Davis Cup: Rafter odstoupil z funkce australského kapitána

29. 1. 2015, 11:36
Aktuality 7
Australské tenisty v březnovém prvním kole Davisova poháru proti České republice už nepovede Patrick Rafter. Bývalá světová jednička dnes odstoupila a předala kapitánskou funkci Wallymu Masurovi. Předpokládá se, že po něm tým převezme Lleyton Hewitt, kterého čeká pravděpodobně poslední sezona v kariéře.
Patrick Rafter a Lleyton Hewitt

Dvojnásobný vítěz US Open Rafter byl kapitánem australského daviscupového týmu od roku 2010, kdy vystřídal Johna Fitzgeralda. V listopadu byl jmenován sportovním ředitelem národního tenisového svazu, což je funkce vnímaná v Austrálii jako klíčová.

"Oficiálně se vzdávám kapitánské role v Davis Cupu. Nahradí mě Wally Masur jako dočasný kapitán. Poté funkci převezme Lleyton, až bude správný čas a on bude připraven," uvedl Rafter.

Jednapadesátiletý Masur, dvojnásobný grandslamový semifinalista a někdejší 15. hráč světa, je teprve šestým australským kapitánem za posledních 65 let. V osmdesátých a devadesátých letech minulého století odehrál v Davis Cupu 32 duelů.

Jeho kapitánství by mělo trvat maximálně rok až dva, než ho vystřídá Hewitt. Třiatřicetiletá bývalá světová jednička se plánuje rozloučit s kariérou na příštím Australian Open, jež bude jeho dvacáté v kariéře.

Hewitt bude mít letos omezený turnajový program, nejspíš vynechá antukovou část sezony a bude se soustředit na Wimbledon a Davis Cup. "Myslím, že stále můžu být platný jako hráč a klukům pomoci. Ať už je to dvouhra, čtyřhra nebo cokoli jiného," uvedl Hewitt, který s Austrálií vyhrál v letech 1999 a 2003 její poslední dva tituly a drží několik národních rekordů.

Australané mohou v březnu do Ostravy poslat talentované mladé hráče Nicka Kyrgiose, Bernarda Tomice a Thanasiho Kokkinakise. "Můžu jim hodně poradit a naučit je, o čem v Davis Cupu jde," je přesvědčen Hewitt.

Čeští tenisté budou hrát v Ostravě bez své největší opory Tomáše Berdycha. V týmu by však neměli chybět Lukáš Rosol, Jiří Veselý ani Radek Štěpánek.

pva, TenisPortal.cz, ČTK

Komentáře

7
Přidat komentář
turista
Ti mladíci z Austrálie budou daleko nebezpečnější než Hewitt. Tomáš by měl na úvod pomoct.
Reagovat
tommr
bez Tomáše Berdycha nemáme moc šancí ani když budeme hrát doma. Hewitt je v DC pořád ještě extratřída a ti mladí Australani jsou hodně nebezpečný ...
Reagovat
VlS
Dřív na to byli s Tomem dva a mám pocit, že by na to teď už byl tomáš sám. Taky vidím Australany jako favority.
Reagovat
EllNino
určitě, ale tak mohly by to bejt zaujímavé duely :) ...
Reagovat
smazaný uživatel
vůbec našim nevěřím, australani budou velkými favority
Reagovat
Jan
Je to smutné. Bude to asi od baráže k 1. kolu a zase do baráže. Pokud Tom pomůže v té baráži jak slíbil. Je fakt, že kdyby to táhl sám, bylo by to pro něho vysilující. Bez něho by to byla stabilně II světová skupina. Snad.
Reagovat
a.magerova
Neveselo truchlivo bude příští rok.....
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist