Červená skupina: Halepová nedala šanci Garciaové. Wozniacká smetla Svitolinovou

23. 10. 2017, 15:11
Aktuality 35
TURNAJ MISTRYŇ - Simona Halepová odstartovala letošní Turnaj mistryň vítězstvím nad 11 zápasů neporaženou debutantkou Caroline Garciaovou a zvládla tak první duel v roli světové jedničky. Ve druhém souboji Červené skupiny deklasovala Caroline Wozniacká debutantku Jelinu Svitolinovou, s níž ztratila pouhé dva gamy.
Simona Halepová

Simona Halepová a Caroline Garciaová odehrály poslední utkání před startem letošního ročníku Turnaje mistryň v pekingském finále, kde ve dvou těsných setech zvítězila Garciaová. Dnes proti sobě nastoupily celkem počtvrté a Rumunka po výhře 6-4 6-2 potvrdila, že má nad Francouzkou lehce navrch. Navíc přerušila sérii 11 vítězství Garciaové, která v Asii triumfovala ve Wuhanu a právě Pekingu, a úvodní zápas v roli první tenistky světa zvládla.

Pomalejší kurt od začátku více vyhovoval favorizované Rumunce, která se tradičně precizně bránila a sama dokázala Francouzku pořádně rozběhat, navíc lépe servírovala. Garciaová se s těžkým úkolem prolomit obranu Halepové popasovat nedokázala a v utkání nastřílela 16 nevynucených chyb oproti 13 winnerům. Halepová měla o pět chyb méně.

Halepová měla problémy na podání hned v prvním servisovém gamu, kdy si musela poradit se dvěma brejkbolovými hrozbami. Za stavu 2-2 ovšem na returnu zaútočila Rumunka. Dvěma výbornými údery si hru skvěle rozehrála a Garciaová poté soupeřce brejk dvěma zbytečnými chybami doslova darovala. V následujícím gamu však na dvorci dominovala Francouzka, hned první brejkbol díky dvojchybě světové jedničky proměnila a skóre srovnala.

Další zaváhání debutantky Garciaové přišlo v devátém gamu. Dvojchybou Rumunce nabídla další šanci jít do brejku, ale hrozbu zlikvidovala výborným druhým podáním. Halepová si však vypracovala druhý brejkbol, Garciaová přidala druhou dvojchybu a zajistila nejvýše nasazené hráčce možnost úvodní sadu doservírovat. Další game se pro Halepovou sice neobešel bez komplikací, nicméně třetí setbol už Rumunka výtečným bekhendem do protipohybu proměnila.

Zatímco Halepová pokračovala ve skvělém výkonu i ve druhém setu, Garciaová se naopak trápila, působila bezradně a ve třetí hře ztratila potřetí v zápase podání. Francouzka měla obrovskou šanci se do utkání ještě vrátit, ale zaváhání Halepové a náskok 40-0 na returnu přetavit v brejk nezvládla.

Vzápětí nestačilo Garciaové vedení 40-0 ani na servisu a světová jednička už měla v zádech dva brejky. Rumunka si poté náskok udržela až do konce a od stavu 3-4 vyhrála 9 z 11 gamů.

"Byl to skvělý zápas, jeden z mých nejlepších. Hrála jsem opravdu dobře, v Singapuru se cítím skvěle a chtěla bych všem poděkovat, že dnes přišli. Proti Caroline je to vždy těžké, porazila mě ve finále v Pekingu, ale já zase uspěla letos v Torontu a věděla, že ji můžu znovu porazit," řekla v pozápasovém rozhovoru na kurtu světová jednička.

"Byl to můj první zápas v roli světové jedničky a jsem ráda, že jsem ho zvládla. Užila jsem si to. Je to snad dobré znamení a dnešní výhra mi pomůže lépe se vyrovnat s tlakem. Doufám, že v příštím zápase podám ještě lepší výkon," dodala.

Halepová na Turnaji mistryň hájí post světové jedničky, kterou se stala díky finálové účasti v Pekingu. Na druhou Muguruzaovou, jež svou pouť v Singapuru rovněž odstartovala hladkou výhrou, má náskok pouhých 40 bodů. Také čtvrtou účast v Singapuru zahájila Rumunka beze ztráty setu. V předchozích dvou letech však druhé a třetí souboje ve dvou sadách prohrála a skončila již ve skupině. Při svém debutu v roce 2014 hrála finále.

Garciaová si letenku do Singapuru zajistila na poslední chvíli díky čínskému "doublu". Po triumfech ve Wuhanu a Pekingu odsunula z poslední osmé postupové pozice Britku Kontaovou. Svou premiéru na akci pro osm nejlepších tenistek sezony si však výhrou neosladila.

Statistiky zápasu

Druhý dnešní souboj v rámci Červené skupiny obstaraly debutantka Jelina Svitolinová a Caroline Wozniacká. Bývalá světová jednička Wozniacká za hodinu hry zvítězila 6-2 6-0 a ukrajinskou tenistku ve čtvrtém vzájemném duelu vůbec poprvé porazila.

Wozniacká sice se Svitolinovou loni těsně prohrála v Miami a letos ve finále v Dubaji ani Torontu neměla šanci, nicméně v dnešním souboji byla jasně lepší hráčkou. Dánka podala takřka bezchybný výkon, který korunovala 16 vítěznými míči a pouhými pěti nevynucenými chybami. Naopak Svitolinová zbytečně chybovala a na Wozniackou nebyla schopná za celý zápas najít recept.

Průběh druhého pondělního utkání Červené skupiny byl vyrovnaný jen zpočátku. Obě hráčky si až do stavu 3-2 pro Wozniackou držely servis, jenže Svitolinová poté v šestém gamu nabídla dvojchybou Dánce první brejkbol a od té doby se jen těžko dostávala do hry. Wozniacká v úvodní hře druhé sady odvrátila první a zároveň poslední brejkbolovou hrozbu a definitivně tím odpor soupeřky zlomila. Svitolinová od stavu 2-2 neuhrála jediný game.

"Dostala jsem ji trochu dolů. Ona pak ztratila sebedůvěru nebo se do toho snažila chodit až moc," řekla po jednoznačném zápase Wozniacká. "Hrála jsem dnes extrémně dobře a jsem ráda, že jsem první zápas zvládla. Snažila jsem se být agresivní a jít si pro vítězné údery. Dneska mi naprosto vše fungovalo," dodala Dánka.

Wozniacká hrála Turnaj mistryň naposledy v roce 2014, kdy se poprvé konal právě v Singapuru, a došla do semifinále. Mezi nejlepší kvarteto postoupila také při své premiéře před osmi lety, o rok později se probojovala dokonce do finále. Pouze v roce 2011 skončila již ve skupině. Wozniacká stejně jako Halepová první zápas na akci pro osm nejlepších tenistek sezony ještě nikdy neprohrála.

Statistiky zápasu

Třiadvacetiletá Svitolinová přijela do Singapuru jako vítězka pěti turnajů v této sezoně, víc titulů žádná hráčka nezískala. Po zápase neskrývala zklamání. "Dneska byl pro mě hrozný den. Byl to pravděpodobně můj nejhorší zápas, který jsem za posledních pár let odehrála," poznamenala.

V Bílé skupině si včera připsaly výhry Karolína Plíšková, která hladce přehrála Venus Williamsovou, a Španělka Muguruzaová, jež si v duelu grandslamových šampionek poradila s Ostapenkovou.

Debutantkám se tak letos zatím absolutně nedaří. Svá úvodní vystoupení ve dvou setech prohrály Ostapenková, Svitolinová i Garciaová. Poprvé se v Singapuru představila také Venus Williamsová a rovněž neuhrála set.

Další zápasy Červené skupiny se budou hrát ve středu. Od 13:30 SELČ nastoupí dnešní vítězky Halepová a Wozniacká, pak se utkají Svitolinová s Garciaovou.

• TURNAJ MISTRYŇ •
Singapur, tv. povrch (hala), 7,000.000 dolarů
pondělní výsledky (23. 10. 2017)
• Červená skupina •
Halepová (1-Rum.) - Garciaová (8-Fr.) 6-4 6-2
Wozniacká (6-Dán.) - Svitolinová (4-Ukr.) 6-2 6-0
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek, Luboš Zabloudil

Komentáře

35
Přidat komentář
Pavol
Príliš veľká snaha preraziť útokom ktorý nevychádzal. Simona taká naivná nebude a poriadne ju rozbehá.
Reagovat
Frick
https://www.facebook.com/protekcnifracek/posts/1067025620066614?comment_id=1067249993377510&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R%22%7D

Prý to mohl být skutečně cílený útok na ní jako tenistku. Bohužel - bylo by to nejlogičtější vyústění.
Reagovat
VlS
Ty tady v článku vidi š něco o Petře? To je na návštěvu psychiatra, říká se tomu halucinace.
Reagovat
Frick
Tak to bylo fakt ubohoučký. Měl jsem o tobě lepší mínění.
Reagovat
VlS
A proč svou obsesi rveš všude? K Petře je tady článek, však sis tam svou polívku ohříval, tak proč to cpeš do článku, kterej s tím nemá nic společnýho? Není to ubohoučký?
Reagovat
Pani_Kostalova
Na jeho obranu, tu diskuzi jsem sem zavlekla já :)
Reagovat
Fandina
Caro gratulka, hrála v pohodě a Svitolinu přehrála. Měla 16 winerů a 5 UE. Svitolina 10 W 18 UE. A doufám, že se jí bude dařit i proti Halep. Caro go!!!
Reagovat
turista
Svitolina měla opravdu den blbec. Jinak by nemohla s Caro takhle prohrát.
Reagovat
Pani_Kostalova
Jsem byla minulý týden mimo internety, tak to všechno dočítám až teď a nestačím se divit, co se dělo..
http://img24.cz/images/01534931031181832664.jpg
Reagovat
bIbec
tohle je teda něco. Kdyby se v té diskuzi neobjevily Iveta s Klárou, asi bych tomu nevěřil.. a když ještě Klára říká "něco mnohem horšího".. hmm. Ta Bára je asi fakt číslo.
Reagovat
bIbec
ale zase je to jenom useknutý screen a není vidět zbytek diskuze. Nebo není to nějaký fake? :-)
Reagovat
Frick
Diskuze dál nepokračovala.

https://www.facebook.com/protekcnifracek/posts/1067025620066614?comment_id=1067655246670318&comment_tracking=%7B%22tn%22%3A%22R0%22%7D
Reagovat
Pani_Kostalova
Taky mě to překvapilo, že to napsaly tak veřejně.
Reagovat
Torn
To je zase divadlo pro média atd. Myslim si, že Bára není první ani poslední, není dokonce ani oběť. Prostě chce být zajímavá, nejvíc na to paradoxně dojede asi ona, protože Kája je takticky pryč.
Reagovat
Torn
Zatím jsou ty zápasy dost jednoznačné.
Reagovat
tommr
zatím trochu nuda ... :)
Reagovat
George_Renel
Nováčkovské daně TM byly zaplaceny. Druhé nováčkovské zápasy již takové lehké pro soupeřky nebudou.
Reagovat
tommr
no to je předem jistý hlavně kvůli systému turnaje ve kterým hrajou ve druhým kole poražený z prvního kola proti sobě ...
Reagovat
com
co to ma jako byt.. Nejdriv porazi Halepka Garciu, ktera je ted v zivotni forme a pred dvema tydny ji navic porazila ve finale.. A ted to projede Svitolina, ktera s Wozniackou jeste nikdy neprohrala.. No toto, dnesek se mi teda vuuuuuuuuuuuuubec nelibi
Reagovat
Fandina
Garcii se nedařily winery, proti jindy jednak udělala pár chyb a Halep jí všechno doběhla. To byl její hlavní problém.
Reagovat
George_Renel
https://sport.idnes.cz/tenis-statistiky-wta-turnaj-mistryn-ds8-/tenis.aspx?c=A171023_142824_tenis_elv
Reagovat
Fandina
Tak to je super a je dobře že bude tohle všechno k dispozici, ale mě tam zaujalo i sdělení o věku lidí, kteří sledují zápasy WTA, tenis. Průměr 55 let a před pár lety 63. Tak to jsem nečekala. Ale když jsem třeba byla minulý týden v Linci, tak tam byli většinově lidi v důchodovém věku :-)).
Reagovat
sprchon
Super, je fakt, že i v dnešní době je to občas detektivní práce, když si chcete nějakou tu statistiku v tenise vyhledat. :)
Reagovat
dadaft
letošní TM je zatím super
Reagovat
EllNino
zatím žádná bitva, celkem nuda :D
Reagovat
sprchon
Tak jsem o nic nepřišel. Za ty dva dny jsem viděl jen podání ruky Svitoliny a Wozniacký teď. :D
Reagovat
Fandina
Když ne Caroline, tak teď alespoň Caro má set nad Svitolinou. Tak ještě jeden!!!
Reagovat
Fandina
Škoda Caroline, ale bylo tam pár chyb navíc a Halep po zisku prvního setu narostly křídla. Ve druhém byla důraznější a Caroline se už nechytla.
Reagovat
tommr
jsem zklamanej z výsledku i předvedený hry. Ten povrch je opravdu šíleně pomalej a skoro se na něm nedá zakončit ...
Reagovat
blixa
Taky se obávám, že na tomhle lepidle bude Simona neporazitelná ..
Reagovat
Fandina
Caro by ji mohla porazit. Tedy alespoň si to přeji.
Reagovat
George_Renel
Podle mě se rozhodlo hned v 2. gamu, když se skoro 10 minut přetahovaly a Simona to nakonec ustála.
A povrch? Je to jak suchý zip.
Reagovat
tommr
i tak se to dá říct, ale povrch v tom hrál zásadní roli. Garcia začala s elánem, ale když jí došlo, že na tomhle povrchu nedokáže zabít ani nalitej míček na sít tak z ní ten elán rychle vyprchal a ve druhým setu už víceméně rezignovala. Obávám se, že na tomhle povrchu nic neuhraje ani proti zbývajícím dvěma obranářkám ...
Reagovat
Fandina
Myslím, že ve druhém setu to Caroline nezabalila, ale přišla o podání a pak už se vezla.
Reagovat
littlegeorge
Simona GO!!!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist