Češi po dvaceti letech vyhráli juniorský Davis Cup. Dívčí Fed Cup ovládly Američanky

25. 9. 2017, 11:02
Aktuality 29
Česká republika se po dvaceti letech raduje ze zisku trofeje v nejprestižnější týmové soutěži juniorů. Letošní Davisův pohár pro hráče do 16 let totiž ovládli Češi, když v maďarské Budapešti ve finále porazili mladíky ze Spojených států. USA zajistily titul alespoň dívky, které ve finále přehrály Japonky.
Profily hráčů
© Srdjan Stevanovic

Čeští tenisté byli nejvýše nasazeným týmem letošního ročníku juniorského Davis Cupu a svou roli splnili na výbornou. V cestě za celkově třetím triumfem nepovolili soupeřům jediný bod, přičemž prohráli pouhé tři sety, a poprvé od roku 1997 zvedli nad hlavu pohár pro vítěze.

Trio Jonáš Forejtek, Dalibor Svrčina a Andrew Paulson se s náročnými podmínkami poprali nejlépe. Čeští junioři se museli potýkat s dešťovými přeháňkami, a některé ze zápasů se dokonce musely z venkovních dvorců přesouvat do haly.

Češi v základní skupině nedali šanci Kanadě, Peru ani Japonsku. V maďarské Budapešti v semifinále porazili chorvatský výběr a ve finále přehráli 2-0 tým Spojených států, když Forejtek porazil 6-4 7-5 Williama Granta a Dalibor Svrčina smetl dvakrát 6-2 americkou jedničku Govinda Nandu.

"Máme obrovskou radost. Ani to nelze popsat slovy. Je neuvěřitelné, že jsme neprohráli jediný zápas," řekl čtrnáctiletý Svrčina. "Všichni tři jsou chytří hráči, tvrdě na sobě pracují, tenis milují a užívají si ho," uvedl kapitán a bývalý tenista Josef Čihák a s úsměvem dodal: "A také mají dobrého kouče."

Spojené státy získaly titul alespoň v juniorském Fed Cupu. Američanky byly jasnými favoritkami a stejnou úlohu jako čeští chlapci zvládly. Trio Amanda Anisimovová, Caty McNallyová a Whitney Osuigweová letos nenašly přemožitelky a napravily loňské zklamání, kdy prohrály finále s Polskem.

Ve skupině porazily výběry Uruguaye, Běloruska a Itálie. O svém postupu do finále rozhodly v semifinálovém utkání proti Kanadě až v závěrečné čtyřhře.

Naopak finále proti Japonkám se obešlo bez většího drama. McNallyová přehrála 6-3 6-2 Naho Satóovou a juniorská vítězka letošního French Open Osuigweová porazila 7-5 6-3 Juki Naitóovou. Anisimovová, která vyhrála letošní juniorku na domácím US Open, Američankám po postupu ze skupiny nepomohla kvůli nemoci.

FINÁLE JUNIORSKÉHO DAVIS CUPU A FED CUPU 2017
Budapešť, Maďarsko, antuka
Davis Cup
Česko - USA 2-0
Forejtek (ČR) - Grant (USA) 6-4 7-5 ... 1-0
Svrčina (ČR) - Nanda (USA) 6-2 6-2 ... 2-0
Fed Cup
USA - Japonsko 2-0
McNallyová (USA) - Satóová (Jap.) 6-3 6-2 ... 1-0
Osuigweová (USA) - Naitóová (Jap.) 7-5 6-3 ... 2-0
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

29
Přidat komentář
Tornes
V roce 2015 vyhráli juniorský Davis cup Kanaďané v sestavě Felix Agier-Aliassime a Denis Shapovalov. Dnes jsou oba vycházející hvězdy na tour. Snad se těm našim bude dařit alespoň podobně dobře :)
Reagovat
jb007
Jak znám Jonáše a Dalibora, tipuji, že si oba zahrají i dospělý Davis Cup. A pokud se vydrží v nastoupené cestě, třeba ho i vyhrají. Dalším příštím krokem budou příští rok juniorky na Grandslamech. A kvaldy na Futury, pokud najdou odvahu.
Reagovat
Fandina
Výborně, velcí vypadli, malí vyhráli a pak, že se klukům nedaří :-).
Reagovat
slacker
a co juniorky? ty se propadly kam?
Reagovat
bIbec
dívčí tenis je na tom nejhůř za posledních ani nevím kolik let, páč tak hrozný stav ani nepamatuju. Ale prej sou tam nějaký šikovný holky kolem 10, 12 let. Čili za 3 až čtyři roky se to zase možná dostane do normálu a možná tedy za nějakých 7, 8 let budeme mít nějaku šikovnou mladou hráčku mezi dospělými.
Reagovat
bIbec
takže pohoda. Sem optimista =)
Reagovat
pockerface
Že by naděje českého tenisu a budoucí hvězdy? Budu držet palce, potřebujeme nějaké mládí, které nebude stagnovat jako Veselý a Pavlásek, ale půjdou ve stopách Tomáše a Radka.
Reagovat
gigin
No, jak jsem včera slyšel Kodeše o přístupu našeho mládí k tenisu, tak nevím nevím...
Reagovat
janek_da
Kodeše bych bral, co se týče stěžování, s rezervou.
Reagovat
gigin
To nebylo stěžování, ale konstatování.
Reagovat
Fandina
A proto malí kluci vyhrály DC.
Reagovat
Fandina
vyhráli
Reagovat
gigin
Jj, asi je to starý kokin a houby tomu rozumí. Něco jako ty.
Reagovat
Fandina
On je v pohodě, ale ty nevíš o čem mluvíš.
Reagovat
gigin
Tvoje logika - já tu přednesu, co říkal Kodeš. Ty jeho výrok odpíráš tím, že kluci vyhráli DC. Výsledek - on je v pohodě, ty jsi v pohodě, já su piča.
Reagovat
Fandina
Jsi hloupý, to je vše.
Reagovat
slacker
jsi smejd bez moralky
Reagovat
Fandina
Jasně, ubožáčku.
Reagovat
gigin
Ne. Nejsem. Jsem chytrý. A to hodně.
Reagovat
Fandina
Tak jedině mezi hlupáky.
Reagovat
gigin
Tak mi osvětli ty pičo, ty diskuzi výše. Tu rovnici.
Reagovat
Fandina
Jsi hlupák, nemá cenu ti nic vysvětlovat.
Reagovat
sprchon
Pro hlupáka každý hloupý.
Reagovat
Fandina
A pro chytrého každý chytrý?
Reagovat
gigin
Nikdy v životě jsem nikdy nepřál nikomu nic zlého. Ale tobě přeju jen to nejhorší zjebe. Ty nejhorší věci na světě.
Reagovat
Fandina
Ubožáku.
Reagovat
gigin
:-******
Reagovat
janek_da
tesat, tetovat, zlatit
Reagovat
Fandina
úsměv
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist