Berdych s Veselým budou bojovat v Tokiu, hrát se bude i v Pekingu

1. 10. 2016, 18:50
Previews 8
Příští týden čekají muže dva turnaje kategorie ATP 500 v Tokiu a Pekingu. Zatímco v Tokiu bude mít v hlavní soutěži český tenis minimálně dvojí zastoupení, do Pekingu přiletěl pouze Lukáš Rosol, který vypadl již v prvním kole kvalifikace. V Tokiu už čeká na svůj první zápas Jiří Veselý, po zítřejším finále v Shenzhenu se k němu přidá i Tomáš Berdych, v kvalifikaci ještě bojuje Radek Štěpánek.

Do japonské metropole odcestoval jako první Radek Štěpánek, který dnes ráno zvládl ve dvou setech první kolo kvalifikace. Zítra si zahraje o místo v hlavní soutěži s domácí divokou kartou Akirou Santillanem, který překvapivě vyřadil Brita Daniela Evanse. Český veterán se s devatenáctiletým Japoncem, který je v žebříčku ve třetí stovce, utká poprvé.

V první čtvrtině turnajového pavouka je Jiří Veselý, který začne proti Kevinovi Andersonovi (h2h 2-3), jehož v posledním vzájemném zápase porazil. Pokud chce třiadvacetiletá česká naděje vylepšit loňské osmifinále, bude to mít velmi složité. V případě výhry nad Jihoafričanem totiž narazí nejspíše na 14. hráče světa Davida Goffina z Belgie, s nímž se zatím neutkal.

Největším favoritem na titul bude po odhlášení loňského vítěze Stana Wawrinky určitě dvojnásobný vítěz a nasazená jednička Kei Nišikori. Před domácím publikem nejprve vyzve Nicolase Almagra ze Španělska, v dalším kole vítěze duelu Martin Kližan - Joao Sousa a ve čtvrtfinále by mohl nastoupit proti Veselému nebo Goffinovi.

O třetí titul bude chtít Nišikoriho připravit loňský čtvrtfinalista a hrdina daviscupového utkání s Francií Marin Čilič z Chorvatska, který bude plnit roli nasazené čtyřky. Nejprve narazí na loňského finalistu Francouze Benoita Paireho, poté případně na Fernanda Verdaska, jenž čeká na soupeře z kvalifikace, a pokud zvládne oba zápasy, mohl by změřit síly s nasazenou osmičkou a dalším Španělem Felicianem Lópezem.

Stejně jako Verdasco i López čeká na skončení kvalifikace, aby se dozvěděl jméno prvního soupeře. Poté svede souboj zřejmě s Juánem Monakem, jehož nemine první duel s osmnáctiletým americkým talentem Taylorem Fritzem.

Finalista letošního turnaje v Shenzhenu a vítěz tokijského turnaje z roku 2008 Tomáš Berdych si v roli nasazené trojky nejprve zahraje s loňským semifinalistou Lucemburčanem Gillesem Müllerem, s nímž oba vzájemné zápasy zvládl. Pokud potvrdí roli favorita, čeká ho duel s lepším ze zápasu Marcel Granollers - Marcos Baghdatis. Zatímco se Španělem zatím neprohrál (h2h 4-0), Baghdatis už dokázal českou jedničku třikrát z devíti vzájemných zápasů porazit.

Papírově nejtěžším soupeřem v boji o semifinále bude pro Berdycha Australan Nick Kyrgios, se kterým má jednatřicetiletý rodák z Valašského Meziříčí negativní bilanci. Turnajová šestka, která zde loni došla do čtvrtfinále, si bude muset na prvního soupeře ještě počkat. Poté vyzve pravděpodobně Stephana Roberta z Francie, jenž také čeká na skončení kvalifikace.

Nasazenou dvojkou turnaje je osmý hráč světa Francouz Gaël Monfils, jemuž los přisoudil pro první kolo domácí divokou kartu Yuichiho Sugitu. V dalším kole narazí buď na krajana Gillese Simona, nebo Němce Philippa Kohlschreibera.

Ve hře je i chorvatský bombardér Ivo Karlovič. Nasazená sedmička se pokusí oplatit letošní porážku z Australian Open Federicovi Delbonisovi z Argentiny. Dále si počká sedmatřicetiletý Chorvat na to, jak dopadne zápas mezi Jankem Tipsarevičem a domácí divokou kartou Tarem Danielem.

Los českých tenistů a možné čtvrtfinálové dvojice
Veselý (ČR) - Anderson (JAR)
Müller (Luc.) - Berdych (3-ČR)
Možné čtvrtfinálové dvojice:
Nišikori (1-Jap.) - Goffin (5-Belg.)
Čilič (4-Chorv.) - F. López (8-Šp.)
Kyrgios (6-Austr.) - Berdych (3-ČR)
Karlovič (7-Chorv.) - Monfils (2-Fr.)
Kompletní los najdete zde

 

Roli nasazené jedničky bude v Pekingu, kde se hraje souběžně i turnaj WTA, plnit po odhlášení světové jedničky Novaka Djokoviče, který se pořadatelům omluvil kvůli zranění lokte, světová dvojka Brit Andy Murray. Vítěz letošního Wimbledonu a olympijských her v Rio de Janeiru začne proti Italovi Andreasovi Seppimu. Poté ho čeká duel s Andrejem Kuzněcovem, nebo kvalifikantem.

Jedním z úspěšných kvalifikantů určitě nebude jediná česká naděje, jež do Číny odcestovala, Lukáš Rosol. V roli nasazené osmičky dnes jednatřicetiletý český tenista nestačil v třísetové bitvě na Němce Mischu Zvereva.

O svou první výhru v Pekingu zabojuje Španěl Guillermo García-López, kterého čeká na úvod kvalifikant. Pokud zvládne svůj úvodní zápas i jeho krajan Roberto Bautista Agut, dojde v osmifinále na španělský souboj. Vítěz by si zahrál ve čtvrtfinále s Murrayem.

Velmi pikantní duel slibuje již úvod turnaje. Němec Alexander Zverev, který získal minulý týden v Petrohradu svůj první titul na okruhu ATP, se poprvé pokusí porazit desátého hráče světa Dominika Thiema z Rakouska. Vítěz si zahraje s lepším ze zápasu Jack Sock - Ze Zhang.

Brány osmifinále v Pekingu se pokusí poprvé prorazit Srb Viktor Troicki. Nejprve změří síly s loňským semifinalistou Italem Fabiem Fogninim a poté nejspíše s turnajovou pětkou Davidem Ferrerem ze Španělska. Finalista z roku 2010 začne proti Pablovi Cuevasovi.

Do Pekingu po zítřejším finálovém utkání s Tomášem Berdychem odcestuje i Francouz Richard Gasquet, jenž se jako poslední vešel mezi nasazené hráče. V úvodním kole vyzve Sama Querreyho a poté vítěze souboje mezi Pablem Carreñem Bustou a Bernardem Tomicem. Favoritem na semifinále je však Miloš Raonič. Kanaďana čeká v úvodním zápase Němec Florian Mayer a ve druhém kole Guido Pella, nebo Malek Jazírí.

Vítěž domácího turnaje v Métách Lucas Pouille by si ve čtvrtfinále pekingského turnaje mohl zopakovat zápas z letošního US Open proti Rafaelu Nadalovi, ve kterém zvítězil až v tie-breaku rozhodující sady. Šestnáctý hráč světa si však musí nejdříve poradit s Yen-Hsun Luem a vítězem zápasu Grigor Dimitrov - Steve Johnson.

Na svůj první letošní titul na tvrdém povrchu stále čeká Rafael Nadal. Loňský finalista a vítěz turnaje z roku 2005 nastoupí v roli nasazené dvojky proti Italovi Paolovi Lorenzimu, v dalším kole může narazit na krajana Alberta Ramose, kterého vyzve na úvod kvalifikant.

Možné čtvrtfinálové dvojice
Murray (1-Brit.) - Bautista Agut (7-Šp.)
Thiem (4-Rak.) - Ferrer (5-Šp.)
Gasquet (8-Fr.) - Raonič (3-Kan.)
Pouille (6-Fr.) - Nadal (2-Šp.)
Kompletní los najdete zde
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

8
Přidat komentář
Jabadu
Potřebuje postoupit do SF, aby se o něčem dalo uvažovat, což jsou tři zápasy. V její současné formě by se to stát mohlo.
A Carla právě "teče" s Yarkou.
Pak by zůstaly Madison a Dominika.
Z tohoto pohledu to zase nevypadá jako mission impossible.
:-)
Reagovat
tommr
pokud máš na mysli postup na letošní TM tak Petra má určitou šanci jedině pokud vyhraje Peking. Musely by se ovšem sejít všechny okolnosti - soupeřky by nesměly získat příliš mnoho bodů a Petra by ještě musela zabodovat i na nějakým dalším turnaji ...
Reagovat
George_Renel
Al Petra, stejně jako Tomáš, mají velkou šanci tam jet jako náhradníci. A při současném zdraví tenistů ve špičkách??
Reagovat
tommr
je fakt, že při neúčasti Sereny by šance Petry o něco stouply. Spoléhat se na to ale nedá ... :)
Reagovat
EllNino
já bych tomu i docela věřil :)
Reagovat
Fandina
Tento týden se hraje golfový Ryder Cup a nedávno tu byl článek o připravovaném Laver Cupu, který by měl být postaven na jeho principu.

http://www.fixalen.tv/20161001/vv-1446479-golf-57efa63bd28d18.65389326.html

http://live.robinwidget.com/static/freeplayer/4071411462370550.html
Reagovat
VlS
Jo, a taky je soutěž v kuličkách, recitování a sběru kaštanů
Reagovat
Fandina
O tom se tu ale nepsalo :-)))

Tohle je golfový svátek, jednou za dva roky. A super atmosféra z toho jen sálá.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist