Čilič je poprvé ve finále turnaje Masters. Vyzve Murrayho

21. 8. 2016, 10:36
Aktuality 51
ATP CINCINNATI - Souboj o premiérové finále na turnaji Masters 1000 vyhrál Marin ČIlič. Chorvatský tenista v Cincinnati zdolal Bulhara Grigora Dimitrova a s 22 zápasů neporaženým Britem Andym Murraym si zahraje o svůj druhý největší titul.
Marin Čilič

Marin Čilič minulý měsíc ukončil spolupráci s trenérem Goranem Ivaniševičem a po pár týdnech si našel náhradu. Angažoval Jonase Björkmana a hned na prvním společném turnaji se švédským koučem se poprvé v kariéře dostal do semifinále turnaje Masters 1000. Předchozích 70 startů proměnil vždy maximálně ve čtvrtfinále.

Sedmadvacetiletý Chorvat v Cincinnati vyřadil Srba Troického a Španěla Verdaska a ve dvou zápasech mu pomohly i zdravotní potíže soupeřů. Tomáše Berdycha limitoval zánět slepého střeva, krajan Borna Čorič mu vzdal kvůli zranění kolena.

Čilič se však s překonáním svého maxima nespokojil a uspěl i v semifinálové premiéře. Po třísetovém boji, který byl přerušen kvůli dešti, udolal 4-6 6-3 7-5 Grigora Dimitrova. S Bulharem, který usiloval o své největší finále kariéry, si poradil podruhé během dvou týdnů a potřetí ze čtyř vzájemných zápasů.

I když je Čilič ve finále turnaje Masters 1000 poprvé, svůj životní úspěch v něm nepřekoná. Největšího úspěchu kariéry dosáhl na předloňském US Open, které překvapivě vyhrál a získal na něm grandslamovou trofej.



O svůj druhý největší titul si Čilič zahraje s největším favoritem turnaje Andym Murraym, s nímž ve vzájemné bilanci prohrává 2-11. Čerstvý olympijský šampion v sobotním semifinále porazil dvakrát 6-3 Kanaďana Milose Raonice, s nímž si poradil posedmé v řadě, a poosmé v sezoně postoupil do finále.

Murray má za sebou sérii již 22 vítězných zápasů, nejdelší v kariéře, během které před olympijským turnajem ovládl Wimbledon a další travnatý podnik v londýnském Queen's Clubu. "Rozhodně už nejsem moc čerstvý, mám za poslední týdny odehráno spoustu zápasů. Ale v poslední době neztrácím podání a v obtížných situacích dělám správná rozhodnutí, což mi pomáhá udržet zápasy kratší," pochvaloval si Murray, který přitom na konci července vynechal kvůli únavě Rogers Cup v Torontu.

Devětadvacetiletý Brit si finále v Cincinnati zahraje potřetí, v letech 2008 a 2011 v souboji o titul pokaždé zdolal Srba Novaka Djokoviče. Turnaj Masters 1000 může vyhrát potřinácté v kariéře.

Čilič si už zajistil návrat do Top 10 a pokud by v Ohiu zůstal neporažený, bude na US Open mezi osmičkou nejvýše nasazených.

• ATP MASTERS 1000 CINCINNATI •
USA / Ohio, tv. povrch, 5.004.505 dolarů
sobotní výsledky (20. 08. 2016)
• Dvouhra - semifinále •
Murray (1-Brit.) - Raonic (4-Kan.) 6-3 6-3
Čilič (12-Chorv.) - Dimitrov (Bul.) 4-6 6-3 7-5
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

51
Přidat komentář
janek_da
A v posledním gemu měl Andy šanci, ale hrál tu kupu sraček
Reagovat
smazaný uživatel
;D)
Reagovat
kada.tom
Dneska to Andymu nešlo, hrál šíleně a Marin ho přehrával. Nedá se nic dělat, každopádně Marin má z titulu opravdu velkou radost, ono je k podivu, že je to GS šampion a dosud mu chybělo nejen finále, ale samozřejmě i ten titul z Masters :-)

Gratulace Marinovi k titulu a návratu do TOP 10 :-)
Reagovat
kada.tom
jinak teda světové dvojky a největší favorité v Cinci pohořeli :-)
Reagovat
Nola
co som pisala pod clankom o Kaje, plati, unava materialu hra velku rolu, tym nechcem znizovat vykon Marina, uplne zasluzena vyhra
Reagovat
Nola
Marin gratulacia velka, vo velkych finale si proste velky frajer, Andy dnes bez stavy, je neskutocne, ze prave Marin prerusil tu neskutocnu seriu B4, naposledy sa to podarilo Tsongovi, klobucik
Reagovat
janek_da
takže místo britněmeckých vítězů jsou tu chorvatčeští
Reagovat
smazaný uživatel
Cože??! Přijdu dom a koukám, v Cincinnati vyhrála Plíšková a Čilič :DDDDD Nooo, beztak za všechno může ta proklatá olympiáda ;)))
Reagovat
vrabejka
Marin!! Super že pinkalistu zase někdo vrátil na zem. Už jsem se bál že bude mít 40 zápasů bez prohry jako v roce 2011 Nole.
Reagovat
sprchon
Paráda. :) Gratulace největšímu sympaťákovi celýho Balkánu.
Reagovat
Kozoroh
No1e v Cinci nehrál :-)
Reagovat
sprchon
Další prohraný finále a navíc v Cincinnati by na něj bylo moc.
Reagovat
smazaný uživatel
A hotovo, je to fakt pičus, tři BB odvrátí, Čilič ho vrátí sám do gamu a on mu pak ten brejk sám zase nabídne svými chybami další. Jak jsem říkal, tohle byla skvělá možnost získat momentum, otočit ten game a být na koni. A takhle to poj.be. No, takže zbytečný turnaj.
Reagovat
Mayo
Konečne nájde Andy súpera. Uz sa patrilo.
Reagovat
smazaný uživatel
Jenze dnes Andy fakt prvni serv bidny, ...kick mice sel casto idealne na raketu Marina, ktery mu to posilal paradne na zadni lajnu, proste mu to nedelalo moc velky problemy returnovat...podle me Andy asi uz utahany...coz se mohlo na tom servu odrazit...
V mezihre mel Andy obcas svetle momenty, ale dost malo na to, aby Marina prehral...hodne take pasivni...v prvnim setu uplna krize...pak ho Marin sice dostal do zapasu, ale s tim servem a "aktuivitou" jen tezko mohl myslet na vyhru...

Andyho return na druhy servis Marina vesmes zadny, na prvni serv jasne, tam na to nemel ikdyby byl asi superman...

Podle me na USOpen bude uz v cajku, regenerovany, a pokud nechytne nejakeho magora v pavouku a nesvihne mu uplne v hlave, tak stale urcite nejvetsi favorit;)
Reagovat
smazaný uživatel
vic stesti nez rozumu...;)
Reagovat
smazaný uživatel
jenze Marin mu ty servy v poho returnuje...takze asi konec...
Reagovat
smazaný uživatel
A jéje, přichází K.O. pro Andyho....
Reagovat
smazaný uživatel
LOOOOL :DDDDD Čilič zahodil malý mečbol.
Reagovat
Mayo
Práve som sa rozhodol: Andy na USO vyhorí, sily budú chýbať
Reagovat
smazaný uživatel
Jestli dneska prohraje, budu nasraný, protože získá proti loňsku jen 240 bodů a ztratí sil dost. Ale zase ty 4 zápasy byly maximálně hodina a půl, pořád tam je ještě týden pauza. A prohrát díky fyzičce může maximálně s Nolem snad a to by bylo až ve finále.
Reagovat
smazaný uživatel
Furt je to bída, na returnu otřesný na svoje poměry. A decision making taky hrůza. Pár výměn ztracených blbým rozhodnutím, především zbytečným nahrání do FH místo oblíbeného vyššího FH do BH soupeře. Je tam až příliš mnoho negativ dneska. Musí doufat, že si Čilič vybere slabší game nějaký. Ale bude to hodně těžké. Věřím, že kdyby přišel brejk a výha v setu, nakoplo by ho to. Ale moc nevěřím s tím výkonem.
Reagovat
kada.tom
Andy set dole ... no, na otočku má, ale tak i Marinovi by titul slušel :-)
Reagovat
smazaný uživatel
potomco porazil Tomáše, viděl jsem na něm neobvyklou radost, dost mu na tomhle turnaji záleží a přeju mu ten titul.
Reagovat
smazaný uživatel
Ten jeden brejk byl prostě navíc. Kdyby netrapošil tak dlouho, tak Marin set nemá. Nevadí, snad najdem síly na obrat.
Reagovat
Mayo
Cilic hra fantasticky, Murray bez šance.
Reagovat
smazaný uživatel
Ale nehrá Mayko, Andy hraje jak kupa sraček, tolik chyb zbytečných a krom nich pasivní až hrůza. Hlavně vedl 2:1, 2 jasné servis gamy, měl BB a pak 30:0 na příjmu, vypadalo to jako pohoda. Od toho stavu přepnul do módu dement a hraje fakt hrozně, krátké údery a ještě při tom kazí.
Reagovat
janek_da
debi1 no, snad nedostane v druhém kanára
Reagovat
smazaný uživatel
kanar ve druhem nebude... Andy zacal konecne aspon neco hrat, tak snad to bude jeste zajimave...
Reagovat
janek_da
ale na returnu 1. servu, no way
Reagovat
smazaný uživatel
jj to je drsnarna;)
Ale verim, ze v TB to nejak mura uplaca...a bude treti set.
Reagovat
smazaný uživatel
souhlasim, Andy kazi co muze...ten drajv volej to byl uplny horor...
Ma narocny program za sebou, ale treba se jeste zvedne...a najde jeste nekde silu zabojovat poradne...
Reagovat
Tornes
K debatě dole ohledně žebříčku a kdy a jak by se Andy mohl dostat před Noleho - pokud bude podávat lepší výsledky než Nole, tak je do konce sezony jedničkou takřka stoprocentně. V Race na něj v současnosti ztrácí pouze 1215 bodů, pokud zítra vyhraje tak dokonce jen 815 bodů. To je jedno vyhrané Masters nebo vítězství ve finále GS. Takže pokud by Andy dokázal opravdu hrát i ve zbytku sezony podobně dobře jako hraje v posledních měsících, měl by velkou šanci. A to ještě nemluvím o tom, jak mu ublížilo to, že se již nepočítá olympiáda - s cca 750 navíc by po první příčce v Race takřka sahal už v následujícím zápase.

Ovšem pokud jde o mě, tak to stále vše má v rukou Djokovič. Pokud bude zdravý a bude předvádět výkony jako v minulém roce či i první půlce tohoto, nemyslím si, že by se před něj Andy dostal. Pokud ale trošku ubere, nebude úplně v pohodě nebo se snad Andy zblázní a dokáže porazit (porážet) i takového Djokoviče, tak první příčka není vůbec daleko.
Reagovat
gigin
Kokki díky odstoupení Mahuta v MD. První kolo Južný. Tak snad se chytne. Come on!!
Reagovat
Lunej..
Držím palce a hlavně pevné nervy, víme cos nám předvedl s Rogerem :)
Reagovat
smazaný uživatel
Únava tam určitě je, ale ten poslední krok je potřeba, každý bod se teď hodí, ta šance nejpozději příští rok na jaře zaútočit na 1. místo tady je, proto je důležité nahnat nějaké body. Naštěstí tenhle týden Andy zmáknul všechno ve dvou setech a neztratil ještě víc jak 4 gamy v setu, což je poizitvní. Doufám, že to podobně klapne i ve finále, s Marinem má těžce pozitivní bilanci. Bylo by fajn jít do US Open s tou sérií a věřit si, kdyby náhodou došlo na případný duel s Nolem. Na US Open má unikátní šanci stáhnout Noelho náskok, jelikož obhajuje jen 180 bodů, kdežto Nole 2000.
Reagovat
Kozoroh
Vidím, že si brousíš zuby na 1. místo. My však 1. příčku zadarmo nedáme ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
To je mi jasné, pořád je to strašně daleko a k tomu, abychom toho dosáhli, tak bychom museli někdy i Noleho porazit na GS, což vzhledem k tomu komplexu bude obtížné. Ale šance tady je, zvlášť na US Open a TM je ten rozdíl, co který hráč obhajuje, obrovský. + když připočtu IW + Miami příští rok. Pokud se to nepodaří do té doby, tak pak asi už nikdy. Každopádně bych si vůbec nedovolil Noleho odepisovat, dvě nečekané porážky a bolest zápěstí nepřeceňuju, je teď možná trošku víc zranitelný, ale pořád je to Nole. Takže jen chci, ať to Andy zkusí a příblíží se co nejvíc. Kdyby to aspoň na týden klaplo, bylo by to úžasné.
Reagovat
Nola
sancu urcite ma, a nie je az tak mala, dnes bude mat vo finale unavenejsieho supera ako je on sam, predsalen Marin mal ovela menej casu na regeneraciu, Andy ma teraz uzasnu snuru vyhranych zapasov v rade, klobucik, vsetci hraci, ktori hrali na OH o medaily odpadli a nezvladli tu porciu zapasov, len, aby ta unava nedolahla na Andyho prave na USO
Reagovat
smazaný uživatel
No o vela menej je hodně silná pojem, nějaké 2-3 hodinky cca, to až takovou roli nehraje zase. Andy hrál v Riu 5 dní v řadě nebo kolik, v neděli ještě 4 hodiny finále, pak přelet do Cincy a od středy zas 4 zápasy v řadě. Netroufal bych si tvrdit, že je Marin unavenější. Jak sám říká Andy, je fajn, že zvládl všechny zápasy hladce, ale sám tvrdí, že unavený je. Taky se trošku bojím o to US Open, ale musel to Cincy prostě zkusit a udělat nějaké body. Po US Open si může dát oddech až do Šanghaje klidně.
Reagovat
Nola
Marin odohral 3-setovy zapas, kde o vitazovi prakticky rozhodla hlavicka babyFeda, treti epicky set sa prelieval zo strany na stranu, Marin sa dostal do postele najskor okolo 3 hodiny rannej, zapas skoncil cca 1:40 rano, k tomu este tlacovka.....
Reagovat
smazaný uživatel
No ano, ale pořád to jsou na Andyho nějaké 3 jenom. Když kl tomu připočtu za posledních 11 dní asi 9 zápasů nebo kolik, má jasno, kde by měl být unavenější.
Reagovat
Mayo
Najviac unavený tenista bol teraz Býk :D
Reagovat
smazaný uživatel
Ono vlastně unavený byl i loni na US Open a to neměl tak náročný program. Po vydřeném Montrealu v Cincy udělal se štěstím SF a na US Open už otáčel s Mannarinem třeba, tam byl viditelně unavený. Tak snad to letos zmákne nějak. Klidně, ať pak vynechá Davis Cup, stejně vyhrál loni. Ale na US Open by to chtělo dát minimálně finále.
Reagovat
Mayo
180 bodov? Vlani skončil na USO tak zle? Ja si uz vôbec nepamätám.
Reagovat
smazaný uživatel
Jo, vypadl ve 4. kole s Andersonem.
Reagovat
Mayo
Aha uz si spomínam.
Reagovat
Mayo
Uvidí sa ako bude na tom so silami na USO. Djokovic bude totálne oddýchnutý. Každopádne na USO bude 2. favorit a mohol by ho vyhrať. Som zvedavý veľmi na DelPa tiež. Ale na 3 víťazne mu zatiaľ na ťažkom 2 týždňovom turnaji nedávam moc šancí, potrebuje cas.
Reagovat
Kozoroh
US Open bude klíčový v boji o první místo mezi Djokem a Andym. Pokud vyhraje Djoker, na 90% bude na konci roku první. Pokud Andy, bude boj naprosto otevřený a rozdíl na konci sezóny může být nepatrný. Když vyhraje někdo jiný, spíš to nahraje No1emu.
Reagovat
smazaný uživatel
No ono třeba stačí, aby Nole vyhrál a Andy prohrál s ním finále. Nole zůstane na svém a Andy získá 1020 bodů navíc, to není tak zanedbatelné. Vzhledem k tomu, že Nole pak obhajuje tísc bodů v Šanghaji i Paříži, zatímco Andy 360 a 600. A na TM Nole 1300 bodů a Andy 200.
Reagovat
Mayo
Tak mne stačí ak by Andy vyhral USO, iný nikto nato nemá asi poraziť srbského hráča , jednotku nech ma Djoki. Aj tak si nemyslím, ze by jednotku stratil. Bude naďalej hrat dobre konzistentne.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist