Berdych si časy bez tenisové rutiny užívá, konce se nebojí

19. 9. 2018, 04:30
Aktuality 23
Často šlape na kole a potkává se s kamarády, které dlouho neviděl. Tomáš Berdych nemůže kvůli zádům vládnout raketou na kurtu, ale vynucenou pauzu si užívá. "Nemám problém, že bych se nudil," říká.
Profily hráčů
Tomáš Berdych s manželkou Ester

Na turnajích chybí od poloviny června. Bolavá záda dala dvojnásobnému vítězi Davisova poháru najevo, že hrát teď nemá smysl. Frustraci z toho, že nemůže předvádět výkony podle svých představ, rychle vystřídal pocit, že pauza je prospěšná.

"Hlava si potřebovala odpočinout," uvedl Berdych s tím, že deprese kvůli vynucenému odpočinku nemá. "Fakt jsem se ocitl ve stavu, že jedině přestávka mi mohla pomoct. Hrozně jsem se trápil se stavem před ní. Vidina pauzy a dlouhodobější přípravy pro mě znamenala vzpruhu. Musím vydržet při cvičení a bude to bude fajn."

Řekl si jednoduše, že téhle doby využije. "Pak třeba budu ještě rok, dva, tři hrát a zase se ocitnu v profesionálním kolotoči. Ne, že bych si teď sedl do kanclu a začal dělat úplně jinou práci. To vůbec ne. Využívám čas pro sebe a pro své blízké, kterým jsem se dřív nemohl věnovat. Musím říct, že to je dost dobrý," usmíval se.

Hrál finále Wimbledonu, vyhrál třináct turnajů ATP, dlouho patřil do světové desítky a nejvýše byl v žebříčku čtyřkou. S výkony a výsledky v zádech nyní bere přestávku s nadhledem. "Myslím, že jo. Je to stavem kariéry, v kterém se nacházím. Třiadvacetiletý kluk by měl rozhodování složitější, ale nemyslím si, že bych s tím měl problém. Spousta lidí mi říká, že nevím co s časem, ale nedostal jsem se k tomu," řekl.

Období bez každodenní tenisové rutiny si naopak užívá. Dělá věci, na které normálně nemá čas. "Pro ostatní lidi běžné. Mám čas na kamarády. Vyrazím navštívit rodiče, kde mám spoustu známých třeba z dětství. Když jsem létal po turnajích, neměl jsem sílu a náladu ještě někam jet. Teď jsme dost cestovali - do Itálie, dvakrát do Řecka. Rád poznávám nové věci, na což při turnajích není čas."

S ohledem na záda nemůže plavat ani běhat a fyzičku si udržuje na kole. Z cyklistiky je nadšený. S manželkou Ester jezdí na horském kole a kamarádi ho přivedli i na silniční kolo. "Nemám problém se sbalit a sám se jet projet na dvě a půl hodiny. Člověk si utřídí myšlenky, nezvoní mu telefon, nehraje hudba. Je to dobrý relax a zároveň i trénink. Udělám tak padesát kilometrů," uvedl. Jezdí i čtyřikrát do týdne.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

“33” with my @esterberdychsatorova ❤️

Příspěvek sdílený Tomas Berdych (@tomasberdych), Zář 17, 2018 v 12:46 PDT

Z poslední doby má největší zážitek z pánské jízdy se sportovními vozy, do kterých je fanda. "Vyrazili jsme do rakouských Alp, dva dny jsme jezdili. Byla to docela sranda," prohlásil nadšeně.

Ze začátku pauzy mu tenis vůbec nechyběl. Viděl fragmenty semifinále a finále Wimbledonu. "Jinak nic moc. Postupně jsem začal po očku sledovat výsledky a musím říct, že nic moc překvapivého se neudálo. Pořádky jsou stejné jako před pěti lety," komentoval stav v čele žebříčku.

Pokud mu to záda umožní, začne v polovině října s tréninkem a v lednu se znovu ocitne na okruhu. Má podporu manželky. "Pojedeme do Austrálie, že jo? Já už se docela těším," slýchá doma. "Nikdy se mě neptala: "Hele, máš to jako zapotřebí?" I když se mi v minulosti úplně nedařilo, ona mě povzbuzovala," uvedl Berdych.

Předběžně je domluvený, že mu dál pomůže trenér Martin Štěpánek. "Pokud to dobře napadne, byl bych rád, kdyby byl u toho," řekl Berdych, který v pondělí oslavil třiatřicáté narozeniny. "Líbilo by se mi, kdybych se i s rostoucím číslem dokázal zase dostat mezi mladé kluky a uhrál aspoň nějaký slušný výsledek."

A když se mu to nepovede, nemusí se bát. Zjistil že, život bez tenisu pro něj nebude problém. "Nebál bych se toho, že bych skončil kariéru," konstatoval.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

23
Přidat komentář
gusticek
Připomíná mi to dobu, když s tenisem končil Jiří Novák prostě končí jedna éra, nová zatím nezačíná.
Reagovat
Fandina
Časově to tak vlastně je, protože Jiří Novák byl dlouho českou jedničkou, nejvýše na 5 místě na žebříčku a vystřídal ho právě Berďa. A ten má víc titulů a víc výher na okruhu a na GS byl všude v semi a ve Wimbledonu ve finále. To Jiří Novák ne, ale jinak je to přesně časová návaznost, skončil Nová, nastoupil Berďa. Tak snad na něj také někdo naváže.
Reagovat
Kytka
To doufejme, ale zatím se to nejeví. Ale když skončil Novák, taky chvilku nebyl nikdo a pak jsem prvně zaregistrovala Toma na té památné olympiádě v Athénách, kde porazil Federera. tak jsem si říkala, že se snad blýská na lepší časy a ono skutečně. Tehdy to byl mladý klučina.
Reagovat
peRFect
Má problémy se zády a tak jezdí na kole. To je opravdu vhodné rehabko tvl.
Reagovat
safi1313
Na Slovensku nemáte linku důvěry ze brecis tady?
Reagovat
Aresko123
moj príspevok je o hracovi a jeho hre, nie o jeho narodnosti. Nie je to utok na cesko. Preco ak niekto kritizuje hraca tak si myslite ze je to o state? Je jedno odkial je, je nevyrazny hrac bez jedneho jedineho velkeho vitazstva, vid jeho strach z velkych hracov, vid jeho "uspechy" na GS alebo TM......
Reagovat
Aresko123
este aj ta mala tucna Cibulkova vyhrala TM :-)))))
Reagovat
aape
proč o ní píšeš, že je "tučná"
to není od tebe moc milý
Reagovat
Meceon
Jsi provokatér a pitomec...a to je tak všechno co se k tvému příspěvku dá napsat... choď do riti aj s malou tučnou Cibulkovou
Reagovat
safi1313
Já nekomentoval nejakej útok na českou národnost. Popravdě sem ho tam ani nepostřehl tak si tak moc nefandi:D Já se jen pozastavoval nad tím proč hejtujes tady. Já sam nemam Berdycha v oblibě ale respekt ke všemu co dokázal a pro nas jsou se Štěpánkem národními hrdinami.. Nemáte ve svk svoje tenis zprávy? Já například v životě slovenskou webovou stránku nenavštívil...takže nas zdrž svých mouder a obohacuj jimi vtiravé bratry Slováky :))
Reagovat
gigin
Tak jako stabilně od roku 2010 v top 10, finále W, semíčka na ostatních GS, 13 ATP titulů, úspěchy v DC. Je to asi ko*ot.

https://www.youtube.com/watch?v=9j-zSSD1omU
Reagovat
George_Renel
Strach z velkých hráčů? Ty jsi fakt velký pitomec. Ano, moc výher s nejlepšími třemi nemá, ale kdo jich má více? 2-3 hráči?
Berdych vždy jezdil na velké turnaje a nevyhýbal se konfrontaci a neobjížděl dvěstěpadesátky pro laciné úspěchy jako třeba David Ferrer.
Reagovat
Kytka
Tak jmenuj dalšího hráče, krom velké čtyřky, který má všechna semifinále GS - AO a Wimbledon dokonce 2x + Wimbledonské finále. Má dva DC, kdy to ještě byly pořádné zápasy (ne ten cirkus co vymysleli teď), na kterých má lví podíl, prakticky to táhli s Radkem dva s malým přispěním ostatních. A má alespoň jeden titul z tisícovky v Paříži. Pravda vousatý, ale má. A nehonil body na 250. Když nějakou hrál, tak z 90% kvalitně obsazenou, 6 let byl nejen v TOP 10, ale dokonce nevypadl ani z první osmičky. V TOP 10 byl víc jak 6 let. Podle mně takhle nevypadá bezvýznamný a netalentovaný hráč.
Reagovat
Aresko123
Tome ci ty karieru ukoncis alebo nie asi nikoho iného okrem teba NEZAUJIMA. Neviem ci si niekto vsimol ze na okruhu nie si. Si bezvyznamny a nezaujimavy hrac bez talentu. Pamatam si tvoje zapasy bez nejakej skvelej myslienky, udery hrane priamo, servis jednoduchy bez rotacie..... Nuz potichucky sa pober do tenisového dochodku. Urcite na teba budeme casom pominat ako na Peta Samprasa alebo Andreho Agassiho alebo nie :_)))))
Reagovat
Nenela
A ty jsi vyhral kolik turnaju ATP, ze se tak chvastas? Tomas toho myslim dokazal o dost vic nez ty. Tak si nechej svoje hloupe reci pro sebe. Jsi bezvyznamny a nezajimavy ubozak.
Reagovat
gigin
Nechtěl bys jít raději hodnotit slovenské špičkové hráče na wé wé wé tenisportal bodka es ká?
Reagovat
peRFect
A víš co se říká o slovenských tenistech? Vůbec nic...
Reagovat
Aresko123
este aj ta mala tucna Cibulkova vyhrala TM :-)))))
Reagovat
safi1313
Nejen o slovenských tenistech ... po rozdělení Československa se celkove o Slovensku neříká vůbec nic :))) fakticky asi největší slovenskou star poslední doby je cikánka a její Tu Kabel :))
Reagovat
aape
tak tohle je samozřejmě taky nesmysl
stejně jako ty hejty na Tomáše
Reagovat
Kytka
To ale patří do ženského tenisu. Kde máte nějakého "významného" tenistu. Od doby. co skončil M. Mečíř kde nic tu nic.
Reagovat
George_Renel
Jsi obyčejný cocot.
Reagovat
Lina
To že je Tomáš pro tebe bezvýznamný neznamená, že to tak je. A že si ho nebudeš pamatovat, je tvůj problém. Proč jsi tedy sledoval takového nezajímavého hráče, to jen abys ho kritizoval? Chce si aspoň zapamatovat jeho úspěchy, když už se někdy na něj díváš a ne jen prohry, abys nepsal krávoviny. Ale můžeš si, když tak přečíst něco o jeho kariéře, která doufám jen tak neskončí. A taky si když tak zjisti, jak jsou na tom ostatní hráči s výhrama nad big 4, když už ho za to kritizuješ. Jak píše George neobjížděl 250 jen, aby měl větší počet titulů, ale naopak se často účastnil kvalitně obsazených turnajů. Kdo chce, ví.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist