Další ovlivňování zápasů? TIU prověřuje tři duely letošního Wimbledonu

20. 7. 2017, 10:35
Aktuality 7
Také letos nabídl Wimbledon dvoutýdenní zážitek a kvalitní tenis. Po skončení nejslavnějšího a nejstaršího turnaje světa je ale čas řešit i odvrácenou stranu tenisu. Jednotka pro bezúhonnost tenisu (TIU) obdržela upozornění na tři zápasy letošního ročníku, v nichž jsou někteří z hráčů podezřelí z ovlivňování těchto zápasů.
ilustrační foto

Wimbledon je pro tenisové fanoušky největším svátkem roku. Hlavní soutěž v All England Clubu odstartovala duely prvního kola 3. července a skončila v neděli, když pozlacený pohár zvedl nad hlavu poosmé v kariéře Roger Federer, který zároveň potvrdil roli největšího favorita. Naopak v dámské dvouhře se jednalo o velké překvapení. Svůj premiérový wimbledonský talíř si vybojovala v sobotu Garbiñe Muguruzaová.

Nyní přichází nepříjemná povinnost pro Jednotku pro bezúhonnost tenisu (TIU) - prověřit, zda jsou upozornění na možná ovlivňování zápasů oprávněná. Prověřovat se budou celkem tři duely.

Dva se odehrály již v kvalifikaci, jeden v hlavní soutěži. Žádné z těchto utkání nemá nic společného se zápasy, v nichž došlo ke skreči jednoho z aktérů.

Spolu s nimi má TIU v plánu prošetřit ještě jeden souboj z letošního French Open. Ve druhém čtvrtletí obdržela TIU celkem 53 upozornění (40 - challengery a turnaje Futures; 5 - ženské turnaje ITF; 4 - grandslamy; 3 - ATP; 1 - WTA).

"Je důležité si uvědomit, že upozornění jako takové nemusí nutně znamenat ovlivňování zápasů," uvedla TIU ve středeční tiskové zprávě. Přesto jsou taková upozornění pro tenis přinejmenším znepokojivá a narušují krásu bílého sportu, kterou mohou tenisoví fanoušci po celém světě zhlédnout nejen ve Wimbledonu.

Dobrou zprávou je alespoň fakt, že počet upozornění oproti loňskému roku klesl. První půlrok letošní sezony zaznamenala TIU celkový počet 83 upozornění, to je o 38 méně než loni.

Již 28. srpna startuje ve Flushing Meadows slavné US Open. Doufejme, že se tedy alespoň poslední grandslam sezony obejde bez podezření z ovlivňování zápasů.

TenisPortal.cz, Ondřej Jirásek

Komentáře

7
Přidat komentář
letityfanousek
v kvalifikaci možná Garin-Fratangelo nebo Ward A.-Gerasimov nebo Polansky-Nedovesov nebo Ward A.-Gabashvili nebo Jarry-Novikov? V MD Ofner-Sock nebo Mannarino-Monfils. Ale osobně bych vyřadil na 2 roky A.Murrayho za hrdinné dohrání zápasu (poslední dva sety 16 16), místo aby skrečoval, jak to udělal třeba Djoko, tak on to dojel až do konce a zařízl sázkaře. Fuj, že se nestydí, šmejd hrdina. Ano, jsem sázkař, vím, když prohraju, můžu si za to sám a nenadávám na jiné, je to sport, ale tohle se nedělá.
Reagovat
Torresek
Že by ten idi*t Tomic? No snad ano a snad dostane STOPKU!
Reagovat
patriks
bránit se nelze, že jste nevypustili set/zápas záměrně nedokážete. Tenisti běžně vypouští sety, problém je, když si na jejich prohrané sety vsadí u sázkovek více sázkařů, jinak to nikomu nevadí.

Výslech u Jednotky probíhá takto:
Myslíme si,že jste první set záměrně vypustil. Souhlasíte s námi ? Tenista: Ano - tedy máte 2 roky stop. Ne - máte 4 roky stop.
Reagovat
Jabadu
Je tam jistá snaha, problém je v tom, že to mají pod palcem "zápaďáčtí" komisaři, kterým ve skutečnosti šéfují asijské mafie.
Ty určují, kdo se bude vyšetřovat a kdo ne.
Jinak hlava mínus.
Reagovat
Stan_Borowitz
No, kdybych neznal J1rku a jeho problémy s motivací, tak by mně ta třísetová porážka s Fabiem taky vrtala hlavou. Rozhodně nejpřekvapivější výsledek letošního WB.

Jen ať to pánové a dámy z TIU klidně prošetří, za J1rku dám ruku do ohně.
Reagovat
SubOptikT
Podle mě prostě jenom nechtěli pustit po zápase na kurt jeho pejska, z obav, že by to tam mohl pomočit. Tak toho J1rka nechal. Já se nedivím, ze strany hostitelů je toto prostě neslušné.
Reagovat
Frick
J1rka by to tam pomočiL?
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist