Berdych splnil povinnost, hladce postoupil

17. 1. 2011, 10:07
Aktuality 24
Tomáš Berdych zvládl v úvodu Australian Open roli favorita a po vítězství 6-4 6-0 6-2 nad Italem Markem Crugnolou postoupil do druhého kola. Další ze čtveřice českých reprezentantů ale v Melbourne dohrál. Jan Hájek podle očekávání nestačil na favorizovaného Andyho Roddicka, kterému podlehl 1-6 2-6 a 2-6.
Tomáš Berdych (© australianopen.com)

"Samozřejmě, vždycky je dobré takhle začít, mít povedený začátek bez komplikací. Je třeba se soustředit od prvního do posledního míče," řekl Berdych po zápase na tiskové konferenci. "Takový zápas může být dlouhý, může se znenadání otočit, a proto je nutné jít míč po míči, vytvářet na soupeře tlak a postoupit," řekl.

Berdych měl s tenistou, jenž je v žebříčku o 231 míst níž, mírné potíže pouze v úvodním setu. Pětadvacetiletý Čech nechal italského kvalifikanta srovnat ze stavu 4-2 na 4-4, pak však získal čtrnáct z následujících šestnácti gamů. Duel trval jen 99 minut. "Vždycky je dobré ušetřit energii na další zápas," řekl.

Český hráč postoupil i k nadšení "Berdych Army", svého tradičního australského fanklubu. "Je skvělé, že tam jsou a mám takovou podporu daleko od domova. Patří k tomuhle turnaji v Melbourne a myslím, že je mám rád," usmál se Berdych.

Jeho příštím soupeřem bude Němec Philipp Kohlschreiber, jenž dnes v pěti setech vyřadil krajana Tobiase Kamkeho. Berdych má s o dva roky starším Kohlschreiberem aktivní zápasovou bilanci 5:1, poslední duel v roce 2009 v Montrealu však prohrál.

Hájek: Je to vlastně vítězství
Výrazně těžší los měl v Melbourne Jan Hájek, jehož první a zároveň poslední překážkou byl osmý nasazený Andy Roddick. Američan dnes neměl s jedním z členů českého mužského kvarteta na Australian Open žádné problémy a za necelou hodinu a tři čtvrtě zvítězil 6-1 6-2 6-2.

I přes hladkou prohru si český daviscupový reprezentant zápas užil, protože byl rád, že po prosincovém zranění achilovky vůbec do Melbourne odletěl a hrál.

"Tohle je vlastně moje vítězství, neboť jsem si koncem minulého roku přivodil těžké zranění. A že jsem vůbec dnes mohl s Roddickem hrát, to je pro mě cennější než konečný výsledek," citoval Hájka server iDnes. "Zápas jsem si užil," dodal.

Sedmadvacetiletý Hájek si v listopadu poranil v přípravě achilovku a kvůli zánětu mu hrozilo, že začátek sezony nestihne. Vynechal turnaj v Brisbane a nakonec mohl do Austrálie zamířit až na první grandslam sezony. "Léčba naštěstí probíhala rychleji, než byly původní předpoklady, a proto jsem se rozhodl do Austrálie odletět."

S Roddickem na kurtu vydržel hodinu a čtyřicet minut. "Noha mě teď vůbec nebolí, a to je právě to moje malé vítězství," řekl Hájek, manžel bývalé šestnácté hráčky světa Daniely Bedáňové. V Austrálii trénoval skoro dva týdny. "A bral jsem proto tenhle zápas jako ostrý test. Úplně fit jsem sice nebyl, ale hrál jsem naplno," řekl.

Cestou domů se ještě Hájek příští týden zastaví v Singapuru, kde bude hrát challenger s dotací padesát tisíc dolarů. "Takže zbytečná cesta to určitě nebude," řekl Hájek, že nelituje daleké cesty k protinožcům kvůli jednomu zápasu.

Radost ze svého zdravotního stavu měl po utkání i Američan, jehož v další kole čeká Rus Kunicyn.

"Po dlouhé době se cítím zdravý a silný," pochvaloval si po snadném vítězství Roddick, jehož loňskou sezonu poznamenala mononukleóza. "V Brisbane jsem odehrál pět zápasů, co víc si člověk může přát. Rozhodně mám pocit, že jsem dobře připravený," dodal Američan, jehož zaskočily jen podmínky v Melbourne.

"Míče tu nelétají a neskáčou, jak to obvykle dělají. Nezažijete tu moc dnů, kdy je pod 20 stupňů Celsia," uvedl Roddick, který si proti Hájkovi připsal 18 es.

Výsledky - Australian Open - muži:
Dvouhra - 1.kolo:
Berdych (6-ČR) - Crugnola (It.) 6:4, 6:0, 6:2, Roddick (8-USA) - Hájek (ČR) 6:1, 6:2, 6:2

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

24
Přidat komentář
smazaný uživatel
"Kohlschreiber je lepší než Berdych" "prohraje" atd. :D:D tk nějak Vám to nevyšlo hoši, že to projede!jde dál! přes Kolschreibra prošel.. (4:6,6:2,6:3,6:4)
Reagovat
smazaný uživatel
Co urážíte hráče typu Berdycha,je to velmi kvalitní hráč,proto je tam kde je...ty co uráží dokázali v životě kuloví.-)ty si vážně lopata a u lopaty zůstaneš:-))tenis je nádherný sport a ke sportu porážky patří:-)hezký večer všem:-))
Reagovat
smazaný uživatel
Tomáš třeba chytne lauf, ale ten servis je potřeba trénovat déle !....1. i 2.(u něho je to základ hry)
Reagovat
smazaný uživatel
Neznáte prosím někdo odkaz na časový program zápasů zítřejšího dnes AO?
Moc děkuji za odpověď.
Reagovat
marsmalak
Reagovat
smazaný uživatel
Moc díky, ale to musí být člověk jak koukám asi zaregistrovaný u bwin,aby se ta nabídka zápasů zobrazila..
Reagovat
smazaný uživatel
Oficiální weby

Australian Open
Reagovat
smazaný uživatel
http://www.australianopen.com/en_AU/scores/schedule/index.html
Reagovat
smazaný uživatel
Mooc děkuji :-)
Reagovat
smazaný uživatel
boze psycho-expert opet v akci :D .. to, ze se Berdychovi jednou opet nezadarilo (hral spatne lepe receno) a prohraje s Wawrinkou ktery hral vyborne se proste stane.

Tady nas expert napise o kazdym druhym nadchazejicim zapasu Berdycha ze prohraje, nekdy se to vskutku stane a mysli si jaky neni borec.

Jsi FAKT ubozak a odpad nasi vlasti.. tohle muze psat pouze zakomplexovana retardovana pica.
Reagovat
smazaný uživatel
jsem jen realista a vím na co Berdych má a na co nemá! Vy homáte pořád za Boha, ale on výkonnostně patří tak do TOP50. Porazit Bedycha je velmi snadné. Stačí jen všechny míčky vracet přes síť a on Berdych udělá chybu. Je to 100% funkční taktika. Z Top50 hráčů to dokáže udělat každej.
Reagovat
smazaný uživatel
skoda, zes to nerekl Roddickovi pri Turnaji mistru, treba by Toma s tvou radou porazil :)
Reagovat
smazaný uživatel
jednoznačně.
Reagovat
smazaný uživatel
To snad neni mozny co ten blb napise :D..
Ja ho za zadnyho boha nemam, ale vim ceho je schopen a kdyz mu to jde, je to spickovej hrac. Nejake hovn* otom ze patri do top50 jsou zvasty.. asi by potom nebyl na 6 miste ze.

Jedinej problem v Berdychovi je ze jeste stale nema tak konzistentni vykony, a treba na 5 dobrych zapasu prijde 1 spatnej. Vykric treba do sveta at mu jen vracej micky, ale kdyz hraje tak jak ho zname, udela i obhajce titulu ve wimbledonu na 3 vitezne sety tak maximalne hovn* a za mickama se maximalne podiva.
Reagovat
VerdascoForever
Nevim, na konci sezony pripadalo na jeden jeho dobrej zapas 6 spatnych :-D A to proste hrac v TOP 10 mit nemuze.
Reagovat
darek.vrana
Jak vidis muze:)
Reagovat
smazaný uživatel
neboj se po wimbledonu se vše změní
Reagovat
smazaný uživatel
porazit Berdycha je snadné?? ani bych neřekla :D když tk kecáš, ty bys to určo nedal, odborníku.. :D
Reagovat
smazaný uživatel
A teď vypadne s Kohlscheiberem na to vemte jed. Protože ten neměc je lepší hráč než Berdych.
Reagovat
smazaný uživatel
jediný na co vezmu jed je to, že lopata je pakoň
Reagovat
smazaný uživatel
Kohlschreiber je lepší než Berdych, protože je v žebříčku ATP na 34. pozici, kdežto Berdych na 6. místě... Ale souhlasím, že to bude mít Berdych těžké.
Reagovat
smazaný uživatel
Tak podla losou by to teraz nemal mat moc tazke do QF sa dostat, ked jeho neoblubeny Davydenko je vonku, uvidime Kohslchreiber sa dost natrapil s Kamkem -ktory inak hraje dost solidne uz teraz Ferrera riadne potrapil skoro poslal domov v Aucklande. V 3. kole potom asi GAsquet co nema formu dako a 4. kolo neviem kto sa tam predere ale uvidime rebrickovo aj co sa foriem superov tyka tak QF by mal dat ale potom to tam vyzera ze DJoker si z neho spravi trhaci kalendar vzhladom na hru ktoru predvadzaju obaja za posledne mesiace , da sa povedat ze zatial co Berdych isiel dole vodou od Wimbledonu tak Novak naopak isiel hore cize tak.
Reagovat
smazaný uživatel
stále zapomínáš na Tipsareviče či Verdasca....
Reagovat
smazaný uživatel
Ved pisem ze 4. kolo neviem kto lebo nejsom si isty kto tam postupi z tej casti kde Davydenka som ocakaval. Ak by Berdych 4. kolo hral s Verdascom tak nasli by sa dvaja naj hraci z formy z tej top 10. Ak by hral s Tipsom tak som zvedavy ci by mu oplatil DC. Pricom z tej Verdascovej casti losu aj ten Mayer ma sance ist do 4. kola ved ked vyradil Davydenka preco ne a superov tam nema zrovna nie dako silnych- hoci Verdasco dneska suverenne postupil stale to pre mna ostane hrac ktory ked ma slabu chvilku niekedy par gamov, niekedy polku zapasov tak sa sam vyhadze a prehraje s hocikym.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist