Brown: Na trávě si věřím, na antuce bych ale s Nadalem hrát nechtěl

3. 7. 2015, 22:07
Rozhovory 27
Dustin Brown se včera ve Wimbledonu postaral zatím o největší překvapení mužské dvouhry. Aktuálně 102. tenista světa ve druhém kole vyřadil dvojnásobného vítěze Rafaela Nadala. Věřil jsem si, ale bylo to i o štěstí, řekl po utkání Němec. Na antuce bych s ním asi hrát nechtěl, dodal.
Profily hráčů
Dustin Brown

John McEnroe vás po utkání s Nadalem moc chválil. Řekl dokonce, že jste na centrálním kurtu předvedl nejlepší výkon, jaký kdy od tak nízko postaveného hráče viděl. Jaké je to poslouchat slova chvály od takové legendy? Jak byste vy sám popsal svůj výkon?
Mluvil jsem s ním po zápase, dělal jsem s ním rozhovor v rádiu a řekl mi přesně to, co říkáte vy. Je to skvělé, když vás chválí někdo, kdo toho v tenise tolik dokázal, moc si toho vážím. Ten zápas byl báječný, atmosféra byla nepopsatelná. S Rafou jsem nehrál poprvé, takže jsem věděl, co proti němu mám hrát. Vloni jsem ho porazil na trávě v Halle a ta zkušenost mi hodně pomohla. Je to skvělý hráč, takže jsem věděl, že to bude velmi těžké. Tráva tady ve Wimbledonu je o něco pomalejší než v Halle a navíc se hraje na tři vítězné sety. Jsem opravdu šťastný, že jsem vyhrál a postoupil tak dál.

Váš return je opravdu zajímavý. Střídáte při servisu soupeře různé údery - někdy zahrajete krátký míč, jindy zase return napálíte agresivně. S jakou taktikou jste šel do zápasu s Nadalem?
V každém zápase se hráč musí soustředit na svou hru a musí se snažit udělat maximum proto, aby soupeře vyvedl z toho, co mu vyhovuje. Vím, že kdybych v utkání s Nadalem zůstal u základní čáry a hrál s ním nekonečně dlouhé výměny, tak bych prohrál. Některé údery jsem sice zkazil, ale i to bylo na druhou stranu dobře, protože se nehrály dlouhé výměny, ve kterých by se mohl dostat do rytmu. Ve druhém setu se mu to podařilo, a proto ho vyhrál. Říkal jsem si, že musím něco změnit, proto jsem se začal víc soustředit na servis, začal jsem do něj dávat víc a víc jsem si ho hlídal. Na returnu jsem se snažil to mixovat a to se ukázalo jako dobrá cesta.

Pomyslíte-li na své dovednosti a výsledky, co vám proběhne hlavou v souvislosti s kariérou Rafy a jeho odkazem k tenisu?
Rafa patří bez pochyby mezi nejlepší hráče na světě, je to opravdu velká tenisová osobnost. Řekl bych, že jsem měl pokaždé velké štěstí, že jsem na něj narazil právě na mé oblíbené trávě. Kdybych s ním hrál na tvrdém povrchu nebo třeba na antuce, tak by to pro mě bylo mnohem složitější. Řekl bych, že má hra na trávě je proti té jeho hře více účinnější, na antuce by mě asi hladce porazil. Jsem opravdu šťastný, že jsem měl příležitost s ním hrát právě tady. Každý, kdo hraje tenis, sní o tom si zahrát na centrálním kurtu tady ve WimbleDustin Browndonu, je to kouzelné místo s dlouhou historií. A hrát tu s Rafou? To je opravdu velký okamžik.

Máte velmi zajímavé tetování, můžete nám o něm něco říct?
Je to portrét mého otce. Nechal jsem si to udělat minulý rok v dubnu. Vždycky jsem chtěl mít tetování. Doma v ložnici mám také jeho portrét. Vzhledem k mému časovému vytížení se bohužel vidíme jen málo, většinou jen v průběhu přestávky, kdy nehrajeme a máme volno.

Tady ve Wimbledonu jste už nyní dosáhl velkého úspěchu, jak byste ale zhodnotil svou letošní formu? Jak se na kurtu cítíte?
Na rychlých površích jsem nebezpečný. Mám rád rychlou hru a tráva je proto můj nejoblíbenější povrch. Byl jsem nadšený, když jsem se dozvěděl, že se travnatá část sezony o týden prodlouží. Odehrál jsem letos už hodně zápasů a zejména na začátku roku mi to příliš nevycházelo. Některé zápasy jsem prohrál dost smolně, třeba 6-7 ve třetím setu, ale i takový je bohužel tenis. Po French Open jsem si vzal nějaký čas volno. Týden jsem nic nedělal, jen jsem odpočíval a relaxoval. Byl jsem za přítelkyní v USA, kde jsem si odpočinul a pak jsem se vrátil zpět do Evropy. Hrál jsem kvalifikaci na trávě ve Stuttgartu, kde jsem odehrál tři dobré zápasy, v prvním kole hlavní soutěže jsem ale prohrál s Janowiczem. Bylo to těsné, ale měl jsem pocit, že jsem hrál dobře. Pak jsem hrál v Halle, kde jsem vypadl ve druhém kole s Keiem (Nišikorim). Bylo to dobré utkání, do stavu 5-5 v prvním jsem hrál dobře, ale pak se něco zlomilo a Kei začal hrát lépe. Odehrál jsem tedy před Wimbledonem na trávě dobré zápasy a přijel jsem sem v dobrém rozpoložení. Uvidíme, jak to bude dál.

Říkal jste, že jste rád, že jste s Rafaou hrál na trávě a ne na antuce. Myslíte, že to tak mají i ostatní hráči? Že si také přejí, aby na Rafu narazili spíše na trávě než na jiném povrchu?
To byste se museli zeptat ostatních, nemůžu mluvit za ně. Myslím, že dost záleží na hráči. Ne každý by chtěl s Rafou hrát na trávě. Je to o tom, co kdo preferuje a jaký má kdo herní styl. Když s Rafou hrajete dlouhé výměny a jste stále vzadu, tak je to vždy náročné a je jedno, na kterém povrchu hrajete. Jak říkám, velkou roli v tom ale hraje i štěstí. Příště spolu můžeme hrát znovu na trávě a může to dopadnout opačně. Tráva mi sedí, rád na ní hraju, ale není to automaticky tak, že vyhraju. Každý zápas je jiný a záleží na tom, v jaké formě a v jakém rozpoložení v ten daný den člověk je.

Myslíte, že ostatní hráči s vámi teď nechtějí hrát?
Doufám v to. (smích) Jak už jsem řekl, na trávě si věřím, mé hře tento povrch sedí, ale nejsem neporazitelný, bohužel. (smích) Musím se soustředit na další utkání a snažit se znovu předvést maximum. Už teď se moc těším. (pozn. Brown si ve třetím kole zahraje se Srbem Viktorem Troickim, s nímž má bilanci 1-1.)

TenisPortal.cz, wimbledon.com

Komentáře

27
Přidat komentář
gigin
http://www.tennisworldusa.org/Dread-the-Dreddy-The-Story-of-Dustin-Brown-the-Man-Who-Crushed-Nadal--articolo24801.html?utm_campaign=shareaholic&utm_medium=facebook&utm_source=socialnetwork
Reagovat
smazaný uživatel
komediant
Reagovat
spaniel
Doufam ze se potkají jeste aspon 10x a pokazde na trave.
Reagovat
smazaný uživatel
si hrozný
Reagovat
spaniel
Lepší než byt rasista jako ty.
Reagovat
smazaný uživatel
ja rasista? to kde si zobral?
Reagovat
spaniel
X krat jsi tady v posledních dnech urazlive komentovala Browna a jeho vzhled. Jsi rasista a teď ze sebe jeste děláš blbce.
Reagovat
smazaný uživatel
A kde som napísala, že sa mi nepáči a urážala ho preto, lebo je čierny? O farbe pleti nikde nebola reč. áno, komentovala som jeho vzhľad, to však neznamená, že som rasista. Rasizmus je predsa o niečom inom. Ak bude biely s takými vlasmi, ovešaný všelijakými čačkami-mačkami ako lesný muž a bude tak šaškovať, tak napíšem to isté. Píše sa tu o vzhľade aj iných tenistov, ale nik to nepovažuje za urážku, lebo je biely.
Ktosi písal, že Kyrgios sa rukávom opičí po Raoničovi, tak je tiež opičiak, nie? Aj to je urážka? Nad tým sa nik nepozastavil.
Reagovat
spaniel
Ale prosim te, ty kecy si nech pro nekoho, kdo ti je sežere. Proste neunášís, ze Rafa je fackovaci panák letos a tak urážíš jeho přemožitele jak male děcko. Brown je naprosto v pohode, je to mulat, je sympatak a pohodak. Neni čeho se lekat v lese, ani jinde.

K tvému rozumu, opicit se je bežně užívané synonymum pro napodobování a nema nic spolecne s tím, kdyz nekoho názvem opicakem s rasových důvodů.
Reagovat
smazaný uživatel
fackovací panák? neurážaj! amen
Reagovat
Amputace
Já v to také doufám. Znamenalo by to, že Rafa ještě v devětatřiceti bude hrát.
Reagovat
smazaný uživatel
:D +1
Reagovat
spaniel
Jo, rad se tím budu bavit jeste 10 let.
Reagovat
Roger_Federer
Proboha, neblazni.To by bylo za trest.
Reagovat
a.magerova
Nějak neumíš počítat :-P
Rafa odehraje 3 travnaté turnaje ročně, takže to je 3,5 roku ;-)
Reagovat
Amputace
3 travnaté turnaje odehrál snad jen letos, obyčejně hrává jen jeden přípravný před Wimbledonem, takže děleno dvěma je to pořád 5 let, což je krása :)
Reagovat
smazaný uživatel
bisťu, to je fotka! jeden strašiak na druhom. Stretnúť ich v lese, bežím o dušu. Aspoň má istotu, že fotku otca nestratí, kukne do zrkadala a aha ho, tu je! :D
Reagovat
Frick
Není divu :-D
Reagovat
smazaný uživatel
No jo, antuka se kouřit nedá.
Reagovat
Cico93
Jak tipujete zajtra Browna, da aj Troického?.
Reagovat
smazaný uživatel
Spíš bych tipnul Troického, kvůli Brownově "kocovině" po velkém zářezu. Ale těžko říct, loni spolu hráli na challengerech 2 zápasy, 5 setů, z toho 4 TB.
Reagovat
smazaný uživatel
Porazit Nadala, to bych ještě tak nějak nezvládl, ale nechat si na sebe vytetovat portrét svého otce,...

Jsem zvědavý, jestli Brown zapadne do klasické role stopera jako tehdy Rosol nebo Darcis (i když ten ani nenastoupil) či Kyrgios, který ale potom hrál s Raonicem, takže se asi nedá moc počítat. Každopádně ani jeden z těch tří tehdy po vítězství nad Nadalem nedokázal vyhrát, tak co předvede Mistr Brown? Muharaka lamala!
Reagovat
MarcelPersch
I na antuce by ho v momentálním rozkladu možná porazil.
Reagovat
Cico93
tomu neverím.
Reagovat
Kozoroh
Nesmysl.
Reagovat
turista
Neporazil. Vyloučeno.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist