Berdych: Dohrávky? Není snadné se na ně připravit

29. 6. 2016, 23:20
Aktuality 23
Už na druhém grandslamu po sobě čelí tenisté deštivým pauzám a rozložení zápasů na více dnů. Pro hráče to znamená, aby se byť třeba na krátké dohrávky zápasů připravili jako na celý duel.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

I Tomáš Berdych se tak musel rozhýbat jako na normální zápas, i když mohl v dohrávce s Chorvatem Ivanem Dodigem strávit na londýnské trávě jen dvě hry a pár minut. "Je to dlouhý, ono se to nezdá," přitakal třicetiletý Berdych.

Měl dáno, že jeho dohrávka začne v 11:30 londýnského času. Proto do areálu All England Clubu přijel v devět ráno a šel si zahřát tělo rozcvičkou. "To je víceméně skoro čtyřicet minut," odhalil. Pak zamířil se svým týmem na tréninkové dvorce Aorangi, aby se rozehrál. "To je dalších třicet čtyřicet minut," přiblížil devátý hráč světa.

Jelikož v Londýně pršelo, zápas nezačal podle plánu, ale skoro o hodinu později. "Takže jsem se musel udržovat v pohybu," řekl Berdych. Zároveň řešil, jestli se má najíst nebo ne. "Protože nevím, jak bude zápas dlouhý, jestli deset minut nebo klidně tři a půl hodiny. Není jednoduché, jak se na to připravit," přiznal Berdych.

Ve srovnání s jinými sporty, třeba probíhajícím fotbalovým mistrovstvím Evropy či s halovými sporty, je tenis nevyzpytatelný. "V jiných sportech vědí, že jdou do hry v pět a předtím se můžou vyspat, ale u nás to je něco jiného," řekl Berdych.

Během patnácti let na okruhu ATP už si na přerušení a dohrávání zápasů zvykl. "Není to snadné, ale prostě se musíte srovnat s tím, že nemáte volný den," řekl například o grandslamech, kde hráči za normálního průběhu hrají ob den. "Je třeba si zvyknout, že přicházíte o ten tradiční rytmus. A soustředíte se na dohrávku jako na nový mač, ať vás může čekat pár výměn nebo třeba několik setů."

V Londýně rozložené 1. kolo s Dodigem zvládl a vyhrál 3:1 na sety. Dohrávali za deště, což je na trávě nebezpečné. "Zažil jsem snad i horší podmínky. Tohle nebylo extrémně hrozné," řekl Berdych, který se teprve po Wimbledonu rozhodne, zda nastoupí ve čtvrtfinále Davisova poháru proti Francii.

Vícedenní zápasy měl letos Berdych i na nedávném antukovém French Open. "Už to není moc změna. Jen ve Wimbledonu je to horší v tom, že se za deště moc hrát nedá. V Paříži se dalo něco odehrát, tady to moc nejde," řekl Berdych.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
smazaný uživatel
zvláštní to svět. Sportovkyně Sáblíková, která má snad 3 zlaté z ZOH možná se pletu tak na olympiádu nejede, průměrný tenista Rosol po dlouhém přemýšelení se tedy rozhodl, že pojede.
Tady není svět v pořádku.....
Reagovat
FulnekUltras
všechno vzhůru nohama... ;)
Reagovat
Marduch
A k tomu včera Jirka ve třetím v tiebreaku otočil z 2:6 na 7:6. Člověk se už nemůže spolehnout fakt na nic.
Reagovat
Marduch
sorry na 9:7 :)
Reagovat
smazaný uživatel
tak u Jirky se nedivím on je pevná palice ten dokáže otáčet zápasy
Reagovat
smazaný uživatel
to je jasný, že hrát nebude to se ví od začátku celý DC odtáhne budoucí olympijský vítěz Rosol. Jinak Třinec nádhera, čistý vzduch, zhluboka dýchej, hala na celkém pěkném místě na okraji města.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že Lukáš nebude hrát v Riu i debl a kvůli nespravedlivému systému žebříčku ani mix. Mohl mít místo jedné zlaté rovnou tři.
Reagovat
Fandina
Souhlas. Je to škoda.
Reagovat
smazaný uživatel
já myslím, že na příští LOH už pojede jako hráč top 10 takže už by neměl být problém hrát debl i mix. Hlavně o něj bude zájem jak mediální tak sportovní.
Reagovat
Fandina
Berďa se teprve po Wimblu rozhodne, jestli nastoupí v DC. Tak to jsem nevěděla. Já myslela, že Berďa v Třinci bude hrát. Jinak samozřejmě moc držím palce Berďo, ještě šest zápasů ve Wimblu a je to!!!
Reagovat
Lunej..
Jé, vzhledem k tomu, že tam jdu, tak si to snad Berďa rozmyslí pozitivně. Taky jsem počítala s tím, že tam Toma uvidím.
Reagovat
Fandina
Já budu v té době na dovolené v Chorvatsku, takže tentokrát DC v hale nebude. I když je tam téměř stejné spojení vlakem jako do Ostravy.
Reagovat
Lunej..
Já budu u bratrance kousek od Třince, byl tak hodný, že sehnal dva lístky. Bude to moje první DC premiéra, zatím jsem jezdila jen na FC. A v Třinci jsem ještě nebyla. :)
Reagovat
Fandina
Já na DC jezdím hodně, v Ostravě i Praze jsem byla x krát a byla jsem i v Bělehradě. Do Třince bych bývala jela také, už jen ze zvědavosti jaká tam je hala.
Reagovat
misa
Hala nevím, ale hned vedle vlakového nádraží hnusné dýmající železárny.
Reagovat
Fandina
Nebuď negativista a hledej na všem to dobré :-)))
Reagovat
misa
Máš pravdu, je to nádhera :)
http://www.jpeg.cz/images/2016/06/30/NWog.jpg
Reagovat
Fandina
a něco horšího by tam nebylo, když už ... úsměv
Reagovat
Fandina
Jinak samozřejmě, situace s ovzduším Ostravsko Třinec je neuspokojivá. O tom se ví. Bohužel.
Reagovat
misa
Nevím, možné to je :)
Reagovat
Krisboy
Není to snadné, ale tys to zvládnul, Tome. No3e už se třese!!
Reagovat
smazaný uživatel
Není si na co stěžovat... přerušování zápasů k Wimbledonu patří. A je to pro oba stejné.
Reagovat
FulnekUltras
Takže přeju do Wimblu v rámci možností co nejméně dešťových pauz a co nejvíce ucelených zápasů, abychom se z nich dobrali co nejobjektivnějších výsledků...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist