Cuevas zvládl deštivé finále a třetí rok po sobě dobyl antuku v Sao Paulu

6. 3. 2017, 23:36
Aktuality 3
ATP SAO PAULO - I když se dlouhé měsíce trápil, na své oblíbené antuce v Sao Paulu dokonale ožil. Pablo Cuevas, který na předchozích čtrnácti turnajích v řadě nevyhrál více jak jeden zápas, v Brazílii triumfoval již třetí rok po sobě. V dnešní finálové dohrávce otočil nepříznivý vývoj zápasu proti Albertu Ramosovi ze Španělska a získal celkově šestý titul.
Pablo Cuevas

Pablo Cuevas se loni propracoval do elitní dvacítky světového žebříčku, ale od červencového finále v Hamburku se mu mimo milovanou antuku přestalo dařit. Na čtrnácti turnajích v řadě nevyhrál víc jak jeden zápas, sedmkrát skončil hned v prvním kole. A formu nenacházel ani minulý měsíc při návratu na antuku.

Vyhrát dva zápasy po sobě poprvé po osmi měsících dokázal až tento týden v oblíbeném Sao Paulu, kde nakonec stejně jako v předchozích dvou letech nenašel přemožitele. 

Jednatřicetiletý Uruguayec v největším městě Brazílie i celé Latinské Ameriky Porazil Argentince Facunda Bagnise a Diega Schwartzmana i dva nejvýše nasazené Španěly Pabla Carreñu-Bustu a Alberta Ramose. Toho ve finále, které se kvůli dešti natáhlo do dvoudenního maratónu, zdolal 6-7 6-4 6-4.

Finálový zápas začal v neděli a lépe do něj vstoupil Ramos. Ten získal úvodní sadu bez jediného brejku po hodině boje, když za stavů 4-5 a 5-6 odvrátil vždy po jednom setbolu. V druhé sadě pak dotáhl manko z 1-3 na 3-3, jenže za stavu 40-40 v sedmém gamu bylo utkání kvůli dešti přerušeno. 

Dohrávat se muselo až v pondělí, kdy se navíc kvůli vytrvalému dešti začalo s šestihodinovým zpožděním. Návrat do zápasu se povedl Cuevasovi, který vyhrál první dvě výměny a zaznamenal rozhodující brejk druhé sady. V třetím dějství uruguayskému tenistovi stačil jediný brejk k tomu, aby se nakonec po více než třech hodinách čistého boje mohl radovat z vítězství.

Cuevas využil až čtvrtý mečbol, když výměnu začal překvapivě podáním spodem. Soupeř zareagoval a dostal se do výměny, zakončil ji však nevynucenou chybou.


"Udělal jsem hodně dvojchyb," komentoval Cuevas, kterých na servisu daroval celkem 12 bodů zadarmo. "Když jsem šel přes druhý servis, tak byla vždy velká šance, že udělám dvojchybu. Takže jsem delší dobu přemýšlel o tom, že zahraju podání spodem. Asi to bylo něco, co bych dělat neměl. Ale také jsem si nemohl dovolit další dvojchybu. Tak jsem přestal myslet a udělal jsem to," vysvětloval netradiční závěr.

Pablo CuevasCuevas tak ve svém devátém finále na okruhu ATP vybojoval šestý titul, z toho třetí v Sao Paulu, kde prodloužil svou neporazitelnost na třináct zápasů a kde vládne nepřetržitě už tři roky. To na turnaji, který má tradici od roku 2001, dokázal jako první. Třemi celkový triumfy se vyrovnal Španělovi Nicolasi Almagrovi.

"Letos to bylo jiné, než v předchozích letech. Ze začátku jsem nehrál vůbec dobře... Musel jsem pár zápasů otočit. Ve čtvrtfinále, včera bylo finále přerušeno, když jsem byl set dole. Ale zůstal jsem silný, dokázal to otočit a získal tu třetí titul," řekl Cuevas, který začal sbírat své trofeje teprve v roce 2014 jako osmadvacetiletý.

Devětadvacetiletý rodák z Barcelony Ramos hrál ve finále počtvrté v kariéře, jediný titul dokázal získal loni v létě na antuce ve švédském Bastadu.

"Dnes jsem nedokázal udržet stejnou úroveň hry, jako včera. Měl jsem hodně šancí, ale nebyl to můj den. Ten déšť mi určitě nepomohl, ale vymlouvat se na to nemůžu. Pro oba to bylo stejné," posteskl si Ramos.

• ATP 250 SAO PAULO •
Brazílie, antuka, 520.285 dolarů
pondělní výsledky (06. 03. 2017)
• Dvouhra - finále •
Cuevas (3-Rug.) - Ramos (2-Šp.) 6-7(3) 6-4 6-4
Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

3
Přidat komentář
EllNino
Gratulace :)
Reagovat
EllNino
opět Genius Loci ... Estrella má Quito, Cues má Sao Paulo :)
Reagovat
relax1
srovnávat quito a sao paulo je trochu zcestné, ale budiš (estrella není tenista, vyhrál jedině tam což je víc než použiji výraz divné) ....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist