Berdycha zaskočil Federerův výkon. Radši bych seděl na tribuně a jen se díval, řekl hořce

20. 1. 2017, 18:21
Aktuality 37
Tomáš Berdych má za sebou porážku, kterých v kariéře moc nezažil. Ve třetím kole Australian Open se stal jen s nadsázkou řečeno komparsistou při představení Švýcara Rogera Federera.
Profily hráčů
Tomáš Berdych

Sedmnáctinásobný grandslamový šampion Federer v utkání s Berdychem nasázel 40 vítězných míčů, udělal jen 17 chyb a nečelil ani jednomu brejkbolu. Svým výkonem dal vzpomenout na éru, kdy světové scéně bílého sportu dominoval.

"Ten zápas v podstatě nebyl o mně. Radši bych seděl na tribuně a díval se, než tohle zažíval na kurtu. Dostal jsem lekci z totální agresivity," řekl Berdych po utkání pro česká média.

Jednatřicetiletý Berdych vyhrál los a zvolil servis. První podání si udržel hladce, stejně tak druhé, jenže za stavu 2-2 už neuspěl. "Přišlo to brzy a o to hůř se s ním pak bojuje. Začátek nebyl optimální, nevydržel jsem s ním hrát. A pak už se to těžko hodnotí, k ničemu mě nepustil. On to zvládl výborně," konstatoval Berdych.

Při Federerově podání se skoro nedostal do hry a nedokázal nic změnit, aby soupeře vyvedl z rytmu. "Nenašla se chvíle, kdy jsem mohl něco vytvořit jinak. Hrál jsem s ním v éře, kdy všechny porážel, a tohle byl velmi podobný výkon," řekl Berdych a dodal, že byl kvůli sobě naštvaný. "Poctivě makám, připravuji se a on takhle všechno zhatí. A já s tím vůbec nic nezmůžu. Takových utkání jsem v kariéře moc nezažil."

Poprvé v kariéře narazil Berdych na Federera na grandslamu už ve třetím kole. Důvodem je fakt, že Federer loni ukončil sezonu po Wimbledonu, léčil levé koleno a byl nyní až sedmnáctým nasazeným. "Někdo to štěstí mít musel a byl jsem to já. Ale beru to, musím se s tím srovnat. Sezona je teprve na začátku," řekl Berdych.

Loni Berdych angažoval kouče Gorana Ivaniševiče s cílem zkusit zaútočit na vytoužený grandslamový titul. "Na jednu stranu si přeju vyhrát grandslam, to je nejvyšší cíl, ale nechci se k němu úplně upínat. Vede k němu dlouhá cesta," řekl Berdych. "Musím vyhrát sedm zápasů a nikdo mi je nedonese na zlatém podnose."

Jasná porážka od Federera z pohledu šance na velký titul může Berdycha bolet. "Jo, je to k naštvání. Vím, co jsem obětoval, co mě to stojí a co tenisu dávám. A pak zažiju takový zápas. Vidím, že nestačí jen být natrénovaný. Musí se sejít víc věcí," řekl a doufal, že se z prohry brzy oklepe. "V tenise i životě takových bude ještě dost. Čím rychleji se s ní vyrovnám, tím spíše můžu pokračovat dál," uvedl.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

37
Přidat komentář
Torresek
Dobrýý :D :D toto ještě nepoužil jako výmluvu. Jen tak dál Berďo
Reagovat
horska.kraslice
Nojo, Ivanisevic zřejmě není nejlevnější a investice se Berdychovi zatím nevrátila, to je celkem palčivá frustrace.
Reagovat
pauloX
Proti Berdychovy mal kurz na Federera okolo 1,55 krasnu hodnotu ale teraz už určite nie
Reagovat
smazaný uživatel
Este by mohol ist dnes domov pán Raonic a pre istotu aj pán Dimitrov, nech sa nám ten pavúk vyčistí.
Reagovat
Matti
Nevadí. Budeme si ho muset vyčistit sami. :-)
Reagovat
baggik
Je to trapne fnukani. Tohle jsem uz od Berdycha slysel tolikrat, kdyz skoncil na GS. Vzdycky kdyz ho porazil nekdo mimo top 30 zebricku tak nechapal. Jestli on by radsi nemel prestat brecet, nepodcebovat soupere a lepe se na ne pripravit. A taky bych se zamyslel nad tim, jestli jemu samotnemu nechybi invence, protoze nikdy jesem neslysel, ze by nekoho prekvapil Berdych. A odepsat Rogera peotoze je stary a po zraneni...Berdychu Berdychu.
Reagovat
Torn
Jsem v rychlosti na ten zápas koukal a klíčová chyba asi je, že Tomáš nedokázal vůbec returnovat (Roger podával suprově) a tak si nedokázal vytvořit moc tlak. Krom toho Roger byl na Tomáš skutečně rychlý a hrál mu dost stopballů. Ale šlo vidět, že u Tomáše tomu něco chybí, protože mi nepříšlo, že by hrál špatně. Asi jak říkal sám, musí se to sejít.
Reagovat
Jan
Když chce pan Berdych vyhrát GS, nesmí ho zaskočit nic :) V každém případě, v DC ať už nereprezentuje. Ublížilo by mu to.
Reagovat
Jabadu
Já jsem (paradoxně) rád, že talent zvítězil nad dřinou. Tvůrcem této tenisové dřiny je Ivan Lendl - to se ví.
On byl jeden z prvních, který ukázal, že dřina je víc, než talent.
Je dobře, když toto pravidlo někdy neplatí.
:-)
Reagovat
smazaný uživatel
talentu je mnoho a jednim z nich i talent ke drine.. :-)) Navic je celkem blahovost si myslet, ze Roger nikdy nedrel a ze Berda je bez talentu.. ;-)
Reagovat
Jabadu
To jsem tak úplně neřekl.
Elegán je fenomén a šampioni mají vždy něco navíc - nikdo neví, co to je, ale ví se, že to mají.
:-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Víš co je ale zajímavé? Navzdory obecně opačnému mínění veřejnosti sám Roger třeba tvrdí, že třeba Rafa měl daleko větší talent než on.
Reagovat
Jabadu
Rafa má zvláštní údery. Na antuce fungují, ale na jiných površích dnes už ne.
Přijde Miloš, zkope mu prdel do špičata a může si točit balóny (ála Thomas Muster) jak chce.
Tohle není budoucnost tenisu.
Rozhodně ne se současnou hmotností raket, rychlostí míčů a možnostmi výpletů.
:-)
Reagovat
Stan_Borowitz
Upřímně bych byl radši, kdyby to neudělal Miloš, ale Roger ve finále...
Reagovat
tito
Kéž by se dostal Rafa do finále :)
Reagovat
Stan_Borowitz
Dtto Roger :-)
Reagovat
FulnekUltras
ale při současném sbližování ATP s WTA se ještě Bédovi možná jednou i ty další věci sejdou ;)
Reagovat
dappe
Úplně nerozumím tomu, jak je možné, že hrál Federer tak dobře. Bylo jasné, že bude hrát lépe než v předešlých kolech, navíc se hrálo v noci, ale tohle opravdu nečekal nikdo. Berdych udělal v prvním setu jednu nevynucenou chybu, a prohrál ho za nějakých 25 minut 2:6, ve třetím setu měl 16 winnerů a 6 UE, přesto v zápase neměl ani jednu malou šanci. Jsem zvědavý, jak to půjde dál.
Reagovat
turista
Porážka Novaka Djokoviče se 117.hráčem světového žebříčku Istominem je ještě méně pochopitelná. Federer je přece jenom zatím 17.v žebříčku takže to není pro Berďu hanba ta porážka.
Reagovat
Padme
nebude nikdy ostuda... ať je kolikátý je... Trošku mi to připadalo jako turnaj mistrů, jen ve třetím kole na GS.
Reagovat
smazaný uživatel
co je prosim te nepochopitelneho na Djokovicove prohre, pokud hral blbe? Videla jsem Denise odehrat i velmi pekne zapasy - Kohli, Ferda, Benetka, Llodra, Almagro, velmi tesne prohrat s Rogerem... ja tehle adoraci nerozumim. A ten Berda - vubec neni rozhodujici, kolikaty je na zebricku Fedex, ale skutecnost, ze hral neco, co nikdo jiny nedokaze. Kdyby hral blbe, tak ho Berda porazi. Uplne pochopitelne.. :-)) A ac jsem videla jen stripky, ke vsemu mi prijde, ze Berda nehral spatne. Pokud nekdo na jeho hre a projevu nevidi zmenu, pak samozrejme nemam co dodat. Holt dneska pres Rogera nejel vlak, tak Rebela zabte, no! ;-)
Reagovat
Marduch
Z tech highlights nic pozitivního pro Tomase nevyluhuješ. Par voleju, par es, dva tri winnery z FH. Ale treba jsou to tendenčně sestrihane highlights...
Reagovat
smazaný uživatel
jiste. Mam v zive pameti uvodni smrst pod Danim, jenze to vubec nebyl on a nemohl takove nahle a nasilne vyklopeni z komfortni zony prezit. Nikdy bych neverila, ze muze byt Ivanisevic tak premyslivy a dobry trener, kdybych nevidela jeho praci na Marinovi a tu nenasilnou, pritom uz patrnou zmenu s Berdou, ktera citlive navazuje na jeho tenis, ktery hraval jako mladas. Blby je, ze uz mladas neni, ale proto ho rozhodne nezatratim.. a navic, ja jsem s letosnim vyvojem AO zatim velmi, ale velmi spokojena.. :-))
Reagovat
a.magerova
Reagovat
tito
Nebyly v součtu winnerů i esa? Šance, pokud nějaké mohly být, si Tomáš nevytvářel. Třeba když se dostal na téčko, tak tam vypadal opravdu bezradně.
Reagovat
smazaný uživatel
ale co jsem videla, Roger byl nesmirne rychly, podle me by stihal malo kdo, na tecku jsi jak nahy v trni.. :-)
Reagovat
tito
Sojči, vůbec nezpochybňuji Rogerovu hru, hrál parádně. Jinak nahý v trní pokud soupeř zkrátí, ale pokud se účelně posouvám do kurtu- tenhle případ jsem myslel. Chci tím říci, že Tomáš dnes hrál až bázlivě, pořád jsem čekal, že se naštve a přetaví to ve větší agresi, ale on přišel dnes Rogera upinkat.
Reagovat
smazaný uživatel
ja jsem dost v nevyhode, ze neznam obraz celeho zapasu, prave mi prislo, ze Berda uz nepinka "postaromu", ze je tam progres. Pokracovani toho, co hral s Ryanem.
Reagovat
Fandina
Berďa určitě nepinkal jako dřív, ale Roger ho jednoduše přejel, protože mu vůbec nedal šanci, byl rychlý a Berďa nestíhal.
Reagovat
Marduch
No uvidíme v průběhu sezony, jestli tam progres je nebo ne ;-)
Reagovat
Kytka
Taky bych si počkala.
Reagovat
smazaný uživatel
predevsim na chyby a neuspech, ze? Pripada mi, ze to je tvoje zlata parketa.. :-) Ja jsem ohledne GS sice podobne skepticka, ale obdivuju, ze Berda jeste nic nebali a za pet minut dvanact dela opakovane zasadni zmeny v tymu, ve hre. On, takova konzerva. A ve veku, kdy to zacina uz zatracene bolet na tele i na duchu. Cekas jen a jen na uklouznuti, ale je dobre si trochu zmapovat teren.. ;-)
Reagovat
Kytka
Tak na chyby a neúspěchy rozhodně ne. na to, jestli ta spolupráce něco přinese. Netrvá dlouho, sotva ji navázali, Tom onemocněl, pracovat mohli začít až koncem loňské sezóny. Uvidíme ve Wimbledonu, na antuce na RG to moc nevidím. A taky by Tom potřeboval trochu víc štěstí. Ty jeho losy jsou smolné a tenhle byl smolný extra. I kdyby přehrál Rogera, tak dál pak Nishokori, Murray, případně Nadal nebo Wawrinka nebo Raonic z druhé půlky. To by nedal nikdo. Jen mně přišel ten jeho včerejší výkon beznadějný, prostě nestíhal.
Reagovat
Lina
Ty si tak strašně odporuješ. Včera jsi psala, že se má zahrabat pod listí nebo to radši už zabalit a dnes píšeš důvody, které by mohly být za tím proč se mu nedaří a že čas ukáže. Je jasné, že nejde vždy pochválit, tak jako každý, Ty jsi bohužel jedna z těch, která když Tom prohraje, tak na něm nenecháš nit suchou a je Neschopný, ale také že DC půjde bez něj do kytek. Podobný postoj zaujímáš i k Jirkovi.
Tobě se vždy všechno povede, jsi skvělá nebo pouze šíleně náročná na ostatní? Jako šéfovou v práci bych Tě nechtěla.
Reagovat
Kytka
To je spíš projev frustrace u mně. A neboj, šéfovou bych ti nedělala. Já byla vždycky sólista a to poslední co bych chtěla bylo někomu šéfovat. Ale taky jsem v podstatě nikdy šéfa v tom pravém smyslu neměla, prostě sólista a to mně vyhovovalo.
Reagovat
Stan_Borowitz
Tak ono se fakt blbě hraje agresivně, když soupeř hraje tak rychle, že nestíháš.
Reagovat
Tornes
Na returnu opravdu nikoli, ovšem na vlastním podání hrál druhý a třetí set naprosto skvěle. Procento prvního podání takové jako on takřka nikdy (i po katastrofálním prvním setu byl celkově na 64 % prvního podání), vyhrané míče taky skvělé. Bohužel ani toto na Federera dnes nestačilo.

Jinak jasně že se tam počítají i esa, jako vždy, Ovšem i bez započtení es je v podstatě na nule, což znamená velmi dobrý výkon.

Moc nerozumím tomu, jak tady zrovna po tomhle zápase na Toma všichni nadáváte. Jak obecně třeba na zahraničních forech není oblíbený, tak po tomhle zápase se celkem všeobecně uznávalo, že hrál dobře, akorát Roger hrál skvěle. Ale tu? ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist