Češky doufají, že navrhovaný model Final Four se ve Fed Cupu neprosadí

14. 11. 2016, 16:12
Aktuality 14
Českým královnám Fed Cupu se nelíbí zamýšlená změna systému soutěže. Mezinárodní tenisová federace (ITF) uvažuje, že by se finále v budoucnu hrálo na předem určených místech a ve formátu Final Four.

Češky o víkendu završily po výhře ve Francii vítězný hattrick v soutěži družstev a získaly pátý titul za šest let. Z toho třikrát zvedly stříbrnou mísu nad hlavu v Praze před nadšeným třináctitisícovým davem a i nyní ve Štrasburku panovala skvělá nálada.

"Nejsem si jistá, že na finále Česko - Francie třeba ve Španělsku by přišlo tolik lidí a byla by taková atmosféra. Už jsem tyhle diskuze slyšela a snad se to v nejbližší budoucnosti neprosadí," řekla pětinásobná vítězka Fed Cupu Petra Kvitová.

Systém finále na jednom neutrálním místě se nelíbí ani letošní hvězdě Karolíně Plíškové. "Loni to bylo v Praze neskutečný," připomněla bouřlivou kulisu při finále s Ruskem.

"Ve Final Four nevidím logiku. Nebylo by to dobrý ani pro jedno mužstvo, ani pro hráčky, ani pro sponzory, pro nikoho," konstatovala Plíšková.

Kapitán Petr Pála připustil, že by bylo dobré rozšířit Světovou skupinu ze současných osmi týmů na šestnáct. Nerad by ale přišel o možnost hrát před domácím publikem.

"To by mě velmi mrzelo. Kouzlo Fed Cupu a Davis Cupu je v tom, že se země bez grandslamu vrcholně předvedou před svým publikem. Byla by to škoda. Český fanoušek si zaslouží vidět tak skvělé holky naživo," řekl Pála.

V příštím roce se ještě Fed Cup určitě bude hrát zavedeným způsobem a Češky v 1. kole v únoru přivítají v Ostravě Španělky. Pála věří, že bude mít k dispozici znovu nejsilnější možnou sestavu.

"Věřím, že opory týmu tu stále sedí a holky ještě mají před sebou hodně tenisu," řekl a ukázal na Kvitovou, Plíškovou i Barboru Strýcovou a k nim počítal Lucii Hradeckou a letos po zranění absentující Lucii Šafářovou.

Tenistky se shodly, že jsou v zásadě připraveny dál reprezentovat, i když jejich hlavním cílem je individuální kariéra.

"Ale když mě kapitán nominuje, budu ráda hrát," řekla Strýcová a Kvitová doplnila: "Když bude prostor a bude to pasovat do programu, budu ráda (hrát). Zažít taková vítězná finále se nepoštěstí jen tak někomu."

Do budoucna může Pála do týmu zapracovat další hráčky. "Bude dobře, když jim bude někdo dýchat na záda, což zvyšuje motivaci," řekl Pála a jako příklad jmenoval například Kateřinu Siniaková, která se letos vyšvihla na 53. místo světa.

A třeba se jednou i v českém fedcupovém týmu brzy sejdou sestry. Karolínu Plíškovou by mohlo doplnit její dvojče Kristýna. "Bylo by hezký mít jednou ve Fed Cupu ségru, ale o tom jsem se ještě nebavily," řekla Karolína Plíšková.

ČTK, Ondřej Jirásek

Komentáře

14
Přidat komentář
Frick
Pozitivní je to, že posledních pět finálových zápasů táhlo. Ať to byly ty tři v O2A nebo nyní ve Štrasburku, ale i to venkovní před 3 roky na Sardinii bylo po stránce kulisy povedené.

Poslední špatné finále bylo to v Moskvě.
Reagovat
Frick
Ale kam s případným 4. termínem...? Napadá mne třeba týden před Stanfordem ale nevim, nevim....
Reagovat
Fandina
se bude zítra v Praze podpisovat pro ALO Diamonts.

https://twitter.com/Petra_Kvitova/status/798181517604384772
Reagovat
Fandina
Diamonds
Reagovat
smazaný uživatel
Před AO je třeba trochu osahat raketu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
To se chtějí opičit po basketbalové Eurolize? :D Tam je tenhle formát už dávno (jen krátce byl vystřídán Final Eight, pokud jde o ženskou Euroligu), ale funguje to tak, že se místo konání určuje až podle postupujících do semifinále, přičemž to pořádá vždycky jeden z těch semifinalistů (takže se to nehraje na neutrální půdě). Může se ale stát jako letos v Istanbulu, že domácí tým nepostoupí do finále a pak je zájem o finálový zápas hodně vlažný (letos tam v Turecku hrály dva ruské kluby a vůbec to nemělo atmosféru, na rozdíl třeba od loňského Final Four v Praze)... Jak by to chtěli dělat ve Fed Cupu, to nevím, ale určitě by hrozilo něco podobného. Navíc v té Eurolize se hraje kromě finále ještě o 3. místo, takže tam mají domácí fanoušci aspoň jistotu, že svůj tým uvidí ve dvou zápasech. Takže si ten formát ve Fed Cupu nedokážu dost dobře představit...
Reagovat
Fandina
Před časem se tady na TP psalo, že by se u FEDu zdvojnásobil počet týmů ve světové skupině a semifinále a finále by se hrálo v jednom týdnu na předem určeném místě.

http://www.tenisportal.cz/zpravy/itf-chce-finale-davis-cupu-na-predem-urcenem-miste-a-rozsireni-fed-cupu-19064/
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to jo, ale jestli to fakt chtějí udělat, tak by měli vybrat místo konání až podle postupujících do semifinále. Dějiště finále fotbalové Ligy mistrů je známo snad rok dopředu, ale to se s Fed Cupem rozhodně nedá srovnávat, protože o takový zápas je zájem všude...
Reagovat
VlS
Měli by to nechat, jak to je. Na kolo osmifinále už není místo.
Reagovat
Jan
V tom budou určitě peníze. Kdo to tlačí, tak na tom chce hodně vydělat. Na reklamách, právech a kdoví čem dalším. Jinak by neměnili úspěšný a dobrý formát.
Reagovat
Frick
Monty, když jsme u toho basketu, co řikáš na tu radostnou zprávu?
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, pěkný. Snad Čaky pořídí synkovi časem i sestřičku... :)
Reagovat
Frick
http://www.tenisportal.cz/zpravy/splneny-fedcupovy-sen-cesky-slavi-hattrick-19397/#comments

S hrůzou zjišťuju, že hlavní téma k výhře ve FC se dostalo někam do na druhou stranu :-(
Reagovat
Fandina
Koukla jsem na to a asi to dalo dost práci. Ale pěkný přehled. Chválím.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist