Češi překvapení v Maďarsku odmítli. Barážový obrat zařídili Veselý a Rosol

16. 9. 2018, 16:39
Aktuality 39
DAVIS CUP - Čeští tenisté otočili barážové utkání Davisova poháru a v Maďarsku vyhráli po boji 3-2 na zápasy. V nedělních dvouhrách bodovali Jiří Veselý a následně Lukáš Rosol, který se stal nejužitečnějším hráčem týmu. Češi si tak zajistili pozici mezi dvanáctkou nasazených týmů pro kvalifikační kolo příštího ročníku, který bude mít zcela nový formát.
Lukáš Rosol (© Česká sportovní)

Vítězný bod na antuce v Budapešti získal Lukáš Rosol, který zdolal 419. hráče světa Zsombora Pirose 6-4 7-6 6-3. Před nedělními dvouhrami Češi prohrávali 1-2 na zápasy, ale do hry je vrátil Jiří Veselý. Česká jednička dala zapomenout na páteční překvapivou prohru a Mátého Valkusze přehrála 6-7 6-3 6-2 6-4.

Soupeře pro únorové kvalifikační kolo, které odehrají doma, nebo venku, ale každý zápas jen na dva vítězné sety, se svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila dozvědí ve středu 26. září.

"Byl to velký obrat a velice těžký zápas. Chtěli jsme vyhrát a každé vítězství je velice důležité. Klukům pomůže, tady si hrábli na dno sil," řekl Navrátil Radiožurnálu a serverům iDnes.cz a Tenisový svět. "Bylo to velké napětí pro hráče, kteří nastoupili v neděli. Jirka Veselý a hlavně Lukáš Rosol tam nechali duši. Hráli za český tenis, Českou republiku a utkání dovedli do vítězného konce," děkoval Navrátil singlistům.

Rosol hrál potřetí v kariéře zápas za nerozhodného stavu 2-2 a duel takticky zvládl. Sice měl s Pirosem problém dohrávat sety, ale pokaždé nakonec uspěl. V prvním vedl 5-2 a vyhrál 6:4. Ve druhém ztrácel 1:3 a za stavu 5:4 sadu nedopodával, ale pak odvrátil setbol a tie-break získal po vítězném forhendu poměrem 8-6.

Ve třetím setu na kurtu vládl. Rychle měl náskok 5-1, ale znovu v koncovce ještě musel bojovat. Ruce zvedl vítězně nad hlavu po využitém mečbolu na 6-3.

"Konec prvního setu zaskřípal, ale dohrál jsem to. Rozhodující pro vývoj zápasu byl druhý set, který jsem utrhl. Soustředil jsem se, abych hrál kvalitně a vytvářel tlak, který nedokázal akceptovat," řekl Rosol, který hrál třetí zápas ve třech dnech. "Nebylo na výběr, ale chtěl jsem hrát a povedlo se to," řekl třiatřicetiletý Rosol.

Veselý se set a dva gamy trápil i s Valkuszem. Hrál opatrně, úvodní sadu ztratil v tie-breaku 4-7 a ve druhé prohrával 0-2. Pomohl mu až soupeřův kiks při brejkbolu na 2-2, při kterém Maďar poslal do sítě nahraný volej. "Do té doby hrál neskutečně, ale od téhle chvíle šla jeho hra výrazně dolů," řekl Veselý České televizi.

Poté osmifinalista Wimbledonu vývoj utkání otočil díky zlepšené hře i tomu, že soupeře trápila zraněná noha. Chvílemi nedobíhal míče a zdálo se, že po třetí sadě zápas vzdá. Ještě ale zabojoval a zkomplikoval koncovku. Veselý ve čtvrtém setu vedl rychle 5-1, ale pak ztratil tři hry v řadě a nakonec vyhrál 6:4.

"Byl jsem pod tlakem, protože jsem věděl, že tenhle bod potřebujeme. V závěru hrály roli obrovské nervy a jsem šťastný, že se mi to povedlo," řekl Veselý.

Rosol v pátek zdolal ve třech setech Valkusze, ale v sobotu s Romanem Jebavým nezvládli čtyřhru a podlehli dvojici Gábor Borsos, Peter Nagy.

Češi se výhrou rozloučili s tradičním systémem Davisova poháru. "Jsme rádi, že se to povedlo," oddechl si Veselý pro servery iDNES a Tenisový svět. Od příštího roku už budou hrát dle nového formátu, který schválila mezinárodní federace ITF v srpnu. "Uvidí se, co bude dál. Ten formát přinese plusy i minusy," řekl Veselý.

V kvalifikačním kole se utká 24 týmů a s Čechy jsou mezi nasazenou dvanáctkou letošní čtvrtfinalisté Belgie, Německo, Itálie a Kazachstán a vítězové barážových klání Argentina, Velká Británie, Rakousko, Japonsko, Srbsko, Švédsko a jako poslední vítěz utkání Kanady s Nizozemskem.

"Doufám, že dostaneme schůdného soupeře a dostaneme se mezi osmnáctku," přál si Navrátil, který chce dál u týmu zůstat. "Určitě. Máme vynikající kolektiv a není žádný důvod to řešit."

Letošní semifinalisté Francie, Španělsko, Chorvatsko a USA mají jistou účast ve finálovém turnaji, v kterém bude o "salátovou mísu" bojovat 18 týmů během týdne na jednom místě v dosud neoznámeném dějišti. Dva týmy obdrží volnou kartu. Všechny zápasy se budou hrát už jen na dva vítězné sety.

• DAVIS CUP 2018, BARÁŽ •
kompletní výsledky (14. - 16. 09. 2018)
Maďarsko - Česko 2-3 (Bupapešť, antuka)
Piros - Veselý 3-6 6-4 4-6 7-6(3) 7-5 ... 1-0
Valkusz - Rosol 1-6 2-6 4-6 ... 1-1
Borsos/Nagy - Jebavý/Rosol 3-6 4-6 6-1 6-2 6-4 ... 2-1
Valkusz - Veselý 7-6(4) 3-6 2-6 4-6 ... 2-2
Piros - Rosol 4-6 6-7(6) 3-6 ... 2-3
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

39
Přidat komentář
Aresko123
Na tej fotke ma Rosol ine tehlicky !
Reagovat
Domca94
Lukáš ukázal, že má na to se vrátit mezi ty nejlepší, protože ten tenis, co hraje si zaslouží být na vyšších místech. U Jirky mám ale obavy, buď nebyl dostatečně připravený nebo je někde chyba. Každopádně jsem ráda, že nakonec to byla výhra, protože tu jako tým potřebovali.
Reagovat
Mayo
Nemá nato Rosol.
Reagovat
Aresko123
co si sa zblaznil? Rosol ukazal ze ma na to aby sa vratil medzi najlepsich? Asi srandujes? Videl si vôbec proti komu hral ??? Ved to boli hraci akoro ako amateri.... A aj s takýmito noname hracmi sa ukazal v kazdej koncovke setu ako velky LABIL.
Reagovat
lars
takze nebudes mit problem prijmout sazku, ze se Rosol nevrati do 150 nejlepsich tenistu ATP v singlu ?
Reagovat
Andrew89
lol. Je vidět, že tenisu asi moc nerozumíš:D
Reagovat
Mayo
Škoda, fandil som bratom maďarským.
Reagovat
Kytka
Prožila jsem si to dnes celé, pěkné nervy, hlavně s Veselým. Já nevím, je jako medvěd, pohyb nic moc a on většinou jen tak pinká. Myslím, že v průměru trefuje první servis do pole častěji než Tomáš Berdych, ale vytěží z toho málo. Nějaký drive u něj nevidím. Rosol paráda. Samozřejmě, byly zádrhele, hlavně s doservírováním setů, ale zvládl to. A s o hodně pohlednějším tenisem, než co předváděl Veselý. Je vidět, že i na takhle pomalém povrchu jde hrát svižněji, když se to umí. Ale gratulace. jsem ráda, že poslední skutečné DC utkání vyhráli. To, co chystají místo DC je jen další cirkusová show.
Reagovat
steve79
Postoupili, ale diky Rosolovi. Zbytek muzstva by si mel nafackovat vcetne Navratila.
Reagovat
Jan
Nebýt zranění Valkusze, tak ani Rosol by nebyl nic platný a Veselý by to asi projel. Takové dvojnásobné štěstí. Maďaři bez 2 nejlepších hráčů a pak tohle.
Reagovat
lars
takze CR muze hrat DC priste proti Australii ?
Reagovat
peggy
Lukasi,dik,dik.Nebyt Tebe tak jsme si trhli ostudu.I Vesely malilinko pomohl a od neho se cekalo vice.Jeste jednou dik.
Myslim,ze z Pirose pokud bude makat a mit sponzory,trenera,tak to muze byt Nadal.
Reagovat
Labi
nemysli, prosimtě...
Reagovat
Kojinho
Jsem zklamán. Myslel jsem, že do toho dokážete naroubovat ještě neco o panu Federerovi, který by měl už skončit.
Reagovat
Krisboy
Nebo o paní Berdychové, která teď jistě docela strádá, když pan Berdych nevydělává tolik, jako dříve :)
Reagovat
EllNino
Lukáš zkušeně, nakonec dobrý konec, ještě že, to by tu totiž jinak bylo 120 příspěvků :D
Reagovat
turista
Konec dobrý. Vyhrát nakonec 3:2 ze stavu 1:2 po sobotě je vždycky těžké i proti papírově slabšímu soupeři. Takže si oba naši zaslouží uznání za to jak v neděli bojovali se soupeři i s vlastní nervozitou.
Reagovat
darek.vrana
Pátek jsem neviděl, ale po dnešku myslím, že to plivání na Veselého asi nebylo úplně na místě. Piros hrál dneska opravdu výborně a možná už brzy bude zářit na okruhu ATP. S Rosolem to byl kvalitní a hodně bojovný tenis z obou stran. Vůbec to nevypadalo, že o nic nejde. Jsem rád, že jsme poslední DC v historii vyhráli. Tady žebříček opravdu nehraje roli.
Reagovat
Jan
Rosol Pirose relativně s přehledem porazil na rozdíl od Veselého, jehož hra je pro diváky infarktová.
Reagovat
darek.vrana
S přehledem, ale ve druhém setu čelil setbolu a bůhví, jak by se to vyvíjelo, kdyby to Piros proměnil. Každopádně Lukáš musel odevzdat to nejlepší. Já chápu, že ze hry Veselého v DC bolí oči. Je cítit, jak ho to svazuje, určitě je schopný hrát mnohem líp. Ale potřebuje to zlomit, taky by potřeboval vyhecovat od Navrátila, který tam většinou sedí jak pecka. Nicméně Maďaři určitě hráli mnohem líp, než ukazuje žebříček. Jsou to talenti a brzy budou možná ve špičce. Navíc DC prostě není o žebříčku. Úplně nesnáším řeči lidí, kteří vůbec nerozumí tenisu a jen slepě řeknou, že je to totální ostuda prohrát s hráčem páté stovky. Ale netuší, že vyhrál juniorský GS a je to velký talent. Podobně pamatuju, jak lidi spílali Berdychovi, když onehdá prohrál s "nějakým" Dimitrovem nebo "nějakým" Isnerem.
Reagovat
Stan_Borowitz
Není to ostuda. Je to zákonitý důsledek toho, jak Jirka přistupuje k přípravě a životosprávě. S takovou za chvíli bude v té pětistovce on, a ne Piros. Škoda, talent to byl, ale jen na tom se nedá stavět.
Reagovat
Jan
Jak jsem viděl, když seděl Veselý na lavičce, Navrátil do něho často hodně hustil a promlouval k němu.
Reagovat
darek.vrana
Tak to se omlouvám, viděl jsem dneska jen zápas Lukáše. Ale tohle jsem viděl v minulých zápasech Veselého pod Navrátilem.
Reagovat
Jan
Nebo když prohrál s "nějakým" Goffinem nebo s Gulbisem.
Reagovat
turista
Ještěže tak. Maďaři byli dobří, ale zatím sbírají zkušenosti. Mohou to oba dotáhnout jednou daleko. Ale tak mladé hráče by naši měli porazit bez potíží. Veselku daviscupová reprezentace bohužel psychicky tak svazuje, že hraje tak na 10% svých možností.
Reagovat
Jan
Pilíře našeho "úspěchu":

1. Veselý v pátek unavil Pirose.
2. Rosol s přehledem vyhrál 2. zápas.
3. V Deblu Jebavý prodal zápas, jak někteří tvrdí, čímž Maďary uvedl do falešné představy, že na nás mají a že naši hráči jsou kopyta. Což se jim nevyplatilo dnes :)
4. Veselý prodal zápas a přesto, že se Maďar zranil, tak vyhrál.
5. Rosol už to nepustil, pomohl mu v pátek Veselý, že unavil Pirose, takže ten už nebláznil do 5 setů, ale jen do tří.

V závěru jsou všichni spokojeni, ti co si vydělali i diváci, že se vyhrálo. Jen úspěch jsem dal do uvozovek, protože starý formát skončil a nový je na blití.
Reagovat
Faddova
:-D
Reagovat
blixa
Kvalita se prostě prosadila !!! :D
Reagovat
Fandina
I když tam bylo Maďaarů pár, tak tam byla neuvěřitelná atmosféra a to šlo o baráž a jak ten DC všechny bere. V Zadaru došlo k bitvě o finále a nádherná atmosféra, lidi jsou ve varu. To se nedá s žádným s turnajů srovnávat.
Reagovat
Fandina
A jinak Jirka a Lukyn dneska zabojovali. Gratulka kluci.
Reagovat
com
zadnej Jiricek a Lukasek? co se stalo?? :D
Reagovat
Fandina
:-))
Ale jo, jsou to moji kluci, že to nakonec dali. Ale zase, každému říkat zdrovnělinou nejde. To většinou platí o těch mých nej. I když Jiříčka i Lukáška bych taky brala :-)).
Reagovat
Fandina
zdrobnělinou
Reagovat
Stan_Borowitz
takhle to dál nepůjde, špatná životospráva, mizerná příprava, bídná kondička. To mimino taky není úplně ideální v téhle fázi kariéry, ale aspoň by se ses mohl zamyslet, jak chceš rodinu uživit za deset, dvacet let...
Reagovat
turista
Důvod Jirkova trápení je přílišná nervozita, která ho svazuje. Nic jiného. Za rozhodnutého stavu v Paříži před 4 lety hrál poslední singl, hrál uvolněně, dobře a vyhrál.
Reagovat
Stan_Borowitz
Neznáš zákulisí...
Reagovat
Stan_Borowitz
takhle to dál nepůjde, špatná životospráva, mizerná příprava, bídná kondička. To mimino taky není úplně ideální v téhle fázi kariéry, ale aspoň by se ses mohl zamyslet, jak tu rodinu chceš uživit za deset, dvacet let...
Reagovat
Jan
Sláva. Nakonec to ubojovali. Nebýt zranění Valkusze v zápase s Veselým neměli šanci. Rosol už to nepustil i když se to také komplikovalo, zejména v závěru setů.
Reagovat
steve79
Snad už to Rosol nepustí.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist