Berdych si poradil s Gasquetem. Ve čtvrtfinále ho čeká loňský vítěz Kližan

16. 2. 2017, 12:38
Aktuality 40
ATP ROTTERDAM - Tomáš Berdych měl s Richardem Gasquetem ve druhém kole turnaje ATP 500 v Rotterdamu méně práce, než se očekávalo. Český tenista se po vyhraném tie-breaku nabudil ke skvělému výkonu a Francouze přehrál 7-6 6-1. Ve čtvrtfinále čeká Berdycha v česko-slovenském souboji obhájce titulu Martin Kližan.
Tomáš Berdych

Tomáš Berdych od říjnového triumfu v Shenzhenu na výraznější úspěch stále čeká. Maximem české jedničky v letošní sezoně je semifinálová účast v Dauhá. V Melbourne vypadl rodák z Valašského Meziříčí už ve třetím kole s pozdějším šampionem Rogerem Federerem.

Právě na turnaji ATP 500 v Rotterdamu má Berdych jedinečnou šanci zvednout si sebevědomí, jelikož v pavouku není tenista, na kterého by neuměl. Český tenista začal výhrou nad kvalifikantem Mariusem Copilem a set neztratil ani dnes v šestnáctém kariérním souboji s Richardem Gasquetem.

Francouzovi se v minulém týdnu vydařil start v oblíbeném Montpellier, kde prohrál až ve finále s Alexanderem Zverevem. S pocitem dobré formy se přesunul do Rotterdamu. V nizozemské metropoli začal pohodlnou výhrou nad Viktorem Troickým. Na českou jedničku to ale dnes nestačilo.

Přitom Gasquet začal rychlým brejkem, o nějž však v šestém gamu přišel. V prvním setu oba tenisté střídali lepší okamžiky s těmi horšími a ze zisku úvodní sady se nakonec po odehraném tie-breaku radoval Berdych, který si pomohl i osmi esy.

"Vstup do zápasu nebyl ideální. Naštěstí jsem se hodně brzy vzpamatoval, našel svůj rytmus a pak odehrál velmi dobrý náročný první set. Tie-break byl z mé strany hodně slušný," uvedl Berdych.

Vedení světovou třináctku hodně povzbudilo. Rychlým brejkem tentokrát začal Berdych a nadechl se k fantastickému výkonu. Ve druhém setu neztratil na podání jediný fiftýn a ještě dvakrát sebral soupeřovi servis, přičemž Gasquet zakončil zápas dvojchybou.

"Od začátku druhého setu jsem na něj víc tlačil, chodil jsem na síť a dostal ho pod tlak. Díky tomu mi dal pár šancí. Také pomohl brzký brejk, pak se to valilo jako sněhová koule. Byl to ode mě dobrý výkon," řekl Berdych.

Na vynikající formu z druhé sady může Berdych navázat ve čtvrtfinále, v němž ho čeká loňský vítěz Martin Kližan. Se slovenskou jedničkou se utkal celkem čtyřikrát a vždy zvítězil. Nicméně k poslednímu vzájemnému měření sil došlo v roce 2014.

Berdych v deblu na dnešní singlovou výhru nenavázal. Po boku Rohana Bopanny prohrál ve čtvrtfinále s favorizovanou dvojicí Ivan Dodig/Marcel Granollers.

Marin Čilič v Rotterdamu poprvé v letošní sezoně vyhrál dva zápasy. Světová sedmička uspěla v chorvatském derby, když porazila ve třech setech krajana Bornu Čoriče. Ve čtvrtfinále Chorvata čeká Jo-Wilfried Tsonga (h2h 5-3).

Grigor Dimitrov ve druhém kole porazil 7-6 6-1 Uzbeka Denise Istomina, který nedávno v Melbourne šokoval výhrou nad Djokovičem, a svou letošní bilanci vylepšil už na 16-1.

Ve čtvrtfinále se utká s Belgičanem Davidem Goffinem, kterého v neděli porazil ve finále turnaje v Sofii a ve vzájemné bilanci nad ním vede 6-0. Goffin dnes otočil zápas s domácím Robinem Haasem.

• ATP 500 ROTTERDAM •
Nizozemsko, tv. povrch / hala, 1,854.365 eur
čtvrteční výsledky (16. 2. 2017)
Dvouhra - 2. kolo
Berdych (4-ČR) - Gasquet (Fr.) 7-6(4) 6-1
Čilič (1-Chorv.) - Čorič (Chorv.) 6-1 2-6 6-4
Goffin (3-Belg.) - Haase (Niz.) 5-7 6-4 6-4
Dimitrov (5-Bulh.) - Istomin (Uzb.) 7-6(7) 6-1
Čtyřhra - čtvrtfinále
Dodig/Granollers (3-Chorv./Šp.) - Berdych/Bopanna (ČR/Indie) 6-3 6-4
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

40
Přidat komentář
Lunej..
zatím dobře, pěknej čop, rozdělování ran sem tam, uvidíme, jestli mu to vydrží :)
Reagovat
Krisboy
Ha! Už se hraje! Pro samou práci jsem málem zapomněl!
Reagovat
Lunej..
Jj, jen Ukrajina se mi nějak seká, potvora.
Reagovat
Krisboy
Já jsem v rachotě, takže to poočku sleduju na Tipsportu, to není o nic lepší než UA :)
Reagovat
Lunej..
Třeba streamy na Betce se mi nesekají skoro nikdy.
Reagovat
Krisboy
Ať se sekaj jak chtěl, hlavně že p.Berdych Kližku školí :) Ale nepředbíhejme, teď může přijít ten kanár :D
Reagovat
Lunej..
Nevíš, že kanár v zimě nelítá? :D:D
Reagovat
Krisboy
No hele pár už jsem jich viděl. Jsou asi nějaký zmutovaní nebo co a zima jim nevadí...ale dneska to fakt nevypadá.
Reagovat
Lunej..
Hm, zatím tedy Tomáš Kližka k ničemu moc nepustí a hraje bez nervů a je fajn, že si chodí pro winnery i k síti.
Reagovat
Lunej..
Uf to byl tedy fofr, Tomovi gratulka a mohl by jít pro titul. :)
Reagovat
Torn
Jako dneska hrál fakt pěkně (neviděl jsem tedy celé), ale byl dost jistý. Takový p. Berdych patří do TOP10. Si vždycky říkám, jak zrovna Tomáš může být z někoho "vyděšený", když je většina menší než on. :D Když bude hrát takhle, má šanci dle mého vyhrát. Že by tam měl vyloženě někoho, koho by nedokázal porazit. Možná, když Grigor bude v nějakém fedrauši...:D
Reagovat
kada.tom
potvrdil, že proti Simonovi mu to jde :-) takže i on je QF!
Reagovat
kada.tom
silou vůle zvládl koncovku 1. setu (v setu vedl, ale Istomin mu to skoro otočil) a ve 2. setu už utekl na 3-0 ...
Reagovat
kada.tom
a nakonec 6-1 ... úplná paráda, Grigor si s ním nedělal vůbec žádný potíže :-)

zítra další bitva s Goffinem, letos už třetí
Reagovat
Jabadu
Francouzská motorová myš - no co to je?!!
Tohle se opravdu nečekalo, ale Tomášovi to nijak nepomůže. Bohužel.
Reagovat
tommr
já si myslím, že by mu to naopak mohlo hodně prospět. Získal cenný body a aspoň trochu si pozved už značně pochroumaný sebevědomí. Musí na to ale samozřejmě navázat i v dalších zápasech ... :)
Reagovat
Fandina
Berďa dneska super. Ve druhém setu Ríšu úplně přehrál. Tak držím palce do dalších kol. Tak jak dneska hrál, tak by mohl titul vyhrát. Berďulko pojď!!!
Reagovat
tommr
po špatným začátku se Tomáš postupně zlepšoval a ke konci zápasu už předváděl opravdu dobrej tenis ... :)
Je zajímavý, že s Gasquetem míval Tomáš kdysi velký potíže, ale v poslední době ho poměrně jasně přehrává. Dneska to byla už pátá Tomášova výhra z jejich posledních 6 zápasů ... :)
Reagovat
Torn
Jako trochu jsem se bál. Po prvním gemu, co projel, jsem to rezignovaně vyplnul a jel do města. :D Ale jinak super.
Reagovat
Kytka
Gratulace, a top velká. Tak trvalo to než se probudil. Ale jen chviličku. On tyhle ranní zápasy z tohohle důvodu nerad. Ale pak se rozjel. Závěr tiebreaku profesorsky a pak už pohodička. Dneska se mi jeho hra moc líbila. Gasqueta ve druhém setu rozebral. A Gasquet není žádný nazdárek. Lepší zápas než ten v prvním kole.
Reagovat
Mac
taky nekomu odesel ten ukrajinskej stream? a po aktualizaci pravi, ze zapas uz skoncil?
Reagovat
EllNino
Ač mě většinou Berďa nechává klidným, tak dneska mě teda fakt potěšil aktivním pojetím hry, nějak tak nenápadne, ale jistě se začíná ukazovat ta nová spolupráce s Gorim ... ale nezakřiknout, moc se těším na derby s Maťem, to by mohla bejt tenisová parádička :)
Reagovat
tommr
jj každej česko-slovenskej souboj je zajímavej a tenhle slibuje obzvláště napínavou podívanou ... :)
Reagovat
kada.tom
Tomáš dneska předvedl perfektní výkon a po vyrovnaném 1. setu Gasqueta naprosto rozebral! QF je určitě fajn výsledek, ale Kližana by v něm měl porazit - jednak má H2H výrazně na své straně a jednak Čobol rozhodně není v takové formě jako loni v Nizozemsku.
Reagovat
Krisboy
Holt Kližka titul neobhájí, nedá se nic dělat.
Reagovat
EllNino
já bych řekl, že jestli porazí Toma, tak ho obhájí :)
Reagovat
Krisboy
S tím se dá souhlasit, ale přesto platí ta moje věta :)
Reagovat
EllNino
titul z pětistovky by se u Berdycha vyjímal ... co si budem povídat
Reagovat
Krisboy
Má jich jako šafránu.
Reagovat
Torn
Přitom je to zvláští, vzhledem k tomu, jak dlouho byl v TOP10. Nebo zvláštní...? U Toma asi ne.
Reagovat
EllNino
spíš jde o to, že u chlapů je daleko těžší se prosadit, u holek je větší šance vyhrát Premiery i Premiery 5 PRO TY NETOPKY ... a Tomáš občas špatně vybírá turnaje
Reagovat
Torn
To je pravda, občas mi příjde, že se cpe tam, kde je ta konkurence zbytečně veliká, když by mohl s promunitím urvat turnaj, který není tak nadstand. obsazený a stejně úrovně, nebo tam mi to alespoň příjde.
Reagovat
Krisboy
Jako třeba Ferrer.
Reagovat
George_Renel
Já naopak kvituju, že Tomáš není přizdisráč a chce se vždy utkat s těmi nejlepšími, i když to nepřináší tituly. A přesto se v té konkurenci držel tak dlouho v desítce. Opačnými příklady jsou třeba již zmíněný Ferrer a také často Nišikori.
Reagovat
Torn
Jako pěkný to je, ale na to se historie ani nikdo pak neptá. Ví to jeho skalní fanoušci, ale v důsledku je pak jedno, odkud ten titul je, zda zrovna Djokovič nebo Nadal odstoupil, případně měl jinou výhodu, jako má Cibule teď v Dauhá, že si odpočine. Tak to bohužel je.
Reagovat
Krisboy
To je pravda. Záleží na přístupu. Ale pravdu i Torn v tom, že počet titulů je počet titulů a nikdo se nebude ptát, kdo všechno hrál na tom a tom turnaji a koho tam vítěz porazil.
Reagovat
kada.tom
Cilic, Dimitrov, Thiem ... ? to je hodně slušná konukrence (jo, v QF ještě ani nejsou)
Reagovat
EllNino
všechny může Kližan porazil, herně je podobné úrovni, pokud udrží nervy, může se opakoval loňský rok :)
Reagovat
Kozoroh
Dimitrova určitě neporazí, ale zbylé dva klidně může.
Reagovat
Alexandria
V troch setoch Borna Coric vs Marin Cilic 6:1,2:6,6:4,postup M.Cilic
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist