Další odchod do důchodu: končí Argentinec Chela

3. 12. 2012, 18:01
Stalo se... 17
Juan Ignacio Chela je dalším z řady tenistů, který se v letošní sezoně rozhodl skončit s kariérou profesionálního tenisty. Majitel 6 titulů z tuanjů ATP ve dvouhře a trojnásobný grandslamový čtvrtfinalista to dnes oznámil na svém Twitteru.
Profily hráčů
Juan Ignacio Chela

Juan Ignacio Chela už během letošního roku avizoval, že je to pro něj možná poslední sezona. V jejím úvodu si ještě zahrál 3. kolo Australian Open a semifinále ve Viňa Del Mar, od března do konce června však prohrál osm utkání v řadě a po wimbledonské pětisetové porážce se Slovákem Martinem Kližanem se už na okruhu neobjevil. 

Juan Ignacio ChelaAž dnes prostřednictvím sociální sítě Twitter oznámil, že končí. "Po mnoha letech je čas posunout se do dalšího stupně života, odcházím z profesionálního tenisu," napsal třiatřicetiletý rodák z Buenos Aires. 

Chela na okruhu ATP debutoval před 14 lety, během kterých vyhrál 6 turnajů ve dvouhře a 3 ve čtyřhře. Všechny trofeje posbíral na antukách. Na grandslamech se dostal nejdál do čtvrtfinále, když se mu to povedlo v sezonách 2004 a 2011 na French Open a před pěti lety také na US Open. 

Takřka po celou kariéru byl součástí argentinského daviscupového týmu, který ale ještě nikdy 'salátovou mísu' nevyhrál. Chela měl v týmové soutěži bilanci 10-5 ve dvouhře a 2-1 ve čtyřhře. Nejcennějšího vítězství dosáhl v roce 2006, když v chorvatském Záhřebu porazil v rozhodujícím pátém zápase domácího Tuksara a poslal svůj tým přes obhájce titulu do semifinále. V sezoně 2007 byl Chela také členem vítězného týmu Argentinců na Světovém poháru družstev

Chelova kariéra v kostce:
narozen: 30. 8. 1979 argentinském Buenos Aires
výška: 190 cm
váha: 75 kg
grandslamové úspěchy: čtvrtfinále French Open 2004 a 2011, čtvrtfinále US Open 2007
počet titulů: 6 (dvouhra) + 3 (čtyřhra)
maximum v žebříčku: 15. místo

Už v roce 2004 dosáhl svého nejlepšího umístění v singlovém žebříčku, když se posunul až na 15. místo světa. Tenisem si na prize money vydělal více než 6,5 milionu dolarů.

Argentinský tenista, přezdívaný 'El Flaco', má ve svém tenisovém deníčku také černou kaňku. V roce 2003 byl totiž suspendován ATP na 3 měsíce a dostal pokutu 8.000 dolarů za užití metyltestosteronu během turnaje Masters v Cincinnati. 

Na Australian Open v roce 2005 se Chela pro změnu dostal do 'křížku' s Lleytonem Hewittem, na kterého se snažil plivnout. Tehdy se Australan dostal ve čtvrté sadě k rozhodujícímu brejku a Chela to těžce nesl:



Chela se dnes zařadil do poměrně početné skupiny bývalých hráčů Top 20, kteří v této sezoně odešli ze světa profesionálního tenisu. Skončili Argentinec José Acasuso, Chilan Fernando González, Chorvat Ivan Ljubičič či bývalé světové jedničky Američan Andy Roddick a Španěl Juan Carlos Ferrero. Ženský tenis opustili někdejší nejlepší tenistky světa Kim Clijstersová a Gisela Dulková (nejlepší deblistka).

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

17
Přidat komentář
tommr
ani jeho styl mi nikdy nijak neimponoval - spíš jsem si vždycky říkal jak to moh s takovou hrou tak daleko dotáhnout? Na rozdíl od Roddicka nebp Ljubicice mi na kurtech moc chybět nebude ... :)
Reagovat
darek.vrana
Taky mám pocit, že tam něco s dopingem bylo. Ale nějak mi to u těch Argentinců splývá. Určitě měl problém Puerta a myslím, že i Caňas.
Reagovat
LubosZabloudil
"Argentinský tenista, přezdívaný 'El Flaco', má ve svém tenisovém deníčku také černou kaňku. V roce 2003 byl totiž suspendován ATP na 3 měsíce a dostal pokutu 8.000 dolarů za užití metyltestosteronu během turnaje Masters v Cincinnati."

A v roce 2011 byl potrestán za užití steroidů.
Reagovat
smazaný uživatel
Ani neviem, či niekedy porazil TOP hráča...Svojho času však relatívne pravidelne porážal tých pod ním..Aj to sa cení..A videl som ho aj naživo, takže Chela bude svojim spôsobom navždy v mojom srdci :)
Reagovat
darek.vrana
On měl dobré výsledky už v letech 2002-4, kdy porazil třeba Kuertena, Nalbandiana, Hewitta, později Davyděnka, Murrayho (06), Roddicka, Gonzaleze... Celkem 17 vítězství nad hráči top 10, takže celkem dost cenných skalpů. Ale dost nezáživný styl a žádné charizma...
Reagovat
smazaný uživatel
Tak to mi uniklo, dík za novú vedomosť ;)..Ja som ho mal vždy zaškatuľkovaného ako hráča, ktorý nikdy neprekročil svoj tieň. Hoci, čo by za jeho výkonnosť iní dali..
Reagovat
tommr
Chela měl překvapivě aktivní bilanci i s Tomášem Berdychem. Je ale třeba vzít v úvahu i to, že při prvním vítězství Chely nad Tomášem na USO v roce 2003 byl Tomáš ještě junior a od roku 2007 se spolu neutkali ... :)
Reagovat
Draxter
El Torino mi chybět bude. Jeho antukový styl, jeho po každém bodu oklepávání bot od antuky , nechybovatelný forehand, kšilt dozadu...měl styl a rád jsem na něl koukal :-(
http://www.fuebuena.com.ar/wp-content/uploads/2011/05/gran-torino1.jpg
Reagovat
smazaný uživatel
Ford GT 72 bylo uzasny auto, slusi mu snad kazda barva, mozna jen "pepr a sul" bych si odpustila... ;-)

Ne, vazne, k tem "odchodum" a nasim "nekrologum" - vzdycky me spis napadne: Tak a ted to doopravdy zacina, hodne stesti... :-)
Reagovat
smazaný uživatel
Tenhle rok je ve znamení odchodů, nejvíc jsem obrečela Andyho..:-((
Tak jen doufám, že ten příští bude ve znamení návratů, těším se na Rafu, hned má příští sezona jiný náboj..
Reagovat
darek.vrana
Každý rok pár hráčů končí, to je koloběh:).
Reagovat
smazaný uživatel
Já vím, ale letos mi přišlo, že jich skončilo nějak moc najednou..taky si to mohli líp naplánovat a rozvrhnout :-))
Reagovat
darek.vrana
Ten mi k srdci nějak nepřirostl.
Reagovat
smazaný uživatel
Blbě se na něj sázelo, teda aspoň mně. Tenhle mi bude nejmíň chybět ze všech končících hráčů.
Reagovat
smazaný uživatel
naprosto souhlasím
Reagovat
smazaný uživatel
Myslím že to bylo celkem jasne Juan za tenhle rok skoro nikde nehral ale škoda na okrohu bude chybět.
Reagovat
Berny
Chelu jsem videl hrat pouze parkrat, ale v pameti mi utkvelo jak v zapase proti Nadalovi v roce 2009 v monte carlu uhral tusim 11 míčků v řadě, což proti tak dobremu hraci navic na antuce mi prislo prakticky nemozne, a myslim ze nikdo jiny nic podobneho proti hraci TOP 4 nemuze zopakovat.
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist