Dellacquaová a Lipský mají první grandslam. V mixu překvapili Paříž

3. 6. 2011, 08:24
Aktuality 2
FRENCH OPEN - Čtyřhru smíšených dvojic na French Open po sedmi letech vyhrál nenasazený pár. Z premiérového grandslamového titulu se radují Australanka Casey Dellacquaová a Američan Scott Lipský, kteří ve finále porazili nejvýše nasazené obhájce titulu Katarinu Srebotnikovou a Nenada Zimonjiče.
Casey Dellacquaová a Scott Lipský

Šestadvacetiletý Australanka Casey Dellacquaová je bývalou 36. hráčkou světa, v deblovém žebříčku byla předloni na 9. místě. Na okruhu WTA ale žádný titul nezískala, pouze ve čtyřhře byla dvakrát ve finále, včetně French Open 2008, kdy hrála po boku Italky Schiavoneové. Za poslední dva roky toho ale kvůli zranění nohy a ramena příliš neodehrála. Na kurty se začala postupně vracet letos na jaře a sebevědomí si zvedla týden před odletem do Paříže v Bruselu, kde ve dvouhře zdolala hráčku Top 20 Shahar Peerovou.

O tři roky starší Scott Lipský v roce 2003 vystudoval univerzitu ve Stanfordu a na tenisovém okruhu se společně s krajanem Davidem Martinem začal zaměřovat na čtyřhry. Jeden turnaj spolu vyhráli, když před třemi lety v boji o titul v San Jose zdolali známější krajany bratry Bryanovy. Čtyřikrát byli i ve finále. Druhou trofej Lipský přidal s jiným Američanem Butoracem předloni v Estorilu. Nejlépe si vedl po boku Rajeeva Rama, s nímž od loňska vyhrál tři turnaje (dva letos) a koncem dubna s Chilanem Santiagem Gonzálesem získal nejcennější trofej na podniku ATP 500 v Barceloně.

Dellacquaová to s Lipským dala na French Open na grandslamovém turnaji dohromady podruhé, ani jeden však nečekal, že by mohli zamířit tak vysoko. Australsko-americký pár na pařížské antuce vyhrál v pěti zápasech všech pět tie-breků, tři super-tie-breaky a došel si pro senzační triumf. Ve finále je nezastavili ani lonští vítězové a nejvýše nasazení Slovinka Katarina Srebotniková se Srbem Nenadem Zimonjičem.

Pro oba šampiony je to první grandslamový titul, pro Dellacquaovou premiérový vůbec.

"Abych byla upřímná, tak ještě před třemi měsíci jsem hrála menší turnaje v Austrálii. A že bych mohla hrát čtyřhru na French Open, o tom jsem ani nepřemýšlela. Překročila jsem vše, čeho jsem v tuto dobu mohla dosáhnout," radovala se Dellacquaová po životním úspěchu jen pár měsíců po vleklém zranění.

Lipský na tuto chvíli čekal od doby, kdy jako dítě trénoval v tenisovém klubu na Long Islandu. "Asi jsem o tom s snil, v těch nejdivočejších snech, ne v mých obvyklých snech. Je to úžasné, nikdy jsem na kurtu Philippa Chatriera nehrál, až dnes poprvé při rozehrávání. Je to něco, o čem jsem snil, když jsem byl kluk. Nemyslím, že bych přemýšlel o výhře v mixu, ale je to skvělé," radoval se devětadvacetiletý Lipský.

"Tyhle zápasy sledujete v televizi a přejete si, abyste si v něm jednou také zahráli. Teď už mohu do konce života říkat, že jsem vyhrál grandslamový turnaj," pochvaloval si Američan.

Zároveň se rozplýval nad spolupráci se svou partnerkou. "Hrát s ní je opravdu skvělé. Na kurtu se to snažíme brát s nadhledem, nevytváříme na sebe zbytečný tlak. Je to hezké," dodal.

"Vím, jak těžce se Scott musel probíjet přes challengery. Máme toho hodně společného a je úžasné, že jsme právě spolu mohli dosáhnout takového úspěchu - vyhrát grandslamový turnaj," uzavřela Australanka.

- FRENCH OPEN (Francie, antuka) -
čtvrteční výsledky (02. 06. 2011)

Smíšená čtyřhra - finále:
Dellacquaová/Lipsky (Austr./USA) - Srebotniková/Zimonjič (1-Slovin./Srb.) 7-6(6) 4-6 10-7

Luboš Zabloudil, TenisPortal.cz

Komentáře

2
Přidat komentář
smazaný uživatel
Mixi patří tak maximálně na společenské akce jako srandamače.
Reagovat
smazaný uživatel
Gratuluju Scotte, letos máš parádní sezónu, zasloužíš si to :)

Go Lipper Go!!!
Reagovat

Nový komentář

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce. Nahlásit nelegální obsah můžete zde.

Registrace nového uživatele

Komentáře mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé. Jste-li již zaregistrován, přihlašte se vyplněním svého loginu a hesla vpravo nahoře na stránce.

Registrace nového uživatele
TOPlist