Češi v Austrálii prohráli 1-4. Čestný bod vydřel Veselý proti Grothovi

5. 2. 2017, 06:42
Aktuality 7
Čeští tenisté prohráli v utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru v Austrálii 1:4. Za již rozhodnutého stavu se v úvodní dnešní dvouhře postaral o snížení Jiří Veselý, který v klubu Kooyong v Melbourne porazil domácího deblového specialistu Sama Grotha 3-6 7-5 6-3. V závěrečném duelu pak Jan Šátral podlehl Jordanu Thompsonovi 6-7 2-6.
Jiří Veselý

Dnešní výsledky už nemohly nic změnit na tom, že český celek v Austrálii neuspěl a v září ho čeká baráž o udržení ve Světové skupině. Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila nastoupili v Melbourne bez tří hráčů v čele s jedničkou Tomášem Berdychem a bez zisku jediné sady prohráli páteční úvodní dvouhry i sobotní čtyřhru. S Australany utrpěli osmou porážku v devíti vzájemných duelech.

Český tým, držitel "salátové mísy" z let 2012 a 2013, si baráž zahraje podruhé za poslední tři roky. Předloni se mezi elitou rovněž po prohře s Austrálií zachránil díky vítězství v Indii a od vzniku Světové skupiny sestoupil jen v sezoně 2005, ale po roce se vrátil zpět. Soupeře pro baráž hranou 15. až 17. září poznají tenisté až později, los by měl proběhnout v dubnu.

Navrátil původně plánoval za již rozhodnutého stavu dát poprvé v daviscupovém utkání šanci Zdeňku Kolářovi, dvacetiletého mladíka ale nepustilo do hry nachlazení. Sam Groth, který nastoupil místo Nicka Kyrgiose, proti Jiřímu Veselému vedl 6-3 a 5-3, o game později podával na vítězství, ale pak nečekaně znervózněl a rodák z Příbrami zápas otočil.

Veselý svou singlovou bilanci v Davisově poháru tak mírně vylepšil na čtyři výhry a sedm porážek, ovšem tři výhry zaznamenal za již rozhodnutého stavu v zápasech na dva vítězné sety proti papírově slabším soupeřům.

"Ten zápas už byl mrtvý, už o nic pořádně nešlo. Po těch minulých výkonech se mi úplně nechtělo, ale přece jen jsem si aspoň trošku spravil chuť. V Davis Cupu zatím nejsou moje výkony dobré, takže každá výhra se počítá. Doufám, že mi to pomůže do budoucích daviscupových utkání," řekl Veselý Radiožurnálu.

Nováček Jan Šátral se dostal v Melbourne na kurt i ve třetím hracím dnu, ale premiérového vítězství v soutěži se nedočkal. Jako první sice sebral soupeřův servis, hned poté však o brejk přišel a od té doby už měl navrch Jordan Thompson, který v uplynulém souboji s českým týmem rovněž prožil daviscupový debut a oba zápasy, do nichž nastoupil, vyhrál.

"Dnes to bylo o dost lepší. O nic nešlo, tak jsem byl uvolněnější. Hrál jsem takovou hru, jakou hraju na turnajích. Musel jsem si vše uhrát, je to hráč, který nezkazí balon. Udělal jsem víc chyb a jen kvůli tomu jsem prohrál. Zkusím si z toho vzít jen pozitiva," řekl Šátral.

• DAVIS CUP 2017, 1. KOLO •
kompletní výsledky (03. - 05. 02. 2017)
Austrálie - Česko 4-1 (Melbourne, tv. povrch)
pátek 3. února
Thompson - Veselý 6-3 6-3 6-4 ... 1-0
Kyrgios - Šátral 6-2 6-3 6-2 ... 2-0
sobota 4. února
Groth/Peers - Šátral/Veselý 6-3 6-2 6-2 ... 3-0
neděle 5. února
Groth - Veselý 6-3 5-7 3-6 ... 3-1
Thompson - Šátral 7-6(5) 6-2 ... 4-1
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

7
Přidat komentář
Frick
https://www.youtube.com/watch?v=_nzxtpFJI4Q

:-D Ten mohl říct jen jedno jméno :-D
Reagovat
Jan
Svěřenci kapitána Jaroslava Navrátila nastoupili v Melbourne bez tří hráčů - takže hrál jen jeden :) Proto prohráli :)
Reagovat
Fandina
Je to šikula :-))
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak to se nedivím, že ten výsledek ze čtyřhry byl tak demoliční :))
Reagovat
smazaný uživatel
se teda divim dost, ja vetsinou Ameriku vyhraju.. :-))
Reagovat
Herbert_Hoover
Tak to je velká škoda, že tě Navrátil nepovolal, snad příště :))
Reagovat
smazaný uživatel
uprednostnuju individualni karieru.. :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist