Češky kralovaly na ITF. Krejsová triumfovala v Glasgow. Vondroušová neprohrála ani v Grenoblu.

6. 2. 2017, 08:36
Aktuality 30
České tenistky ovládly minulý týden dva turnaje na okruhu ITF. Na podniku série 25k ve francouzském Grenoblu prodloužila svou neporazitelnost Markéta Vondroušová. Sedmnáctiletá Češka ve finále přehrála 7-5 6-4 Annu Blinkovovou. Na mapě o něco výše, konkrétně ve skotském Glasgow, uspěla Petra Krejsová. Nasazená osmička ve finále turnaje série 15k udolala 2-6 7-5 6-4 Bibiane Schoofsovou.
Petra Krejsová

Markéta Vondroušová laborovala se zraněním lokte a poslední soutěžní zápas, vyjma tenisové extraligy, odehrála loni v květnu na turnaji ITF v Trnavě. Na kurty se vrátila až letos v polovině ledna a od té doby září.

Sedmnáctiletá česká naděje vyhrála všech pět zápasů na menším podniku ITF v německém městečku Stammheim poblíž Stuttgartu a další titul vybojovala včera v Grenoblu, kde se konal turnaj série ITF 25k.

Na úpatí Alp prošla suverénně kvalifikací, v prvním kole vyřadila nasazenou dvojku Tamaru Korpatschovou a vzápětí neztratila jediný set s Lou Brouleauovou, Quirine Lemoineovou, Terezou Smitkovou ani finálovou soupeřkou Annou Blinkovovou, čímž protáhla vítěznou šňůru na 13 duelů.

Vondroušové nevyšel start do utkání. 406. hráčka prohrávala s favorizovanou Ruskou o brejk. Dokázala se však zkoncentrovat a v závěru setu šla do brejku česká hráčka. Nicméně první pokus úvodní sadu dopodávat do konce jí nevyšel. Druhou šanci si ale již utéct nenechala.

Druhé dějství mělo podobný průběh. Blinkovová však znovu nedokázala ani jednou potvrdit brejk a Vondroušová tentokrát první šanci na ukončení setu za stavu 5-4 využila.

Rodačka ze Sokolova, jejímž maximem je 286. místo na žebříčku WTA, tak získala už pátý titul na okruhu ITF a to vůbec ten nejcennější. Předtím triumfovala pouze na nejníže dotovaných turnajích.

Vondroušová v dnešním vydání žebříčku figuruje na 315. pozici a obrovskou výhodu má v tom, že v letošní sezoně vinou zranění téměř nic neobhajuje a může ve světovém hodnocení nadále stoupat.

Vítězka pěti turnajů ITF se nyní přesune do Austrálie, kde bude bojovat dva týdny v Perthu a poté v Clare na podnicích stejné kategorie.

• ITF 25k GRENOBLE •
Francie, tv. povrch / hala, 25.000 dolarů
nedělní výsledky (5. 2. 2017)
Dvouhra - finále
Vondroušová (ČR) - Blinkovová (6-Rus.) 7-5 6-4


Ve skotském Glasgow se dařilo Petře Krejsové. Česká tenistka, jež nikdy nepronikla mezi 300 nejlepších hráček světa, předvedla ve skotské metropoli parádní obrat proti Bibiane Schoofsové z Nizozemska.

Šestadvacetiletá Češka procházela turnajem suverénně. První problémy přišly až v semifinále, v němž musela duel po prohrané první sadě otáčet, a game od porážky byla v boji o titul. Nakonec Nizozemku i podruhé udolala.

Krejsová začala rychlým brejkem, který však nedokázala potvrdit a vzápětí uhrála z následujících sedmi gamů jen jeden. Špatný start zaznamenala i ve druhém setu. Rychle prohrávala 0-4 a i když si dokázala jeden ztracený servis vzít zpět, za stavu 2-5 to s osmou nasazenou vypadalo hodně špatně.

Češka ale najednou začala na kurtu dominovat. Nizozemce povolila v dalších pěti hrách čtyři fiftýny a srovnala na 1-1 na sety. Ani série pěti vyhraných gamů Schoofsovou nezlomila.

Nizozemka opět vedla o brejk. Ani tentokrát však vedení neudržela a od stavu 4-4 obě tenistky předvedly nejdelší dvě hry v celém zápase. Na konci každé z nich se z těsného vítězství radovala Češka a v závěrečném gamu využila pátý mečbol.

Vítězka ITF 15k v Glasgow - Petra Krejsová

Krejsová kralovala nejníže dotovaným ženským turnajům již pošesté v kariéře. Naposledy uspěla loni v květnu na domácí půdě v Praze. Díky včerejšímu úspěchu v žebříčku poskočí o 36 příček na 405. pozici. Češka ve Velké Británii zatím zůstane. Už tento týden bude startovat na turnaji stejné kategorie v Edgbastonu.

• ITF 15k GLASGOW •
Velká Británie, tv. povrch / hala, 25.000 dolarů
nedělní výsledky (5. 2. 2017)
Dvouhra - finále
Krejsová (8-ČR) - Schoofsová (Niz.) 2-6 7-5 6-4
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

30
Přidat komentář
bIbec
gratulace! A zvládla to mnohem snadněji jak Markéta minulý týden (já vím, každý zápas jejiný a nic to neznamená)
Reagovat
EllNino
Vendula ? :)
Reagovat
bIbec
Žovincová :-)
Reagovat
bIbec
jinak asi bych to tady normálně nepsal, ale já mám pro tu Vendulu prostě slabost.
Reagovat
bIbec
ale celkově je tam krásné obsazení. Ještě Pernilla a hlavně Diana :-) Zajímá mě, jestli už se tenisu věnuje trošku víc než škole, jestli ještě skládá písničky nebo třeba jestli každý den dojíždí a nebo bydlí v karavanu :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Diana je ta svihla studentka, co byla v Ricanech? :-))) Vendulka taky, myslim, ze? Ja mam zase "slabost" pro Miriam, prijde mi takova realisticka a myslim, ze i tak hraje..
Reagovat
rusedski
No jestli na to Tamara trošku nehodila bobek, přece jen 155.hráčka světa na 15k turnaji.....
Reagovat
bIbec
jj, taky mě to napadlo.
Reagovat
Frick
Na to já mám čuch.
Reagovat
VlS
Copak, potkal jsi jí na duhový párty ?
Reagovat
dunphy
Ty budeš celkem deb*l. Na rozpoznání toho není snad ani žádný čuch potřeba.
Reagovat
smazaný uživatel
:-DDD
Reagovat
bIbec
http://www.tenisovysvet.cz/article/detail/1995--cilem-je-prvni-dvoustovka-zebricku-rika-krejsova-po-titulu-z-glasgow
Reagovat
Frick
Není schopna se prosazovat na 25k... a bez toho to nepůjde...
Reagovat
smazaný uživatel
Pěknej rozhovor! Snad to Petře vyjde a ještě o ní uslyšíme. :)
Reagovat
tommr
já jí viděl v neděli hrát poprvé a docela příjemně mě překvapila. Takovou ránu jako její slavná jmenovkyně samozřejmě nemá, ale hraje chytrej šikovnej tenis a nedělá moc chyb. Do druhý stovky by se dostat mohla ... :)
Reagovat
bIbec
From her mother's FB. (Thanks to one of my friends on Twitter so it's translated):

Maky happily arrived to the Czech Republic where she will spend 34 hours. It is time to wash clothes, pack everything and meeting her closed ones. Tomorrow she is flying to Australia.

Next tournaments:

12.2. Perth $25 000
19.2. Perth $25 000
25.2. Clare $25 000

This time Maky will try to fight even in doubles. She will be paired with Barbora Krejcikova, trained by Jana Novotna, Barbora is ranked as 37th WTA double player so we have something to look forward!
Reagovat
SubOptikT
To by se mi tak chtělo ...
Reagovat
tommr
s Bárou Krejčíkovou by Markéta mohla vytvořit docela silnej pár. Obě mají na debla dobrý předpoklady a společná příprava by navíc mohla prospět oběma i v singlu ... :)
Pro Markétu je ale samozřejmě jednoznačná priorita singl. Snad se jí bude v Austrálii dařit a vrátí se z ní už jako hráčka třetí stovky ... :)
Reagovat
bIbec
no.. skoro se mi chce "frickovatět" abych řekl.. Markéto, bachy na to. Jet takhle 3 turnaje v řadě, navíc s nutností hrát minimálně na tom prvním 3 kolovou kvalifikaci, je šupa. Ale nebudu jí do toho kecat :-) Snad kdyby se necítila, tak to nemusí odehrát všecko. Tak hlavně ať se vrátí zdravá :-)
Reagovat
bIbec
bacha na to
Reagovat
tommr
a to je už jistý, že bude muset zase do kvaldy? To by bylo hodně nepříjemný ... :(
Reagovat
Haitik
No, ty "pětadvacítky" v Perthu jsou brutálně našlapaný.. Takže se kvaldě asi nevyhne..
Reagovat
bIbec
tak i kdyby na to měla žebříček (což stejně nemá), tak je rozhodující datum uzavření přihlášek, tak jak na turnajích WTA. Kvalifikaci na ten druhý by nemusela hrát v případě, že by stále hrála ten první turnaj v době, kdy už se bude hrát kvalifikace na ten druhý. Myslím, že je pro to nějaké pravidlo, aby hráčka nehrála třeba finále jednoho turnaje a zároveň kvalifikaci turnaje druhého. Těch zápasů zřejmě odehraje veliké množství.. a to i v případě, že nebude extra úspěšná.
Reagovat
bIbec
dejme tomu, že zvládne kvaldu na prvním turnaji a pak vypadne např ve ČF.. pak bude muset hrát znovu 3 kolovou kvalifikaci i na ten druhý turnaj. První turnaj 6 zápasů a body nic moc.. pak by jí to samé čekalo i na tom druhém turnaji.. tu kvalifikaci by musela hrát znovu.

Takže nejlepší je prostě ten první turnaj vyhrát a získat hodně bodů a zároveň se tak vyhnout kvalifikaci druhého turnaje.
Reagovat
janek_da
no vidíš, žes našel řešení
Reagovat
bIbec
jakékoliv řešení je extra fyzicky náročné, pokud ty zápasy nebude vyhrávat s prstem v nose.. bohužel :-)
Reagovat
tommr
jj ty kvalifikace na ITF turnajích jsou jen ztráta času a sil, protože za 3 vyhraný zápasy je jen 1 mizernej bodík. Markéta se prostě musí co nejrychleji dostat do druhý stovky aby už od nich měla navždycky pokoj ... :)
Reagovat
horska.kraslice
Snad jí zdraví vydrží do Prahy, tam počítám s WC do hlavní soutěže, což by jí při plném zdraví mohlo přinést dobré body a viditelý posun nahoru v žebříčku.
Reagovat
Frick
Musí jí přát los...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist