Berdych přehrál Mahuta i pošesté, Veselý a Rosol role favoritů nezvládli

2. 7. 2015, 16:26
Aktuality 9
Tomáš Berdych ve druhém kole Wimbledonu bez problémů porazil travnatého specialistu Francouze Mahuta a zůstal posledním českým zástupcem ve dvouhře mužů. Další dva Češi dnes totiž nezvládli role favoritů: Lukáš Rosol prohrál pětisetovou bitvu se Španělem Andújarem, který bude příštím soupeřem Berdycha, a Jiří Veselý nestačil na domácího Jamese Warda a ani ani na třetím letošním grandslamu tak nepřešel přes druhé kolo.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych po těžkém prvním kole proti Chardymu odehrál ve Wimbledonu mnohem snadnější zápas 2. kola. I když čelil soupeři, který na trávě dosahuje svých suverénně nejlepších výsledků, Francouze Nicolase Mahuta přehrál bez potíží 6-1 6-4 6-4.

Devětadvacetiletý český tenista si v zápase vybral jedinou slabší chvilku při svém servisu, o který přišel ve druhém setu za solidního náskoku stavu 5-2. Jinak neměl problémy, držel se herního plánu a za za hodinu a tři čtvrtě měl postup v kapse. O čtyři roky staršího Francouze porazil i v šestém vzájemném střetnutí.

"Bylo tam spousta věcí, který fungovaly dobře. Popral jsem se s tím, jak jsem si předsevzal, jak jsem si postavil plán," řekl finalista turnaje z roku 2010. "Dobrý byl return a držel jsem ho (soupeře) co nejdéle vzadu. Neměl prostor přejít ze hry k síti, taky jsem dobře servíroval a bylo to dobré utkání," zhodnotil šestý nasazený hráč. 

Ve třetím kole mohl narazit podruhé v sezoně na Lukáše Rosola, ten ale nepotvrdil roli favorita proti Pablu Andújarovi. S devětadvacetiletým Španělem, který měl před turnajem na kontě jediný vyhraný zápas na trávě, prohrál pětisetovou bitvu 4-6 6-1 6-4 6-7 4-6 a nevyrovnal tak svůj nejlepší grandslamový i wimbledonský výsledek.

Berdych má s Andújarem, 36. hráčem žebříčku ATP, bilanci 2-1, ale loni s ním v hale ve Valencii prohrál. "Určitě to není travař. Hlavní bude se držet věcí, který vycházejí a díky kterým se mi daří vyhrávat hodně zápasů," řekl Berdych.

Z pozice papírového favorita neuspěl ani Jiří Veselý, který byl jedním z hráčů, kteří ve Wimbledonu zahajovali dnešní program. Zatímco v předešlých dnech panovalo v Londýně rekordní horko, dnes museli tenisté na kurt zhruba o hodinu později kvůli dešti nad All England Clubem.


Čekání nijak nerozhodilo soupeře českého hráče Jamese Warda, který měl v utkání od začátku navrch. Domácí tenista, jenž dostal do soutěže divokou kartu, sebral příbramskému rodákovi hned první podání, a víc už k zisku setu nepotřeboval. Brejk pak navíc ještě potvrdil za stavu 5-2 a udělal tak první krok k postupu do třetího kola.

Jiří Veselý se během utkání nechával ošetřovatWard, který si jen v úvodním dějství připsal 16 vítězných úderů, dál výborně podával a znovu Veselého dokázal trápit i při jeho servisu. Český hráč za stavu 5-6 odvrátil setbol, poslal set do tie-breaku a v něm se dostal do vedení 3-0, jenže po zbytek zkrácené hry už získal jen bod a prohrával tak 0-2 na sety.

Při podání 110. hráče světa se Veselý dokázal prosadit až ve třetí sadě. Za stavu 1-0 ještě promarnil tři brejkboly, další tři příležitosti si ale vypracoval hned při dalším Wardově servisu, a tentokrát tu poslední využil.

Veselý, který si nechával na kurtu promasírovat levé rameno, tak vybojoval naději na postup, ovšem britský tenista už dobře rozehraný zápas nepustil. Ve čtvrtém setu odvrátil za stavu 1-1 Veselého brejkbol, vzápětí mu sebral podání, smazal další tři šance českého hráče a po dvou hodinách a 37 minutách zvítězil 6-2 7-6 3-6 a 6-3.

"Celý ten zápas byl z mojí strany špatný," řekl Veselý. Dodal, že rameno ho trápí delší dobu, ale v utkání ho nelimitovalo. "Nemyslím, že by rameno až tak moc ovlivnilo zápas, že bych měl prohrát s takovým hráčem, jako je Ward. Spíš musím hledat chybu u sebe. Tohle je pro mě nepochopitelný," řekl 46. hráč světa.

Zatímco Veselý neobhájil loňské třetí kolo, Ward může po dnešku slavit svůj premiérový postup do této fáze na grandslamovém turnaji. Aktuálně 111. hráč pořadí ATP se navíc po skončení Wimbledonu dostane poprvé v kariéře do nejlepší stovky světa.

Wimbledon - výsledky českých tenistů:
Dvouhra - 2. kolo:
Berdych (6-ČR) - Mahut (Fr.) 6:1, 6:4, 6:4
Andújar (Šp.) - Rosol (ČR) 6:4, 1:6, 4:6, 7:6 (7:4), 6:4
Ward (Brit.) - Veselý (ČR) 6:2, 7:6 (7:4), 3:6, 6:3
pva, TenisPortal.cz, ČTK, Luboš Zabloudil

Komentáře

9
Přidat komentář
babolat.cz
už se těším, jak Tom vypráská Fedexe. Jak bude obecenstvo pískat, že jejich miláček, jejich hračka opět balí v osmifinále kufry.
Reagovat
Roger_Federer
Furt lepsi padnout z hracem top 10 nez neustale vypadavat z hraci mimo stovku a jeste chtit delat ze svoji modly nejlepsiho hrace.
Reagovat
Cico93
ale noo tak Dominik veď nemáš 10 rokov.-)
Reagovat
turista
Nevypráská ho. Porazit ho sice může, ale velmi těsným výsledkem.
Reagovat
FulnekUltras
mohl s nama jet, mohl s nama jet... Karle !!!!! Ja si ťa nájdu !!!!!
Reagovat
Frick
Za rok se vyšplhal skoro o 500 míst....

Šavrdla o něm v novém úvodníku 1. ČLTK psal, že ztratil zbytečně několik let kvůli laxnímu přístupu k tenisu...

viz. - http://www.cltk.cz/home/?page_id=9092
Reagovat
smazaný uživatel
škoda no, mohlo být těch kluku víc..
Reagovat
EllNino
momentálně utočí na kvaldu o US Open :) ...jinak k tý laxnosti, takovej Dušan Lojda by mohl vyprávět :)
Reagovat
smazaný uživatel
Je to škoda,protože těch kluků mohlo být hned o nco víc. Dušan Lojda vyhrála dokonce za juniory US OPEN, bohužel, talent nenaplnil a teď se drbe pořád ve stejných srač.kách :-/
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist