Clement vyřadil Tsongu a je po dvou letech v semifinále

31. 10. 2009, 11:11
Aktuality 0
ATP LYON - Nejlepšího výsledku za poslední dvě sezony dosáhl francouzský tenista Arnaud Clement. Na domácí půdě v Lyonu vyřadil ve čtvrtfinále největšího favorita Tsongu a s jediným nedomácím semifinalistou Ljubičičem si zahraje o finále.
Arnaud Clement

První dvě účasti na lyonském podniku proměnil Jo-Wilfried Tsonga pokaždé v semifinále. Letos však výsledek ani nevyrovná, byť byl nasazenou jedničkou. Čtyřiadvacetiletý tenista, jenž má ještě možnost probojovat se na Turnaj mistrů, prohrál ve čtvrtfinále s krajanem Arnaudem Clementem 7-5 4-6 6-7.

Duel dvou Francouzů se uskutečnil poprvé a lépe začal finalista Australian Open Tsonga. První set získal poměrem 7-5, ve druhém však poprvé ztratil podání a odpovědět už nedokázal. Rozhodující dějství dospělo až do tie-breaku, v němž sice favorizovaný Tsonga stáhl čtyřbodový deficit a vyrovnal na 5-5, do vítězného konce ale své úsilí nedotáhl.

Nasazená jednička nasázela 27 es, po druhém servisu ale získala jen deset fiftýnů. Jednatřicetiletý Clement, vítěz úvodního grandslamu sezony z roku 2000, si minulý týden zahrál poprvé po roce a půl čtvrtfinále. Nyní v Lyonu bude hrát po 30 měsících dokonce semifinále. Ve stejné fázi turnaje mimo travnaté kurty byl naposledy před třemi lety právě v Lyonu. Před devíti lety na stejném místě slavil první ze svých čtyř titulů.

Clement letos jako 119. hráč světa startuje na divokou kartu a o jedenácté finále si zahraje s o rok mladším Chorvatem Ivanem Ljubičičem, který v Lyonu triumfoval sezonu po Clementovi. Letos ve čtvrtfinále vyřadil domácího Florenta Serru a zabránil tak čistě francouzskému semifinále. To si Ljubičič zahraje poprvé od loňského jara.

"Je to skvělé být letos poprvé v semifinále," připomněl někdejší třetí tenista světa, který Serru porazil i ve čtvrtém vzájemném utkání. "Pokud zakončím sezonu v Top 20, tak to pro mě bude opravdu vydařený rok," dodal aktuálně 29. hráč žebříčku. "Na kurtu se po dlouhé době cítím zase výborně."

Narozdíl od Tsongy nezaváhal druhý domácí favorit Gilles Simon, jenž si ve dvou setech poradil s loňským finalistou Benneteauem. "Do Lyonu jsem přijel s cílem turnaj vyhrát. K tomu mi chybí vyhrát dva zápasy. Dva zápasy, které však budou hodně náročné," řekl Simon stále věřící v účast na Turnaji mistrů v Londýně.

V sobotním semifinále se Simon utká s dalším krajanem Michaelem Llodrou, se kterým ve třech vzájemných duelech ještě neuhrál ani set.

- ATP 250 LYON (Francie, tv. povrch / hala, 650.000 eur) -
páteční výsledky (30. 10. 2009)

Dvouhra - čtvrtfinále:
Clemént (Fr.) - Tsonga (1-Fr.) 5-7 6-4 7-6(8)
Simon (2-Fr.) - Benneteau (Fr.) 7-6(5) 6-3
Ljubičič (3-Chorv.) - Serra (Fr.) 7-6(6) 6-2
Llodra (Fr.) - Gicquel (Fr.) 7-6(5) 6-4

Semifinálové dvojice: Simon - Llodra, Ljubičič - Clément.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

0
Přidat komentář
Zatím nebyly přidány žádné komentáře.

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist