Český daviscupový tým čeká v boji o záchranu Nizozemsko

11. 4. 2017, 11:16
Aktuality 1
DAVIS CUP - Český daviscupový tým již zná svého soupeře pro letošní baráž o Světovou skupinu Davisova poháru. Čeští tenisté budou usilovat o návrat mezi elitu od 15. do 17. září v Nizozemsku. O jednotlivých utkáních rozhodl dnešní los v Londýně.

Dnešní los v londýnské centrále Mezinárodní tenisové federace rozhodl o tom, že čeští tenisté v baráži o návrat do Světové skupiny Davisova poháru, která je na programu od 15. do 17. září, pojedou do Nizozemska.

"Je to jeden z těžších losů," řekl ČTK kapitán Jaroslav Navrátil. "Bude to těžké utkání, ale když nastoupíme kompletní, tak se určitě udržíme, což je nejpodstatnější pro všechny. Jako kapitán bych nechtěl sestup dopustit a myslím, že hráči pro to udělají také všechno," věří.

S Nizozemci se český daviscupový tým v minulosti utkal celkem šestkrát a pouze první vzájemné měření sil v roce 1925 prohrál. Naposledy se oba týmy střetly před třemi lety v Ostravě, kde nejtěsnějším rozdílem zvítězil český výběr. "Proto víme, že to nebude snadné," konstatoval Navrátil. Rozhodnuto ale bylo už po čtyřech zápasech.

V baráži už Češi s Nizozemci jednou hráli. Právě v roce 2006 proti Nizozemsku si Navrátil odbyl svou premiéru v roli kapitána. "Je to pěkná vzpomínka. Jirka (Novák) si tam v první dvouhře sáhl na dno sil a vyhrál v pěti setech, ale myslím, že ten zápas byl pro nás lehčí. Teď je soupeř kvalitnější než tehdá," porovnával.

Trojnásobní vítězové "salátové mísy" (1980, 2012 a 2013) narazili v prvním kole letošního ročníku na Austrálii. V Melbourne museli o postup do čtvrtfinále bojovat bez české jedničky Tomáše Berdycha a do bojů nakonec nezasáhl ani zraněný Radek Štěpánek.

Češi ve složení - Jiří Veselý, Radek Štěpánek, Jan Šátral a Zdeněk Kolář - prohráli 1-4, přičemž rozhodnuto bylo již po sobotní čtyřhře.

Baráž museli čeští tenisté, rovněž po prohře v prvním kole s Austrálií, naposledy absolvovat před dvěma lety, kdy porazili Indii a mezi elitu se vrátili. Český daviscupový tým za celou svou bohatou historii vypadl ze Světové skupiny jen jednou, když v roce 2005 Češi nestačili na Němce.

Domácím tahounem bude v zářijové baráži zřejmě aktuálně 48. hráč světa Robin Haase. Slabinu budou mít domácí nejspíše v týmové dvojce, jelikož dalším nejvýše postaveným hráčem v žebříčku je až 241. Igor Sijsling.

"Haase je variabilní, hraje na všech površích, což dokázal výhrou nad Tomášem, ale dvojku mají Holanďané slabší," řekl Navrátil. Zasáhnout do bojů by teoreticky mohl ještě Thiemo De Bakker, jenž se však momentálně pohybuje až v páté stovce.

Kvarteto pravděpodobně doplní 21. deblista světového pořadí Jean-Julien Rojer. "Debla mají solidního, i proto nás čeká velice těžké utkání," předpokládá kapitán a počítá, že nehrající kapitán soupeřů nominuje do čtyřhry právě Rojera a Haaseho.

Češi by se tentokrát mohli spolehnout na pomoc české jedničky Tomáše Berdycha. Jednatřicetiletý Čech byl jedním z hlavních strůjců titulů z let 2012 a 2013.

Hráči se na daviscupovou baráž budou tradičně přesouvat z US Open. "Z organizačního hlediska je to dobrý soupeř. Určitě lepší než cestovat do Brazílie nebo do Kolumbie. Utkání venku není dobrá zpráva pro české fanoušky, na druhou stranu usnadní organizaci navazujícího Laver Cupu," řekl Miroslav Černošek, majitel České sportovní, která Davisův pohár pro tým marketinkově zajišťuje.

BARÁŽ O SVĚTOVOU SKUPINU DAVISOVA POHÁRU
15. - 17. září 2017
Nizozemsko - Česká republika
Kazachstán - Argentina
Kolumbie - Chorvatsko
Švýcarsko - Bělorusko
Portugalsko - Německo
Japonsko - Brazílie
Maďarsko - Rusko
Kanada - Indie
* domácí tým je vždy uveden jako první
TenisPortal.cz, ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

1
Přidat komentář
Fandina
Lepší by bylo Maďarsko, ale výborné je, že to není Kazachstán, toho bych se bála.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist