Čtyři Američanky v semifinále! Keysová si poradila s Kanepiovou a potvrdila dominanci domácích hráček

7. 9. 2017, 02:33
Aktuality 12
US OPEN - Madison Keysová ve čtvrtfinále US Open přehrála senzaci letošního ročníku Kaiu Kanepiovou a premiérově si zahraje semifinále domácího grandslamu. V něm vyzve krajanku Coco Vandewegheovou. Keysová dnešním vítězstvím zkompletovala první celoamerické semifinále US Open od roku 1981. Druhou semifinálovou dvojici totiž již včera utvořily Venus Williamsová a Sloane Stephensová.
Profily hráčů
Madison Keysová

Madison Keysová ukončila ve čtvrtfinále US Open pohádkový grandslamový návrat 418. hráčky světa Kaii Kanepiové, kterou po výborném výkonu porazila dvakrát 6-3 a poprvé v kariéře postoupila do semifinále domácího grandslamu. Čtyři Američanky tak budou hrát semifinále letošního ročníku.

Američance se dnes dařilo vše, na co sáhla. Soupeřku přestřílela na vítězné míče 23-8 a udělala jen o pět nevynucených chyb více. K tomu parádně servírovala a na podání ztratila jen 14 z 53 fiftýnů.

Lépe však utkání odstartovala Estonka. Ve třetím gamu měla tři brejkboly. Keysová ale všechny hrozby odvrátila a v následující hře využila hned první brejkbol, jež jí k zisku úvodní sady nakonec stačil. Ve druhém setu začala Keysová rychlým brejkem, nečelila jedinému brejkbolu a zápas ukončila již v devátém gamu na returnu.

Semifinále US Open si dvaadvacetiletá Keysová po výhrách nad Mertensovou, Mariaovou, Vesninovou, Svitolinovou a Kanepiovou zahraje poprvé v kariéře. V grandslamovém semifinále ale už byla. Před dvěma roky na Australian Open prohrála souboj o finále se Serenou Williamsovou.

Statistiky zápasu
Keysová - Kanepiová
8 esa 0
0 dvojchyby 2
72% 1. podání do kurtu 67%
79% úsp. po 1. podání 65%
60% úsp. po 2. podání 38%
23 vítězné míče 8
21 nevynucené chyby 16
6/7 úspěšnost na síti 5/6
3/8 využité brejkboly 0/3
čas 1:08

Zítra bude stejně jako její soupeřka Coco Vandewegheová útočit na premiérové grandslamové finále. S o tři roky starší krajankou se na turnajích potkala poprvé v letošním finále ve Stanfordu. Během sezony amerických betonů na ni však narazí už potřetí a bude usilovat o prodloužení své neporazitelnosti. Vandewegheová ve čtvrtfinále vyřadila loňskou finalistku a světovou jedničku Karolínu Plíškovou.

Po vítězství Keysové dosáhly Američanky na letošním US Open ohromného úspěchu. V semifinále jsou totiž čtyři z nich. Kromě Keysové a Vandewegheové již včera uspěly Venus Williamsová a Sloane Stephensová. Letos se tak domácí publikum může těšit na domácí šampionku. US Open ovládla domácí hráčka naposledy v roce 2014, kdy triumfovala Serena Williamsová.

Jedinou semifinalistkou letošního ročníku, která v minulosti dobyla grandslamový turnaj, je vítězka z let 2000 a 2001 Venus Williamsová. Pokud nejzkušenější a nejstarší ze všech semifinalistek neuspěje, bude mít US Open novou šampionku. V tuto chvíli je jasné, že grandslam vyhraje poprvé od roku 2008 Američanka, jež se nejmenuje Serena Williamsová.

Celoamerické semifinále US Open se koná po dlouhých 36 letech. V roce 1981 mezi nejlepší čtyři postoupily Chris Evertová, Martina Navrátilová, Tracy Austinová a Barbara Potterová.

Keysová kvůli zdravotním potížím zahájila letošní sezonu až v březnu v Indian Wells, kde uhrála osmifinále. Sérii dvou vítězství se však poté dočkala až v srpnu ve Stanfordu. V Kalifornii nakonec letos poprvé a zatím naposledy triumfovala. Skvělou formu si přivezla i do Cincinnati, kde prohrála až v tie-breaku rozhodující sady s pozdější vítězkou Muguruzaovou, a potvrzuje ji i na US Open.

Kanepiová se aktuálně pohybuje až v páté stovce žebříčku WTA. Díky čtvrtfinále na US Open se nicméně posune těsně k branám první stovky. Bývalá světová patnáctka se na kurty po doléčení zranění vrátila letos v červnu, ovládla dvě akce ITF, na US Open prošla kvalifikací a po dlouhých čtyřech letech si zahrála čtvrtfinále grandslamu. Do prvního semifinále ale ani na šestý pokus neprošla.

• US OPEN •
USA, tv. povrch, 50,400.000 dolarů
středeční výsledky (6. 9. 2017)
• Dvouhra ženy - čtvrtfinále •
Keysová (15-USA) - Kanepiová (Est.) 6-3 6-3
Vandewegheová (20-USA) - Kar. Plíšková (1-ČR) 7-6(4) 6-3
TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

12
Přidat komentář
babolat.cz
parádní výkon USA, tak teď přeji CoCo, hraje pěkně, bez nervů a jistě.
Reagovat
letityfanousek
K dokonalosti jim chybí výhra ve čtyřhře, aby to bylo stylové tak sestry Blackovy - Hurricane & Tornado
Reagovat
kada.tom
No co, je to americké otevřené mistrovství v tenise ... tak je letos trochu uzavřenější, no :-D

4 Američanky, diváci nebudou vědět komu fandit víc :-)
Já bych si přál finále Venus X Keys. Ale když postoupí Sloane, zlobit se nebudu :-)
Reagovat
bIbec
No.. tak trošku sem čekal, že to nakonec budou čistě americká semíčka, i když sem si přál přesný opak..
Ale celkově to bylo hezké USO, až právě ta semifinálová složení trošku kazí ten dojem.
Čistě tenisově se mi nejvíc líbí Coco, ale srdíčko by chtělo tu Venus :-) Takže za mě buď ta Venus nebo Coco.
Reagovat
vrabejka
Na to že největší favoritky kromě Venus byli Evropanky tak to totálně nezvládli.
Snad titul vyhraje Mad nebo Sloane.
Reagovat
smazaný uživatel
Evropanky určitě favoritkami nebylI.
Reagovat
vrabejka
Muguruza, Plíšková, Halep, Svitolina, Wozniacki. Ale ne Evropanky určitě nebyli favoritkami :D :D
Reagovat
EllNino
ne nebyli, nýbrž nebyly, ty tupej mozku :D :D :D
Reagovat
smazaný uživatel
Směješ se vlastní blbosti...
Není jediný vrabejkův komentář, který by byl bez chyby.
Drž se svých projektů :-)
Reagovat
Mayo
Domáci si ten žensky turnaj veľmi užijú s kompletným USA zložením.
Reagovat
Mayo
Venus je tam jediná sympatanda, tak snáď vyhra.
Reagovat
FulnekUltras
a našim holkám teď už opravdu nezbývá, než jim napřesrok v FC i WTA trochu srazit hřebínek. ;)

Jinak tipuju finále Vee - Mad a o něco víc bych to přece jen přál elasticky guerillové bábušce... ;)
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist