Českým tenistům se proti Japoncům dařilo. Postupují Štěpánek i Rosol

19. 1. 2016, 12:47
Aktuality 18
Třem českým hráčům se na letošním Australian Open podařilo projít do druhého kola. Včerejší postup Tomáše Berdycha dnes napodobili Radek Štěpánek a Lukáš Rosol: Štěpánek v úvodním zápase vyřadil Tacuma Itu a Rosol v pětisetové bitvě zdolal dalšího japonského soupeře Tara Daniela.
Radek Štěpánek

Radku Štěpánkovi ani Lukáši Rosolovi se na Australian Open tradičně příliš nedaří, ovšem letos oba své úvodní zápasy zvládli.

O něco snazší práci měl se svým soupeřem veterán Štěpánek, který v Melbourne musel projít kvalifikací. V dnešním duelu s Tacumou Item se v prvních dvou setech dostal do problémů, ale na ztrátu podání dokázal vždy rychle zareagovat. V úvodní sadě i díky téměř bezchybné hře na síti získal od stavu 3-4 tři gamy v řadě a v té další ovládl poslední čtyři hry.

Karvinský rodák měl dokonce našlápnuto k třísetové výhře, jenže ve třetím dějství neudržel vedení a sada se dostala do tie-breaku. V něm Ito ještě neproměnil první ze dvou setbolů, Japoncův přímý bod z podání ale zápas poslal do čtvrtého setu.

V něm Ito držel se Štěpánkem krok jen do stavu 2-2. Český tenista už poté nenechal 125. hráče světa uhrát ani game a po třech a čtvrt hodinách se stal nejstarším vítězem zápasu v Melbourne od roku 1978.

Štěpánek má díky dnešnímu vítězství šanci vyrovnat své maximum na Australian Open, v cestě mu ale stojí silný soupeř. Čtvrtý nasazený Stan Wawrinka navíc ušetřil v prvním kole síly, protože Rus Dmitrij Tursunov vzdal zápas s ním za stavu 2:0 na sety pro Švýcara.

Lukáš RosolZatímco Radek Štěpánek bude v Melbourne bojovat o vyrovnání svého zdejšího maxima, Lukáši Rosolovi se to už podařilo. Aktuálně 51. hráč světa na Australian Open vyhrál vždy maximálně jeden zápas, naposledy loni, kdy na úvod v pěti setech zdolal Francouze De Scheppera. Stejně dopadl i jeho dnešní duel s Tarem Danielem, přestože se po prvních dvou setech zdálo, že Rosol míří za snadnějším vítězstvím.

Český tenista byl při svém podání suverénní až do třetí sady, v níž se Japonec těsně před zkrácenou hrou konečně dočkal brejku. Rosola ztracený set nerozhodil a dál si držel servis; podobně si však vedl i jeho soupeř, a tak přišel na řadu tie-break, který vyhrál Daniel poměrem 7:5. Rozhodující set už ale jasně patřil Rosolovi. Japonský tenista jen na poslední chvíli odvrátil hrozbu "kanára" a český hráč poté zápas pohodlně dopodával.

Rosola, který si dnes připsal 92 vítězných úderů a 74 nevynucených chyb, čeká ve druhém kole 25. nasazený Jack Sock. Američan odehrál divoký zápas s osmnáctiletým krajanem Taylorem Fritzem. Favorizovaný Sock v něm získal první set, další ale ztratil a ve třetím dokonce neuhrál ani game. Po zbytek zápasu si však Sock už dokázal pohlídat všechna podání a zvítězil 6-4 3-6 0-6 6-3 a 6-4.

Výsledky - Australian Open - muži (tvrdý povrch):
Dvouhra - 1. kolo:
Štěpánek (ČR) - Ito (Jap.) 6:4, 6:3, 6:7(5), 6:2
Rosol (ČR) - Daniel (Jap.) 7:6(2), 7:5, 5:7, 6:7(5), 6:2

Komentáře

18
Přidat komentář
a.magerova
Reagovat
tommr
v tenisový dlouhověkosti:

Czech qualifier Radek Stepanek has become the oldest man to win a match at the Australian Open in more than 38 years.
Stepanek, who is 37 years and 65 days old, defeated Tatsuma Ito of Japan 6-4, 6-3, 6-7 (5), 6-2 in 3 hours, 16 minutes Tuesday to advance to the second round.
He is the oldest player to have won a match at the Australian Open since Bob Carmichael (38 years and 183 days) and Ken Rosewall (44 years 62 days) in 1978.
Stepanek turned pro in 1996 and reached a career-high No. 8 in 2006.
Reagovat
horska.kraslice
Tak jestli si Radek vezme za vzor Kena, uvidíme ho ještě dlouho.
Reagovat
Empe
A co ten debl s Nestorem, to by taky mohlo stačit na rekord, ne? :D
Reagovat
smazaný uživatel
Mohl by být, se Zimonjićem, který je o 2,5 roku starší než Štěpánek, hrál Nestor naposledy koncem roku 2014, takže by to v součtu už mohli teď trumfnout. Možná by si měl Nestor někde zahrát s Paesem :D
Reagovat
Marduch
Tak, a teď je to na Radkovi, aby Djokovi zařídil další titul z AO ;)
Reagovat
EllNino
Radek tu ukazuje, že má stále co nabídnout, 4 zápasy vřadě a vypadal celkem svěže, škoda toho losu, na Stana podle mě už nemá, to by musel přijít jeden z jeho blackoutových dnů a to zrovna na místě jeho velkého úspěchu asi ne :) ...

Lukáš měl houževnatéh soupeře z "Japonska", který hrál ale jako čistokrevný Španěl 3 metry za BL a vracel :) po 4. setu jsem si myslel, že se z toho se*ere, ale ukázal, že už je mu přeci jen 30 a má taky nějak ten rozum :D ...ikdyž .....v dalším kole Jack, tam vidím šance podobně jako u Radka, pokud teda Jack rozhejbe kotník :)
Reagovat
tommr
dneska od obou našich dobrej výkon - škoda, že měli na rozdíl od Veselky takovou smůlu na los. O něco větší šanci na postup vidím u Lukáše - záležet bude hlavně na tom jak dalece hrál dneska Sock divadlo ...
Reagovat
Davor1
Rosol má v druhom kole ďaleko väčšie šance ako Radek... Sock je predsalen kvalitatívne ďaleko za Stanom a k tomu tie zdravotné problémy... Myslím, že vôbec nebude bez šance, možno si ho v dobrom kurze aj zahrám...

Štěpula má ale naozaj len teoretickú šancu, Stan ho pravdepodobne vystrieľa z kurtu, na GS už hrá konzistentne dobre a nemá výpadky ako v minulosti a v Melbourne mu to neskutočne sedí, fakt nevidím žiadne reálne šance pre Radka
Reagovat
Denis92
Stan to musi vyhrat cele! Snad si nevybere nejaky den blbec, lebo ma pomerne tazky zreb.
Reagovat
Denis92
Ibazeby sa nejakou nahodou dostal do finale aj Roger. Potom by nemusel :)
Reagovat
Davor1
Podľa mňa má los celkom v pohode, až na toho Raoniča, ten vyzerá byť v tejto sezóne mimoriadne nebezpečný... po dnešku mu odpadol ešte aj Nadal... SF snáď urobí a tam bude Andy tiež hrateľný... ja mu tiež prajem na celkovú výhru :-))
Reagovat
Denis92
Nadal v tejto forme prenho neni super. Sock tiez neni lahky super, hoci ak neni zdravotne v poriadku, tak by to mal zvladnut v pohode.
Reagovat
Davor1
V QF by už ale Nadal mohol byť rozohratý a Stan by to nemal ľahké. Z posledných 3 zápasov na harde, ktoré odohrali len nedávno, vyhral Nadal 2 zápasy úplne hladko. Ja osobne som rád, že mu ho už niekto odpratal z cesty...
Reagovat
Denis92
To ale do znacnej miery zalezi od toho, co predvedie Stan. Ten jeho vykon zo Shangaja mal s tenisom malo spolocne. V Australii dokaze hrat svoj naj tenis, porazil tam Djokovica ci Nadala vo finale. Nadal momentalne na top level nema, neni to len o rozohrati.
Reagovat
Davor1
Je samozrejme jasné, že súčasný Stanov strop je niekde úplne inde ako Nadalov, ale zase ho nedokáže hrať stabilne na každom turnaji či v každom zápase, stále je to tak 50 na 50, či bude hrať svoje maximum, alebo nie. Proti Sockovi či Verdascovi by mu zrejme stačilo aj 70% jeho možností, proti Nadalovi by to bolo zrejme málo...
Reagovat
Kozoroh
" . SF snáď urobí a tam bude Andy tiež hrateľný... ja mu tiež prajem na celkovú výhru :-))"

A to jsem si myslel, že v první řadě fandíš Nišimu a Můře...
Reagovat
Davor1
Niši je moja jednotka, ale v súčasnej forme a pri tomto lose nemá žiadnu šancu preliezť ďalej ako do QF, takže som realista.

Andyho a Stana mám rád približne rovnako, Andymu fandím z BIG4, ale vrámci celého poľa pre mňa predstavuje tú druhú vlnu obľúbencov za Keiom, kde sú okrem neho aj Stan, Gasquet, Monfils, Thiem, Chung, Goffin, Marchenko, Delpo a ďalší :-))
Samozrejme Andymu by som doprial ten titul ešte viac ako Stanovi, ktorý už AO má, ale vzhľadom na okolnosti (pôrod Kim, matchup Andyho a Stana s Nolem) vidím väčšiu šancu pre Wawroša :-))
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist