Buzarnescuová ve 30 letech slaví první titul. Ve finále v San Jose rozdrtila Sakkariovou

6. 8. 2018, 06:58
Aktuality 9
WTA SAN JOSE - Mihaela Buzarnescuová až ve 30 letech poprvé vyhrála turnaj WTA a premiérově se posune do Top 20. Rumunská tenistka, která ještě před rokem nebyla nikdy ani v semifinále, ovládla podnik WTA Premier v San Jose, když ve finále ztratila jediný game s Řekyni Mariou Sakkariovou. Té tak zhořkl finálový debut.
Mihaela Buzarnescuová

Kariéru Mihaely Buzarnescuové dlouho protkávaly zdravotní potíže a rumunská tenistka se ve světovém žebříčku 'plácala' mimo Top 200. V té se na pár týdnů ocitla jen v roce 2011, než ji zase začala trápit zranění.

Zlom nastal až ve chvíli, kdy už to možná ani sama Buzarnescuové nečekala. V loňské sezoně, během které oslavila 29. narozeniny, začala vyhrávat i větší turnaje ITF, z nichž si připsala sedm titulů, a teprve před necelým rokem si na US Open odbyla díky úspěšně absolvované kvalifikaci premiéru na grandslamu i okruhu WTA.

V říjnu v Linci pak svůj druhý start na okruhu WTA proměnila v semifinále a letos se už stabilně zabydlela mezi širší tenisovou špičkou. Sedmkrát si zahrála semifinále, třikrát to dotáhla do finále a to poslední, včera v San Jose, přetavila ve svou suverénně nejcennější trofej. Z podniku WTA Premier.

Pátá nasazená Buzarnescuová v průběhu týdne narazila jen na jednu nasazenou soupeřku (Elise Mertensovou v semifinále zdolala 2-1 na sety) a nedělní finále proměnila svou exhibici. O sedm let mladší Řekyni Mariu Sakkariovou smetla 6-1 6-0, byť celkem sedm gamů šlo přes shodu.

"Dokázala jsem udržet emoce na uzdě a soustředit se. Snažila jsem se to brát jako normální zápas, ne jako finále," komentovala Buzarnescuová. "I po prvním setu jsem byla připravená na to, že se může do zápasu vrátit, nebylo to snadné. Ale za stavu 3-0 už jsem opravdu věřila, že bych mohla vyhrát."



Buzarnescuová se díky triumfu posunula na post světové dvacítky a vylepšila své maximum. Na něm je nově i ve čtyřhře, v níž je třicátá. V boji o Turnaj mistryň je patnáctá se ztrátou 587 bodů na osmou Karolínu Plíškovou.

"Myslím, že teď věřím čemukoliv. Začala jsem věřit, že můžu hrát dobře, když jsem se loni kvalifikovala na US Open. Od té chvíle je všechno lepší. Dál se budu snažit soustředit na každý turnaj a každý zápas, jako dosud," dodala Rumunka.

Rovněž Sakkariová prožívá své nejlepší tenisové období. V San Jose si teprve potřetí v kariéře i za poslední rok zahrála v semifinále, premiérové finále ale nezvládla. Přesto se v žebříčku posune na 31. příčku a vylepší své dosavadní maximum.

"Dnes to pro mě nebylo jednoduché. Když jsem se ráno probudila, tak jsem byla hodně unavená za včerejšího semifinále," připomněla Sakkariová duel, v němž proti Američance Colllinsové utekla ze stavu 3-6 a 1-4 s mankem dvou brejků. V pátek navíc zdolala Venus Williamsovou.

"Špatně jsem se dnes pohybovala, což je jedna z mých zbraní. Nebylo to pro mě snadné po těch dvou dlouhých zápasech a intenzivních dnes," litovala únavy a ztráty sil Sakkariová, která během nervózního utkání spáchala 34 nevynucených chyb.

"Ale získala jsem tady spoustu sebevědomí a zkušeností. Věřím, že na další finále budu připravená lépe. Moje soupeřka dnes byla od začátku mnohem lepší. Skvěle podávala a dělala si, co chtěla. Využila své šance a já měla pocit, že nemám řešení to zastavit," dodala řecká jednička.

Obě se nyní rychle přesouvají na kanadský Rogers Cup do Montrealu. Buzarnescuovou v prvním kole čeká Číňanka Qiang Wang, Sakkariová vyzve Rusku Darju Kasatkinovou.

Čtyřhru v San Jose vyhrály nasazené jedničky - třiačtyřicetiletá Češka Květa Peschkeová s Tchajwankou Latishou Chan.

• WTA PREMIER SAN JOSE •
USA / Kalifornie, tv. povrch, 799.000 dolarů
nedělní výsledky (05. 08. 2018)
• Dvouhra - finále •
Buzarnescuová (5-Rum) - Sakkariová (Řec.) 6-1 6-0
• Čtyřhra - finále •
Peschkeová/Latisha Chan (1-ČR/Tchaj-wan) - L. Kičenoková/N. Kičenoková (3-Ukr.) 6-4 6-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

9
Přidat komentář
Dobry-den
Moc jí to přeju. A debakl Sakaryjové přeju jakbysmet. ;-)
Reagovat
EllNino
Snad jich ještě pár přidá do konce roku :)
Reagovat
dadaft
hm, že dostane Maria takovou latu jsem nečekal, ale je ještě mladá, šance bude mít, je lepší, že tenhle příběh skončil titulem pro Mihaelu.
Reagovat
Nenela
Zapas jsem nevidela, ale Mihaele jsem titul prala, jedna kvuli jejimu silnemu pribehu, jednak proto, ze je to proste sympatacka. Naopak Sakkari si za jeji zapreny micek v zapase s Karolinou tento debakl naprosto zaslouzi. Bozi mlyny melou.
Reagovat
smazaný uživatel
Velká gratulace. Výsledek sice jednoznačný, ale bohužel to bylo hlavně o chybách. Marii atmosféra finále svázala, neskutečný auty.
Po proměněném mb (esem - tuším druhé v utkání) pokora, pozdravení diváků, u sítě pěkné objetí od Marie. I Marie byla v pohodě, při její děkovačce Mihaela šťastně přikyvovala hlavou :-)
winnery 14/11, ue 23/34
Loni 5.8. po prohrané finále ITF s Jasmine byla ve 2. stovce, letos korunování životní sezony. Inspirace pro "starší" ročníky.
Vítej v top 20, Mihaela.
Reagovat
dadaft
Mihaelin příběh dává naději, že by se na okruhu mohly vrátit hráčky, které také celou kariéru sužují zranění,,,,,,,,,,,,,,, třeba návrat Jamie Hampton, tenisového mega-talentu, bych osobně uvítal velmi.
Reagovat
tommr
a třeba Lucka Šafářová by se taky mohla inspirovat a ještě to nebalit ... :)
Reagovat
FulnekUltras
přesně tak - dokud to nezabalí hlava, možné je ještě vždycky všechno
Reagovat
turista
Ano.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist