Berdych zabojuje v Paříži o Turnaj mistrů. Vystřídá Murray na trůnu Djokoviče?

31. 10. 2016, 09:44
Previews 46
Muže čeká tento týden v Paříži poslední turnaj sezony před Turnajem mistrů. Zároveň se jedná o závěrečný devátý podnik série Masters, na kterém bude Tomáš Berdych bojovat o účast na Turnaji mistrů. Andy Murray má možnost v případě titulu vystřídat v čele světového žebříčku Novaka Djokoviče.

Elitní tenisová špička se sjela do Paříže, aby tento týden zabojovala o závěrečné body do žebříčku ATP. Podnik Masters v Paříži je pro většinu tenistů posledním turnajem sezony. Jen osm nejlepších hráčů letošního roku si za dva týdny zahraje na Turnaji mistrů v Londýně.

Cestu ke čtvrtému titulu z Paříže v řadě bude chtít světové jedničce Novakovi Djokovičovi zatarasit v osmifinále Grigor Dimitrov.

V případě že Srb potvrdí roli favorita, může se ve čtvrtfinále utkat s Marinem Čiličem, jenž stále bojuje o Turnaj mistrů a s nímž Djokovič ještě neprohrál, nebo Davidem Goffinem, kterého na turnajích ATP také vždy porazil.

Semifinálovým soupeřem devětadvacetiletého Srba by měl být Stan Wawrinka. Švýcar ale nejdříve musí překonat překážky v podobě zřejmě Davida Ferrera a poté Richarda Gasqueta (h2h 1-2), nebo Dominika Thiema (h2h 2-1).

Druhé polovině pavouka vévodí Andy Murray, který si brousí zuby na post světové jedničky. Už v příštím vydání žebříčku může po 122 týdnech vystřídat na tenisovém trůnu Djokoviče. K tomu ale potřebuje získat v Paříži titul a Srba musí někdo porazit před branami finále.

Brita čeká v osmifinále nejspíše třetí letošní duel s domácím Lucasem Pouillem. Ve čtvrtfinále by mohl světovou dvojku vyzvat Tomáš Berdych.

Český tenista stále bojuje o Turnaj mistrů. Bude to mít ale extrémně těžké. Na Čiliče ztrácí 210 bodů a ve hře je ještě David Goffin. Aby uživil naději na postup, musí v Paříži uhrát minimálně semifinále a Čilič s Goffinem musí vypadnout dříve.

A to půjde s formou rodáka z Valašského Meziříčí horko těžko. Poslední tři utkání prohrál a do cesty se mu nejprve postaví vítěz duelu Andreas Seppi - Joao Sousa, poté nejspíše finalista turnaje masters v Šanghaji Roberto Bautista. Se Španělem má Berdych pozitivní bilanci.

Jenže i kdyby česká jednička zvládla oba úvodní zápasy, ve čtvrtfinále jí skoro jistojistě vystaví stopku Andy Murray, proti němuž se vítězi pařížského turnaje z roku 2005 v poslední době nedaří.

Největším favoritem na obhajobu loňského finále je suverénně šestnáct zápasů v řadě neporažený Andy Murray. Brit by mohl v boji o finále oplatit porážku z US Open a poosmé v kariéře porazit Keie Nišikoriho, nebo podvanácté vyzvat Miloše Raoniče.

Jednoho z těchto dvou aspirantů na semifinále by mohl ještě zaskočit vítěz z roku 2008 a domácí naděje Jo-Wilfried Tsonga.

Tomáš Berdych nemusel být jediným českým tenistou v hlavní soutěži. Své štěstí zkoušeli v kvalifikaci Lukáš Rosol a Adam Pavlásek, ale stějně jako ve Vídni neuspěli.

 

Los českých tenistů a možné osmifinálové dvojice
Berdych (7-ČR) - volný los
Možné osmifinálové dvojice:
Djokovič (1-Srb.) - Dimitrov (14-Bulh.) | H2H 6-1
Čilič (9-Chorv.) - Goffin (8-Belg.) | H2H 0-3
Wawrinka (3-Švýc.) - Ferrer (15-Šp.) | H2H 7-9
Gasquet (12-Fr.) - Thiem (6-Rak.) | H2H 1-0
Nišikori (5-Jap.) - Tsonga (11-Fr.) | H2H 6-2
Cuevas (16-Urug.) - Raonič (4-Kan.) | H2H 1-2
Berdych (7-ČR) - Bautista (10-Šp.) | H2H 4-2
Pouille (13-Fr.) - Murray (2-Brit.) | H2H 0-2

Kompletní los najdete zde

 

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

46
Přidat komentář
Lina
Tak to Tomáš po příšerném výkonu zvládl. Poslední gem snad nejlepší, buď, nebo. Ale oceňuji odvahu zahrát eso na brejkolu v nejhorším 2. setu. Sice jsem fandila Tomovi, ale Sousi je mně líto, byl lepší.
Reagovat
Lina
Eso ještě při 2. podání.
Reagovat
tommr
Tomáš konečně vyhrál, ale herně vůbec nepřesvědčil. Pod Ivaniševičem se mu zatím vůbec nedaří. Na podání žádnej pokrok nevidím a ve všech ostatních ohledech zatím vypadá Tomáš hůř než před nástupem Ivanisevice ...
Reagovat
smazaný uživatel
Už jsem tě Tome viděl na monackých prázdninách..nohy na kanapi,Ester donáší ústřice a kaviár ,občas si na zahradě zabobovat s princem..a nakonec další robota. Tak to dotáhni alespoň do Londýna,tam už to bude zábava.
Reagovat
Lina
Tome dej si facana, zdravě se nas.er a zaber!
Reagovat
VlS
Zatím hrozný. Na to je snad jeden facan málo.
Reagovat
janek_da
na zápas se radši nedívám
Reagovat
Lina
Tomáš 2. set špaténka. 1. podání v háji, chyb jak máku, dvojchyby, značně těžká deka. Sousa zato velmi dobře. 1. set až na poslední gem se mně Tomášova hra líbila, i když se tam zbytečné chyby taky našly, ale taky hezké vyhrané výměny.
Reagovat
tommr
a Tomáš už začíná ztrácet i herně. Vypadá to na další prohru už v prvním zápase ... :(
Reagovat
tommr
Tomáš sice vydřel první set, ale žádná sláva to zatím není. Kromě toho, že se mu moc nedaří herně vypadá Tomáš dost zdrchaně i fyzicky. Už po prvním setu z něho stříká pot skoro jako z Nadala ...
Reagovat
Fandina
Berďa se potil vždycky, má k tomu sklony, to bych jako znak něčeho neviděla. Pamatuji když nosil kšiltovku, že skoro vždycky mu z ní kapalo.
Reagovat
janek_da
Berďa se potil dycky. Snad už v prvním gemu z něho často kapalo. Oprava, teklo.
Reagovat
tommr
jenže většinou to bývalo venku při velkých vedrech. V Paříži se hraje v hale kde by snad takový horko nemělo bejt ...
Reagovat
Fandina
Asi tam vedro bude, Sousu tak nesleduji, abych věděla, jak to má s pocením, ale vypadá, že se mu lepí triko a hodně se utíral.
Reagovat
janek_da
Hala je skoro horší. není vítr, vyšší vlhkost.
Reagovat
tommr
no každopádně ted už Tomáš teče doslova i v přeneseným slova smyslu ... :(
Reagovat
Lina
Tomáš se potí hodně vždy a jak píše janek da, tak většinou od 1. gemu.
Reagovat
Lunej..
Drzim, fandim :)
Reagovat
Lunej..
Jeste, ze ma Tom druhe podani:)
Reagovat
smazaný uživatel
Letos to vypadá na hodně zajímavý turnaj, divošku dostal Tommy Robredo.
Takže z prověřených jmen nastoupí Robredo, Melzer, Vasek Pospisil, Mayer, Dodig, Stachovskij, IStomin.

z českých Pavlásek, Rosol, Šátral. Jenom teda trochu chybí young gun. Snad se nějaký dostane z kvaldy.
Reagovat
Davor1
Je tam Medvedev :-))
Reagovat
kada.tom
Minulý čtvrtek a pátek jsem byl ve Vídni na tenise, dosud jsem ale neměl čas sem napsat nějaký to obsáhlejší pojednání a postřehy, protože z Vídně jsem přijel až dnes :-)

Co do organizace mi přišlo všechno OK, osobně jsem očekával trochu větší bezpečnostní opatření, přece jen se to hrálo v hlavním městě Rakouska a jako takové je určitě ohroženo. Taková masivní akce by byla terčem. Ale nic se nestalo, takže nač to řešit ... hala jako taková se mi líbila, a to i povrch a jeho barevné provedení. Plus beru i tah Erste, která rozdala divákům rakety a diváci mohli taky tipovat jestřáby jestli IN nebo OUT (osobně jsem byl úspěšnej asi tak napůl - narozdíl třeba od Andyho, kterej se za ty dva zápasy, co jsem viděl, netrefil snad ani jednou :-D ...)

K tenisu ... hmm, zklamal mě Dom, který měl proti Viktorovi šancí tolik, že jimi až pohrdal a to se mu vymstilo. Je fakt, že Viktor hrál parádně (a ukázal to i o zápas dále), ale i tak ... a to ho celá (ano, celá) hala hnala dopředu. Ale k pozitivnějšímu - asi trochu změním názor na Ferrera, jehož výkony byly hodně pěkný a i osobnostně mi Ferrer přijde o něco sympatičtější. Jinak nepopírám, že jsem na turnaj jel kvůli třem tenistům - Domovi, Joovi a Andymu. Dom mě moc nepotěšil, ne tak už Jo, který nakonec udělal finále, s Kohlschreiberem byl dlouho horší, ale Němec mu to daroval pokaženým koncem 1. setu, s Albertem to pak Jo zvládl docela v klidu. K Andymu - jsem rád, že ten turnaj nakonec vyhrál, nejtěžší zápas byl jednoznačně ten s Gillem Simonem - to byla bitva a pastva pro oči (dobře, trochu mi bolela hlava jak jsem s ní pořád kroutil) - plno dlouhých výměn, zajímavé údery, Andy trochu nadával, zkrátka to, co jsem očekával a na co se těšil :-) ... s Johnem to byla jasná práce, měl něco s rukou a prostě nebyl schopen Andyho potrápit.
Reagovat
kada.tom
Konkurencí pro zápas Andyho se Simonem bylo určitě páteční QF Viktora s Ferrerem - dechberoucí souboj, nefandil jsem ani jednomu, respektive mi bylo jedno kdo z nich postoupí a jako nezaujatý divák mě celozápasové drama, kdy vůbec nebylo jistý co bude, hodně těšilo. Mexická vlna na konci zápasu a úžasná otočka v podání Španěla celou Stadthalle dokonale vyburcovala!

No ... a ještě se musím vyjádřit k tomu, v co jsem neočekával. Když jsem si lístky kupoval, netušil jsem, že budou na turnaji hrát Bryani. Zápas měli kluci pod kontrolou a pro mě byla ta čtyřhra asi TOP z obou dvou dnů. Prostě paráda, když se něco takového podařilo (k organizaci - ten dort měli připravený od 3. hry druhého setu, kdy zdaleka nebylo nic jasné :-D) ...

Já byl ten s Vídní spokojen, zápasy parádní, užil jsem je. S finalisty a vítězem jsem spokojen :-)
Reagovat
smazaný uživatel
článkopisálci nám nějak tommrovatí- "ve čtvrtfinále jí skoro jistojistě vystaví stopku Andy Murray"
Reagovat
Dobry-den
Je to velice neprofesionální, na druhou stranu s autorem článku souhlasím...
Reagovat
darek.vrana
Taky jsem si to musel přečíst ještě jednou a říkal jsem si "to jako vážně??" To je fakt hodně neprofesionální, ať už si myslíme, co chceme. Sice to tak nejspíš skončí, ale na druhou stranu mám tušení, že Murray pod tíhou šance stát se jedničkou rupne tentokrát brzy.
Reagovat
Mayo
Berda sa k Murraymu ani nedostane.
Reagovat
smazaný uživatel
Djoko je v deblu hodně marný, ale ten Paire, jak umí výstavně promrhat svoje kvality i před domácím publikem, to nechápu
Reagovat
gigin
On se Djoko nemůže opřít.
Reagovat
Tornes
:D moje řeč
Reagovat
gigin
tvl!!

http://www.tennis-arena.cz/petkovicova-a-lopez-laska--15222cz/
Reagovat
Nola
co na to Judy Murray? Feli je devkar, ci? mne imponuje, Andrejka sa teda nezda, nejak mi k nemu nepasuje...
Reagovat
gigin
No o Felim se říkají různé věci. Že je na hošany, podobojí, že má obrovskou anakondu a tak. Judy netuším.
Reagovat
Marduch
Tak jestli platí, že podle nosa poznáš kosa, tak vo tu jeho anakondu strah nemám. Ale nevym.
Reagovat
Marduch
No tak Djoker bude muset zařadit šestku, aby nedopustil realizaci Lendlova plánu...postupně Djoka vyhlížejí v posledních týdnech znovu hodně nebezpečný Dimitrov, rozjetý a o TM usilující Čilič, stoupající Goffin, nightmare Wawrinka.. Samo že budu madDjoka tlačit, ale především musí držet tělo, a protože tlak tam jako bude, tak ani comeback rodinné pohody by určitě neuškodil.
Reagovat
turista
Myslím, že Djoko tu šestku zařadí a nebude co řešit.
Reagovat
janek_da
https://scontent-vie1-1.xx.fbcdn.net/v/t1.0-0/q84/s480x480/13879435_1258866990836286_7999191949521512237_n.jpg?oh=615185afa095c3adbdea5fdba6fad135&oe=589A2D20
Reagovat
Krisboy
Seppi/Sousa může být klidně konečná. Vidím to letos s Londýnem špatně, přešpatně :(
Reagovat
tommr
TM je už ztracenej. Tomáš se ted musí ohlížet na Goffina, kterej ho ještě může vystrnadit z top-10 ...
Reagovat
Fandina
Matematicky je TM ještě možný, ale musel by třeba vyhrát dva zápasy a Čilič žádný a potom by Goffin nesměl postoupit do finále a Tsonga ho vyhrát.
Reagovat
tommr
jen dva vyhraný zápasy by v žádným případě nestačily - Tomáš musí postoupit minimálně do semifinále ...
Reagovat
Fandina
Aha, tak na http://live-tennis.eu/en/atp-race to mají blbě. Uvádí, že rozdíl mezi Berďou a Čiličem je jen 165 bodů.
Reagovat
Fandina
Anebo to mají dobře, pokud se započítávají povinné turnaje.
Reagovat
Lunej..
měl bys to dat v pohode, snad ti do toho nebude umpire moc kecat :D
Reagovat
Lunej..
Gratulka :)
Reagovat
smazaný uživatel
Toľko špekuloval až dospekuloval
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist