Čtvrtfinále Davis Cupu proti Francie odstartuje Rosol s Tsongou

14. 7. 2016, 09:37
Aktuality 43
Lukáš Rosol rozehraje duelem se světovou desítkou Jo-Wilfriedem Tsongou čtvrtfinále Davisova poháru proti Francii. V Třinci se v pátek začne ve 14:00 a po nich nastoupí Jiří Veselý a Lucas Pouille. O pořadí zápasů rozhodl dnešní los na ochozu hokejové Werk Arény, v které se hraje.
© Česká sportovní

Z české sestavy se omluvil osmý hráč světa Tomáš Berdych. "Bude chybět, ale jeho rozhodnutí respektuji," řekl kapitán Jaroslav Navrátil. "Francouzi jsou teď mírnými favority, ale jsme doma a budeme se chtít vytáhnout," uvedl Veselý.

Rosol, který získal v 1. kole v Německu rozhodující bod v závěrečné dvouhře, má s Tsongou bilanci 1:3. Předloni s ním prohrál v semifinále Davisova poháru hraném na Roland Garros a loni francouzskou jedničku zdolal na turnaji ve Vídni.

"Je to skvělý hráč, stabilně v desítce a já nemám co ztratit. Naposledy jsem vyhrál a to mi ukázalo, že můžu takového hráče porazit. A když budu hrát dobře, tak můžu vyhrát. Bude to o pár šancích za set i za zápas," uvažoval Rosol.

Dvaadvacetiletý Veselý nad o rok mladším Pouillem zatím vždy vyhrál. Dvakrát ho zdolal v juniorech, jednou na bratislavském challengeru a naposledy loni v kvalifikaci v Aucklandu, kde nakonec český hráč získal svůj první titul ATP.

Aktuálně je na tom ale žebříčkově lépe Francouz, který je po čtvrtfinále Wimbledonu na 21. místě. "Posunuli jsme se. Progres jsme udělali oba. On udělal za poslední dobu větší skok, ale je to Davis Cup a budou pracovat určitě velké nervy. Pro něj je to premiéra, takže se pokusím vytěžit maximum," plánoval Veselý, který je podruhé českou daviscupovou jedničkou. Loni si premiéru odbyl v baráži v Indii.

Do sobotní čtyřhry Navrátil nahlásil zkušeného Radka Štěpánka s Adamem Pavláskem a oba v sobotu i nastoupí. Proti nim se postaví nejlepší deblisté současnosti a vítězové Wimbledonu Nicolas Mahut, Pierre-Hugues Herbert.

Nedělní program by měli v hale pro pět tisíc fanoušků zahájit jedničky Veselý s Tsongou a podle vývoje utkání zápas uzavřou Rosol s Pouillem.

Do Třince přijel i Gilles Simon. ale kapitán Francie Yannick Noah ho do sestavy dodatečně nezařadil. Zatímco Češku chybí Berdych, soupeř postrádá Richarda Gasqueta a Gaëla Monfilse. "I bez nich máme silný tým," řekl Noah.

"Francie může klidně postavit dva silné týmy, takže to nebude vůbec snadné. My chceme využít pomoci fanoušků," řekl Rosol. Česko má s Francií negativní bilanci 7:8 a od roku 1980 každý z týmů třikrát proměnil domácí prostředí ve vítězství.

V dosud posledním vzájemném utkání v předloňském semifinále na Roland Garros domácí po výhře 4:1 překazili Čechům útok na třetí triumf v řadě. Vítěz z Třince narazí v zářijovém semifinále na postupujícího z duelu Američanů s Chorvaty.

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

43
Přidat komentář
EllNino
zápas s maďarským komentářem :D ...zážitek :D
Reagovat
kada.tom
co se divíš - komentuje duel Maďarů s Maďary :-)
Reagovat
EllNino
čekal jsem, až se ozveš :D
Reagovat
George_Renel
Ani bych se nedivil, kdyby, v duchu připokaděnosti a pseudosolidaritě, byl zápas odložen. Ano, oběti islamismu to je smutná realita. Ale rušení akcí je přesně to, co jinověrci chtějí. Doufám, že tomu tenis nepodlehne.
Reagovat
Jabadu
Oba francouzští singlisté se ocitají v lehce schizofrenní situaci.
Žebříčkově jsou sice mnohem výš, přesto v zápase s obrem "J1rkou Veselým zvaném též Medvědí pracka" nebudou považováni za favority.
Asik ... tedy.
:-)
Reagovat
lars
Jo bude
Reagovat
kada.tom
:-D :-D :-D
Reagovat
Frick
Za tohle by měli jet domu 4 dny nákladnim vlakem.
Reagovat
kada.tom
asi tak nějak ... očekával jsem jasnou výhru a oni takhle vybuchnou ... :-D
Reagovat
smazaný uživatel
Cesko ma s Francuzskom bilanciu 7:8?...

Tvl, clovek by nikdy nepovedal, ze sa od roku 1993 stretli tieto krajiny uz 15krat..
Reagovat
Herbert_Hoover
Jono, nepřesné vyjádření se vloudilo. :)

Česko - Francie 1:2
Československo - Francie 6:6
Reagovat
PetaM
Československé úspěchy, pokud dobře sleduju dění, se vždy připisují Česku, takže asi tak :D
Reagovat
smazaný uživatel
tak on se akorát změnil název že ;-)
Reagovat
smazaný uživatel
Česko je obvykle považováno za nástupnický stát Československa.
Reagovat
smazaný uživatel
Jj, najma v Cechách :)
Reagovat
Tornes
Nikoli, celosvětově. Nástupnický stát Československa je jak ve sportu, tak ve všech ostatních věcech Česká republika. Týká se to například mezinárodních smluv a dalších věcí.
Reagovat
adalv87
dva body přes Lucase nebudou problém a třetí ve 4hře,nevidím v tom žádný problém!
Reagovat
tommr
dva body přes Pouilleho by se udělat mohly, ale rozhodně to není nic jistýho. Zejména jsem zvědavej jak si s ním poradí Jirka Veselý, kterej se s ním moh utkat už ve Wimbledonu ...
Reagovat
George_Renel
Při losování byl Lucas nervózní jak pes. Všichni v klidu, sledovali cvrkot jen on zahleděný do podlahy, pumpoval nohama a tleskal se zpožděním :-). Možná sám nečekal, že dostane přednost před Simonem.
Reagovat
tommr
no pro nás je Pouille rozhodně mnohem hratelnější soupeř než by byl Simon a to nezávisle na tom v jaký jsou ted formě ... :)
Reagovat
misa
https://www.instagram.com/p/BH1sjVphxJq/

Stejně je taková hubená, to má z toho, že pořádně nejí :(
Reagovat
Krisboy
Hlavně se ještě neví, kdo vlastně bude za Francii hrát, že...jestli Pujl nebo Sifon. Takže špekulace kdo koho porazí jsou poněkud předčasné. I když mě osobně je úplně fuk, koho J1rka vyklepne.
Reagovat
kada.tom
už je po losu ... hraje Lucas
Reagovat
SubOptikT
+1
Reagovat
kada.tom
Lukáš s Joem a pak Jirka s Lucasem :-)

tipuju, že po sobotě je hotovo stavem 3-0
Reagovat
SubOptikT
Pro nás ale ...
Reagovat
kada.tom
to těžko ... Lukáš těžko sejme Joea na 3 sety, debl je taky jasnej, dávám tak 1%, že by Nicolas s Pierrem zaváhali ... jediná naděje je asi přes Jirku, pokud porazí zítra Lucase, tak by to po sobotě snad mohlo být 2-1 pro Francouze
Reagovat
SubOptikT
Já dávám 50%
Reagovat
Kytka
Určitě 50%. Štěpánek s Pavláskem už spolu hráli proti Indům, Paesovi s Bhupatim a úspěšně. Pavlásek se vytáhl, byl na kurtu nejlepší. A od té doby šel Štěpánek nahoru.
Reagovat
Herbert_Hoover
s Rohanem hrál tehdy Paes :)

Mahut s Herbertem jsou nejen výbornými deblisty ale o několik tříd kvalitnějšími singlisty než Rohan a Leander. Nedá se to příliš srovnávat, navíc Paes s Bopannou nikdy nijak nezářil, navíc toho spolu moc neodehráli, prohráli i s uzbeckou dvojkou, což je síla. Samozřejmě, v DC se může stát všelicos, ale když si uvědomím, jak si Nicolas s Piérrem bravurně poradili s kvalitním returnem Vazelíny, nemyslím si, že by je Adam s Radkem měli čím zaskočit. Navíc Radek se mi ve Wimbledonu vůbec nelíbil. V DC doma ožije, ale stejně...francouzský debl vždy psal a Mahut/Herbert jsou teď značka nejvyšší jakosti, 96% masa převedeno na filozofii šunky. :)))
Reagovat
tommr
na normálním turnaji by byli Herbert s Mahutem jasní favoriti, ale v DC už to tak jasný zdaleka není. Štěpec ty svoje nedostatky nahrazuje bohatejma zkušenostma, který zdánlivě silnější Francouzi naopak zcela postrádají ...
Reagovat
Herbert_Hoover
I bez Bedřicha máme na zdramatizování souboje, rozhodnou Mahut s Herbertem. :)
Reagovat
kada.tom
no nevím nevím, jestli bude hrát Jo (jakože asi bude), tak ten 2 body udělá, když se hraje na 3 vítězné sety ... osobně očekávám výsledek 4-1 pro Francouze
Reagovat
Herbert_Hoover
Však s Tsongovými dvěma body počítám...Tsonga bude dávat v neděli na 3:1, jako rozhodující se bude jevit debl :)
Reagovat
kada.tom
Nicolase s Pierrem nemají šanci porazit ... leda kdyby se Štěpánkem hrál Tomáš, ale ten, jak známo, hrát nebude
Reagovat
Herbert_Hoover
Ano, i já dávám francouzskému páru vysoké šance, to jsem ale přeci již psal v prvním komentáři, že rozhodujícím bude debl, který vyhrají Francouzi.
Reagovat
Krisboy
J1rka vyhraje obě dvouhry, Áda se Štěpcem porazej v deblu wimbledonský vítěze. Toť můj plán.
Reagovat
Stan_Borowitz
dobrý plán.
Reagovat
SubOptikT
Tak Francouzi jsou si toho určitě vědomi, že musí vyhrát debla a 2x porazit Rosola ...
Reagovat
smazaný uživatel
:-)
Reagovat
Kytka
No Rosol se zase může vyhecovat. V DC ro umí spíš než na turnajích. Určitě bych ho nepodcenila. Spíš jestli se s tlakem na sebe vyrovná Veselý.
Reagovat
smazaný uživatel
Veselý má akorát tu nevýhodu, že proti němu ani Pouille ani Tsonga nebudou favoriti a nebudou tak mít co ztratit.
Reagovat
SubOptikT
J1rka jim tam bude ze servisu valit šílené mordy ...
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist