Berdych letos na grandslamu i potřetí zdolal Harrisona. Šafránek nepřekvapil

30. 8. 2017, 19:22
Aktuality 53
US OPEN - Tomáš Berdych první kolo na letošním US Open zvládl. Dlouhodobě nejlepší český tenista si v něm ve třech setech poradil s domácím Ryanem Harrisonem, kterého porazil letos na grandslamu i potřetí. O postup bojoval ještě Václav Šafránek. Český kvalifikant však v utkání se sedmým nasazeným Grigorem Dimitrovem nepřekvapil, když neuhrál ani set.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych zahájil letošní US Open vítězstvím 6-4 6-2 7-6 nad domácím Ryanem Harrisonem. S Američanem tak neprohrál ani čtvrtý vzájemný duel a letos již potřetí svého dnešního soupeře porazil na grandslamu.

"Očekával jsem to dneska těžší, než to bylo. Paradoxně to byl nejsnadnější zápas ze všech, co jsem s ním hrál. O to jsem radši, že to bylo v Americe, kde je domácím hráčem," řekl Berdych.

Česká jednička nevstoupila do dnešního utkání vůbec dobře a rychle prohrávala 0-3. "Na začátku si dovolil docela dost, vlítnul na mě ve velkém stylu, ale byla jen otázka času, kdy se to otočí, a ani set mu to nevydrželo," uvedl český tenista.

Následujících šest ze sedmi gamů ovšem ovládl Berdych a vývoj úvodního dějství otočil. V dominanci pokračoval také ve druhé sadě. Ve třetím setu ovšem dvakrát nedokázal udržet náskok brejku, a za stavu 5-6 musel dokonce odvracet setbol. Pro vítězství a postup do druhého kola si došel až v tie-breaku, který uzavřel esem.

Oba hráči v dnešním utkání trefili devět es a pět dvojchyb. Zatímco Harrison více chyboval, česká jednička si dokázala po celý zápas udržet vyrovnaný poměr vítězných míčů a nevynucených chyb (36-35).

Berdych tak letos zvládl úvodní kolo na všech grandslamech. V Austrálii došel do třetího kola, na French Open skončil překvapivě již o kolo dříve a nejlepšího výsledku dosáhl postupem do semifinále Wimbledonu.

Na US Open se jednatřicetiletému Čechovi v posledních letech dařilo. Od roku 2012, kdy došel až do semifinále, které je jeho maximem, neprohrál dříve než v osmifinále. Loni se závěrečného grandslamového podniku sezony kvůli zánětu slepého střeva nezúčastnil.

Ve druhém kole čeká dlouhodobě nejlepšího českého tenistu Alexandr Dolgopolov. S Ukrajincem se na turnajích střetne pošesté. První čtyři souboje vyhrál, v tom posledním před dvěma lety v Cincinnati však slavil postup Dolgopolov.

"Je šikovný, má spoustu úderů, skoro až netenisových, ale to k tomu patří. Nemá rád, když nemá moc času a nemůže hru tvořit. Půjdu do něj, není se čeho moc obávat," řekl Berdych ke svému dalšímu soupeři.

Berdych na úvod letošního US Open neztratil set

Václav Šafránek si ve Flushing Meadows svůj životní turnaj neprodloužil. Český kvalifikant v prvním kole podlehl 1-6 4-6 2-6 sedmému nasazenému Grigorovi Dimitrovovi, který byl obrovským favoritem.

Třiadvacetiletý Čech ve druhé hře odvrátil brejkbol a srovnal na 1-1. V dalším průběhu úvodního dějství však neměl šanci a další game neuhrál. Ve druhé sadě ztratil ve třetí hře znovu podání a přestože poté držel s favoritem krok, manko brejku smazat nedokázal. Ve třetím setu přišel o servis celkem dvakrát a neproměnil ani jeden ze tří brejkbolů.

Dimitrov měl zápas, v němž nastřílel shodně 22 winnerů a nevynucených chyb, od začátku do konce pod kontrolou. Aktivnější Čech sice zaznamenal o čtyři vítězné míče více, nicméně vyrobil 37 nevynucených chyb.

Pro Šafránka tak životní turnaj skončil v prvním kole. Český kvalifikant ve Flushing Meadows prošel tříkolovou kvalifikací a poprvé v kariéře si zahrál hlavní soutěž mimo challengery a akce Futures. S krutým losem se ale vypořádat nedokázal a dle očekávání prohrál.

"Byl to zážitek," řekl 210. hráč žebříčku Šafránek a dodal: "Hrál jsem hned s hráčem z desítky a na druhém největším kurtu. Byla to velká změna, ale těšil jsem se. V prvním setu to na mě dolehlo, druhý a třetí jsem se rozehrál a už to bylo solidní."

Vítěz tří letošních akcí ATP Dimitrov v úvodu letošní sezony triumfoval v Brisbane a na domácí půdě v Sofii. Před dvěma týdny v Cincinnati vybojoval svou první trofej z podniků Masters. Na kontě má aktuálně šest výher v řadě a o prodloužení své momentální neporazitelnosti bude usilovat proti Andrejovi Rubljovovi.

Dnešním vítězstvím potvrdil, že letos na grandslamech první kola neprohrává. Na pařížské antuce skončil ve třetím kole a ve Wimbledonu v osmifinále. V New Yorku obhajuje loňské osmifinále.

• US OPEN •
USA, tv. povrch, 50,400.000 dolarů
středeční výsledky (30. 8. 2017)
• Dvouhra muži - 1. kolo •
Berdych (15-ČR) - R. Harrison (USA) 6-4 6-2 7-6(4)
Dimitrov (7-Bulh.) - Šafránek (ČR) 6-1 6-4 6-2
Thiem (6-Rak.) - De Minaur (Austr.) 6-4 6-1 6-1
Goffin (9-Belg.) - Benneteau (Fr.) 6-4 2-6 6-4 6-2
Millman (Austr.) - Kyrgios (14-Austr.) 6-3 1-6 6-4 6-1
Monfils (18-Fr.) - Chardy (Fr.) 7-6(6) 6-3 6-4
Travaglia (It.) - Fognini (22-It.) 6-4 7-6(8) 3-6 6-0
Del Potro (24-Arg.) - Laaksonen (Švýc.) 6-4 7-6(3) 7-6(5)
L. Mayer (Arg.) - Gasquet (26-Fr.) 3-6 6-2 6-4 6-2
Džumhur (Bosna) - Cuevas (27-Urug.) 7-5 7-6(3) 6-1
Mannarino (30-Fr.) - Berankis (Lit.) 6-2 6-4 6-2
Kohlschreiber (33-Něm.) - Smyczek (USA) 6-1 6-4 6-4
Menendez (Šp.) - Kypson (USA) 6-4 7-6(9) 6-1
Sugita (Jap.) - Blancaneaux (Fr.) 6-2 6-2 6-0
Young (USA) - Marterer (Něm.) 6-3 1-6 6-1 6-4
Fratangelo (USA) - Karlovič (Chorv.) 7-6(2) 6-4 3-6 7-6(4)
Pella (Arg.) - Darcis (Belg.) 6-1 6-2 6-0
Daniel (Jap.) - Paul (USA) 6-1 4-6 4-6 6-2 6-2
Dolgopolov (Ukr.) - Struff (Něm.) 3-6 6-3 6-2 1-6 6-3
Južnyj (Rus.) - Kavčič (Slovin.) 6-3 5-7 6-4 6-3
Fritz (USA) - Baghdatis (Kypr) 6-4 6-4 6-3
Troicki (Srb.) - Gombos (SR) 3-6 6-3 3-6 6-4 6-3
Verdasco (Šp.) - Pospisil (Kan.) 6-2 / skreč P.
Rubljov (Rus.) - Bedene (Brit.) 6-1 6-4 6-4
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

53
Přidat komentář
smazaný uživatel
You got be kidding me, he is everywhere!!

Americkí komentátori to vystihli presne. Borna dnes heroický výkon, štvrtý set bol infarktový, trikrát sa dostal z 0:30, za stavu 5:6 dokonca z 0:40 dvoma dychvyrážajúcimi výmenami a TB si už skúsene postrážil. Dlho ma žiaden zápas mimo Rafu tak nedokázal vtiahnuť, skvelá podívaná.
Reagovat
smazaný uživatel
Výborný zápas, chlapci sa režú jedna radosť. Som rád, že som si tento match vyhliadol a zostal som pri ňom tri celé sety. Bolo zaujímavé vidieť Zvereva, budúcu svetovú jednotku, ako sa od základnej čiary nevie presadiť proti tomu netalentovanému Coricovi, ktorý vlastne nemá žiadne zbrane, ale z ktorého defenzívy nafúkaný Zverev, nevie čo má hrať, máva tam rukami a arogantne gestikuluje. Chová sa jak decko, ten chlap absolútne nevie prehrávať. No proste druhý Federer. Ešte aj s tými vlasmi.

Borna naopak, klobúk dole za prístup, plne koncentrovaný a ani raz sa nenechal vyviezť z rovnováhy, veľmi konzistentný, konečne!..Od základnej čiary až vtipne odolný, oproti súperovi variabilnejší, a v BH výmenách ho prakticky úplne vymazal z kurtu. Bez ohľadu na to, ako to napokon dopadne, skvelý progres, odkedy som toho chlapca videl naposledy v dlhšom časovom úseku.
Reagovat
blax
Boha jeho :D jsem si říkal, že bych s tebou už mohl jednou v něčem souhlasit, ale zase to musíš zabít tím Rogerem :D On a Rafa zrovna porážky snášejí ok. Co takovej Andy, Novak...
Ale jinak chovaní Zvereva je fakt hrozný, docela bych mu i fandil, protože si v tý nový generaci nemůžu nějak pořád vybrat, ale tohle prostě nejde.
Reagovat
smazaný uživatel
Škoda, že sa teraz vyhrabal z tých dvoch gemov na servise, kedy čelil BB, mohlo byť po zápase.

Tak Federer, keď bol mladý, bol veľmi emociálne vznetlivý.
Reagovat
blax
Jo takhle, no mladý ano. Uvidíme jestli z toho taky Zverev vyroste. Jinak Coric paráda
Reagovat
Kozoroh
Co takovej Novak? Snáší porážky nejlíp ze všech na okruhu. Ty jsi ho nikdy neviděl soupeři upřímně popřát??
Reagovat
Tornes
Gratulace. Tobě aj nejtalentovanějšímu antukáři současnosti ;) Neviděl jsem celé, ale z toho co jsem viděl Borna velmi dobrý výkon, Zverev dost bezradný.
Reagovat
smazaný uživatel
Po prvom sete som chcel ešte pozrieť úvod druhého, no nakoniec som zostal až do konca. Borna naozaj výborný tenis. Dobrú noc, pozdrav Shapovalova ;)
Reagovat
Tornes
Já viděl pouze části třetího a čtvrtého setu, Borna skvělý pohyb (což jsem očekával), konzistentní (nepřekvapilo), co mě ovšem překvapilo byl jeho FH. Dost dobrý.

Jinak Denis zatím dost dobře, s brejkem k dobru. Dobrá hra. Jen houšť a větší kapky :) Tsonga v první hře nic moc, Denis toho využil.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj. FH zlepšil náramne, pritvrdil...Snáď vekom ešte naberie na razancii a bude z neho schopný hrat viac winnerov...Dnes taktiež menej kazil a pri big pointoch v podstate vobec...

Tsonga je na returne dlhodobo neskodny, kazdy prehraty servis ho vyjde draho :)
Reagovat
Fandina
Šáša má hezké oblečení a s Bornou si nedávají nic zadarmo, každý má set a teď se přetahují ve třetím. A je to hodně vyrovnané.
Reagovat
horska.kraslice
David a Feliciano, mám radost.
Reagovat
Nola
DelPo a Tom len tak dalej
Reagovat
Lunej..
Nechces hrat doufam 4. set?
Reagovat
d@ve
Nechce.. :)) Dal to..
Reagovat
Lunej..
Super, ale finsky Svycar hral dobre:)
Reagovat
d@ve
Neměl jsem možnost sledovat. Tak to je asi DelPo rád, že to dal ve třech. ;)
Reagovat
patriks
tak jsem si předplatil tuto skvělou službu za 4,99 EUR 133 Kč na měsíc v domnění jako loni streamu z každého kurtu ale varuju kohokoliv aby si to objednával. Nefunguje nic, nejde žádný stream, skutečně francouzskej paskvil. Prý upgrejdovali systém.
Reagovat
Fandina
Já mám streamy z deseti kurtů. Ale jinak mám také vztek, protože po aktualizaci, kterou provedli teď nemám Eurosport 2 v češtině.
Reagovat
patriks
Tak už to spravili, kvalita zatím výborná. Jinak mi komentátoři většinou vadí.
Reagovat
Fandina
Kvalita je dobrá, ale stejně mi vadí, že na dvojce nenabízí češtinu a to jsem jim už o tom psala a nikdo mi neodpověděl. Před aktualizací mi to šlo. Teď bohužel.
Reagovat
kada.tom
blíží se podzim, hrušky dozrávaj a padaj ... jako nasazení na USO
Reagovat
smazaný uživatel
Kyrgiosova bilancia na GS 2017...

Dve vitazstvá, styri prehry...

Klobúk dole.
Reagovat
Nola
pozeram, ze nasadeni padaju ako hnile hrusky, Gyros, Fogna, Gasquet, este Noro Gombos vyradi Troickeho a celkom mily challenger sa nam z toho rysuje
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš a černým koněm? klasická věc u Tomáše vede 2:0 na sety 2:0 s brejkem 4:3 s brejkem a dovede to do tajbrejku bože hráč s takovými zkušenostmi to tak málem pohnojí!z toho usuzuji že nemá absolutně šanci!nedovedu si představit hráče jeho kvalit aby nevyužil dvojnásobný náskok brejků.to dokáže jedině Tomáš Berdychů...na grandslam potřebuje hlavu a to on nemá škoda!
O
Reagovat
Dobry-den
Smutný příběh.
Reagovat
historik
bohužel musím souhlasit. Bylo velký štěstí, že ten třetí set nějak uplácal a nemusel jít do dalšího. Pravidelně se nechává třeba i na zbylý průběh setu rozhodit blbostmi, výroky rozhodčích a podobně. Od tak zkušeného hráče je to překvapivé a o lecčems to vypovídá.
Reagovat
Fandina
Ale ne, vyhrál ve třech setech, není potřeba z něj dělat nemožného.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale jinak ho nechci zhazovat jsem na něj nejen já pyšný že máme nebo jsme měli hráče těchto kvalit!ne každý se může pochlubit na všech grandslamech semifinálovými účastmi.
Reagovat
historik
jj budeme vzpomínat, jediný zbylý hráč ve stovce Jirka Veselý je mimo antuku jalový
Reagovat
Fandina
Berďa hrál finále GS a na všech ostatních byl v semi. Kdyby takhle na GS hráli všichni, tak by to bylo super. Berďa na to má.
Reagovat
Kytka
Kromě tzv. velké čtyřky žádný jiný aktivní hráč nehrál minimálně jedno semifinále na všech 4 GS. ještě budeme vzpomínat. Nic jiného se na nejbližší léta nerýsuje.
Reagovat
Fandina
Přesně a moc by se mi líbilo, kdyby Berďa ten jeden GS dal. Třeba teď na USO. Jo to by bylo fajn.
Reagovat
Kytka
Tak to bych si taky moc přála a především bych to přála Tomášovi.
Reagovat
Fandina
Jasně, hlavně jde o Berďulku. :-))
Reagovat
Marduch
To je pravda, ale tusim, ze forma nasazenych hracu bude letos vselijaka...uvidíme.
Reagovat
pockerface
Já nevím, že ten Nick jestli ho opravdu bolelo rameno, to raději neskrečnul. Takhle byl zase za blbce a ještě zase uslyší, že půlku zápasu odfláknul a odchodil. Což je pravda, ale kdyby skrečnul vypadalo by to jinak. Ale v pavouku pro Rogera dobrý. Z Nicka jsem měl trochu obavu, protože když ho to baví, tak porazí každého. No nic asi by si ten kluk měl najmout psychologa.
Reagovat
Pe3k
No několik lidí tady plakalo, jak nám Gyros vyřadí Fedexe...
Reagovat
smazaný uživatel
Ty prvý :)
Reagovat
Pe3k
Já naopak čekal, že brzy vypadne. Nyní má Roger lehčí cestu do semifinále než Nadal :p
Reagovat
Marduch
:D
"Chci se vyhnout Gyrosovi, Del Poví, Geniusovi, JIzzymu a Qverymu"
Reagovat
Kozoroh
Typický šašek Pe3k.
Reagovat
Pe3k
Však se mu vyhnul, takže za mě spokojenost...
Reagovat
Franky
Priznavam sa bol som to aj ja vcera som pisal ze po takom vykone Roger padne s Kyrgiosom...teraz som rad ze sa to nenaplni
Reagovat
Dobry-den
Vaška jsem viděl hrát poprvé v životě a moc mě nenadchl. Bylo to takové uspěchané z jeho strany bych řekl. Ale bojoval až do konce, podobně jako Katka, za což má u mě malé, zcela bezvýznamné plus, díky kterému se mu bude určitě lépe usínat ;-)
Reagovat
Fandina
super. Ve třech setech, pěkné. Gratulka a jen tak dál. Pojď!!!

I oblečení se mi na něm líbilo, na jedné straně španělské barvy na druhé české, nevím, co tím chce říci, ale Adidas zase oblečením upoutalo.
Reagovat
Kytka
Gratulace, super. I když ten začátek mně mrazilo. Trvalo chvíli než se srovnal s tím kurtem co připomíná spíše nádvoří. Ale pak už to byla v prvním i druhém setu jízda. Myslím, že ve třetím to ovlivnil končící zápas na vedlejším kurtu, kdy tam příšerně hulákali. No měla jsem z toho větší strach. Poslední dobou moc neuhrál, nepříjemný soupeř, ne zrovna ideální kurt. Ale srovnal se s tím fantasticky.
Reagovat
tommr
ve třetím se jako obvykle nechal vytočit jedním sporným výrokem rozhodčího ...
Reagovat
Marduch
To jeho ego ho fakt jednou muze stat velký titul....
Reagovat
Marduch
Ale jinak ho letos povazuju za cernyho koně.
Reagovat
Kytka
No tak nevím. Než by došel k Nadalovi, jsou ještě 2 kola a k Rogerovi 3. I když včera oba nic moc, do té doby se rozehrají. Tím nechci snížit výkon Tiafoa.
Reagovat
Marduch
Aktualniho Nadala se az tak bat nemusí, je to otevreny. Dal zatim nema cenu se dívat ;)
Reagovat
Kytka
No tak ale víc vytočený byl Harrison. Své neúspěšné 2 jestřáby řešil ještě další game. Tentokrát na hádky s rozhodčím přece jen Tomáš nevede.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist