Berdych i Veselý zvládli dohrávky a jsou ve 2. kole

29. 6. 2016, 14:12
Aktuality 37
Tomáš Berdych se počtvrté v řadě probojoval ve Wimbledonu do druhého kola. Stejného výsledku po dnešní dohrávce dosáhl také Jiří Veselý, který zažil vítězný vstup i do svého třetího Wimbledonu.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych měl už včera blízko k postupu do druhého kola, když po dvou vyrovnaných setech začal Ivana Dodiga jasně přehrávat. Třetí sadu vyhrál jednoznačně 6-1 a ve čtvrté se dostal do vedení 4-1, jenže víc už toho nestihl. Nedovolil mu to déšť, kvůli němuž pořadatelé probíhající zápasy přerušili a poté je odložili.

Vynucenou pauzu bral Berdych vyrovnaně. "Nikdy to není snadné, ale po těch letech na okruhu jsem si zvykl. Prostě se musíte srovnat s tím, že nemáte volný den a přicházíte o tradiční rytmus. Soustředím se na dohrávku jako na nový mač, ať vás může čekat pár výměn nebo třeba několik setů," řekl.

Nepříznivé počasí zkomplikovalo program Wimbledonu i dnes a Berdych s Dodigem se dostali na kurt s hodinovým zpožděním. Chorvatský tenista se ani za velmi nepříznivého stavu nevzdal, při svém podání odvrátil brejkbol a díky přesnému prohozu si v další hře vzal servis zpátky. Český tenista mu to oplatil a za stavu 5-3 mohl utkání ukončit, Dodig ale u sítě odvrátil mečbol a vzápětí podruhé v řadě prolomil favoritovi servis.

Zatímco na ostatních dvorcích se kvůli dešti znovu přestávalo hrát, na kurtu číslo 18 dospěl set do tie-breaku. V něm držel Dodig s Berdychem krok jen do stavu 2-2; dalších pět výměn získal pro sebe desátý nasazený hráč, který po téměř třech a půl hodinách zvítězil 7-6 5-7 6-1 a 7-6.

Třicetiletý český tenista byl rád, že zápas stihl přes déšť dokončit. "To jsem. Bylo to v utkání nahoru dolů a především jsem ho měl dokončit už včera. Ale je prima, že jsme to stihli. I proto, že můj další soupeř vyhrál už v úterý," řekl Berdych, kterému příliš nevadil ani vlhký trávník. "Na jednu stranu to asi nebezpečné bylo, ale na druhou stranu se s tím musím umět vypořádat. A těší mě, jak jsem to zvládl a daleko líp se hýbal než on. To bylo pozitivní než jeden pád," řekl.

Ve druhém kole čeká Berdycha o čtyři roky starší Němec Benjamin Becker. Český tenista s ním má pozitivní bilanci 5-1, naposledy se ale spolu utkali v roce 2012.

Jedním z tenistů, které dnes po necelé půlhodině hry vyhnal z kurtu déšť, byl Jiří Veselý. Čtyřiašedesátý hráč světa nastoupil k dohrávce proti Nizozemci Igoru Sijslingovi za stavu 6-2 6-4 a 1-1 a před odchodem do šatny stihl odehrát jen pět her. "V tom chladu jsem se bál, že i když jsem se rozcvičil, že mi pak ztuhnou svaly a ztratím servis, ale nestalo se," přiznal český tenista.

Na kurt se tenisté vrátili po čtyřhodinové pauze a Veselý dokázal zápas dotáhnout do vítězného konce bez ztraceného servisu. V závěrečném tie-breaku sice prohrával 2-6, všechny čtyři setboly však zlikvidoval a zvítězil po setech 6-2 6-4 7-6. Zápas ukončil při druhém mečbolu, když se mu povedl přesný lob.

"Tie-break jsem začal nervózně a až za stavu 2:6, když jsem si říkal, že už jdeme do čtvrtého setu, jsem se uvolnil a zahrál skvělé míče. Bylo to i trochu o štěstí, protože jsem i v tom větru zahrál perfektně dva loby," řekl 64. hráč světa.

V utkání odvrátil všech sedm brejkbolů. "Neprohrál jsem si servis, což je super. První dva sety jsem dominoval a myslím, že je vidět v mé hře zlepšení," pochvaloval si.

Dvaadvacetiletý Veselý hraje na wimbledonské trávě potřetí a vždy úvodní kolo zvládl. "Říkal jsem si ve sprše, že jsem tady vždy vyhrál zápas, že se mi na trávě docela daří," řekl. Nejdále se zde dostal předloni, kdy postoupil do 3. kola.

V dalším duelu ho čeká osmý nasazený Rakušan Dominic Thiem. S vrstevníkem, s nímž se zná již od devíti let, hrál na ATP Tour dvakrát a oba zápasy v roce 2014 prohrál. "Má formu, to je bez debat, takže půjdu do zápasu jako outsider. Nikdo nečeká, že bych ho měl porazit, ale na trávě šanci budu mít," věří Veselý.

S Thiemem Veselý v juniorech bojoval o post světové jedničky a úspěšnější byl český hráč, mezi muži je to ale zatím naopak. Rakušan už je ve světové desítce a poráží přední hráče. "Je pro mě inspirací, že to jde," dodal Veselý.

Výsledky - Wimbledon - muži (tráva, dotace 28,1 milionu liber):
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (10-ČR) - Dodig (Chorv.) 7:6 (7:5), 5:7, 6:1, 7:6 (7:2)
Veselý (ČR) - Sijsling (Niz.) 6:2, 6:4, 7:6 (9:7)
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

37
Přidat komentář
smazaný uživatel
WIM
1K Berdych - Golubev 3:0
2K Berdych - Becker 3:0 ...a letos znovu ve druhém?
3K Berdych - Istomin 3:2
OF Berdych - Brands 3:1
QF Berdych - Federer 3:1
SF Berdych - Djokovic 3:0 ... to byly časy :-) No1e nestíhal.
FI fatální prohra s Býkem 0:3

A to před tím na RG porazil ve třech Andyho a vedl 2:1 na postup do finále RG proti Söderlingovi. To si tak říkám, kde se stala chyba :D
Reagovat
panzer.dragon
Jak to pises celkem mazec vysledky v roce 2010, si du prohlidnout jeste zbytek runaju 2010..
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím, že jestli měl někdy hledat skutečně světového kouče, měl to být právě následný rok 2011.
Reagovat
smazaný uživatel
kromě Miami ten rok za nic nestál - tam ještě porazil Federera a Söderlinga :-)
Reagovat
smazaný uživatel
AO i USO průser. Ale ti Rusokazaši jsou zrádní a Llodra na 1. kolo na hardu taky. A je fakt, že Tomáš vs. Francouzi v 1. kole GS, to je příběh o několika kapitolách.
Reagovat
darek.vrana
Leckdo říká, že hrál mnohem lepší tenis než dneska, ale já si to nemyslím. Ten turnaj se mu to sešlo, ale s Istominem měl hodně hodně namále, s Brandsem to vypadalo taky hodně zle, já si na ty zápasy pamatuju. Dneska když se trápí v 1. kole, tak kdekdo říká, tehdy hrál jiný tenis, porazil Federera a Djokovice, a dneska se trápí s Dodigem dejme tomu... Ale ani Djokovic tehdy nebyl zdaleka to co dnes, ještě k tomu na trávě.
Reagovat
rusedski
Souhlas. Třeba s Djokovičem se tenkrát docela i čekalo, že Tom vyhraje, o něčem svědčí i to, že na ten zápas byly vyrovnané kurzy, na Rogera tenkrát taky celkem uměl. Naopak se někomu dnes může zdát že Rafa (ve světle jeho pozdějších wimbledonských propadáků) se dal ve finále porazit, ale v té době hrál možná životní tenis, a pro Tomáše byl prakticky nehratelný i na trávě...
Reagovat
janek_da
To se říkalo u Rafy vždycky, že musí přežít 1.týden, kdy se hraje na trávě. Jak pak cítil pod nohama hlínu, tak už patřil mezi top.
Reagovat
Fandina
:-))
Reagovat
FulnekUltras
;)))
Reagovat
Meceon
s tím servisem nemá bohužel berdych moc nadějí...druhé kolo dá a pak se bude připravovat na titul na us open
Reagovat
Kytka
No tak bylo to první kolo, na trávě toho moc nenahrál, jen nevydařený zápas s Bagdatisem a jedno exhibiční utkání. tak na rozjezd dobrý.
Reagovat
Meceon
beru i to,že Dodig je šikovný hráč,ale pětkrát si servis prostě dovolit zratit nemůže....a ta dohrávka,noto bylo o průser...ale fandit budu,je to náš nejlepší hráč...a ještě dlouho bude
Reagovat
Kytka
Právě, proto taky fandím, dokud je ještě komu. Ať proboha ještě aspoň rok, dva vydrží na lepších pozicích, protože po něm potopa. Ale i ostatní špičkoví hráči někdy hrají v prvních kolech nic moc a pak se rozjedou. Snad to tak bude i u Toma,. Nezbývá jen doufat. Hlavně, že ten 4. set nějak dotáhl i v tom dešti a má až do pátku volno. Může zítra v klidu potrénovat. Nebude-li pršet.
Reagovat
smazaný uživatel
Jinak 2. kolo překvapivě snadný soupeř, i když... Víme, že u Rebela není nikdy nic jistého. A v případném 3. kole Zverev?
Reagovat
smazaný uživatel
Becker musí být pohoda. Zverev je pak podle mě na 95% a to už bude těžký zápas.
Reagovat
Kytka
Becker by měl být snadnější soupeř než Dodig. ten někdy umí potrápit i jiné borce, má pestrý tenis, z deblů nacvičenou hru u sítě, voleje atd.
Reagovat
tommr
Becker je hlavně už skoro tenisovej důchodce takže na tři vítězný nemá proti Tomášovi šanci ... :)
Reagovat
Kytka
Taky se Tom musel srovnat nejen s mokrým počasím, ale asi i s kurtem na kterém hrál. Nepamatuji, kdy hrál naposledy na takhle malém dvorci, kolem kterého se courají lidi. Mohlo ho to rušit.
Reagovat
Fandina
Ten kurt není zas tak malý. Pohled kamery je ze strany, kde je hodně laviček, z ochozu. A když se hraje, tak je tam ticho, byla jsem tam a nevšimla jsem si nějakého extra hluku.
Reagovat
Kytka
Tak to je dobře. Kdovíjak to poskládají v příštím kole. Bála jsem se, aby ho ti procházející nerušili. Přece jen byl zvyklý poslední dobou na uzavřené kurty. Vím jak mu ještě v lednu vadil jeden reklamní panýlek položený na zemi v Dauhá a empajr mu ho na jeho přání posunul o pár centimetrů vlevo, aby ho při podání nerušil. Takže v té souvislosti.
Reagovat
Fandina
Já mám takový dojem, že tam šlo o nedostatek místa. Berďa je určitě puntičkář, všechno musí být OK, to už jsem si také všimla třeba v jeho rozhovorech. Je to taková konzerva v dobrém slova smyslu.
Reagovat
Kytka
Puntičkář to je. Vyndá jednu raketu a tu použitou pečlivě uloží zpátky do bagu, pokud si ji nenechává přeplést. Ale spíš myslím, že si raději přinese rakety do rezervy, ne aby se dostal do úzkých. Radek má kolem sebe všechno rozházené a Petra jednou ukazovala, co je v bagu a ani pořádně nevěděl, co tam hodila. A když podklouzne, tak chvíli leží, pohne jednou rukou, druhou, pak postupně nohami, pak se podsadí a teprve vstane. Jednou si počítal i prsty. Ale je to asi dobře, dbá na své zdraví, proto drží tak pohromadě. Jinak ti závodím ten Wimbledon. Já jen jednou jela kolem, když jsme byli v Londýně a jeli na výlet do Windsoru. Všimla jsem si té vstupní brány jak znám z televize a teprve pak zareagovala průvodkyně s tím, že tam je Wimbledon, jsou tam kurty a hraje se na nich tenis, opravdu poučná informace.
Reagovat
Fandina
Dostat se tam zase není takový problém. S cestovkou je to od 18 tisíc. Když jedeš sama tak i míň.
http://www.czechsporttravel.cz/zajezdy-na-tenis/zajezdy-na-wimbledon.html
Reagovat
darek.vrana
Já jsem se teda po losu víc bál Beckera než Dodiga, přece jen je to lepší trávař.
Reagovat
Kytka
Mahut je ještě lepší trávař a jako proti Tomovi dopadl vloni? A to Tom už aky nebyl v extra formě.
Reagovat
darek.vrana
Ale jo, já Tomášovi věřím, jen si myslím, že Becker není lehčí soupeř než Dodig.
Reagovat
smazaný uživatel
v poslední době je docela ve formě.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to zase pěkně spadlo djokovicovi do klína nebýt chyb manarina mohlo bejt všechno jiná
Reagovat
smazaný uživatel
Neviděla jsem, ale nevedl náhodou 4:1? Co to zase konil?
Reagovat
tommr
Tomáše hodně poškodilo to přerušení. Dodig vydrží hrát top-tenis jen 1-2 sety a před tou pauzou už byl na odpis. Přes noc ale zase nabral síly a Tomášovi v dohrávce zle zatápěl ... :)
Reagovat
Kytka
To je tak na 95% případů, že přerušení hry pomůže tomu slabšímu. Docela jsem tohle čekala. Říkala jsem Dodig se prospí, zrelaxuje, nachytří od trenéra a může ještě Tomovi zatápět než mu zase dojde šťáva. Naštěstí na 5. set nedošlo. To by se nedohráloa Tom má hotovo.
Reagovat
smazaný uživatel
Díky chlapci.:-)
Reagovat
smazaný uživatel
Zaplať pánbůh za Tomáše aspoň máme chlapa ve druhém kole.vesely sice vede 2:0 na sety ale víme jak to s ním je aby nedopadl já labil Ochotské.sice Tomášův výkon neoslnil ale bude jen lepší! wawrinka hraje taky prd a vyhrál grandslamy.Tomáš jedeeeem
Reagovat
smazaný uživatel
tahkle mluví rozumnej člověk!
Reagovat
lilly
přesně tak
Reagovat
Kytka
Taky si říkám, nehrál nic moc, ale vyhrál. A to se počítá.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist