Hopman Cup: Češi nestačili na Ukrajinu, Serena svůj první letošní zápas vzdala

5. 1. 2016, 04:25
Aktuality 60
Čeští tenisté prohráli v Hopmanově poháru s Ukrajinou 1:2 a vzdálil se jim postup do finále. Karolína Plíšková dnes ve dvou setech podlehla Elině Svitolinové a po ní Jiří Veselý nestačil na Alexandra Dolgopolova. Ve čtvrtek budou hrát Plíšková s Veselým proti dvojici z USA, není ovšem jasné, zda v ní bude i Serena Williamsová, která kvůli problémům s kolenem nedohrála svůj první letošní zápas.
Karolína Plíšková

Karolína Plíšková a Jiří Veselý na letošním Hopman Cupu debutují a premiéru si v neděli osladili výhrou 3-0 nad domácí Austrálií. Druhou výhru ale přidat nedokázali; dnes podlehli Ukrajině, přičemž rozhodnuto bylo už po dvouhrách.

V prvním duelu neuspěla Plíšková v duelu s 19. hráčkou světa Jelinou Svitolinovou. Proti ní byla česká tenistka mírná favoritka, neboť vyhrála všechny čtyři vzájemné duely, ale dnes neporazitelnost neudržela. Třiadvacetiletá Plíšková bojovala hlavně se svým servisem. V úvodu zápasu sice dvakrát smazala manko brejku a vyrovnala na 5-5 a při podání soupeřky vedla 30-0, ovšem od té chvíle už toho příliš neuhrála. Nedostala se k žádnému dalšímu brejkbolu, z posledních deseti gamů získala jen dva a o dva roky mladší soupeřce nakonec i vinou velkého množství nevynucených chyb podlehla za hodinu čtvrt 5-7 2-6.

"Nejsem nadšená, jak jsem hrála. Doufám, že to příště bude lepší," řekla zklamaná Plíšková. "Proti Karolíně je to vždy velmi obtížné, protože má úžasný servis. Musela jsem být po celý zápas opravdu soustředěná," uvedla Svitolinová, která se před sezonou připravovala v Abú Dhabí i pod dohledem bývalé světové jedničky Justine Heninové.

České naděje na zvrat pak nedokázal oživit Jiří Veselý. I když dvaadvacetiletý rodák z Příbrami proti Alexanderu Dolgopolovovi přišel jen jednou o své podání, sám se na returnu neprosadil ani jednou a vyrovnaný zápas prohrál 5-7 6-7. S o pět let starším Ukrajincem, který je ve světovém žebříčku jen o pět příček výše postaveným hráčem, neuhrál set ani v předchozím souboji před třemi měsíci v Paříži.

"Dnes si sedla spousta věcí. Hraju dobře a jsem zdravý. Doufám, že to tak zůstane celý rok," pochvaluje si povedený vstup do sezony Dolgopolov, který v neděli porazil snadno ve dvou setech i Jacka Socka.

Čeští tenisté si připsali čestný úspěch alespoň v závěrečné smíšené čtyřhře, ovšem ani suverénní výhra 6-3 6-1 za pouhých 44 minut nezměnila nic na jejich konečné porážce.

"Aspoň mix jsme po nepodařených dvouhrách vyhráli," řekla Plíšková a vtipkovala, že si s Veselým zahrají smíšenou čtyřhru i na grandslamovém Australian Open. "Já bych ho brala," smála se.

Serena nedohrála svůj první letošní zápas
Plíšková s Veselým se na závěr skupiny střetnou ve čtvrtek s Američany a šanci na postup jim dá jen výhra a případné klopýtnutí dosud neporažené Ukrajiny s australskou dvojicí. "Doufáme, že ještě máme šanci. Vše je otevřené," řekl Veselý.

Serena Williamsová v pondělí v Perthu ohlásila, že má zánět v koleni, a v souboji s Ukrajinou ji nahradila Vicky Duvalová. Dnes světová jednička odehrála proti domácí Jarmile Wolfeové 15 gamů, než za stavu 5-7 a 1-2 vzdala. Otázku své účasti ve čtvrtečním duelu s Čechy nechala otevřenou.

"Odeznívá to hodně pomalu. Potřebuju čas, den volna nebo dva můžou udělat velký rozdíl," řekla majitelka 21 grandslamových titulů ve dvouhře. "S rozhodnutím nespěchám, nejdřív uvidím, jak se budu cítit zítra," dodala Williamsová, která má za dva týdny začít obhajobu trofeje na Australian Open a Hopman Cup už dvakrát vyhrála.

Vítězství domácího týmu s názvem Gold proti Američanům vzápětí pojistil Lleyton Hewitt, jenž zdolal Jacka Socka 2:0 na sety.

Výsledky - Hopmanův pohár:
Skupina A:
Česko - Ukrajina 1:2
Karolína Plíšková - Svitolinová 5:7, 2:6
Veselý - Dolgopolov 5:7, 6:7 (3:7)
Karolína Plíšková/Veselý - Svitolinová/Dolgopolov 6:3, 6:1

Austrálie Gold - USA 3:0
Wolfeová - S. Williamsová 7:5, 2:1 skreč
Hewitt - Sock 7:5, 6:4
Wolfeová/Hewitt - Duvalová/Sock 7:6 (7:4), 6:1
Tabulka:
1. Ukrajina 2
2
0
4:2
2
2. ČR 2 1 1 4:2 1
3. Austrálie Gold 2 1 1 3:3 1
4. USA 2 0 2 1:5 0
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

60
Přidat komentář
marta
Jak to musí ve čtvrtek dopadnout,aby naši postoupili do finále?Se v tom nějak motám.Děkuji za info
Reagovat
Fandina
Ukrajina nesmí vyhrát a naši musí vyhrát, pak je tam šance.
Reagovat
aligo
Česi bez ztráty setu a Ukrajina ani set... Pak je jistota... Jinak budou rozhodovat různé aspekty jako na TM sety gemy a vzájemný duel..
Reagovat
Frick
Tak bez ztráty zápasu, ne?
Reagovat
marta
Záleží tedy i na setech?
Reagovat
Fandina
Pokud naši vyhrají, tak budou mít dva vyhrané trojzápasy jako Ukrajina, která je už má teď. A pak se bude rozhodovat o poměru setů, her, případně vzájemný zápas. Potřebují porazit USA a prohru Ukrajiny.
Reagovat
marta
Děkuji to bude hodně těžké.Myslím si že USA by naši porazit mohly.
Ukrajina bude bojovat.
Reagovat
freeteepek
Nevím proč, ale Karolína to dnes odchodila. Tak nějak absolutně bez pohybu. To se pak nemůže divit, že má tolik zbytečných chyb. A k tomu ještě netrefuje první podání. Dnes to bylo hlavně o nohách. Ale nechce se mi věřit, že by nechtěla vyhrát. Prostě jí to nesedlo. Škoda. Doufejme, že se příště probere. Ten mix byl pěkný. Naši tam ukázali svůj potenciál, i když Dolgopolov to už tak nějak flákal...Karolína by to v mixu měla na AO s Jirkou určitě zkusit:-) Na klasického debla ať se tentokrát vykašle, stejně nemá šanci. Mixa má teď po těch exhibičních utkáních natrénovanýho. A její servis platí i na chlapy:-)
Reagovat
Fandina
Je to škoda, že dneska prohrála. Buďto měla den blbec, nebo nevím co, protože v mixu vyhráli.
Reagovat
Frick
Jsem rád, že jsi zpět. Poslední tvůj post jsem evidoval ze 4.12., tak jsem začínal mít strach....
Reagovat
tommr
to já taky ... :)
Reagovat
peggy
Kaja neni na tenis,tak na predvadeni.
Reagovat
lars
Ty nejsi na tenis, ale na provokace
Reagovat
Frick
Pokud to chtěla brát relaxačně, tak měli oslovit Denču. Ta by si toho vážila.
Reagovat
blixa
Ale prd relaxačně. Měla svůj den blbec. To se jí stává, to už by si taky mohl vědět. Nic jí nejde, tak vypadá apaticky.
Reagovat
sprchon
Koukals předsedo? Já myslel, že se vzbudím, ale jsem nemocnej a byl jsem rád, že jsem to prospal. :D
Reagovat
blixa
Druhej set, taková klasická bída, když nic nejde.
Reagovat
sprchon
Tak snad to byla jen jednosetová bída. :D
Reagovat
tommr
Karolína neměla na HC vůbec jezdit, protože tam nemůže nic získat jen ztratit. Její největší konkurentky - CSN, Bencic a Vinci - si mezitím budou hrabat body v Brisbane. Pokud Karolína příští týden neobhájí v Sydney lonský finále může se v žebříčku hned na začátku sezóny zbytečně propadnout ... :(
Reagovat
blixa
Získat může, prachy ;-) :D
Reagovat
freeteepek
A diamantovej tenisák.
Reagovat
VlS
Finančně na Hopmenu získá víc.
Reagovat
tommr
ale jen pokud by HC vyhrála a na to to zatím moc nevypadá ...
Reagovat
smazaný uživatel
Tenis není jen o bodech do žebříčku. Dnešní zápasy jsem neviděl, ale v těch nedělních jsem viděl, že to Káju vysloveně bavilo - a to nejen v mixu, kde by se to tak trochu dalo očekávat, ale i v singlu. Speciálně v jejím případě je co říct, protože běžně na ní v zápasech emoce nebývají znát a ty pozitivní už vůbec. Čili pokud jela na HC proto, že si to chtěla užít bez ohledu na ztrátu bodů a pozice, tak je to jen dobře.
Reagovat
tommr
na to bezstarostný "užívání si" tenisu měla dost času na konci roku během IPTL nebo jak se ta blbost jmenuje. Ta ztráta bodů a pozice hned na úvod sezóny by jí mohla v dalším průběhu sezóny ještě hodně mrzet ...
Reagovat
EllNino
nevšiml jsem si, že ztratila nějaký pozice :)
Reagovat
tommr
zatím ještě ne, ale koleduje si o to ...
Reagovat
blixa
Myslel jsem si, že mi to tvoje depresivní sýčkování bude chybět, ale ani ne :D Spíš si na něj zase musím zvykat ;-)
Reagovat
tommr
snad to zvládneš ... :)
Reagovat
VlS
:-)
Reagovat
rusedski
Však jí nic neuteče. Stejně těch turnajů odehraje zas hafo jak ji známe a všechny do žebříčku započítat nepůjdou. Není potřeba každej tejden honit body...
Reagovat
lars
Muze ji utec dobra sance na velky tenis. uspech.
P10 turnaju kde, nebude hrat top7 moc behem sezony neni.
Reagovat
Frick
V tom případě bych jí spíš vyčítal neúčast v Petrohradu...
Reagovat
lars
letet do a ze zmrzlyho Petrohradu k Arabum do tepla ma zvysene riziko
Reagovat
Frick
nebude hrát přeci venku...
Reagovat
freeteepek
Kdyby dnes Karolína porazila Svitolinovou, tak mohla Hopman Cup i vyhrát. Ta trofej je pěkná. A taky se těšila na zápas se Serenou. Nechápu, proč to dnes odchodila.
Reagovat
Fandina
Kája s ní hrála v listopadu a předtím v září, všechno na tvrdém povrchu a jednou na antuce v květnu 2014. Myslím, že jí dneska podcenila, je to škoda.
Reagovat
Fandina
Bez dneška nad ní třikrát vyhrála.
Reagovat
smazaný uživatel
dela na stara (a nemocna) kolena blbosti, zda se..
Reagovat
EllNino
Jeden Jarkoooo :D
Reagovat
COMEON
Jarka podava vyborne, snaď sa jej bude dariť aj normalne v sezone. :)
Reagovat
Fandina
Serena nastoupila proti Jarce.
Reagovat
sprchon
Obdivuhodné. :)
Reagovat
EllNino
Dobře vážení ...:) nakonec bude důležitý každý zápas, tak to vyhrajte :)
Reagovat
marta
Mají Kája a Jirka ještě šanci na finále?
Reagovat
lars
jo
Reagovat
marta
Děkuji
Reagovat
lars
Halep nebude hrat v Brisbane
Reagovat
lars
snad nevyhraje Bencic nad Karlikem nebo nad Kerber
Reagovat
EllNino
proč ? :D
Reagovat
lars
uvedene moznosti zpusobi pokles v zebriku nasich tenistek
Reagovat
EllNino
Tak bohužel, oboustranně dobrý zápas, ale Alex byl odvížnější :) ...
Reagovat
smazaný uživatel
co to pitvoris, hezky na rovinu - sviznejsi, no.. :-) Ja se ale spis neprenesu pres Svitolinu, nemela bych se nechat unaset, pro me vsak opravdu neprijemny puchejr, pardoon.. :-)
Reagovat
EllNino
:) tak mrkej na Ráďu a kašli na Svitolinu :D
Reagovat
VlS
Teď se na tebe její adoranti slítnou -:-) - taky mě není sympatická
Reagovat
smazaný uživatel
neprestavaji me fascinovat ty pohybove vyrony Dolgopolova.. :-) Neuveritelna akcelerace, mne to prijde, jako kdyby si nekdo hral se zmenami rychlosti v promitani sekvenci. Ale uz by se mohl Sasena nejak zlomit nebo zauzlovat nebo janevimco, ale uz neco.. :-) Jura na rozdil od Karoliny vyhrat chce, pojd!
Reagovat
EllNino
:D Jako třeba teď ten slajz, vidělas ? ...absolutně nekontrolovatelný pohyby, ten nápřah na bekhend :) ...fakt ten někde rubal pánvičkou v lese o stromy, nebo jinak fakt nevím :D
Reagovat
smazaný uživatel
ja to nechapu.. :-)) A ten lazenskej servis, to vyvaleni boku, on je ukaz.. :-)
Reagovat
EllNino
:D takzvaný vanobok
Reagovat
VlS
Mě připadá, že utek z cirkusu, kde dělal hadího muže. Vždycky se dívám a přemejšlím - poláme se? Nepoláme? . No, nicméně mu to celkem funguje.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist