Berdych je jedničkou v Shenzhenu, v Chengdu bude hrát jen Štěpánek

25. 9. 2016, 15:08
Previews 12
Po ženách i muži cestují za turnaji na asijský kontinent. V příštím týdnu pořádá nejlidnatější země světa dva turnaje série ATP 250 v Shenzhenu a Chengdu. V prvním jmenovaném je nasazenou jedničkou Tomáš Berdych, představí se i Jiří Veselý a Lukáš Rosol. V Chengdu bude hájit české barvy pouze Radek Štěpánek, který zvládl kvalifikaci.

V čínském Shenzhenu se sice představí hned tři čeští tenisté, nicméně mezi čtyři nejlepší se může dostat pouze jeden z nich, protože Tomáš Berdych, Jiří Veselý i Lukáš Rosol byli nalosováni do první čtvrtiny turnajového pavouka. Čtyři nejvýše nasazení hráči mají volný los. Jedničkou turnaje je Tomáš Berdych, který se vrátil po akutním zánětu slepého střeva tento týden v Petrohradu, kde došel do semifinále, v němž nestačil na Němce Alexandra Zvereva.

Na turnaj, který se hraje teprve od roku 2014, má skvělé vzpomínky právě česká tenisová jednička a jediný hráč elitní desítky letošního ročníku. Berdych zde loni triumfoval beze ztráty setu. Letos vykročí za obhajobou titulu proti Michajlovi Kukuškinovi (h2h 1-0), nebo krajanovi Lukášovi Rosolovi (h2h 3-0). Rosol se utká s Kazachem již popáté, zatím spolu mají vyrovnanou bilanci 2-2.

Premiéra čeká turnajovou dvojku Davida Goffina z Belgie, který má dle nasazení největší šanci na první letošní finále právě v Shenzhenu. Ve druhém kole se střetne s lepším mezi Stephanem Robertem a Malekem Jazírím, kteří přijeli do čínské metropole také poprvé. V roli trojky se představí bývalý sedmý hráč světa Richard Gasquet. Vítěz únorového turnaje v Montpellier si počká na to, jak dopadne duel mezi kvalifikanty Lucou Vannim a Andrewem Whittingtonem.

Čtyřka Bernard Tomic z Austrálie může také zatím užívat volna. Ve druhém kole se ho pokusí z turnaje vyřadit buď kvalifikant Ryan Harrison z USA, nebo Španěl Guillermo García-López, jenž nestačil v loňském finále na Tomáše Berdycha. Po dnešním finále v Petrohradu odletí do Asie i turnajová pětka Alexander Zverev z Německa, kterému los do prvního kola přidělil Japonce Jošihita Nišioku.

Francouz Benoit Paire, jenž bude plnit roli nasazené šestky, na úvod vyzve Gruzínce Nikoloze Basilašviliho. Sedmička Ital Fabio Fognini svede v prvním kole souboj s vítězem místního březnového challengeru Dudim Selou z Izraele. Posledním nasazeným je Jiří Veselý. Loňského čtvrtfinalistu čeká Španěl Pablo Andújar, který se na kurty vrátil po sedmi měsících, během nichž musel vynechávat turnaje kvůli zranění pravého lokte. V dosud jediném vzájemném zápase před dvěma lety v Indian Wells byl ve třech setech úspěšnější třiadvacetiletý Čech.

Los českých tenistů a možné čtvrtfinálové dvojice
Berdych (1-ČR) - volný los
Kukuškin (Kaz.) - Rosol (ČR)
Andújar (Šp.) - Veselý (8-ČR)
Možné čtvrtfinálové dvojice:
Berdych (1-ČR) - Veselý (8-ČR)
Tomic (4-Austr.) - Zverev (5-Něm.)
Fognini (7-It.) - Gasquet (3-Fr.)
Paire (6-Fr.) - Goffin (2-Belg.)
Kompletní los najdete zde

 

V pátém největším čínském městě Čengdu je nejvýše nasazeným tenistou desátý hráč světa Dominic Thiem z Rakouska, který se dnes ještě pokusí získat titul ve francouzských Métách. Po dnešním finále proti domácímu Lucasovi Pouillemu ho čeká náročný přelet do Asie. Thiem však může být v klidu, jelikož stejně jako v Shenzhenu i tady budou mít čtyři nejvýše nasazení v prvním kole volno. V tom druhém ho čeká buď Rus Konstantin Kravčuk, nebo domácí divoká karta Di Wu.

Nasazenou dvojkou turnaje, jenž se měl hrát původně v Kuala Lumpuru, ale na žádost pořadatelů IMG byl přesunut do Chengdu, je loňský semifinalista Australan Nick Kyrgios, který může ve druhém kole vyzvat krajana Jordana Thompsona, nebo Jihoafričana Kevina Andersona. Trojkou je Bulhar Grigor Dimitrov, jenž si na úvod zahraje s vítězem duelu mezi Dušanem Lajovičem a Federicem Delbonisem.

Obhájce titulu David Ferrer do Chengdu letos nepřicestoval. O obhajobu španělského prvenství se tak může pokusit alespoň jeho krajan Feliciano López, který právě s Ferrerem loňské finále ve dvou těsných setech prohrál. Španěl si počká, jak dopadne duel mezi Hiroki Morijou a Juanem Mónakem, který se od února po půlroční pauze zaviněné zraněním zápěstí snaží vrátit do elitní desítky.

Pokud zvládne turnajová pětka Albert Ramos úvodní duel s kvalifikantem Michaelem Berrerem, může ve druhém kole nastoupit proti jedinému českému zástupci Radku Štěpánkovi, který beze ztráty setu zvládl dvoukolovou kvalifikaci. Sedmatřicetiletý český veterán byl umístěn jako kvalifikant do první čtvrtiny a v prvním zápase narazí na Yen-Hsun Lua z Tchaj-wanu, proti kterému v minulosti zvládl oba vzájemné zápasy.

Viktor Troicki jako nasazená šestka začne proti Casperovi Ruudovi z Norska, který dostal od pořadatelů jednu ze dvou divokých karet. Sedmička Portugalec Joao Sousa změří síly s Rusem Karenem Chačanovem a konečně poslední nasazený Paolo Lorenzi z Itálie odstartuje proti Australanovi Johnovi Millmanovi.

Los českých tenistů a možné čtvrtfinálové dvojice
Štěpánek (ČR) - Lu Yen-Hsun (Tchaj-wan)
Možné čtvrtfinálové dvojice:
Thiem (1-Rak.) - Ramos (5-Šp.)
Dimitrov (3-Bulh.) - Lorenzi (8-It.)
Sousa (7-Portug.) - F. López (4-Šp.)
Troicki (6-Srb.) - Kyrgios (2-Austr.)
Kompletní los najdete zde
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

12
Přidat komentář
smazaný uživatel
Tristní statistika žádné finále.... měl by se ukázat to je fakt... zřejmě grandslam nevyhraje ale Kurna kdyby aspoň urval tisícovku....nebo porazil někoho z top 4.tomas blafuje a vytře nám zrak a nebo už nedá ani 250tku....
Reagovat
Davor1
V Shenzhene má Berdych priam rozprávkový los, keď už neurobí finále ani tam, tak by sa mal dobrovoľne vypísať z desiatky :D
Rosol-Veselý-Tomič/Zverev- a vo finále Gasquet/Goffin
Semifinále je povinnosť, tam potom buď jalová lemra Tomič, alebo Zverev, ktorý bude vyšťavený z Petrohradu a neadaptovaný na nový povrch. A vo finále pravdepodobne stále nedoliečený a bez formy Gasquet, alebo totálne z formy Goffin. No, som na ten turnaj dosť zvedavý.

Ináč štatistika top10: finále / tituly v tejto sezóne
Djokovič- 9F/7T
Murray- 7F/3T (+OH)
Wawrinka- 5F/5T
Nadal- 3F/2T
Nishikori- 4F/1T
Raonič- 4F/1T
Federer- 1F/0T
Monfils- 3F/1T
Berdych- 0F/0T (:DDD)
Thiem- 6F/4T
Ešte aj jedenásty Čilič má 3 finále a 1 titul

Takže okrem zraneného Federera, ktorý odohral v plnej kondícii len minimum turnajov, majú všetci členovia top10 plus Čilič aspoň 3 finále a minimálne jeden titul. Akurát Berďa je nejaký výnimočný a nejako sa mu do toho finále nechce a nechce :D Ale je aj tak obdivuhodné, že napriek tomu je v rebríčku aj race stále v prvej desiatke a na 90% to udrží aj na konci sezóny, aj keby žiadne finále ani neurobil :D
Reagovat
Kozoroh
Pokud Berdych nepostoupí do finále ani tam, tak nemá na TM co pohledávat.
Jiank co se týče Zvereva, tak pokud ten nevyletí na úvod turnaje, tak může Berďovi opět zatopit a nedivil bych se, kdyby ho podruhé porazil.
Reagovat
Davor1
Tomu neverím. Saša je výborný a stále sa zlepšuje, ale outdoor hard je jeho najslabší povrch. V hale a na antuke je ďaleko nebezpečnejší, takisto aj na tráve. Ak by dnes nehral to finále, tak by som mu veril viac, ale takto to bude mať strašne ťažké...
Reagovat
sprchon
Stan si právě neporazitelnost pokazil. Ale nevadí mi, že zrovna se Zverevem. :)
Reagovat
Nola
Stan 5F/4T
Reagovat
Davor1
Písal som to za stavu 3-0 v treťom pre Stana, myslel som, že si to už postráži :D
Reagovat
Nola
nie si sam, co bol presvedceny, ze Stan to da... ako sa ukazalo aj Stan je obycajny smrtelnik, nie je mozne udrzat si finalovu neporazitelnost navzdy...
Reagovat
smazaný uživatel
Typický Stan, 11 finálová neporaziteľnosť a dnes tipujúcim zas doprial ten pocit roztrhaného tiketu :)
Reagovat
SLMBN
Takhle to má každej rok, navíc takhle sezona je celkově slabší. Holt je prostě dost konzistentní, zase má 2x ČF a 1x SF na GS a to ještě nemohl hrát na US. Cilič má ČF Wimbledon, 2x 3. kolo po prohrách ve 3 setech a na RG projel s Trungelitim v 1. kole.. To je pak krásný, že vyhrál Cincinnati a hrál další 3 finále. Dřív se mu nadávalo, že je nevyrovnanej a byl schopnej několikrát v sezoně projet v 1. kole, ted si minimálně OF nebo ČF velkých turnajů uhraje, ale zase semifinále je pro něj maximum. Nic novýho. Když to otočíš, tak on na antuce letos až na RG pomalu nic neuhrál, vynechal GS, v Cinci byl polozraněnej, ale stejně mu to celkem s přehledem stačí na TOP 10
Reagovat
tommr
jj Tomáš je přímo prototypem konzistentního hráče, kterej ale není úplně top. Hráče pod ním většinou poráží, se silnějšíma většinou prohrává. Stačí mu to na spoustu čtvrtfinále a semifinále, ale na tituly ne. Svým způsobem mě to vyhovuje víc než nevyrovnaná hra Petry Kvitový, která je jeho úplným opakem. Když člověk v 90% zápasů ví předem jak Tomáš dopadne tak ušetří spoustu nervů ... :)
Reagovat
Fandina
A když ví, že Petra může kohokoli porazit i prohrát, tak se také nenervuje. Není proč.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist