 7:6(1), 6:2.

Čtyřhra - 1. kolo:
Čermák, Mertiňák (14-ČR/SR) - Almagro, Navarro (Šp.) 6:2, 6:4.

TenisPortal.cz, Luboš Zabloudil

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist