Berdych na úvod Wimbledonu ztratil set, dál jdou i Štěpánek a Hernych

23. 6. 2014, 15:41
Aktuality 56
Tomáš Berdych úvodní utkání slavného Wimbledonu zvládnul. S Rumunem Victorem Haneskem sice ztratil první set, v dalších třech sadách už ale nezaváhal a po výhře 6-7 6-1 6-4 6-3 postoupil do druhého kola. V něm je už i Radek Štěpánek, jenž si v úvodním kole poradil 6-2 6-4 6-4 s Pablem Cuevasem z Uruguaye. Úspěšně zvládnul první zápas také kvalifikant Jan Hernych.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych odstartoval letošní Wimbledon výhrou ve čtyřech setech. Česká jednička na úvod slavného turnaje v All England Clubu porazila Victora Haneska. Berdych vstupoval do utkání s pozitivní vzájemnou bilancí 2-0, Rumuna naposledy porazil letos na antukovém turnaji v portugalském Oeiras. Před šesti lety spolu hráli ve druhém kole Wimbledonu, kde Berdych stejně jako dnes ztratil první set, zápas ale bez problémů otočil.

Šestý nasazený Berdych v úvodní sadě nevyužil devět brejkbolů a s Hanescem ztratil první set v tie-breaku. Už v prvním setu měl však svěřenec kouče Tomáše Krupy převahu, která se projevila ve druhé sadě, kterou Berdych jasně ovládl za 30 minut poměrem 6-1.

Důležitý třetí set byl dlouho vyrovnaný. Za stavu 3-4 čelil Berdych, který na trávě několikrát Tomáš Berdychpodklouzl a spadl i na břicho, prvním brejkbolům soupeře. Pomohl si ale třemi esy v řadě a vzápětí sám získal brejk, který potvrdil v zisk sady. I ve čtvrtém setu měl Berdych ve výměnách převahu a po třech hodinách si zajistil postup do druhého kola.

Osmadvacetiletý Berdych si k vítězství pomohl 22 esy a zahrál celkem 75 vítězných úderů, zatímco jeho soupeř pouze 39. Šestý hráč světového žebříčku exceloval zejména na podání - po prvním i po druhém servisu vyhrál shodně 75% bodů. Z 25 brejkových šancí využil Berdych jen pěti, sám ale všechny tři brejky zlikvidoval a podání si za celou dobu zápasu neprohrál. "Je dobře, že jsem si vypracoval tolik příležitostí, protože soupeř zezačátku výborně podával. Postup je ještě příjemnější, když porazím borce, který hraje skoro za limitem svých možností," komentoval Berdych zápas pro server iDnes.

"První zápasy na grandslamu jsem vždycky náročné, takže jsem rád, že jsem to ustál. Hrál jsem dobře a získal jsem sebevědomí, která je potřeba do dalších zápasů," dodal. "Díky všem fanouškům za skvělou atmosféru, kterou vytvořili, jsem rád, že přišlo hodně lidí už na první kolo. Diváci tady v Londýně jsou vždy skvělí."

Berdych změří ve druhém kole Wimbledonu síly s Australanem Bernardem Tomicem, jenž dnes na úvod turnaje porazil Rusa Donského 6-4 6-3 6-2. Berdych Tomice v jediném vzájemném utkání loni ve Wimbledonu porazil.

"Je to těžký soupeř, zejména na trávě hraje velmi dobře, umí hrát rychle, je hodně pohyblivý a prostě to na trávě umí. Nezbývá mi nic jiného, než se pokusit zase hrát svou nejlepší hru a dobře se na ten zápas připravit," řekl směrem k dalšímu utkání Berdych.

"Hodně mi pomáhají vzpomínky, které mám na rok 2010, kdy jsem tu hrál ve finále. Zejména před startem turnaje je dobré si připomenout, co jsem tu dokázal, že vlastně nemusím mít takové obavy, že znám to prostředí, kam se chystám. Je super mít takové zkušenosti."

"Jsem rád, že jsem měl možnost si tady před Wimbledonem zahrát nějaké exhibiční zápasy, které mi hodně pomohly si zvyknout na trávu. Sice to byly exhibice, ale i z nich si člověk může hodně vzít, je to takové skládačka, která ve výsledky může pomoci. Travnaté sezona je krátká, takže není tolik času, proto jsem rád, že jsem hrál takové zápasy," komentoval Berdych ehibiční zápasy, které v Londýně před startem turnaje v All England Clubu odehrál - porazil v nich Dimitrova a Nišikoriho.

Do druhého kola postoupil po Tomáši Berdychovi také Radek Štěpánek, jenž zvládnul úvodní utkání s Pablem Cuevasem z Uruguaye. Štěpánek byl v zápase se 112. tenistou světa velkým favoritem a tuto roli bez problému potvrdil. Český hráč v utkání, které trvalo hodinu a 50 minut, nastřílel celkem 10 es, zahrál 36 vítězných míčů a udělal pouze 14 nevynucených chyb, po celou dobu zápasu nenabídnul soupeři ani jednu brejkovou příležitost, zatímco sám získal podání soupeře celkem čtyřikrát.

Ve druhém kole se česká dvojka střetne se Srbem Novakem Djokovičem. S turnajovou jedničkou prohrál Štěpánek deset z 11 zápasů. "Chci udělat co nejlepší výsledek a proti komu se postavím, toho budu chtít porazit. Ať už je to Nole nebo kdokoliv jiný," řekl však odhodlaně.

Jan Hernych, jenž si letos ve Wimbledonu vybojoval v kvalifikaci start v hlavní soutěži grandslamového turnaje poprvé od Australian Open 2011, v prvním kole zdolal 87. tenistu světa Němce Tobiase Kamkeho 6-3 6-7 6-3 5-7 6-4 a stejně jako Berdych se Štěpánek i on postoupil do druhého kola.

Výsledky - Wimbledon - muži (tráva, dotace 25 milionů liber):
Dvouhra - 1. kolo:
Berdych (6-ČR) - Hanescu (Rum.) 6:7 (5:7), 6:1, 6:4, 6:3
Štěpánek (ČR) - Cuevas (Urug.) 6:2, 6:4, 6:4
Hernych (ČR) - Kamke (Něm.) 6:3, 6:7 (5:7), 6:3, 5:7, 6:4
Gulbis (12-Lot.) - Zopp (Est.) 7:6 (9:7), 7:5, 7:6 (12:10)
Matosevic (Austr.) - Verdasco (18-Šp.) 6:4, 4:6, 6:4, 6:2
Stachovskij (Ukr.) - Berlocq (Arg.) 6:3, 6:3, 6:3
Rola (Slovin.) - Andújar (Šp.) 6:3, 6:1, 6:4
Simon (Fr.) - Kravčuk (Rus.) 6:2, 7:6 (7:4), 7:5
Murray (3-Brit.) - Goffin (Belg.) 6:1, 6:4, 7:5
Južnyj (17-Rus.) - Ward (Brit.) 6:2, 6:2, 6:1
Wang (Tchaj-wan) - González (Kol.) 6:3, 6:3, 6:2
Dimitrov (11-Bulh.) - Harrison (USA) 7:6 (7:1), 6:3, 6:2
Anderson (20-JAR) - Bedene (Slovin.) 6:3, 7:5, 6:2
Mayer (Arg.) - Seppi (25-It.) 6:3, 2:6, 4:6, 7:6 (7:5), 6:4
Tomic (Austr.) - Donskoj (Rus.) 6:4, 6:3, 6:2
Roger-Vasselin (Fr.) - Volandri (It.) 7:6 (7:1), 6:2, 6:4
Chardy (Fr.) - Cox (Brit.) 6:2, 7:6 (7:3), 6:7 (6:8), 6:3
Baghdatis (Kypr) - Brown (Něm.) 6:4, 7:5, 2:6, 7:6 (7:4)
Pütz (Něm.) - Gabašvili (Rus.) 2:6, 6:4, 6:2, 6:2
Ferrer (7-Šp.) - Carreňo (Šp.) 6:0, 6:7 (3:7), 6:1, 6:1
Bautista (27-Šp.) - Johnson (USA) 6:3, 6:7 (3:7), 6:4, 7:5
Haase (Niz.) - Pospisil (31-Kan.) 7:6 (8:6), 4:6, 7:5, 6:3
Saville (Austr.) - Thiem (Rak.) 7:5, 6:4, 3:6, 6:4
Djokovič (1-Srb.) - Golubjov (Kaz.) 6:0, 6:1, 6:4
Čilič (26-Chorv.) - Mathieu (Fr.) 6:4, 6:7 (2:7), 6:2, 6:1
Haider-Maurer (Rak.) - Edmund (Brit.) 6:3, 7:6 (7:4), 6:2
Fognini (16-It.) - Alex Kuznetsov (USA) 2:6, 1:6, 6:4, 6:1, 9:7
Dolgopolov (21-Ukr.) - Groth (Austr.) 7:5, 7:6 (7:2), 7:6 (7:5)
Andrej Kuzněcov (Rus.) - Evans (Brit.) 6:1, 7:5, 3:6, 7:6 (7:5)
Becker (Něm.) - Young (USA) 6:4, 6:3, 6:4

Komentáře

56
Přidat komentář
steve79
Uz se vi koho dnes budou davat na fandovi a nova sport??
Reagovat
Fandina
mám radost, Radka a Honzu Hernycha jsem viděla přímo na kurtu. Berďu jsem podporovala u vchodů na kurt. Tak moc držím palce dál a pokračujte. Berďo, Ráďo, Honzo ... pojď pojď pojď
Reagovat
Roger_Federer
Zitra se uvidime zlato?:)..?Mam vstup i na centr..pro tebe vsecko:)
Na Honzovi jsem sedel taky, prekvapil.
Reagovat
smazaný uživatel
Kdo tam křikl "pojď"? Ty?
Zdálo se mi, že o dost víc diváci fandili Kamkemu.
Reagovat
Hector.Salamanca
A mohla bys zprostředkovat nějaké dojmy z Honzova zápasu? Bohužel to nešlo sledovat online. Moc by mě zajímalo, jak na tebe působil herně - spíš o to mi jde, průběh znám z onlinů. :)

Dík!
Reagovat
Fandina
Jaké obvykle dost ranařil a třeba TB ve druhém setu mohl být jeho. Podle mě by se to jinak vyvíjelo. Kamke hrál podobně razantně jako Honza, dost přímé rány, ale Honza byl přesnější. Honza zase jako obvykle občas vyplazoval jazyk. Jinak bylo zajímavé, že tam vedle sebe seděly, dvě ne už nejmladší povzbuzovatelky obou, jak Kamkeho, tak Honzy. Nevím, jestli to byl někdo z týmu obou, ale byly dosti hlasité, obvzlášť ta Tobiase. Honza se mi líbil, jak hrál. Ale to hrál dobře i Kamke. A ukázalo se, že byl Honza lepší a přesvědčivější. Mně se dneska moc líbil.
Reagovat
Hector.Salamanca
Díky. :) Tím jazykem jsi mě rozesmála. :))
Projevil nějaký velký emoce po skončení? Přeci jen takhle nevyhrává pořád.

Tak kéž by ještě jedno kolo, ale proti Bautistovi to bude těžký. Navíc bych se trochu bál únavy, musí toho taky už mít tak akorát.
Reagovat
Fandina
U něj jsem nakonec nebyla. Takže nevím, jestli projevil emoce, ale podle mě moc ne. On se zase tak neprojevuje emotivně, kromě toho jazykuý, to je jeho značka. Kamke je dobrý skalp, ale on měl Honza vloni také docela úspěšnou trávu. On hraje dost důrazně a rychle, takže muj třeba tráva může vyhovovat. A dneska hrál celkem zkušeně, na mě působil moc dobře a navíc se mi líbí na kurtu. To o všech tenistech říct nemohu. Dneska hrál super.
Reagovat
Hector.Salamanca
Já ho právě taky mám moc rád. Celý jeho travnatý tažení jsem loni sledoval a dost jsem si přál, aby to ještě mělo pokračování. Navíc jsem ho měl i možnost krátce osobně poznat a prohodit pár vět a působil na mě vždycky hrozně pozitivně
Reagovat
smazaný uživatel
po podání rukou hodil raketou na druhou stranu sítě a hodně se usmíval
Reagovat
zpilat
zápas hernycha byl on-line, na celý jsem čučel!
Reagovat
Denis92
https://pbs.twimg.com/media/Bq1Zn6NCEAALCb8.jpg

Na com ti ludia ficia? Kedy by to akoze stihol? Absolutne bez sance..bude rad za 10GS
Reagovat
smazaný uživatel
Taky moc nevěřím, že by Rogera dohnal, ale nevylučoval bych to úplně. Roger už dlouho na vrcholu nevydrží (snad ještě aspoň 2 roky, ale to je spíš přání než víra). A pokud by Rafu zradilo zdraví, tak jsou kandidáti na GS skoro jen Nole a Andy. Pokud se teda nevrátí Delpo v zázračné formě, nebo se ta mladá generace nezačne konečně radikálně zlepšovat. Ale i tak reálný odhad u Novaka je tak 12 titulů - když bude zdravý.
Reagovat
r.Fever
Reálny odhad je maximálne 10.
Reagovat
Roger_Federer
Proc se vubec zabivat hracem, ktery uz 16 mesicu nevyhral Granslem, taky je tu moznost, ze uz nic nevyhraje.;);)
Reagovat
aligo
Pěkně, sice v 5 setech ale i tak :)
Reagovat
darek.vrana
Ale no tak... Hanescu není zas tak špatný, býval docela vysoko, tak ho Tome nesnižuj, že hrál za limitem svých možnosti.
Reagovat
smazaný uživatel
však tím ho právěže nesnižuje, ne?
Reagovat
darek.vrana
No tak dal mu tím najevo, že i když hrál za limitem svých možností, tak ho přesto celkem bez problémů porazil.
Reagovat
smazaný uživatel
no ale přesně tak to bylo, Hanesct hrál mnohem lépe než obvykle, dokázal dokonec hrát dlouhé výměny a všechny mu tam padalo, normálně totiž moc balon ve hře neudrží
Reagovat
smazaný uživatel
Zajtra Rafa vs. Kližo :D AKO TIPUJETE ? :D
Reagovat
aligo
KLIŽO :d
Reagovat
smazaný uživatel
Doufam, ze ho Martin porazi. Urcite sanci ma. A i kdyby ho Nadal porazil, tak v dalsim kole dostane od Lukase :)
Reagovat
smazaný uživatel
toto som nechcel počuť, ale ok, prijmam aj taketo nazory :D . Ja dufam, že Rafa to konečne zlomi tu seriu prehrier na tráve práve tu, ked už toľko trínuje :D aj Robreda dal celkom slušne...vamoos el matador :p !!! :D
Reagovat
Mayo
Berdych bol dneska slabý.
Reagovat
aligo
Hlavně že vyhrál... na to jestli byl slabý se historikové ptát nebudou :P
Reagovat
Mayo
Však to je jasné, že hlavný je postup (:
Reagovat
aligo
až vyhraje Wimbledon, tak se nikdo nebude ptát, jestli ztratil první set :D :D
Reagovat
slacker
Vyhrat Wimbledon s prohranym poslednim setem je nejvetsi frajerina
Reagovat
Mayo
múdro píšeš
Reagovat
aligo
:D :P
Reagovat
slacker
Ale vazne to jde, teoreticky
Reagovat
aligo
skrečí? :D
Reagovat
slacker
bimbo
Reagovat
a.magerova
http://img.blesk.cz/img/2/full/2013133_.jpg
Reagovat
Frick
http://isport.blesk.cz/clanek/tenis-wimbledon/207631/berdych-se-svlekl-pro-prestizni-casopis-nemam-problem-s-novymi-vecmi.html

Mi to přijde nějaký teplý. Kdyby třeba něco nafotil s Ester, kde by jí třeba zakrejval svejma rukama kozy, tak ok, ale toto.

Kurňa, proč radši neřekli jeho ex :-))))
Reagovat
Jabadu
Tom má jistě tělo, které může s úspěchem vystavovat. A ten balík, který za takovou malichernost obdržel, si nepřej ani vidět. :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Proč teplý? Existují snad ženský, který rádi koukají na chlapa a nemusí u toho vidět jeho polovičku. A navíc ty jsi posedlý hledáním podobných fotek, tak něco taky nafoť :D
Reagovat
a.magerova
Mně na tom vadí, teda krom blbého natočení :-)), hlavně to neopálené, taky mu to mohli nějak zamaskovat nebo pak zaretušovat :-/
Reagovat
Roger_Federer
Tobe jako vadi Berdychova prdel?, a on si mysli ze ju ma cajk..
Reagovat
a.magerova
Mi vadí, že ji nemá opálenou, jinak je samozřejmě jeho p.del OK :-)))
Reagovat
smazaný uživatel
A ty ji máš opálenou?
Reagovat
a.magerova
No nemám, ale až ji budu ukazovat světu, tak věř, že opálená BUDE ;-)
Reagovat
Cico93
A to bude kedy ?;)
Reagovat
a.magerova
No.... pro letošek to nemám v plánu ;-)
Reagovat
Cico93
Ale dočkáme sa hey?
Reagovat
a.magerova
Tak samozřejmě, ale teď nechci zastínit Toma, takže počkám na vhodnější načasování ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Mám dobrý nový fotomobil.
Kdyby bylo třeba ...
Reagovat
Cico93
Janek zbytočne sa snažiš ) nič nebude ;)))
Reagovat
smazaný uživatel
Věřím, že Magerka je ROZUMNÁ
Reagovat
smazaný uživatel
Díky :)
Reagovat
smazaný uživatel
Po úvodním klouzánní v 1.setu získal pohybovou stabilitu, která přinesla i stabilitu úderovou a Rumun začal kazit. Tento scénář jsem předpokládal.
Reagovat
VlS
zatím 3 ze 3. Tak jen tak dál. Lucka se na to sice trochu nadřela, Berďa malinko taky, Barča v suchým triku.
Reagovat
SubOptikT
... mám pocit, že nejpozději skončí dnešní stoprocentní úspěšnost Čechů při zápase Kvitová vs. Hlaváčková ...
Reagovat
PetaM
Kdo by to byl řekl! :D :D
Reagovat
vojmut
Hernych zatím taky super, jen vydržet. Pojď Honzo.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist